GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΕΝ ΤΟΛΜΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΩΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΚΩΝ!...

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη http://www.nasostsaganelis.gr/ Ο «Γκάρντιαν» καυτηριάζει την πολιτική ανικανότητα της Ελλάδας. Το έχω χιλι...

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη

Ο «Γκάρντιαν» καυτηριάζει την πολιτική ανικανότητα της Ελλάδας.
Το έχω χιλιογράψει. Η Ελλάδα –περισσότερο από το δεινό χρέος της- πληρώνει το συνολικό κόστος της ανύπαρκτης πολιτικής ηγεσίας της.
Δυστυχώς. Στη χειρότερη ώρα της, έχει βρεθεί  με μία πολιτική υπερσυγκέντρωση μετριοτήτων.
Που δεν μπορεί, να ανακόψει τις ξέφρενες εισπρακτικές επιθέσεις των δανειστών κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Που δεν μπορεί, να μειώσει ούτε τους καυτούς τόκους στα...
 δάνεια που υποτίθεται ότι δίνονται για τη διάσωση της χώρας!..
Τον ελληνικό πολιτικό αφοπλισμό στηλιτεύει με βαρυσήμαντο άρθρο του ο βρετανικός «Γκάρντιαν»
«Η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ξεκινήσει μς μορατόριουμ για τους τόκους των δανείων της. Που αντιστοιχούν σήμερα στο 6,6% του ΑΕΠ. Και θα φθάσουν –σύμφωνα με το ΔΝΤ- στο 8,6% το 2014.
Κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε κεφάλαια για ένα ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΝΩΣΗΣ της Οικονομίας ενώ η κυβέρνηση θα διαπραγματευόταν την αναπόφευκτη διαγραφή χρέους»

Τα κυριότερα σημεία του άρθρου έχουν ως εξής:

«Σκλάβα, δέσμια της Ευρώπης η Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη από αυτήν που χρησιμοποίησε απέναντι στις Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Αν στην πρόσφατη ύφεση η αμερικανική κυβέρνηση προέβαινε σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ανάλογες με αυτές που αποφάσισε πέρυσι η ελληνική, επιδεινώνοντας οικονομία και ανεβάζοντας την ανεργία στα ύψη, αν υποσχόταν νέα ανάλογα μέτρα για φέτος, τότε η αντίδραση των Αμερικανών θα ήταν παρόμοια με αυτήν που βλέπουμε στην Ελλάδα, μαζικές διαδηλώσεις και ταραχές.
Συλλογική τιμωρία
Αυτό που θυμώνει ακόμη περισσότερο τους Έλληνες είναι ότι η συλλογική τιμωρία τους επιβάλλεται από ξένες δυνάμεις, την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ -συντηρητικά, υπερεθνικά ινστιτούτα που δεν λογοδοτούν σε κανέναν.
Η Ελλάδα δεν θα προέβαινε ποτέ σε τέτοιες κινήσεις αν δεν ήταν μέλος της ευρωζώνης. Αν είχε ηγέτες αρκετά ηλίθιους που θα τολμούσαν μαζικές περικοπές και αύξηση φόρων σε καιρό ύφεσης, τότε αυτοί θα είχαν ήδη αντικατασταθεί. Και στη συνέχεια, μια νέα κυβέρνηση θα έκανε το αντίθετο -αυτό που έπραξε η τεράστια πλειοψηφία των κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας ύφεσης του 2009-, μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Και αν κάτι τέτοιο θα απαιτούσε μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αυτό ακριβώς θα έπραττε η χώρα.
Σκληρή γραμμή
Μια δημοκρατικά υπόλογη ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει υιοθετήσει πιο σκληρή γραμμή απέναντι στις ευρωπαϊκές αρχές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μορατόριουμ για τους τόκους των δανείων της που αντιστοιχούν σήμερα στο 6,6% του ΑΕΠ και θα φτάσουν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ- το 2014 το 8,6%. Κάτι τέτοιο θα απελευθέρωνε κεφάλαια για ένα σοβαρό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ενώ η κυβέρνηση θα διαπραγματευόταν την αναπόφευκτη διαγραφή χρέους. Φυσικά, οι ευρωπαϊκές αρχές -που κοιτούν από την πλευρά των μεγάλων τους τραπεζών και τα συμφέροντα των πιστωτών- θα εξοργίζονταν. Η στάση αυτή όμως θα μπορούσε να αποτελέσει μια λογική αρχική διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας

4 σχόλια

  1. Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ = ΝΑΙ στο μεσοπρόθεσμο , ΝΑΙ στην άγρια και στην χωρίς έλεος λιτότητα , ΝΑΙ στους κεφαλικούς φόρους , ΝΑΙ στο θάνατο 3.000.000 Ελλήνων από το κόψιμο των ακριβών φαρμάκων από το Ι.Κ.Α . και τα αλλά ταμεία (φάρμακα για τον καρκίνο , χημειοθεραπείες , κ.λπ.) , ΝΑΙ στην ανεργία και στην ανέχεια των Ελλήνων , ΝΑΙ στο ξεπούλημα της Ελλάδος μας και την παράδοση στους ξένους άνευ όρων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάλεσμα προς τον ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ , να επιστρέψει
    με ένα νέο κόμμα , για να ξαναφέρει την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ της χώρας μας που χάθηκε .
    Και να επανέλθει η οικονομία μας όπως ήταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 .
    ΕΠΙ ΚΩΝ . ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ :
    Spreads : κάτω από 150 μονάδες , τώρα με τον Γ.Παπανδρέου είναι : 1400 μονάδες .
    Δανεισμός : επιτόκιο 1.56 % , τώρα με τον Γ. Παπανδρέου είναι : Από 5% -15% .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι ρολο βαρας ρε μαλακοπιτουρα Φαγκανελι;
    Δεν φτανει που σε περιμαζεψε ο Σαμαρας και σε ξεπλυνε απο τις χουντοπαρεες που υπηρετουσες με τον κοντυλοφορο σου,εξακολουθεις να κανεις τον προφεσορα και στην οικονομια!
    Δεν την κανεις τη δουλεια τουμπεκι για μην εκθετεις και τους ευεργετες σου! Που γλυφεις ρε καραγκιοζη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί ο Γιώργος φεύγει απ΄το Μαξίμου..
    __________________________________________
    Μια μετακόμιση με ξεχωριστή πολιτική σημειολογία βρίσκεται στα σκαριά, καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένεται να έχει αφήσει πίσω του το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να εγκατασταθεί, μαζί με το προσωπικό επιτελείο του, στα… ψηλά του....
    υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας.

    Η συγκεκριμένη μετακόμιση είχε σχεδιαστεί εδώ και αρκετούς μήνες, και αποτελούσε πρόταση του Γιάννη Ραγκούση, τότε πολιτικού ενοίκου του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των κεντρικών πόλων εξουσίας της Κυβέρνησης.

    ..ΚΑΙ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΝ
    ΣΤΟ Υπ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΓΕΙΩΣΗΣ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ.

    ΦΕΥΓΕΙ ΓΙΑΤΙ ...ΚΛΑΣΜΕΝΤΕΝ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ ΝΤΟΥ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΚΑΙ ΠΕΣΕΙ Η ΠΟΡΝΟΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    χαχαχαχα......
    στην ταράτσα έτοιμο το ελικόπτερο...πούστη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση