GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων: ένα ακόμη περιβαλλοντικό «πραξικόπημα» εις το όνομα του… ελλείμματος!

Από τον Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Με μεγάλη σπουδή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλεί...

Από τον Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας
της Δημοκρατικής Αριστεράς
Με μεγάλη σπουδή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει τη μεγάλη πληγή των αυθαιρέτων –προ και μετά του 1984– με μια ρύθμιση-«σκούπα», μια περαίωση με πολύ χαμηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα, ώστε να εξασφαλίσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά –και άδεια, φευ!– ταμεία.
Η προφανής αντισυνταγματικότητα μιας παρόμοιας ρύθμισης, που παραβιάζει την..
..ισονομία μεταξύ των πολιτών ευνοώντας σκανδαλωδώς τους παρανομούντες, δεν φαίνεται να ιδρώνει τα αφτιά των κυβερνητικών οικονομικών ταγών. Ούτε και οι ολοφάνερες επιπτώσεις στο περιβάλλον το οποίο δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρά τα όσα ηχηρά και «εμπνευσμένα» ακούγονται κατά καιρούς, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη – κάτι που απεδείχθη και αρκετά πρόσφατα, με τη λυσσαλέα αντίδραση που προβλήθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, με τα περίφημα «10 στρέμματα». Άλλωστε, μια αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων με τη λογική «ό,τι έγινε, έγινε», θα γεννήσει νέα γενιά αυθαιρέτων, αφού όποιος πρόλαβε κι έχτισε θα αντιμετωπίζεται πάντα με επιείκεια και χωρίς να «κινδυνεύει» το αυθαίρετό του με γκρέμισμα. Επομένως, οποιαδήποτε «ρύθμιση» της γάγγραινας των αυθαιρέτων, αν δεν προβλέπει και γκρέμισμα ορισμένων κατηγοριών από αυτά, θα είναι καταστροφική για τον κατακερματισμένο φυσικό μας χώρο.
Εκφράζουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας σε αυτό το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό «πραξικόπημα», πόσο μάλλον που επιχειρείται εκβιαστικά να καλυφθεί με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα, ενώ στην ουσία πρόκειται για ρύθμιση εισπρακτικού αποκλειστικά χαρακτήρα.
Και υπερθεματίζουμε: όχι μόνο αυτή αλλά και καμιά άλλη ρύθμιση που υποβαθμίζει το περιβάλλον – και τη λογική μας!– δεν νοείται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Γιατί στο τέλος, όχι μανδύας αλλά ούτε φύλλο συκής δεν θα καλύπτει την περιβαλλοντική, και όχι μόνο, γύμνια του βασιλιά…

3 σχόλια

  1. Πίστευα ως πολίτης πως τα αυθαίρετα που χτίστηκαν κοντά στη θάλασσα όποιας κατασκευής κι αν είναι να κατεδαφίζονται από τους Περιφερειάρχες με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς δικαστικές αποφάσεις και τα έξοδα των κατεδαφίσεων και της διαμόρφωσης της παραλίας να καταβάλλονται από τους ιδιοκτήτες των αυθαιρέτων. Τα αυθαίρετα των άλλων περιοχών να νομιμοποιηθούν με άμεση και χωρίς δικαστικές αποφάσεις καταβολή στην Πολιτεία προστίμου που να ισούται με το 50% της αξίας του κτίσματος. Και να ψηφισθεί νόμος που να προβλέπει αυτή τη συγκεκριμένη τιμή αδειοδότησης πριν την κατασκευή του κτίσματος. Άλλως θα ισούται με ολοκληρη την αξία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακομη μια αποδειξη οτι τελικα αριστερος σημαινει βαρεμενος.
    Εχουμε πανω απο 1.000.000 αυθεραιτα παρα το γεγονος οτι οι νομοι ειναι δρακοντιοι, τα προστιμα εξοντοτικα,και οι πολεοδομιες πατηκομενες με μηχανικους.
    Υπαρχουν μονο δυο λυσεις.
    1.Εφαρμογη του νομου.Χωρις προσληψεις και δημιουργια υπηρεσιας κατεδαφισεων.Την ευθυνη της κατεδαφισης εχει ο παρανομησας.Μεχρι να βεβαιωθει η κατεδαφιση αφαιρειται το ΑΦΜ,μπλοκαρεται η καταβολη μισθου και συνταξης ,δεσμευονται οι καταθεσεις,απαγορευονται οι μεταβιβασεις.
    2.Νομιμοποιηση με καταβολη του διπλασιου του κοστους στο κρατος και εκ των υστερων ελεγχο στατικοτητας απο ιδιωτη μηχανικο με εξοδα του παρανομου.

    Φυσικα για τα εντος δασους ,αιγιαλου,ρεματων ισχυει μονο το πρωτο σεναριο.
    Τοσο απλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα αυθαίρετα οφείλει η κυβέρνηση είτε να τα κατεδαφίσει ή να τα νομιμοποιήσει. Άλλη λύση δεν υπάρχει. Δυστυχώς όμως επειδή είναι τόσο πρόστυχη, ούτε το ένα κάνει ούτε το άλλο, παρά θέλει να κρατάει τους Έλληνες σε ομηρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση