GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δακρυγόνα και πετροπόλεμος έξω από το Προεδρικό στην Κύπρο...

Από το http://www.philenews.com/ Λευκωσία: Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε απόψε η Αστυνομία στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαλύσει πλήθ...

Από το http://www.philenews.com/
Λευκωσία: Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων έκανε απόψε η Αστυνομία στο Προεδρικό Μέγαρο για να διαλύσει πλήθος πολιτών που έριξε πέτρες και άλλα αντικείμενα, έβαλε φωτιά στον κυκλικό κόμβο και σε κάδους απορριμμάτων.
Χιλιάδες "αγανακτισμένοι" πολίτες είχαν συγκεντρωθεί ειρηνικά έξω από το Προεδρικό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φονική έκρηξη χθες στο Μαρί. Προηγουμένως είχαν...
 συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας από την οποία και πορεύτηκαν Φαίνεται ότι στην πορεία παρεισέφρησαν κάποια ακραία στοιχεία.
Στο Προεδρικό συγκεντρώθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη. Αστυνομικός είχε προηγουμένως καλέσει το πλήθος να διαλυθεί αλλιώς θα εχρησιμοποιείτο η ανάλογη βία.
Νωρίτερα, ένταση και μικροεπεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο , όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πολίτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φονική έκρηξη χθες στο Μαρί.
Μικρή μερίδα νεαρών έριξε πέτρες εναντίον του Προεδρικού και η Αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.
Κάποιοι κατάφεραν να περάσουν από την κύρια είσοδο του Προεδρικού και να φτάσουν μέχρι την πρώτη ελεγχόμενη πύλη.
Στο σημείο βρίσκεται ισχυρή αστυνομική δύναμη.
Οι συγκεντρωθέντες κρατούν πανό και φωνάζουν συνθήματα όπως ''Χριστόφια παραιτήσου εσύ και οι υπουργοί σου'', ''Δεν ξεχνώ δεν ξεχνώ αίμα 12 νεκρών'' κ.α.
Προηγήθηκε μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας για τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και ακολούθως οι διαδηλωτές άρχισαν να πορεύονται προς το Προεδρικό. Κατά τη διάρκεια της πορείας φαίνεται ότι παρεισέφρησαν σε αυτήν ακραία στοιχεία.

Στην Πλατεία ΕλευθερίαςΈνα κερί στην μνήμη των δώδεκα αδικοχαμένων παλικαριών από τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Ζύγι, άναψαν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους και να ζητήσουν την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία.
Απλοί πολίτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χωρίς να αντιπροσωπεύουν κόμματα και εξέφρασαν την αγανάκτηση και τη λύπη τους, για την τραγωδία που έπληξε την λαβωμένη Κύπρο.
Κρατώντας πανό που έγραφαν: «Ντροπή σας ανάξιοι», «Χριστόφια παραιτήσου», «Κράτος-Φονιάς των Παιδιών μας», «Ανεύθυνοι -Υπεύθυνοι», «Εγκληματίες», «Φυλακή στους φονιάδες», «Ανίκανοι παραδώστε την εξουσία», «Τιμωρία στους ενόχους», οι απλοί πολίτες απαίτησαν την άμεση παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.
Επίσης, απαίτησαν την παραδειγματική καταδίκη όλων των ενόχων, τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας με απόλυτη και πλήρη διαφάνεια, την άμεση ανάληψη της ευθύνης από όλους «ανεύθυνους - υπεύθυνους» πολιτικούς και υπηρεσιακούς λειτουργούς, όπως διακήρυξαν και την άμεση και δημόσια αποπομπή όλων όσων γνώριζαν και αδράνησαν, ολιγώρησαν ή σιώπησαν.
Δίπλα από τα κεριά, που έκαιγαν στη μνήμη των δώδεκα συμπολιτών μας, απλοί πολίτες ανέβαιναν στο βήμα και εξέφραζαν τη συμπαράσταση τους προς τις οικογένειες των θυμάτων, αλλά ταυτόχρονα εξέφραζαν και την οργή τους για την «ολιγωρία των υπευθύνων».
Πολλοί από τους αγανακτισμένους πολίτες αναφέρθηκαν σε «αμείλικτα ερωτήματα - κατηγορώ» όπως: «Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία ανέλαβε εξαρχής τη φύλαξη του υλικού; Γιατί αφού κατάσχε το υλικό δεν μερίμνησε για την ασφαλή φύλαξη του; Γιατί δεν προχώρησε στην εξουδετέρωση του; Ποιοι πολιτικά ανόητοι αρνήθηκαν να δεχτούν βοήθεια από τις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, οι οποίες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν για την ασφαλή καταστροφή τους;».
Ο ηθοποιός Κωστάκης Κωνσταντίνου, μιλώντας από το βήμα των αγανακτισμένων πολιτών, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς του «να πάρουν μόνοι τους τις χειροπέδες, να τις φορέσουν στα χέρια τους και να οδεύσουν με τα πολυτελείας αμάξια τους στις Κεντρικές Φυλακές».
«Δεν θέλουμε την επέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα, Θέλουμε να το καταλάβουν από μόνοι τους και να φορέσουν τις χειροπέδες τους, Πρόεδρος και Υπουργοί, και να πάνε μόνοι τους στις Κεντρικές Φυλακές», είπε.
Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ο Στέλιος Ζαχαρίου, απλός πολίτης, δήλωσε: «Ηρθαμε να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε ενάντια σε αυτό το κράτος - παρωδία που έχουμε, διότι έχουμε διαλύσει τα πάντα. Διαλύθηκε η παιδεία, διαλύθηκε η υγεία. Το Κυπριακό είναι στο χειρότερο σημείο από ποτέ. Διαλύσαμε τον στρατό. Σκοτώνουμε τα παιδιά μας. Τι πρέπει να γίνει άλλο για να ξεσηκωθεί ο κόσμος; Επιτέλους, έχουμε αγανακτήσει».
Άλλος απλός πολίτης, ο Σώτος Δημητρίου, είπε πως βρέθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας για να συλλυπηθεί και να πενθήσει και ο ίδιος με τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων και να στείλει μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι «αυτά τα παιδιά δεν είναι μόνον των πατεράδων τους και των μανάδων τους είναι και δικά μας παιδιά, και δικά μας αδέρφια, και δικοί μας πατεράδες».
«Ας ελπίσουμε», είπε, «να είναι η τελευταία τραγωδία που συμβαίνει στην Κύπρο».
Η Ελένη Χρυσοστόμου είπε πως βρέθηκε εκεί για να φωνάξει με τον υπόλοιπο κόσμο ένα τεράστιο «γιατί». «Εχουμε φτάσει στο αμήν. Μια τιμωρία επιβάλλεται, για όλον αυτό τον κόσμο που συγκεντρώθηκε απόψε εδώ», είπε.
Ο Λάμπρος Αχνιώτης είπε με τη σειρά του ότι ο κόσμος κουράστηκε από τους εκάστοτε κυβερνώντες, οι οποίοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον του τόπου. «Ο κόσμος κουράστηκε από τη συμπεριφορά των πολιτικών μας», είπε.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν τα δώδεκα ονόματα των θυμάτων από τη φονική έκρηξη και τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή. Με το τέλος της εκδήλωσης ψάλθηκε ο εθνικός ύμνος και οι συγκεντρωθέντες πορεύθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο.

3 σχόλια

  1. Και στα δικά μας οι λεύτερες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Εδώ και τώρα είναι Εθνική ανάγκη να αλλάξει ο Νόμος περί Αυτοφώρου, και Αυτόφωρο να θεωρείτε κάθε αδίκημα μέχρι και την παρέλευση είκοσι ετών από την τέλεση του.
    ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΔΕΙΑΣΟΥΝ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!
    Κύριε Υπουργέ, κάθε απατεώνας-κλέφτης-δολοφόνος-κακοποιός οτιδήποτε τέλος πάντων σχετικό με αυτά, φοβάται το Αυτόφωρο, αυτό τον καίει, καθώς αν πάει σε Δικάσιμο και να την κοπανήσει μπορεί, και να συνεχίσει την ζωή του κανονικά, και να καθυστερήσει την εκδίκαση για καμιά δεκαριά χρόνια, και με Βούλευμα να απαλλαγεί, και Χάρης να τύχη, άσε που μπορεί να έχει και Μπάρμπα στην Κορώνη, και ξέρετε πολύ καλά ποιος είναι αυτός ο Μπάρμπας…..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!
    Εδώ και τώρα! Στην Ελλάδα που ουσιαστικά έχει χρεοκοπήσει με τις άφρονες επιλογές των πολιτικών μας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ και αυτών που κυβέρνησαν και αυτών που δεν κυβέρνησαν να μειωθούν οι μισθοί τους ΣΤΑ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ, και οι συντάξεις τους στα ΧΙΛΙΑ ΠΕΝΤΑΚΟΣΙΑ και να καταργηθούν παντός είδους διευκολύνσεις τους που έχουν οικονομικό βάρος, γιατί και αυτοί που δεν κυβέρνησαν ξέρανε πως το καράβι που λέγετε Ελληνική Οικονομία έμπαζε από παντού αλλά όλοι τους σφύριζαν αδιάφορα.
    Έτσι όλοι τους θέλανε με δανεικά να στηρίξουν την εκλογική τους πελατεία, να εκμαυλίσουν συνειδήσεις, να εξαγοράσουν ανθρώπους, να χρηματοδοτηθούν άχρηστα έργα και υπηρεσίες αλλά που θα τους επέφεραν ψήφους για να μπορούν από το έδρανο της Βουλής να κοκορεύονται το βουλευτιλίκι τους ή το υπουργιλίκι τους, και το εκλογικό τους ποσοστό!
    Και αυτοί που έδιωξαν στο όνομα της επαναστατικής γυμναστικής από την Ελλάδα την GENERAL MOTORS όταν έστησε ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στην χώρα μας, και αυτοί που στο όνομα της ΕΛΛΑΔΑΣ, με νύχια και με δόντια δεν το κράτησαν, και τόσα άλλα.
    Και ακόμη αυτοί που τάχατες αντιτίθενται σε περικοπές μισθών παντός είδους εργατοϋπαλλήλων, γιατί καθημερινά σε κάθε τους εμφάνιση μέσα και έξω από την Βουλή κυβερνητικοί και αντιπολιτευόμενοι δεν υποστηρίζουν να μειωθούν δραστικά οι δικοί τους μισθοί και οι συντάξεις τους;
    ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΟΥΝ ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ τους;
    Πολύ καλά το είπε ο γκομενιάρης του ΔΝΤ ότι είμαστε βουτηγμένοι στα σκατά αλλά δεν το είπε μέχρι τέλους, δηλαδή ότι στα σκατά μας ρίξανε ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣ!
    Εδώ και τώρα, ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ή ΑΠΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!
    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ!
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση