GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν...

Ο Σάλβα Κίιρ (αριστερά) ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, λίγο μετά από την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τον ...

Ο Σάλβα Κίιρ (αριστερά) ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, λίγο μετά από την επίσημη κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Τζέιμς Ουάνι Ιγκα. Ο Κίιρ υπέγραψε το προσωρινό σύνταγμα και έδωσε τον όρκο του, δηλώνοντας πως θα «προσπαθήσει για...
 την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού του Νοτίου Σουδάν».
«Εμείς, οι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, με βάση τη βούληση του λαού του Νοτίου Σουδάν και όπως επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την αυτοδιάθεση, κηρύσσουμε το Νότιο Σουδάν ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος», είχε τονίσει λίγο νωρίτερα ο Ουάνι Ιγκα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μαυσωλείο του ιστορικού ηγέτη των ανταρτών του Νότου Τζόν Γκαρανγκ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο του 2005 όταν συνετρίβη το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ιγκα ανακοίνωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών του νεότερου κράτους στον κόσμο.
Ο Νότος, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί, χωρίζεται οριστικά από τον μουσουλμανικό Βορρά μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιό της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.
Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.
Το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.
Από τις 00:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε οριστικά από το Σουδάν. Καμπάνες εκκλησιών ήχησαν τα μεσάνυχτα και τύμπανα ανήγγειλαν την γέννηση της 54ης χώρας της Αφρικής.
Την επόμενη εβδομάδα το Νότιο Σουδάν θα αναγνωριστεί ως η 193η χώρα του πλανήτη και πρόκειται να γίνει μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Το Σουδάν ήδη αναγνώρισε τη χώρα, μερικές ώρες πριν την απόσχιση του Νότου. Το ίδιο έκανε και η Γερμανία, από τη στιγμή της ανεξαρτητοποίησής της, ενώ και η Αίγυπτος αναγνώρισε το κράτος του Νότιου Σουδάν, όπως ανακοίνωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ ελ-Οράμπι.
«Μετά από τόσα χρόνια συγκρούσεων και προσπαθειών για το λαό του Νοτίου Σουδάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καλωσορίζουν την γέννηση ενός νέου έθνου», επισημαίνεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ιδιαίτερα εύφορη και πετρελαιοπαραγωγική περιοχή Αμπιέι, αλλά και να τερματίσουν τη βία στο νότιο Κορντοφάν, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι το Νότιο Σουδάν μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας. Η στιγμή αυτή είναι «πολύ συναισθηματική και συναρπαστική» για το λαό του Νότιου Σουδάν, ανέφερε, κάνοντας λόγο για μια «νέα αρχή». Υποσχέθηκε πως θα διοργανώσει σύνοδο δωρητριών χωρών για το Νότιο Σουδάν και προειδοποίησε παράλληλα την Τζούμπα ότι πρέπει να επιδείξει «υπευθυνότητα».
Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια στις υποδομές, στην οικονομία, στους θεσμούς που θα κληθούν να αποκαταστήσουν ένα κράτος δικαίου και θα προστατεύσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πολιτική λύση στη σύγκρουση στην επαρχία Αμπιέι
Η ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν οριστικοποιήθηκε με το δημοψήφισμα του Ιανουαρίου φέτος, η διενέργεια του οποίου προβλεπόταν από την ειρηνευτική συμφωνία του 2005 με την οποία τερματίστηκε ο εμφύλιος στο Σουδάν που διήρκεσε -με μια δεκαετή διακοπή- από το 1955 ως το 2005.
Τη Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν αναγνώρισαν με τη σειρά τους οι Βρυξέλλες, δηλώνοντας τη στήριξή τους στο νέο κράτος και εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την αναγνώρισή του από το Σουδάν.
«Η Ε.Ε. χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης του Χαρτούμ να αναγνωρίσει αμέσως τη νέα Δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης.
Η Ε.Ε. επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ιανουαρίου του 2005 ανάμεσα στην σουδανική κυβέρνηση και στους αντάρτες του Νότου που τερμάτισε τον εικοσαετή εμφύλιο.
Σε προσωπικό του μήνυμα στο Twitter, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ χαιρετίζει την γέννηση μιας νέας χώρας στην Αφρική και εύχεται στον λαό της «ένα μέλλον ευημερίας και ειρήνης».

Την αναγνώριση της νέας δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο που βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους που αναγνωρίζουν το Νότιο Σουδάν. Υποδεχόμαστε το Νότιο Σουδάν στην κοινότητα των εθνών και δεσμευόμαστε ότι θα επιδιώξουμε στενότερους δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Νότιο Σουδάν τους επόμενους μήνες και χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Πολύ σημαντική ημέρα για την Αφρική χαρακτήρισε τη σημερινή η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας παράλληλα ότι το Βερολίνο θα στηρίξει το Νότιο Σουδάν.
«Αυτό που επιθυμούμε για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν είναι να γίνουν δύο σταθερές χώρες. Ειδικά το Νότιο Σουδάν χρειάζεται στην δική μας υποστήριξη και αυτή της διεθνούς κοινότητας», επισήμανε με μήνυμά της.
Η κ. Μέρκελ θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα περιοδεία στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Κένυα, την Αγκόλα και τη Νιγηρία.
Για ιστορικό βήμα έκανε λόγο από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, αναγνωρίζοντας τη νέα δημοκρατία του Νοτίου Σουδάν.
«Η Γαλλία αναγνωρίζει και υποδέχεται το Νότιο Σουδάν ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας των Κρατών», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας, στην οποία προστίθεται ότι ο πρόεδρος Σαρκοζί πρότεινε στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν να συνάψουν οι δύο χώρες διπλωματικές σχέσεις και να ανταλλάξουν πρεσβευτές.

1 σχόλιο

  1. Φυσικά το καπέλο που φορά,
    παραπέμπει στούς Μπόερς.
    Γενικά σε όσους αποικιοκράτες
    διαφέντευαν την Αφρική τόν 19ο
    και σημερινό 21ο αιώνα.
    Το νέο Κράτος ήδη γοννάτησε στίς
    USA.Πήραν ψίχουλα οι γαλομπρίτις.
    Στα διεθνή φόρα θα ψηφίζει ότι
    του υπαγορευθεί.
    Τ.π. (δλδ τέλος πάντων),ο Πούτιν
    κοιμήθηκε,ήηηη αντάλλαξε?
    Αναστάσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση