GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης οφείλουν να εφαρμόζουν οι τράπεζες...

Της Όλγας Σαράφη Με γραπτή ερώτησή της η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτρο...

Της Όλγας Σαράφη

Με γραπτή ερώτησή της
η Επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα Μαριέττα Γιαννάκου ζήτησε να πληροφορηθεί από την Επιτροπή εάν τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εφαρμόζουν τις σύγχρονες πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης προκειμένου να "θωρακιστούν" περαιτέρω απέναντι στην αρνητική διεθνή και ελληνική οικονομική συγκυρία.
Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένας κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης για τις τράπεζες στην Ελλάδα και παραδέχθηκε ότι...
η Επιτροπή δεν διεξήγαγε ειδική μελέτη για τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των εταιρικών δομών διακυβέρνησης και πολιτικών. Υπογράμμισε όμως, ότι, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιούνιο του 2010 Πράσινη Βίβλο για την εταιρική διακυβέρνηση, στην οποία προτείνονται πιθανές δράσεις για τη βελτίωση της υπευθυνότητας, της λογοδοσίας και της διαχείρισης κινδύνων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Κατά συνέπεια, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να ακολουθούν αντίστοιχες δράσεις στο πλαίσιο της αρχής " συμμορφώσου ή εξήγησε" και πρωτίστως να εφαρμόζουν τις πράξεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, οι οποίες περιλαμβάνουν ειδικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης για τις ελληνικές τράπεζες.
Ο Επίτροπος κ. Μπαρνιέ προτείνει ακόμη οι ελληνικές εποπτικές αρχές να αξιολογούν περαιτέρω τη συμμόρφωση των ελληνικών τραπεζών και με βάση όσα προβλέπονται στον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης που υιοθέτησε από τις αρχές Ιανουαρίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για τις εισηγμένες εταιρίες και ο οποίος βασίζεται επίσης στην αρχή " συμμόρφωση ή αιτιολόγηση". Για τις πολιτικές αμοιβών, ο Επίτροπος αναφέρει τη θέση σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011 της νέας Οδηγίας αναφορικά με τις αποδοχές και επιβέβαιωσε ότι στόχος της οδηγίας είναι να συνδεθεί η καταβολή πρόσθετων αμοιβών με τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αφού ληφθούν υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες (όπως: η χρήση σταθερών και μεταβλητών παραμέτρων για τις πληρωμές, η χρήση μετοχών ή άλλων ισοδύναμων μέσων, τα μέσα που συνδέουν την καταβολή πρόσθετων αμοιβών με τις επιδόσεις κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και η αναβολή της καταβολής σημαντικού μέρους των αμοιβών αυτών).
Με δεδομένη τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση για την οικονομία, η κα Γιαννάκου δήλωσε: " Η απάντηση του Επιτρόπου αποδεικνύει ότι οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν μέσα από την υιοθέτηση των κατάλληλων μέτρων διαχείρισης και εποπτείας των κινδύνων με βάση το δίκαιο της ¨Ενωσης, το εθνικό δίκαιο και τις διεθνείς πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης να πραγματώνουν ιδιαίτερα σήμερα, το βασικό ρόλο τους, που συνίσταται στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και στην προώθηση της ανάπτυξης. Η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης μπορεί και πρέπει να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση, περιορίζοντας ασυμμετρίες στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μειώνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τα ιδιαίτερα τεχνικά τραπεζικά προϊόντα".

1 σχόλιο

  1. _____________________________________
    Φορολογούν ακόμα και τους φόρους!!!
    "Τα νέα φορολογικά μέτρα είναι μέτρα εξαπάτησης των Ελλήνων. Φορολογούν ακόμη και τους φόρους που έχουν, ήδη, επιβληθεί [αναφέρεται στην πατέντα ΠΑΣΟΚ να επιβληθεί έκτακτη εισφορά όχι στο καθαρό εισόδημα αλλά στο μεικτό, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η έκτακτη εισφοράς θα αφορά και τους φόρους που έχουμε πληρώσει!!!].

    Προκαλούν σοκ και δέος. Γυρίζουν την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Είναι μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως, χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης»
    _______________________________________________
    ΠΑΣΟΚ ®Σοσιαλισμός: Σημαντικές περικοπές στις φοροαπαλλαγές προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο..

    Γερό μαχαίρι μπαίνει σε μια σειρά από φοροαπαλλαγές που εξασφαλίζουν σήμερα σημαντικές φοροεκπτώσεις. Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή οι δαπάνες για αμοιβές σε γιατρούς, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, αυτές που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι και 31/12/2002, καθώς επίσης οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, που σήμερα εκπίπτουν κατά 100% από το εισόδημα, στο εξής θα εκπίπτουν από το φόρο σε ποσοστό 20%.
    ________________________________________________
    Τα νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης

    Νέα αυξημένα τεκμήρια διαβίωσης, τα οποία σε ότι αφορά τα ΙΧ αυτοκίνητα φθάνουν μέχρι το διπλάσιο, προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο μιας και το ιδιόκτητο σπίτι και το αυτοκίνητο 1600 κεκ είναι πολυτέλεια γοα τον Σοσιαλισμό.
    _______________________________________________
    Σκληρά μέτρα για τους ηλίθιους που δουλεύουν περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου... γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι με τον εργαζόμενο...

    Σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους, που μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να επιβάλλει, περιλαμβάνει ο εφαρμοστικός νόμος του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
    ______________________________________________
    ΠΑSSOK :ΠΡΩΤΑ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ ..ΕΛΛΗΝΑ ΙΘΑΓΕΝΗ
    ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ.
    ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΛΗΝΕΣ
    (Λαχώρης, περιχώρων Βαγδάτης- Νότιας Ασίας - Αφρικής και πάει λέγοντας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση