GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελλάδα, η χώρα των καρτέλ....

Από τον Απόστολο Τσοράκη Αν και το επιχείρημα στηρίζεται σε μια οικονομική θεωρία που αναφέρει ότι η βαθιά ύφεση με ταυτόχρονα υψηλό ...

Από τον Απόστολο Τσοράκη

Αν και το επιχείρημα στηρίζεται σε μια οικονομική θεωρία που αναφέρει ότι η βαθιά ύφεση με ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό παραπέμπει σε αγορά καρτέλ, στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να μπούμε τόσο βαθιά στην τεχνοκρατική ανάλυση για να το καταλάβουμε, ούτε και να είμαστε καθηγητές πανεπιστημίου για να το αφομοιώσουμε. Με μια επίσκεψη στην αγορά είναι προφανές, βιωματικά, ότι κάθε μέτρο της κυβέρνησης είτε για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, είτε για εισπρακτικούς λόγους η έτσι απλά για τον εξορθολογισμό της λειτουργεί στραγγαλιστικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον καταναλωτή, μια που...
 το όποιο κόστος υλοποίησης του μέτρου και επιτυχίας του, μετακυλύετε σε αυτούς εκδικητικά.
Και για να καταλάβουμε ποιος είναι υπεύθυνος για την λειτουργία αυτών των καρτέλ ας δούμε ένα από τα νέα μέτρα που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση και αφορά την αύξηση σε 23% του ΦΠΑ στο φαγητό που φέρνουν οι delivery boys στις αγχωμένες ελληνικές οικογένειες που εργάζονται δύο φορές περισσότερο για να πάρουν δύο φορές λιγότερα για να επιβιώσουν.
Τι σημαίνει με απλούς όρους αυτό το μέτρο στην λογική θωράκισης των αγορών καρτέλ;
Απλά ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η ζήτηση για τέτοιου είδους προϊόντα, με άμεσο αποτέλεσμα την συρρίκνωση του κλάδου υπέρ της αύξησης της αγοραστικής ζήτησης προϊόντων από τα Super Market, μια που ακόμα και αν δεν αγοράζει ο έλληνας από το delivery boys θα πρέπει οπωσδήποτε να φάει για να επιβιώσει.
Βέβαια η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μερικούς από τους μετατάξιμους υπάλληλους του Δημοσίου Τομέα ώστε να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα αντιμετώπιζε την φοροδιαφυγή στο κλάδο του delivery, μαζί με την μαύρη εργασία και την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων που πάνω στα μηχανάκια προσπαθούν να βγάλουν τα προς το ζην. Χωρίς τεχνοκρατική μελέτη φαντάζομαι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα ήταν περίπου αντίστοιχο με αυτά που θα καταφέρει να εισπράξει από την αγορά αυτή μετά την αύξηση του ΦΠΑ και την ταυτόχρονη μείωση της ζήτησης. 
Mόνο που στην περίπτωση αυτή τα καρτέλ δεν θα είχαν όφελος. Ο όρος καρτέλ βέβαια δεν αφορά μόνο την εμπορική επιχειρηματικότητα μια που και οι συνδικαλιστές που επιχειρούν τις οργανώσεις τους κοιτάζουν το κέρδος και όχι την κοινωνική και εργασιακή ισορροπία με αποτέλεσμα να καταδικάζουν ακόμα και υγιείς μεταρρυθμίσεις που μπορεί μια κυβέρνηση εν τέλη να αποφασίσει.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι πως σε μια αγορά που λειτουργεί υπό το καθεστώς καρτέλ είναι δυνατό να υπάρξει εσωτερική υποτίμηση με μέτρα που εξόφθαλμα θωρακίζουν την ταξική ανισότητα συντηρώντας στασιμοπληθωρισμό;
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε, η ζύμωση όμως αυτή ήδη εξελίσσεται στην κοινωνία των αγανακτισμένων και η Αργεντινοποίηση της αγανάκτησης δεν είναι μακριά και δεν απέχει πολύ ο κόσμος να στραφεί, εκτός των πολιτικών που χαρακτηρίζει ως κλέφτες, και κατά των επιχειρηματιών των καρτέλ που με άλλοθι την προσφορά εργασίας μέσω των επενδύσεων τους, συμπιέζουν ταξικά τους καταναλωτές και πελάτες τους.
Το ντόμινο έχει ξεκινήσει και τα φαινόμενα αγανάκτησης μεγαλώνουν και δεν αφορούν αυτόνομα την πολιτική, αφορούν μια ολιστική συστεμική στρέβλωση της κοινωνίας μας και των συμφερόντων της κάθε τάξης απέναντι στην άλλη.

10 σχόλια

  1. ΕΛΛΑΔΑ , ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .
    Ο κάθε μετανάστης η λαθρομετανάστης κοστίζει για τον Έλληνα φορολογούμενο 1.000 € τον μήνα .Αναλυτικά: νοσοκομειακά έξοδα, ιατρούς , φάρμακα, τροφή, στέγη, έξοδα λιμενικού, αστυνομίας, έξοδα δικαστικά - δικαστές, δικηγόρους , μεταφραστές , φυλακές, ασφαλιστικά δικαιώματα, συντάξεις, επιδόματα όπως επίδομα μοναξιάς 410 ευρώ , Δ.Ε.Η . , Ε.Υ.Δ.Α.Π., ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ (όλοι τους με ένα κινητό στο χέρι είναι, και σε καρτοτηλέφωνα σταθερά του Ο.Τ.Ε είναι και μιλάνε , ποιος πληρώνει ; ) ,
    Μ .Κ .Ο .κ. λ .π .
    Κάντε τον λογαριασμό μόνοι σας και θα καταλάβετε ότι τα ελλείμματα προέρχονται από αυτούς και χρεωνόμαστε με δάνεια από το εξωτερικό για να ταΐζουμε αυτούς.
    Και εμείς έχουμε και θα έχουμε και άλλες μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών για να τα δίνουμε σε αυτούς ( τους μετανάστες ) που βάσει σχεδίου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι να φέρει άλλους 10.000.000 μετανάστες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ .
    ΕΚΚΛΗΣΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΕΛΘΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ .
    ΣΤΟ ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ ,λίγα μέτρα από το ΣΚΑΙ είναι το ξενοδοχείο ΚΗΦΙΣΟΣ δίπλα στο ποτάμι θα γίνει ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ , θα έρθουν να μείνουν μόνιμα 500 καθάρματα και θα αρχίσουν το εθνικό τους σπορ
    Ληστείες ,δολοφονίες ,βιασμούς , θα γίνουμε ο ΝΕΟΣ ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ .ΖΗΤΟΥΜΕ από την ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , και γενικά τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΕΣ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΚΑΨΟΥΝ .
    ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ , στο ξενοδοχείο ΦΟΙΒΟΣ κοντά στο ηλεκτρικό σταθμό του Μοσχάτου ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ με άλλα 500 καθάρματα ,αποβράσματα που θα αρχίσουν και αυτά τα καθάρματα ,αποβράσματα , ληστείες δολοφονίες βιασμούς .
    ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΝΑ ΕΛΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΨΟΥΝ ΟΛΑΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑ Ι ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ .
    Επίσης να βρουν τους ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων και να τους πλακώσουν στο ξύλο το λιγότερο που μπορούν να κάνουν σε προδότες .
    Αντίσταση και αντίδραση τώρα να καταλάβουν ότι είναι ανεπιθύμητοι
    Διαφορετικά όλη η Αττική θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας .
    Επιτάχτηκαν όλα τα ξενοδοχεία της Αττικής με της συμφωνία ιδιοκτητών και των φορέων του κράτους , και των δήμων.
    Τώρα κατά έγκυρες πληροφορίες
    Στα Ολυμπιακά ακίνητα που είναι στην παραλιακή δηλαδή στις περιοχές Νέου Φαλήρου Μοσχάτου Καλλιθέας Παλαιού Φαλήρου Άγιου Κοσμά και Γλυφάδας θα εγκαταστήσουν μετανάστες μέσα Σε κοντέινερς δηλαδή γίνουν παραγκούπολεις όπως βλέπουμε σε ντοκιμαντέρ στις λατινοαμερικάνικες χώρες και θα έχουμε επίσης πολύ μεγάλη εγκληματικότητα, δεν θα μπορούμε να κυκλοφορήσουμε .
    Δεν υπάρχει πολύς χρόνος τα περιθώρια λιγοστεύουν .
    ΠΕΡΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΙΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ βουλγάρα διορισμένη ψυχίατρος στο ΙΚΑ ΚΑΜΙΝΙΩΝ ΜΟΝΙΜΗ ΓΙΑΤΡΟΣ. Πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ , βούλγαρος ψυχίατρος διορισμένος στο ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ ΜΟΜΙΜΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ σύζυγος της πρώτης(ΙΒΑΣ ΝΤΑΛΕΒΑ) και αυτός πριν μερικά χρόνια έμενε στη Βουλγαρία .
    Αυτοί οι δυο από την Βουλγαρία έπιασαν θέση στο δημόσιο μόνιμη
    Και ο Έλληνας γιατρός είναι άνεργος
    Ποιος ήταν ο υπουργός υγείας που το όνομα του αρχίζει από Α ..
    Που τους διόρισε;;;;;;;; ποιος ήταν τότε διοικητής του ΙΚΑ που το όνομα του αρχίζει από Β …;;;;;;
    Σε λίγο όλοι οι απομαγνητοφωνημένοι ερωτικοί διάλογοι και τα σεξουαλικά όργια που έγιναν μέσα στο γραφείο πριν την νομιμοποίηση αυτών στον αέρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΜΟΛΔΑΒΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΠΤΥΧΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΙΑΤΡΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κε ανωνυμε για κάντα ποιο ανώνυμα αναλυτικά αυτα.!!!ετσι δεν λες κάτι προβοκάρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τα πολλααα λεφτα ειναι στους στραταιους.
    οι στρατηγοι καταληγουν ιδιοκτητες μεγαλων μοναδων(και ξενοδοχειων στην πρωτευουσα και στο επινειο της),αλλα κλαιγονται για την μικρη τους συνταξη.
    τιμιος αποστρατος που ξερει και θα μιλησει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΠΟΙΑ ΔΕΚΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΡΗΜΑΞΑΤΕ.ΣΑΝ ΚΤΗΝΗ ΠΕΡΑΤΕ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑΣΜΟ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ .ΠΑΛΙΑΝΘΡΩΠΟΙ .ΑΛΛΑ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΠΛΗΡ ΩΠΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΟ ΟΔΥΝΗΡΟ,ΤΡΟΠΟ.ΑΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΙΑ ΚΟΡΜΙΑ ΣΚΕΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση