GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι έγινε στη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου...

Η αναγκαιότητα επανεξέτασης των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά μέτρα του 2011 συμφωνήθηκε στην μαραθώνια συνεδρί...

Η αναγκαιότητα επανεξέτασης των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών για τα φορολογικά μέτρα του 2011 συμφωνήθηκε στην μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, που έπειτα από περίπου 10 ώρες συζητήσεων έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Κατόπιν αυτού, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ανοιχτός στην υιοθέτηση εναλλακτικών προτάσεων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά...
 το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος, τη μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο, τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών στην υψηλή κλίμακα του ΦΠΑ, από την οποία όπως είπε, θα εξαιρεθούν πάντως τα τρόφιμα.
Αυτοκριτική για τα πεπραγμένα - έκθεση για τις επιπτώσεις των νέων μέτρων
Κατά τη διάρκεια της μακράς συζήτησης και έπειτα από τη σχετική αρχική εισήγηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συμφωνήθηκε ότι πριν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, οι εφαρμοστικοί του νόμοι και τα μέτρα για το κλείσιμο της τρύπας του τρέχοντος έτους, κατατεθούν στη Βουλή, θα πρέπει να προηγηθεί αυτοκριτική, απολογισμός και πλήρης εξήγηση των λόγων που έχουν φέρει την οικονομία στην σημερινή κατάσταση, που οδηγεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων.
Επίσης, από πολλούς υπουργούς επισημάνθηκε ότι πέραν της αυτοκριτικής και του απολογισμού θα πρέπει να υπάρξει και μία αναλυτική έκθεση των επιπτώσεων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των μέτρων για το 2011.
Σχετικές επισημάνσεις έγιναν από όλους σχεδόν τους υπουργούς στη μαραθώνια συνεδρίαση και με βάση αυτά, η αρχή θα γίνει στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠαΣοΚ, το οποίο με διευρμένη σύνθεση θα συνεδριάσει το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου άκουσε καθ' όλη τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης της Δευτέρας τις ενστάσεις του συνόλου σχεδόν του υπουργικού συμβουλίου για τα μέτρα που πρότεινε και τα οποία, εφόσον ληφθούν, θα επιβαρύνουν αδιακρίτως το σύνολο των ελλήνων φορολογουμένων, συμπεριλαμβανομένων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Νέο φορολογικό (με μειώσεις) τον Σεπτέμβριο
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε επίσης του συναδέλφους του για την πρόθεσή του να φέρει τον Σεπτέμβριο νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα προβλέπει απλοποίηση του συστήματος, μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις της φορολογίας των επιχειρήσεων και μειώσεις του ΦΠΑ. Για φέτος πάντως δήλωσε ότι εφόσον δεν κατατεθεί πρόταση ισοδύναμου αποτελέσματος, σχεδιάζεται μείωση του αφορολόγητου για την επιβολή ΦΜΑΠ στις 100.000 ευρώ, χωρίς όμως να προβλέπεται εν τέλει αύξηση των αντικειμενικών αξιών - προς το παρόν.
Αφότου ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων την Τετάρτη, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή και σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης θα πρέπει την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου να έχουν ψηφιστεί (με απλή πλειοψηφία) το μεσοπρόθεσμο σχέδιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, κάτι που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας.
Παρά ταύτα, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες για τον προσεχή Ιούνιο.

Νέα προσπάθεια για συναίνεση
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μίλησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι υπουργοί και αναπληρωτές και σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε ταύτιση απόψεων στο ότι το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος υπό τις παρούσες συνθήκες θα είχε αρνητικά αποτελέσματα, θα παρέπεμπε ευθέως σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να αποφευχθεί και αντ' αυτού να καταβληθεί νέα προσπάθεια για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Χρ. Παπουτσής σε συνομιλία του με δημοσιογράφους χαρακτήρισε τις πρόωρες εκλογές δείγμα αναξιοπιστίας για τη χώρα, ενώ την εκτίμηση ότι αυτό το ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί εξέφρασε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης.
Με βάση αυτά, αναμένεται να καταβληθεί νέα σχετική προσπάθεια από τον κ. Γ. Παπανδρέου και νέος κύκλος επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου υιοθετεί ήδη τρεις προτάσεις της ΝΔ: την εργασιακή εφεδρεία, την επέκταση της κατάργησης του πόθεν έσχες και πέραν της πρώτης κατοικίας και την υιοθέτηση περισσότερων κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων.

Τι πρότειναν οι υπουργοί
Από τις εισηγήσεις των κυβερνητικών στελεχών στη χθεσινή συζήτηση ξεχώρισαν μεταξύ των άλλων:
- η πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου
- η εισήγηση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για την ανάγκη να υπάρξουν στα προς ψήφιση νομοσχέδια πρόνοιες για την ασφάλεια των ανέργων, αλλά και οι ενστάσεις της για την αναλογία 1 προς 10 στις προσλήψεις για τους εκπαιδευτικούς (κάτι που τέθηκε και από τον υπουργό προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσή) η πλατφόρμα προτάσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου ο οποίος μεταξύ των άλλων εισηγήθηκε την από κοινού διαπραγμάτευση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με την τρόικα, την συζήτηση του προέδρου της Βουλής και αντιπροσωπειών των κομμάτων με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών του Συντάγματος, τον διάλογο με τα κόμματα ώστε η επόμενη βουλή να είναι συντακτική.
- η  επισήμανση του υπουργού Υποδομών κ. Δ. Ρέππα για απόρριψη κάθε ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, η πρόταση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για διαβεβαιώσεις ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, η πρόταση της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη για σύνδεση του αφορολόγητου με την τεκμαρτή κλίμακα και για συνεχή διαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα του χρέους και τη στήριξη της απασχόλησης.
Πηγή: http://www.tovima.gr/

7 σχόλια

  1. ΝΑ ΣΗΚΩΘΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ !!!!! ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΛΗΤΕΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Γιωργος

    ειχε διαβασει στο πρεσσ

    το αρθρο του δρ Κουτσουκου

    και ειχε τσαντιστει με Παπακωνσταντινου

    Μα με δουλευε ο γκευ ελεγε μονος του!

    Ρεπορτερ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Pasok

    Δεν πουλαμε...ειπε ο δρ Κουτσουκος

    Ιδιωτικοποιήσεις μέσω τιτλοποιήσεων
    Το μοντέλο των τιτλοποιήσεων, που έχει το πλεονέκτημα της άμεσης είσπραξης των χρημάτων, φαίνεται να προκρίνει η τρόικα προκειμένου η Ελλάδα να αντλήσει 50 δισ. ευρώ ως το 2015 από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας της, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

    Το πλεονέκτημα της τιτλοποίησης είναι η άμεση είσπραξη των χρημάτων, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η πώληση των κρατικών ακινήτων.
    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπό σύσταση Ταμείο Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας, με βάση αυτό το μοντέλο, θα μπορεί να προσδιορίσει τα ακίνητα που είναι προς πώληση και να εκδώσει πιστωτικούς τίτλους, τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να τους αγοράσουν αμέσως.

    Κατόπιν, όταν το Ταμείο Διαχείρισης κατορθώσει να πουλήσει τα προς αξιοποίηση ακίνητα, οι αγοραστές των τίτλων θα μπορούν να πάρουν τα λεφτά του πίσω συν τους τόκους.

    Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, το πλεονέκτημα αυτής της διαδικασίας είναι η άμεση είσπραξη των χρημάτων, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η πώληση των κρατικών ακινήτων.

    Η Suddeutsche Zeitung επικαλείται στο δημοσίευμα της κύκλους από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, τονίζοντας όμως ότι τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Στην Κομισιόν πάντως, θεωρούν ότι η τιτλοποίηση "είναι μία εγγύηση ότι οι Έλληνες θα αρχίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις".

    ----
    Αντισταθειτε

    Μανος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΕΤΡΑ ΔΥΣΒΑΣΤΑΚΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ,ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ,ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΑΜΠΑΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Π@Π@ΡΙ@ ΜΕΤΑ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΩΣ.
    H MONH ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΜΟΓΙΟΣ-ΒΟΛΕΥΤΕΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΚΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥς, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΛΑΜΟΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΥΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΗΤΑΝ ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΚΟΒΑΝ ΤΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΑ 10 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΜΗΝΑ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ) ΑΠΟ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ…ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΖ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ…ΕΡΩΤΗΣΗ..ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΚΛΟΓΕΣ;;; ΑΠΑΝΤΗΣΗ..ΜΑ ΤΡΕΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΜΑΣΑ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση