GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η σύγκλιση και η φελούκα...

Γράφει η Λώρη Κέζα Τελικά τα οικονομικά είναι σαν την ποίηση. Καθένας τα προσεγγίζει από άλλη οπτική: καταθέτει σοβαρά επιχειρήματα, ξ...

Γράφει η Λώρη Κέζα

Τελικά τα οικονομικά είναι σαν την ποίηση. Καθένας τα προσεγγίζει από άλλη οπτική: καταθέτει σοβαρά επιχειρήματα, ξιφουλκεί ανανεώνοντας την άποψή του, αναιρεί τα λεγόμενα του αντιπάλου και διεκδικεί την αλήθεια. Η εντελώς αφηρημένη διαπίστωση «λεφτά υπάρχουν» παραπέμπει στον αφορισμό του Εμμανουήλ Ροϊδη το 1877: «Ποίηση δεν υπάρχει». Ο δημιουργός της «Πάπισσας Ιωάννας» έλεγε ότι δεν μπορεί να παραχθεί λυρικός λόγος υψηλού επιπέδου σε περιρρέουσα ατμόσφαιρα σαν την ελληνική. Η απάντηση του Αγγελου Βλάχου, εξίσου ολοκληρωμένη ως τοποθέτηση, υποστήριζε ότι η έμπνευση είναι θέμα ψυχής και όχι περιβάλλοντος. Δύο αισθητικές θεωρίες που στέκουν καθεμιά με τη λογική της, όπως ακριβώς μοιάζουν να στέκουν οι οικονομικές θεωρίες που....
διατυπώνονται από τον πρωθυπουργό και τον κ. Αντώνη Σαμαρά.
Χωρίς ειδική γνώση δεν μπορεί κάποιος να πάρει σοβαρή θέση απέναντι στις δύο προτάσεις για τη φορολογία. Η κυβέρνηση έχει καταληφθεί από αυξητικό οίστρο: μεγαλώνουν οι συντελεστές, επινοούνται χαράτσια, ευρίσκονται νέα θύματα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου το βρίσκει απολύτως λογικό, είναι ο τρόπος για να συγκεντρωθεί ρευστό και να πληρωθούν οι μισθοί του Αυγούστου. Ο κ. Σαμαράς λέει το αντίθετο: να μειωθεί η φορολογία ώστε να κινηθεί η αγορά και να υπάρξει ανάπτυξη. Και τούτο λογικό ακούγεται. Καθημερινά διαβάζουμε σεντόνια ανάλυσης υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν δεν σκαμπάζουμε από οικονομική επιστήμη δεν έχουμε βεβαιότητα για το σωστό. Δεν μπορούμε να τοποθετηθούμε: δεν μιλάμε για κάτι ανώδυνο σαν την ποίηση αλλά για τη διάσωση ενός κράτους.
Εδώ κι ενάμισι χρόνο εκτυλίσσεται μια συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς εν όψει χρεωκοπίας. Η αντιπαράθεση έχει πολύ συγκεκριμένη μορφή μετά το «Ζάππειο ΙΙ». Είναι πλέον εντελώς ακατανόητο να ζητείται συναίνεση οποιασδήποτε μορφής. Δεν είναι θέμα πόζας ή καιροσκοπικής διάθεσης την οποία καταλογίζουν στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Είναι ζήτημα θέσεων που δεν μπορούν από τη φύση τους να συνυπάρξουν. Αυτά που το Μέγαρο Μαξίμου παρουσίασε ως κοινούς τόπους δεν άπτονται της πολιτικής και οικονομικής θεώρησης. Δεν πρόκειται για σύγκλιση αλλά για συμφωνία σε εισπρακτικά μέτρα όπως η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι λοιπόν ακραίο το αίτημα του κ. Παπανδρέου να ζητεί τώρα, την έσχατη στιγμή, τη νομιμοποίηση της αντιπολίτευσης όταν επί ενάμισι χρόνο λάμβανε τις αποφάσεις συνεπικουρούμενος αποκλειστικά από τον υπουργό Οικονομικών. Αγνόησε την ίδια του την παράταξη, αγνόησε τις εκπεφρασμένες αγωνίες των άλλων κομμάτων και τώρα, έχοντας αγκαλιά την εύφλεκτη ύλη, ζητεί συναίνεση.
Ποιες θα είναι οι κινήσεις του κ. Σαμαρά; Η στάση αναμονής στην οποία εξασκήθηκε επί μακρόν όσο ήταν εκτός και εντός Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι δική του δουλειά να ρίξει μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως πέφτει από μόνη της. Οι εκλογές θα έλθουν στην ώρα τους. Η πολιτική διαμάχη θα κρατήσει τα χαρακτηριστικά της φιλολογικής διαμάχης. Στο τέλος όλοι θα αναγνωρίσουν το μεγαλείο και την ευστοχία του κ. Παλαμά:
Τρύπια φελούκα μισοβουλιασμένη

Παραδέρνω σὲ ἀνώφελον ἀγώνα...

8 σχόλια

  1. Καλό δημοσίευμα αλλά υπεκφέυγει. Και βολέυει Σαμαρά. ¨οπως μια ανάρτηση παρακάτω που "αποδεικνύει" (τρομάρα της) ότι η Ελλάδα είναι πλουσιότερη από τους δανειστές της, έτσι και η εξαιρετική Λώρη έχει ένα κενό στην ανάλυσή της. Δεν μπορεί να μην τοποθετείται σε ένα τόσο καίριο ζήτημα όπως αυτό της φορολογίας μεταξύ Σαμαρά και Παπανδρέου. Δεν υποστηρίζω τη βαριά φορολογία. Αλλά το κράτος Λεβιάθαν κάπως πρέπει να τραφεί. Εκεί είναι η πουστίτσα Σαμαρά. ΤΑυτόχρονα ΟΧΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ και ΝΑΙ και ΟΧΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δείχνουν ευδιάκριτο καιροσκοπισμό, ασχετίλα, κοροιδία και πολλά άλλα. Ο ΠΑπανδρέου λέει Τόσο μπορώ τόσο κάνω άμα θέλετε ζητήστε εκλογές οι αγανακτισμένοι και οι ΝΔκράτες. Ο Σαμαράς δε λέει τίποτα από ότιδήποτε είνα δημοσκοπικά ευχάριστο. Και στο προαφνές δούλεμα, ε δεν μπορεί κάποιοι που είναι ηγέτες γνώμης όπως η Λώρη να μην μπορούν να το διακρίνουν.

    Δύσκολοι καιροί για φιλοπασοκ τοποθετήσεις αλλά επειδή άλλο η αντίδραση στην αποτελεσματικότητα Παπανδρέου και εντελώς άλλο η παπαρολογία Σαμαρά, με στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις, επιτρέπει σχολιασμό Λώρης. Και βέβαια καλό είναι για την ανάπτυξη η μείωση φορολογικών συντελεστών αλλά first thing first. Αυτό είναι αξίωμα με ΔΕΔΟΜΕΝΑ τα κάπως υγιή δημοσιονομικά. Όχι κάτι που ισχύει στο χείλος της χρεοκοπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άσε τή φελούκα στό Νείλο καί γράψε γιά τήν
    Ελληνική πλάβα πού τουμπαρισμένη μάς δείχνει
    τόν...πάτο της.
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι'εγω θα πρασθετα αγαπητη Λωρη κατι πιο ουσιαστικο,περαν του συντηρητικου αρθρου σου:
    "ΕΦΥΓΑΝ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΞΕΣΚΑΤΩΘΗΚΑΜΕ..ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΣΚΑΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΚΑΤΩΘΗΚΑΜΕ'! (για να θυμηθουμε και τον αλλο μεγαλο πιοιητη!)
    ΥΓ
    Και μια ο λογος περι ποιητων:
    Οι δουλευτες στο Συνταγμα και οι ποιητες στο γκαζον του Μεγαρου..Συνθημα η ποιηση και παρασυνθημα η κριση
    Απο δω ο Πατρικιος,απο κει Η Δημουλα και οκλαδον επι του γκαζον η Αντα Παπανδρεου..
    Ελειπαν βεβαια η Μιμη,Η Μαργαριτα και εκπροωπος του Ροκφελερ που υπηρετει πιστα η αγια οικογενεια.\
    Και δωστου χαριτωμενιες ο Πατρικιος("αφου τα χρεη σου με τοκο ξοφλας,ειπα να σε απαθανατισω μ ενα φλας)απο κοντα και η Κικη ("ειμαστε με τον Τιτο διδυμοι κλπ")και ενα καρο παπαριες για Δια,Σιβυλλα και δωστου γελακια η Αντα μας για την εκτονωση της οργης που εγινε ποταμια απο το Συνταγμα μεχρι τον Εβρο!
    Η ποιηση στρατευμενη και οι δουλευταδες αστρατευτοιστο Συνταγμα..
    Κλαιν μαιν πουτς,Λωρα μου

    ΔΙΟΧΑΝΤΗ

    Λωρη μου δεν λες κουβεντα,κρτας κρυμμενα μυστικα και ντοκουμεντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η φορολογια πρεπει να παει στο 90% για τους TOP φραγκατους.Αρκετα εκλεψαν,αρκετες ανοητες επενδυσεις εκαναν.Απο τετοιους ανικανους επιχειρηματιες καλυτερη η παπαρηγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΛΩΡΗ,ΓΙΑΝΝΗ,ΟΛΓΑ,κυριε ΜΠΑΜΠΗ..

    ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ms Λόρη και mr ανώνυμε 3:08:00 μ.μ.

    Τα λόγια ειναι περιττά και η ποίηση το ίδιο.
    Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τον τελευταίο χρόνο, η δε ανεργία έπιασε part-time δουλειά στις κεντρικές πλατείες anywhere.
    Κάτι δεν κάνει "click"
    Μεταξύ Παπαρα και Σαμαρα κάποιος απο τους δυο έχει δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. the republic is an old syphilitic whore [with] her canker sores and her gonorrhea

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν πραγματι θελεις να μαθεις,Λωρη,ΥΠΑΡΧΟΥΝ συντακτες στο συγκροτημα που μπορουν να απαντησουν στο ερωτημα
    ποσα λεφτα μαζεψε η βουλγαρια(10% φορος κερδων) τα τελευταια δεκα χρονια απο ξενες επενδυσεις
    σε σχεση με την ελλαδα?(35%-25% φορος κερδων)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση