GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντικατάσταση ομολόγων άπαξ και μαζικά;...

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Στα δύο προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα , με τίτλους « Tα επιτόκια »...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Στα δύο προηγούμενα άρθρα του Δευκαλίωνα, με τίτλους «Tα επιτόκια» και «Πόσοι είναι οι τόκοι που θα πληρωθούν;», επιχειρήσαμε να αποσαφηνίσουμε όσο δυνατόν περισσότερα από τα σημεία της νέας δανειακής συμφωνίας των 109 δις ευρώ μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ.
Έτσι καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
1. Θα υπάρξει εμπλοκή ιδιωτών ύψους 137 δις ευρώ, που θα κατανεμηθεί ως εξής: Ως το 2013 θα διατεθούν στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ομολόγων περίπου 37 δις ευρώ. Από το 2013 έως το 2020 θα διατεθούν 98 δις ευρώ. Εάν συνυπολογίσουμε ότι έως το 2013, το μέσο επιτόκιο του προγράμματος αντικατάστασης παλαιών ομολόγων είναι 4,38% και τα παλαιά ομόλογα που λήγουν και έχουν επιτόκιο μικρότερο από 4,38%, είναι περίπου 34,67 δις ευρώ, τότε εύκολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι εφ’ όσον αυτά τα παλαιά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ομολόγων, τότε θα πληρώνουμε γι’ αυτά τα ομόλογα περισσότερους τόκους.
2. Έως το 2013 λήγουν επίσης ομόλογα ύψους 16,23 δις ευρώ που...
έχουν επιτόκιο μεγαλύτερο του 4,38%. Από τα 45 δις ευρώ που προέρχονται από το Μνημόνιο Νο.1 θα διατεθούν τα χρήματα λογικά έως το 2013, για την κάλυψη των λήξεων αυτών των παλαιών ομολόγων ύψους 16,23 δις ευρώ. Οι συγκεκριμένες λήξεις σήμερα εξυπηρετούνται με επιτόκια μεγαλύτερα του 4,38%. Για τα χρήματα που θα διατεθούν προς εξόφληση προβλέπεται ότι το επιτόκιο θα κυμαίνεται από 3,5% (βάση) έως 5% (οροφή), επίσης για τα χρήματα αυτά θα υπάρξει 10-ετής περίοδος χάριτος και κατόπιν 15-ετής περίοδος αποπληρωμής. Σε αυτήν την περίοδο αφού πρώτα επιμεριστούν θα προστεθούν και οι τόκοι της 10-ετους περιόδου χάριτος. Δηλαδή από το 2021 θα αρχίσουν να πληρώνονται οι τόκοι των δανείων που θα πάρει η χώρα για να εξοφλήσει τις λήξεις 2011, 2012 και 2013.
3. Τα σημεία Νο.1 και Νο.2 καλύπτουν πλήρως τις λήξεις παλαιών ομολόγων έως το 2013 και μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα ότι η μείωση των δαπανών για πληρωμές τόκων είναι ίση περίπου με 400 εκατ. ευρώ περίπου (άρα υπολείπονται κατά πολύ από τα 2-3 δις ευρώ που προβάλουν οι Γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ).
4. Θα ήταν όμως δυνατόν να έχουμε μία σημαντικότατη μείωση των επιτοκίων άρα και πληρωμών τόκων, αν το σύνολο του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων για μετά το 2013, ύψους 98 δις ευρώ, υλοποιούνταν άμεσα. Συγκεκριμένα από το 2013 έως το 2020 λήγουν ομόλογα ύψους 66.807 δις ευρώ για τα οποία πληρώνουμε επιτόκια μεγαλύτερα από 4,38% και περίπου 31 δις ευρώ για τα οποία πληρώνουμε επιτόκια μικρότερα από 4,38%. Άρα για αυτά τα ομόλογα θα προκύψει ένα σοβαρό ετήσιο όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
5. Ακόμα και εάν η αντικατάσταση των ομολόγων, που λήγουν από το 2013 έως 2020, γίνει άμεσα οπότε από το 2016 θα πληρώνουμε ως τόκο για το πρόγραμμα αντικατάστασης 4,73% και πάλι θα προκύψει σημαντικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.
6. Υπό την προϋπόθεση λοιπόν ότι το πρόγραμμα αντικατάστασης ομολόγων θα υλοποιηθεί άμεσα για όλα τα ομόλογα που λήγουν από το 2011 έως το 2020, τότε θα υπάρξει σημαντικό ετήσιο όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό
Όμως, όπως δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών «η διαδικασία αντικατάστασης θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα γίνει άπαξ μια γενική αντικατάσταση των ομολόγων με νέους τίτλους».
Άρα άνθρακες ο θησαυρός. Δεν πρόκειται επ’ ουδενί να προκύψει σημαντικό ετήσιο όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τις πληρωμές τόκων. Και πως θα ήταν αυτό δυνατόν. Δεν είναι κουτοί και ανόητοι οι δανειστές μας για να μας δώσουν την δυνατότητα μέσω της άμεσης μείωσης των πληρωμών τόκων να αποκτήσουμε εδώ και τώρα εθνική πολιτική.
Για να φύγει η χώρα από την κατηγορία selective default, θα πρέπει η ανταλλαγή των ομολόγων να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, μαζικά και άπαξ γενική αντικατάσταση. Αν γίνει σταδιακά και σε βάθος χρόνου, τότε κάθε φορά που θα γίνεται η χώρα θα μπαίνει σε κατηγορία selective default.
Με απλά ελληνικά, αν η αντικατάσταση γίνει άπαξ και μαζικά, οι δανειστές χάνουν τη δυνατότητα πίεσης, η χώρα βγαίνει αμέσως από την κατάσταση selective default και δαπάνες των τόκων μειώνονται σημαντικά.
Αν γίνει σταδιακά οι δανειστές συνεχίζουν να έχουν τη δυνατότητα πίεσης, η χώρα θα μπαίνει συνεχώς στην περιπέτεια selective default (αν βγει ποτέ...) και οι δαπάνες για τους τόκους δεν μειώνονται.
Τέρμα τα ψέματα! Αυτό αποδεικνύουν οι αριθμοί!
Άρα το μεγάλο επιχείρημα της μείωσης των επιτοκίων μάλλον πάει περίπατο. Θα δούμε...
“Σύντροφοι”, μάλλον νομίσατε ότι μετράμε ακόμα με τα δάχτυλα!

13 σχόλια

  1. ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ…

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΚΕΝΤΡΟ»ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΝΔ, ΚΥΡΙΟΙ...

    ΔΕΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΟΥ ΘΡΑΣΟΥΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΜΠΛΟΓΚΣ…

    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ «ΠΑΣΣΑΡΟΥΝ», ΟΤΙ «ΔΗΘΕΝ» Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΟΜΟΪΔΕΑΤΗΣ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ «ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗΣ, ΜΑΣΟΝΟΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΓΚΕΪ» (ΝΑ… ΓΕΛΑΜΕ Ή ΝΑ ΚΛΑΙΜΕ?)
    ΜΑ, ΠΟΙΟΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ?

    ΥΜΝΗΤΕΣ ΟΛΙΓΟΦΡΕΝΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΥΠΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΟΡΕΙΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΙΟΧΕΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΑ ΕΝΤΥΠΑ, ΤΥΠΟΥ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΩΡΑΣ» ΚΛΠ...

    ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ, ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΒΟΛΩΝ (ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΩΝ, ΧΙΤΩΝ, ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΚΛΠ. ΠΡΟΔΩΤΩΝ)...

    ΠΑΡΑ ΜΟΝΑΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ, ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΝΟΡΒΗΓΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ, ΠΟΥ «ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ» ΚΑΙ «ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ» ΣΕ «ΝΕΕΣ ΤΑΞΕΙΣ», ΜΑΣΟΝΙΕΣ, ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ ΚΛΠ. ΜΠΟΥΡΔΟΛΟΓΙΕΣ, ΠΟΥ «ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΝ ΥΠΟΓΕΙΩΣ» ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ «ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ» «ΚΑΛΟ» KAI «ΕΝΑΡΕΤΟ» (ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ) ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΜΑΣ !!!!

    ΑΥΤΟ ΞΕΡΕΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ… (ΔΗΛ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ- ΕΦΕΥΡΙΣΚΟΥΜΕ ΣΥΝΟΜΩΣΙΕΣ , ΟΠΩΣ - «…Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ, ΑΛΛΑ ΟΙ «ΚΑΚΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥΣ, ΤΟΝ ΧΑΛΑΣΑΝΕ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…»....!!!!)

    ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΙ, ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ, ΠΟΥ ΣΥΝΩΣΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΔ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΟΝΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΙ), ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΕΛΙΟΙ, ΟΤΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΦΑΣΗ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ «ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ» ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ «ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ», ΟΥΤΕ ΤΗΝ «ΥΠΟΚΙΝΕΙ» ΚΑΝΕΙΣ ΕΒΡΑΙΟΣ (ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ...), ΟΥΤΕ ΚΑΜΙΑ ΛΕΣΧΗ ΜΠΙΝΤΕΛΜΠΕΡΓΚ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ!!!!

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΟΜΟΥΤΡΑ ΑΥΤΑ, ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΥ ΣΑ(ΧΛΑ)ΜΑΡΑ!!

    Υ.Γ. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ (ΝΔ) ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ…

    ΠΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΟΤΑΝ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ (ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ) ΣΟΥ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ !!

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ…

    Υ.Γ.(2) ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΟ?

    ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ, ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βρίζω, ξεσκεπάζω την πραγματική σας ακροδεξιά και φασιστική φύση (η οποία φανερώνεται από τις φασίζουσες απόψεις σας), την οποία επιμελώς προσπαθείτε να εμφανίσετε ως "Κεντρο"δεξιά!!!!

    Ε, δεν σας βγαίνει το παραμύθι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΣΟΤ ΕΝΤΕΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.

    ΝΑ ΤΑ ΦΑΣ ΟΛΑ.
    ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ.
    ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΑΛΗΤΗ
    ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΕ ΛΑΜΟΓΙΕ

    ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ
    ΚΑΙ ΠΛΑΙ..ΒΟΛΕΜΕΝΕ $$$$$$$$$$$
    ΠΑSSOKΟ ΣΙΧΑΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ δε σε βρίζω, ξεσκεπάζω την πραγματική σας ακροδεξιά και φασιστική φύση (η οποία φανερώνεται από τις φασίζουσες απόψεις σας), την οποία επιμελώς προσπαθείτε να εμφανίσετε ως "Κεντρο"δεξιά!!!!

    Ε, δεν σας βγαίνει το παραμύθι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ "ΚΕΝΤΡΟ"ΔΕΞΙΑΣ:

    1.ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΣΟΤ ΕΝΤΕΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.

    2.ΝΑ ΤΑ ΦΑΣ ΟΛΑ.
    ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ.
    ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΑΛΗΤΗ
    ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΕ ΛΑΜΟΓΙΕ

    3.ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ
    ΚΑΙ ΠΛΑΙ..ΒΟΛΕΜΕΝΕ $$$$$$$$$$$
    ΠΑSSOKΟ ΣΙΧΑΜΑ

    *******************************

    ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΔΕΞΙΟΙ...
    ΟΧΙ 30, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. WSJ: Το νέο σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας δεν θα πετύχει !
    ___________________________________
    Τι γράφουμε τόσες ημέρες, σε πείσμα των κυβερνητικών …παπαγάλων ; “Τζίφος” η συμφωνία των Βρυξελλών λέει τώρα και το ευαγγέλιο των απανταχού οπαδών της αγοράς:
    Άλλη μια σύνοδος, άλλη μια συμφωνία, άλλη μια απογοήτευση.
    Η προσπάθεια της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική της κρίση, συνεχίζεται, με κάθε διαδοχική αποτυχία να οδηγεί και άλλα κράτη εκεί που ήδη βρίσκονται τρεις από τις χώρες μέλη της.

    Η αρχική αντίδραση στη τελευταία συμφωνία ήταν η ανακούφιση αφού οποιαδήποτε εξέλιξη θεωρούνταν καλύτερη από το τίποτα. Όσο όμως περνούν οι μέρες, οι επενδυτές γίνονται όλοι και πιο επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ακόμη και η Ισπανία να φτάσει σε σημείο να δανείζεται με περισσότερο από 6% για δέκα χρόνια, λίγο πιο κάτω δηλαδή από τα επιτόκια που πληρώνουν οι Ελλάδα, Ιρλανδία, και Πορτογαλία, που ήδη έχουν ζητήσει και λάβει βοήθεια.

    Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα στις διαθέσεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διακόψουν τις διακοπές τους και να προσπαθήσουν να βρουν μια άλλη, πιο σωστή λύση.

    Η τελευταία συμφωνία έχει τρία βασικά ελαττώματα.
    - Πρώτον, δεν αυξήθηκε το μέγεθος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, και συνεπώς δεν αρκεί για χρηματοδοτηθεί η ισπανική ή η ιταλική κυβέρνηση, πόσο δε μάλλον και οι δυο μαζί. Η διστακτικότητα των χωρών μελών να αυξήσουν τα ποσά του ταμείου στέλνει δυο βλαβερά μηνύματα: Ότι θεωρούν πιθανό πως κάποιο μέλος της ευρωζώνης δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα δανεικά. Και ότι οι χώρες μέλη δεν είναι ακόμη έτοιμες να σταθούν μαζί και ενωμένες, για να παλέψουν με τη κρίση, ότι και να γίνει.

    Και αυτό ήταν το πρόβλημα εξ αρχής. Η ευρωζώνη δεν έχει την απαραίτητη δύναμη να φέρει τέλος στη κρίση. Δεν διαθέτει τη πολιτική βούληση. Οι πολιτικοί δεν πιστεύουν ότι οι ψηφοφόροι τους θέλουν το ευρώ τόσο αρκετά, ώστε να κάνουν θυσίες για τη σωτηρία του.
    Η πρόσφατη συμφωνία αποδεικνύει τα παραπάνω. Ο χρόνος κυλάει, και η οποιαδήποτε αποτυχία μπορεί να αποδειχτεί μοιραία.

    - Το δεύτερο βασικό ελάττωμα της συμφωνίας είναι πως το ταμείο διάσωσης δεν μπορεί να δράσει μέσα σε λογικά χρονικά πλαίσια.
    Οι ηγέτες συμφώνησαν πως ο μηχανισμός στήριξης (EFSF) και ο διάδοχός του θα μπορούσαν να καθορίσουν εκ των προτέρων το πόσα ακριβώς χρήματα θα χρειαστεί μια χώρα.
    Παράλληλα, συμφώνησαν πως το EFSF θα μπορούσε να ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες, και να αγοράζει κρατικά ομόλογα στις δευτερογενείς αγορές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απ'οσο μπορεσα και καταμετρησα τους Πασικους που πηγανε στην Ευρωπη για την διαπραγματευση γυρισαν ολοι πισω στην Ελλαδα και φυσικα και ο Προουπουργος (τρομαξα για μια στιγμη γιατι δεν τον εβλεπα αλλα τελικα γυρισε). Γιατι το λεω αυτο?? μα η κ.Βουλτεψη (υπο το βλεμμα του ακομματιστου Χατζηνικολαου) δηλωσε στο δελτιο του ΑΛΤΕΡ οτι αν κανουν καμια κακη συμφωνια να μην γυρισουν στην Ελλαδα καλλιτερα να μεινουν εκει.
    Τελικα δεν ακουσα εκτοτε καμια διαμαρτυρια απο την κυρια αρα καλα πηγε η δουλεια. Το θεμα ειναι εκει στην ΝΔ την εχουν εγκαλεσει στην ταξη αφου ως οφειλε δεν διαμαρτυρηθηκε??? ή δεν πηγε στο αεροδρομιο να εμπδισει την αποβιβαση τους απο το αεροπλανο??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι πασιφανές εδώ και μήνες ότι οι δανειστές μας προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να ξεφορτωθούν το χρέος μας και να χαρτογραφήσουν τις πιθανές χιονοστοιβάδες που κρύβουν τα σχετιζόμενα με το χρέος μας CDS.

    Με το που φτάσουν στον στόχο τους, και δεν αργούν, θα δεις που θα μας έχουν γραμμένους. Θα απαιτούν πλέον στα σοβαρά να τους δώσουμε ακόμα και την Ακρόπολη…

    Δυστυχώς πατριώτες επτωχεύσαμεν. Παλαιώτερα τουλάχιστον είχαμε έλληνες πολιτικούς που είχαν το θάρρος να μας το πουν. Σήμερα που όλοι τους είναι για τα μπάζα θα είμαστε η πρώτη γενιά ελλήνων που θα μας ανακοινωθεί η χρεωκοπία από το εξωτερικό…


    Σύμφωνα με πρόσφατες ειδήσεις, η γερμανική Deutsche Bank «αποσύρεται» με γρήγορους ρυθμούς από ομόλογα του δημοσίου της Ιταλίας και της Ισπανίας – όπως επίσης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

    Το σημαντικότερο όμως φαίνεται πως είναι η προσφάτως παρατηρούμενη, συνεχής και μεθοδική «επίθεση» στις τράπεζες της Ιταλίας (Bank run), από τις οποίες αποσύρονται μαζικά καταθέσεις, με προορισμό την Ελβετία – ένας από τους λόγους της μεγάλης ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού νομίσματος.

    Ίσως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, μόνο από την Ιρλανδία έχουν «φυγαδευτεί» στο παρελθόν καταθέσεις άνω των 120 δις € – τις οποίες ουσιαστικά χρηματοδότησε (διευκόλυνε) το Ευρωσύστημα (ΕΚΤ). Κατά πολύ λιγότερες βέβαια από την Ελλάδα και την Πορτογαλία (σχεδόν μηδαμινές).

    Το γεγονός αυτό (η άνοδος της ισοτιμίας λόγω των εισροών συναλλάγματος) ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελβετία, οι εξαγωγές της οποίας περιορίζονται, πολλές εταιρείες της φεύγουν στο εξωτερικό (λόγω μειωμένου εργατικού κόστους), ενώ οι Πολίτες της ψωνίζουν «φθηνότερα» στις γειτονικές χώρες – οπότε μειώνεται συνεχώς ο τζίρος του ελβετικού λιανεμπορίου.

    Επίσης ανησυχεί τη Γαλλία, αφού οι απαιτήσεις των τραπεζών της στην Ιταλία είναι της τάξης των 280 δις € (τέλη του 2010, σύμφωνα με την BIS). «Πάντοτε όταν οι γαλλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν κινδύνους, ο Sarkozy εμφανίζεται στο Βερολίνο», αναφέρει γνωστός επενδυτής.

    Τέλος, το θέμα του δανειακού ορίου των Η.Π.Α. δεν φαίνεται να είναι ένα «αθώο» πολιτικό παιχνίδι – ενώ αρκετοί επισημαίνουν ότι, η πραγματική αιτία δεν είναι αυτή που φαίνεται εξωτερικά. Ας μην ξεχνάμε δε ότι ο κυριότερος δανειστής των Η.Π.Α. δεν είναι η Κίνα ή η Ιαπωνία, αλλά η Fed.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ "ΚΕΝΤΡΟ"ΔΕΞΙΑΣ:

    1.ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΣΟΤ ΕΝΤΕΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.

    2.ΝΑ ΤΑ ΦΑΣ ΟΛΑ.
    ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ.
    ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΑΛΗΤΗ
    ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΕ ΛΑΜΟΓΙΕ

    3.ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ
    ΚΑΙ ΠΛΑΙ..ΒΟΛΕΜΕΝΕ $$$$$$$$$$$
    ΠΑSSOKΟ ΣΙΧΑΜΑ

    *******************************

    ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΔΕΞΙΟΙ...
    ΟΧΙ 30, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. τελικά οι ιδιώτες χαρίζουν τίποτα στο ελληνικό κράτος ή απλα μετακυλίουν τις απαιτήσεις τουσ??????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο φασισμός είχε πάντα προσωπείο τον σοσιαλισμό!!!
    Από εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα ξεκίνησε η σφαγή του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

    Οι ηγέτες τους συνήθως είναι ηλίθιοι που επαγγέλονται τους σοσιαλιστές και από πισω κρύβεται η μουτσούνα του χουντοφασιστικού σοσιαλισμού.
    Οι σοσιαλιστές υπόσχονται τα πάντα στους πάντες γεμίζοντας τους λαούς παραμυθια και ψέμματα ερχόμενοι δε στην εξουσία δείχνουν το αληθινό απαίσιο πρόσωπο της ξεφτίλας που τους διακρίνει.
    - Ο φασισμός δεν έχει αριστερά και δεξιά -

    Καλά θα κάνεις να διαβάσεις λιγάκι ιστορία πρίν αραδιάσεις τις μαλακίες σου στα blogs.
    Εκτός και αν το μέροκάματο σου από την Ιπποκράτους βασίζεται στις ηλιθιοτητες που αραδιάζεις.

    Θα σου θυμήσω τι είπε ο πατριάρχης του κόμματος σου γυρίζοντας από την ΑΛΒΑΝΊΑ.
    "Έρχομαι από τον παράδεισο του ΑΛΊΑ" αυτή ήταν η πρώτη δηλωσή του στο αεροδρόμιο στους δημοσιογράφους και γέλασε και το χείλι του κάθε πικραμένου.
    Τα φιλαράκια που επισκεπτότανε σε τακτά διαστήματα ήταν ο Τσαουσεσκου ο Χονεκερ ο ΑΛΊΑ ο Ζιφκωβ όπου όλως τυχαίως φυλακίστηκαν και εκτελεστηκαν από τους λαούς τους που τους αγαπούσαν πολύ !!!
    Και όλους τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ;;;;
    Τον πρόεδρο της Τανζανιας τον Καντάφι και τον συγχωρεμένο με το τραπεζομάντηλο Αραφατ οι μέγαλοι ηγέτες του τρίτου δρόμου.

    Απίστευτος παπατζής και ξεφτίλας ήτανε και ασφαλώς το μήλο κάτω από την μηλιά πέφτει.

    Τις μαλακίες σου μπορείς να τις αραδιάζεις αλλά μην νομίζεις ότι πετυχαίνεις και τίποτε.

    Υπάρχει μια γενιά που έζησε όλο το ΠΑΠΑΝΔΡΕΙΚΟ από τον μεθυστακα παπού τον παπατζή γιό και σήμερα τον πανηλιθιο εγγονο.

    Επί των ημερών τους για όλα πάντα έφταιγαν οι άλλοι, αυτοί καθαροί και αμόλυντοι παρθένες και ασφαλώς πάντα δημοκράτες !
    βέβαια...τέρατα της δημοκρατίας.
    Επί των ημερων τους πάντα ξεσάλωναν οι απέναντι από τον ατλαντικο στην χώρα.. κατα τα άλλα΄
    "έξω οι βάσεις του θανάτου".

    Συνέχισε μεγάλε να γράφεις γιατί όσο γράφεις τις μαλακίες σου τόσο καλό κάνεις στον τόπο και προκαλείς την αηδια για το κομμα σου.
    ________________________________________________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pasok

    Απεσύρθη η τροπολογία για το τζαμί στον Βοτανικό ειπε ο δρ Κουτσουκος και επαινεσε τον Υπουργο που επιτελους εκανε κατι θετικο.

    Απέσυρε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τροπολογία για τη δημιουργία τζαμιού στον Βοτανικό
    Το νομοσχέδιο ξεκίνησε να συζητείται απόψε στη Βουλή αλλά οι βουλευτές του ΛΑΟΣ κάλεσαν την κυβέρνηση να την αποσύρει.
    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «χειρονομία καλής θέλησης».

    Η τροπολογία περιλαμβάνει όμως και την παράταση της τακτοποίησης των
    ημιυπαίθριων χώρων έως 31.12.2011.
    Ο υπουργός προτίθεται να επανακαταθέσει την τροπολογία την προσεχή Πέμπτη, αυτή τη φορά όμως στο νομοσχέδιο για την τουριστική κατοικία και τα αυθαίρετα.

    Pasok

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ..ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΣΑΣ..!! ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση