GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα «χαμένα» όρια της δημοσιογραφίας στη Γερμανία...

Από το tvxs.gr Στη Βρετανία έκλεισε η εφημερίδα News of the World μετά την αποκάλυψη ότι δημοσιογράφοι υπέκλεπταν τηλεφωνήματα θυμάτων ...

Από το tvxs.gr

Στη Βρετανία έκλεισε η εφημερίδα News of the World μετά την αποκάλυψη ότι δημοσιογράφοι υπέκλεπταν τηλεφωνήματα θυμάτων απαγωγής ή συγγενών στρατιωτών που είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν. Τι γίνεται στη Γερμανία;
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, σκάνδαλα ξεσπούν τις τελευταίες δεκαετίες και στον γερμανικό Τύπο. Αναφέρεται συγκεκριμένα στο περιοδικό Stern που δημοσίευσε το 1983 τα υποτιθέμενα ημερολόγια του Άντολφ Χίτλερ, για τα οποία είχε πληρώσει πάνω από 9 εκατομμύρια μάρκα. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι τα ημερολόγια δεν ήταν γνήσια και το περιοδικό είχε πέσει θύμα του πλαστογράφου Κόνραντ Κούγιαου. Μάλιστα η εν λόγω υπόθεση που ξεσήκωσε θύελλα στη Γερμανία, έγινε και ταινία.
Επιπλέον, με τον ανταγωνισμό για την...
ακροαματικότητα να χτυπάει κόκκινο καλύφθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ και η περίφημη υπόθεση ομηρίας του Γκλάντμπεκ τον Αύγουστο του 1988. Δυο γκάνγκστερ είχαν ληστέψει ένα υποκατάστημα της Deutsche Bank και στην προσπάθειά τους να διαφύγουν συνέλαβαν ομήρους. Ένας δεκαπεντάχρονος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από τον ένα εκ των δύο δραστών, ενώ κατά την επέμβαση της αστυνομίας έχασε τη ζωή της μια δεκαοκτάχρονη. Το πρόβλημα ήταν ότι η ομηρία μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση και δημοσιογράφοι έπαιρναν συνεντεύξεις από τους γκάνγκστερ. Όλα αυτά προκάλεσαν τότε μια μεγάλη συζήτηση για την ευθύνη και τα όρια της ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής στη Γερμανία δεν έχει καταγραφεί περίπτωση ανάλογη με αυτή της βρετανικής εφημερίδας News of the World, όπου δημοσιογράφοι παραβίαζαν συνειδητά και συστηματικά τους νόμους. Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Τύπου της Γερμανίας, Έλα Βάσινκ αποδίδει το βρετανικό σκάνδαλο στον έντονο λαϊκισμό και εκχυδαϊσμό του βρετανικού τύπου, μια τάση που φαίνεται να βρίσκει την αποδοχή του κοινού.
Συμβούλιο Τύπου: «Ο αυτοέλεγχος λειτουργεί»
Το γερμανικό Συμβούλιο Δεοντολογίας Τύπου, αποτελούμενο από εκπροσώπους των εκδοτών και των δημοσιογραφικών σωματείων, παίζει το ρόλο ενός οικειοθελούς αυτοελέγχου του κλάδου, εποπτεύει την τήρηση της δεοντολογίας και δέχεται προσφυγές όσων νιώθουν να θίγονται από τη δουλειά των ΜΜΕ. Αυτή η δεοντολογία, διατυπωμένη στον Κώδικα περί Τύπου, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να τηρούν τους νόμους και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αθέμιτες μεθόδους κατά τις έρευνές τους. Η παραβίαση αυτής της δεοντολογίας οδηγεί το συμβούλιο σε δημόσια μομφή κατά του συγκεκριμένου κάθε φορά ΜΜΕ.

1 σχόλιο

  1. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ ΡΕ..ΚΑΗΚΑΜΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ..10000000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΑΣΗ ΟΛΟΣ Ο
    ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ 400 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ 850 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ(ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) .. ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 2000 (ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ)ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΕΧΟΥΝ 640 ΔΙΣ ΕΥΡΩ..ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΡΑΒΑΜΕ ΚΟΥΠΙ ...ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση