GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται τώρα ένα σχέδιο Β...

Από το sofokleous10.gr Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε μέσα απ’ αυτό που ο Καρλ Πόπερ είχε αποκαλέσει ‘σταδιακή κοινωνική μηχανική’. Μια ομά...

Από το sofokleous10.gr
Η Ευρωπαϊκή Ένωση γεννήθηκε μέσα απ’ αυτό που ο Καρλ Πόπερ είχε αποκαλέσει ‘σταδιακή κοινωνική μηχανική’. Μια ομάδα πολιτικών, που έβλεπαν μακριά, εμπνεύστηκαν το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης και αναγνωρίζοντας πως αυτό το ιδανικό θα μπορούσαν να το προσεγγίσουν μόνο σταδιακά, έθεσαν περιορισμένους στόχους, κινητοποιώντας την απαιτούμενη πολιτική βούληση για να τους πετύχουν και υπογράφοντας συνθήκες που ζητούσαν από τα κράτη να παραδώσουν τόση εθνική κυριαρχία όση άντεχαν πολιτικά. Και έτσι η μεταπολεμική Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα μετατράπηκε σε Ευρωπαϊκή Ένωση – με ένα βήμα κάθε φορά και κατανοώντας ότι το κάθε βήμα ήταν ανολοκλήρωτο και θα απαιτούσε περαιτέρω βήματα στην κατάλληλη στιγμή.
Οι αρχιτέκτονες της ΕΕ παρήγαγαν την αναγκαία πολιτική βούληση αντλώντας από τις...
μνήμες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης και τα οικονομικά οφέλη της περαιτέρω ολοκλήρωσης. Η διαδικασία τροφοδοτήθηκε από την ίδια της την επιτυχία και, με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, ενισχύθηκε δραστικά χάρη στην προοπτική της γερμανικής ενοποίησης.
Η Γερμανία αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να ενωθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ενοποίησης και ήταν πρόθυμη να πληρώσει το αντίτιμο. Με τους Γερμανούς πρόθυμους να βοηθήσουν στη συνδιαλλαγή των αντικρουόμενων εθνικών συμφερόντων βάζοντας από την πλευρά τους λίγα παραπάνω πράγματα στο τραπέζι, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έφτασε στο απόγειο της με τη συνθήκη του Μάαστριχτ και την εισαγωγή του ευρώ.
Αλλά το ευρώ ήταν ένα ανολοκλήρωτο νόμισμα: διέθετε κεντρική τράπεζα αλλά όχι κεντρικό Υπουργείο Οικονομικών. Οι αρχιτέκτονες του είχαν πλήρη συνείδηση αυτού του ελαττώματος αλλά πίστευαν πως όταν θα προέκυπτε η ανάγκη, θα εμφανίζονταν η αναγκαία πολιτική βούληση προκειμένου να γίνει το επόμενο βήμα.
Αυτό όμως δεν έγινε επειδή το ευρώ είχε κι άλλα ελαττώματα που οι αρχιτέκτονες του δεν είχαν αντιληφθεί. Οι αρχιτέκτονες του ευρώ εργάστηκαν στο πλαίσιο της παρανόησης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορούν να διορθώνουν τις υπερβολές τους, επομένως σχεδίασαν κανόνες με σκοπό τη χαλιναγώγηση των υπερβολών μόνο του δημόσιου τομέα. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως, βασίστηκαν υπερβολικά στην αυτο-αστυνόμευση των εθνικών κρατών.
Οι υπερβολές του ευρώ, ωστόσο, προέκυψαν κυρίως στον ιδιωτικό τομέα καθώς η σύγκλιση των επιτοκίων τροφοδότησε την απόκλιση των οικονομιών. Η μείωση των επιτοκίων στις ασθενείς χώρες τροφοδότησε μεγάλες φούσκες της αγοράς ακινήτων ενώ η ισχυρότερη χώρα, η Γερμανία, έπρεπε να σφίξει το ζωνάρι προκειμένου να τα βγάλει πέρα με το οικονομικό βάρος της ενοποίησης. Επιπλέον ο χρηματοπιστωτικός τομέας υπέκυψε πλήρως στη διάδοση νοσηρών χρηματοπιστωτικών εργαλείων και προβληματικών δανειοδοτικών πρακτικών.
Με την ολοκλήρωση της ενοποίησης της Γερμανίας εξέλειψε η βασική δυναμική πίσω από τη διαδικασία ολοκλήρωσης. Και στη συνέχεια ήρθε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που οδήγησε σε μια διαδικασία αποδιάρθρωσης. Η κρίσιμη στιγμή ήταν μετά την κατάρρευση των Lehman Brothers όταν οι αρχές έπρεπε να εγγυηθούν ότι κανένα άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα συστημικής σημασίας δεν θα αφήνονταν να πτωχεύσει. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ επέμενε να μην δοθούν κοινές ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Κάθε χώρα έπρεπε να φροντίσει τα δικά της ιδρύματα. Αυτή στάθηκε η ρίζα της σημερινής κρίσης του ευρώ.
Η χρηματοπιστωτική κρίση υποχρέωσε τα κράτη να υποκαταστήσουν με κρατικό δανεισμό τον ιδιωτικό δανεισμό που είχε καταρρεύσει και κάθε ευρωπαϊκό κράτος κλήθηκε να το κάνει αυτό με τις δικές του δυνάμεις. Το αποτέλεσμα ήταν να τεθεί σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων. Τα πρίμιουμ κινδύνου που πλήρωναν τα κράτη διευρύνθηκαν και η Ευρωζώνη μοιράστηκε ανάμεσα σε χώρες πιστωτές και χώρες δανειολήπτριες. Η Γερμανία έκανε στροφή 180 μοιρών στην πραγματικότητα και από εκεί που ήταν ο βασικός μοχλός της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, έγινε ο βασικός αντίπαλος μιας ‘ένωσης μεταβιβάσεων’.
Αυτό όμως δημιούργησε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων με τις χρεωμένες χώρες να βουλιάζουν κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών τους και τις πλεονασματικές χώρες να παίρνουν κεφάλι. Η Γερμανία ως μεγαλύτερος πιστωτής μπορούσαν να υπαγορεύσει τους όρους της βοήθειας που υπήρξαν τιμωρητικοί και έβαλαν τις χώρες δανειολήπτριες στο δρόμο προς την αφερεγγυότητα. Εντωμεταξύ η Γερμανία επωφελούνταν από την κρίση της Ευρωζώνης που πίεζε την ισοτιμία του ευρώ και ενίσχυε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της.
Καθώς η ολοκλήρωση έδινε τη θέση της στην αποδιάρθρωση, αντιστράφηκε και ο ρόλος του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημένου: από εκεί που ηγείτο των διαδικασιών για περαιτέρω ενοποίηση, άρχισε να υπερασπίζεται το στάτους κβο. Κατά συνέπεια όποιος θεωρεί το στάτους κβο ανεπιθύμητο, απαράδεκτο ή απλά μη βιώσιμο υποχρεώνεται να υιοθετήσει αντι-ευρωπαϊκή στάση. Και καθώς οι υπερχρεωμένες χώρες ωθούνται στην αφερεγγυότητα, ο αριθμός των χωρών που δεν έχουν πληγεί συνεχίζει να αυξάνεται και μαζί του αυξάνεται η υποστήριξη προς αντιευρωπαϊκά κόμματα, όπως είναι οι Αληθινοί Φιλανδοί στη Φιλανδία.
Παρόλα αυτά το πολιτικό κατεστημένο της Ευρώπης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει καμιά εναλλακτική λύση στο στάτους κβο. Οι χρηματοπιστωτικές αρχές καταφεύγουν σε όλο και πιο απελπισμένα μέτρα προκειμένου να αγοράσουν χρόνο. Αλλά ο χρόνος δουλεύει εναντίον τους. Η Ευρώπη των δύο ταχυτήτων οδηγεί τα κράτη μέλη της όλο και πιο μακριά. Η Ελλάδα κατευθύνεται προς μια άτακτη χρεοκοπία με ή χωρίς νομισματική υποτίμηση και με συνέπειες που κανείς ακόμα δεν μπορεί να εκτιμήσει.
Για να σταματήσει και να αντιστραφεί αυτή η ανελέητη διαδικασία τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη πρέπει επειγόντως να υιοθετήσουν ένα σχέδιο Β. Η ελληνική χρεοκοπία μπορεί να είναι αναπόφευκτη αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι άτακτη. Κι ενώ είναι επίσης αναπόφευκτη κάποια ‘μόλυνση’ – ό,τι θα συμβεί στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να συμβεί και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία επειδή οι οικονομικές τους θέσεις δεν είναι βιώσιμες – η υπόλοιπη Ευρωζώνη πρέπει να προστατευθεί. Αυτό σημαίνει ενίσχυση της Ευρωζώνης και πιθανότατα απαιτεί ευρύτερη χρήση των ευρωομολόγων και εισαγωγή ενός πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης καταθέσεων.
Απαιτείται πλέον ένα σχέδιο Β και για την ίδια την ΕΕ. Οι ευρωπαϊκές ελίτ πρέπει να επιστρέψουν στα πρότυπα που οδήγησαν στη δημιουργία της Ένωσης αναγνωρίζοντας ότι η κατανόηση της πραγματικότητας που έχουμε είναι εγγενώς ατελής, ότι οι αντιλήψεις μας τείνουν να είναι μεροληπτικές και ότι οι θεσμοί μας μπορεί να έχουν προβλήματα. Μια ανοιχτή κοινωνία δεν θεωρεί τους ισχύοντες διακανονισμούς ιερούς. Επιτρέπει την εύρεση και εφαρμογή εναλλακτικών λύσεων όταν οι διακανονισμοί αυτοί αποτυγχάνουν.
Θα ήταν ίσως δυνατό να κινητοποιηθεί μια φιλοευρωπαϊκή σιωπηλή πλειοψηφία που θα στηρίξει την ιδέα ότι όταν το στάτους κβο δεν είναι πλέον υπερασπίσιμο, θα πρέπει να αναζητούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση αντί για πολλές διαφορετικές εθνικές. Οι ‘Αληθινοί Ευρωπαίοι’ πρέπει να ξεπεράσουν σε αριθμό τους Αληθινούς Φιλανδούς και τους άλλους αντιευρωπαϊστές της Γερμανίας και των άλλων κρατών.

2 σχόλια

  1. AΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ!


    Το Μαρκετινγκ θα καταρευσει η ζωη θα νικησει..Απο το 2007 και τη συνοδο των αυτοκινητοβιομηχανιων στο ΝΤΗΤΡΟΙΤ το μαρκετινγκ εχει παρει τη κατιουσα.Οι οικονομολογοι ακομα δεν εχουν καταλαβει τι γινεται?Επιμενουν να συστηνουν το ιδιο μοντελο αναπτυξης που βασιζεται στο κερδος και την ανταγωνιστηκοτητα που θα φερει αυτο το κερδος.Μαλιστα επιβραβευουν αυτους που επεξεργαζονται τετοιες μελετες με Νομπελ οικονομιας{ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ].Δεν μπορει να ειναι τα κερδος ο μοχλος αναπτυξης.Ο πλανητης εχει βρωμησει το CO2 εχει πενταπλασιαστει, τα σκουπιδια δεν χωρανε πια σε αυτη τη γή, η ραδιενεργια περισευει, οι θαλασσες οχετος Η κριση θα επανελθει δριμυτερη τα προσεχη χρονια.Η σταγονα που ξεχυλησε το ποτηρι ηταν στο ΝΤΗΤΡΟΙΤ.Οι αυτοκινητοβιομηχανιες και οι πετρελαιοπαραγωγικες χωρες αρνηθηκαν ενα παγκοσμιο σχεδιο αλλαγης των γραμμων παραγωγης αυτοκινητων και κινητηρων σε ηλεκτρικα .Αποτελεσμα αυτου ηταν αυξηση της τιμης του πετρελαιου και αυξησης των τιμων των τροφιμων κατι που θα επιδεινωσει τη ζωη ολων μας.Οτι δεν εχει κερδος το απορριπτουν.Ειναι η κοντοφθαλμη λογικη που μας οδηγει στη κριση.Δεν θα ειναι μονο η Ελλαδα .Σε πολυ λιγα χρονια θα επεκταθει σε ολο το κοσμο.Χρειαζομαστε αυτο που λεω εγω καθαρα προιοντα παντου οχι μονο αυτοκινητα.Προιοντα που θα παραγονται με ενεργεια που δεν θα μολυνει το περιβαλλον και θα ειναι 100 τις 100 ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΜΑ.Οι βιομηχανοι δεν θα μπορουν να βγαζουν κερδος εκμεταλευομενοι τους φυσικους πορους της γης γιατοι αυτοι θα τελειωσουνΓια να μπορουν να συνεχισουν θα πρεπει ολα να ειναι καθαρα και ανακυκλωσημα.Ο ανθρωπος θα γινει ο μοχλος αναπτυξησ και οχι το κερδος και η ανταγωνιστηκοτητα για το κερδος.Αυτο που δεν εχουν καταλαβει ειναι οτι ο κοσμος εχει αλλαξει.Ενα ποσοστο ανθρωπων απο την Ευρωπη μεχρι την Ασια και την Αμερικη αντιδρα σε αυτο που του προσφερει το Μαρκετινγκ.Οι καταναλωτικες συνηθειες εχουν αλλαξει δραστικα.Μερικα εργοστασια δεν εχουν λογο υπαρξης πια μονο που δεν το καταλαβαινουν.Οι ιδιοκτητες τους εχουν αγκυστρωθει πανω στα κερδη τους και δεν θελουν να ακουνε για αλλαγες.Ομως το καζανι βραζει απο κατω.Μας στερουν το καθαρο αερα το καθαρο εδαφος, τη καθαρη τροφη.Αυτο λεει ο Πισσαριδης ,γινεται δουλοι του καθε βιομηχανου για να αναπνεεται βρωμικο αερα να τρωτε μολυσμενα τροφιμα, και να ζειτε σε μολυσμενο εδαφος, για να εχει λογο υπαρξης το μαρκετινγκ του 1950 που εγω σπουδασα.Τωρα μπορειτε να καταλαβετε γιατι δεν μπορεσαν να δουν την επερχομενη κριση? Ειναι απο μεσα .Οπως το μαρκετινγκ βλεπει τα πραγματα.Αλλα και παλι δεν θα μπορεσουν να δουν το αδιεξοδο στο οποιο μας οδηγουν.Π.Χ ας παρουμε τα προιοντα ξυλου.Δεν γνωριζουν οτι τα δενδρα ειναι σημαντικα για την επιβιωση μας?Δεν θα επρεπε να αντικατασταθουν ολα τα προιοντα ξυλειας με αλλα υλικα που ανακυκλωνονται και παραγονται με καθαρη ενεργεια .Αυτο για να γινει συνειδηση απο ολους και οχι απο ενα ποσοστο οπως συμβαινει σημερα πρεπει να υπαρξει αλλαγη στο Μαρκετινγκ που θετει υπερανω το κερδος και οχι το περιβαλλον και τον ανθρωπο.Η στροφη μιας μεγαλης μεριδας Ευρωπαιων στα βιολογικα προιοντα που ετσι κι αλλιως δεν ειναι βιολογικα αυτο δειχνει.Δεν αντεχουμε αλλο τη μολυνση στις τροφες στον αερα στη θαλασσα στη γη ,θελουμε μια διεξοδο και η αρνηση μας αυτη ξεκιναει απο τις τροφες.Το μαρκετινγκ ομως δεν καταλαβαινει απο ποιοτητα ζωης το μονο που το ενδιαφερει ειναι η διαμετακομιση των οποιων αγαθων με σκοπο το κερδος.[ΟΡΙΣΜΟΣ}.Η οικονομικη κριση δεν ειναι τιποτα αλλο απο την αντισταση ενος ποσοστου του πληθυσμου της γης στα καινουργια προιοντα που παραγουν οι ανα το κοσμο μαρκετινγκ μανατζερ. Η αντισταση θα μεγαλωνει μεχρι να μπλοκαρει τις γραμμες παραγωγης των βιομηχανων που δεν θελουν να αλλαξουν τιποτα ειτε γιατι αυτο θα σημαινει ζημιες ειτε γιατι δεν ξερουν τι αρμαγεδων τους περιμενει. ΟΙ οικονομολογοι που συμβουλευουν τις κυβερνησεις θα μας οδηγησουν στη καταστροφη.Λυπηθειτε μας λοιπον .Δειτε και την αλλη αληθεια .Κινδυνευεται και σεις οσο εμεις .Οχι αλλες αναλυσεις Οχι αλλο μαρκετινγκ . Βλεπεται μονο αριθμους .Δεν βλεπεται ψυχες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ...
    Η Ε.Ε. : Καλεί το ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω απ' τον Μυτιληναίο 17,4 εκ ευρώ που εξοικονόμησε λόγω μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ

    Τα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που χορήγησε η ΔΕΗ στην "Αλουμίνιον της Ελλάδος" την περίοδο 2007-2008 προσέφεραν αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στην εταιρεία, κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ στον τομέα των κρατικών ενισχύσεων.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία ζητά από την Ελλάδα να ανακτήσει την ενίσχυση ύψους 17,4 εκατ. ευρώ από την αποδέκτρια εταιρεία. Η απόφαση αποτελεί συνέχεια διεξοδικής έρευνας που άρχισε τον Ιανουάριο του 2010. Η Επιτροπή κατέληξε ότι κατά τη σχετική περίοδο, η Αλουμίνιον της Ελλάδος επωφελήθηκε από τη διαφορά μεταξύ των προτιμησιακών τιμολογίων της και των συνήθων τιμών για τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, η οποία ισοδυναμεί με 17,4 εκατ. ευρώ. Τα προτιμησιακά τιμολόγια ανάγονται στα 1960 και επρόκειτο να λήξουν τον Μάρτιο του 2006. Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, εφαρμόστηκαν εκ νέου από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Μάρτιο του 2008, ημερομηνία κατά την οποία η ΔΕΗ επέτυχε, ύστερα από έφεση, να τεθεί τέρμα στα τιμολόγια αυτά.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η τιμολογιακή διαφορά προσέφερε αδικαιολόγητο πλεονέκτημα στην Αλουμίνιον της Ελλάδος έναντι των ανταγωνιστών της, οι οποίοι έπρεπε να καταβάλλουν τα συνήθη τιμολόγια και, συνεπώς, προκάλεσε στρέβλωση του ανταγωνισμού.

    Εξάλλου, η Επιτροπή εξέτασε τη χρηματοδότηση, από την κρατικής ιδιοκτησίας Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, αγωγού φυσικού αερίου που συνδέει την Αλουμίνιον της Ελλάδος με το εθνικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου, καταλήγοντας, στο συμπέρασμα ότι η χρηματοδότηση διεξήχθη σύμφωνα με τους όρους της αγοράς και ότι δεν συνιστά, συνεπώς, κρατική ενίσχυση. Και αυτό διότι η χρηματοδότηση αυτή δημιούργησε επαρκή απόδοση κεφαλαίου. Κατ' εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, οι παρεμβάσεις του δημοσίου σε εταιρείες που ασκούν οικονομικές δραστηριότητες δεν συνιστούν κρατική ενίσχυση, εφόσον πραγματοποιούνται υπό όρους αποδεκτούς για έναν ιδιωτικό φορέα που ενεργεί βάσει των συνθηκών της αγοράς (αρχή του ιδιώτη επενδυτή που ενεργεί υπό συνθήκες οικονομίας της αγοράς).

    ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙσ ΠΟΥΤΑΝΕΣ
    ΑΝΔΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
    ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΤΡΑΒΕΣΤΙ
    ΓΙΩΡΓΑΚΗ..
    ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
    ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ
    σαν καλές υπηρέτριες του ΜΥΤΙΛΑΙΝΑΙΟΥ ?

    * γιατί αυτός ..αποκλείεται να τα δόσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση