GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολλαπλές πιέσεις στον Τύπο...

Από το  marketingweek.gr Η πτώση στη διαφημιστική δαπάνη και στις κυκλοφορίες, που είναι αναπόφευκτη επίπτωση της τεράστιας αναγκαστική...

Από το marketingweek.gr
Η πτώση στη διαφημιστική δαπάνη και στις κυκλοφορίες, που είναι αναπόφευκτη επίπτωση της τεράστιας αναγκαστικής μείωσης της ενεργού ζήτησης, που συνεπάγεται η μη χρηματοδότηση πλέον των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού, δεν είναι η μόνη επιπτωση της κρίσης στον ελληνικό Τύπο.
Υπό την αμείλικτη πίεση της δημοσιονομικής αδυναμίας, η κυβέρνηση νομοθέτησε και τεράστιες περικοπές στα χρήματα, με τα οποία το κράτος επιδοτούσε τον Τύπο. Συγκεκριμένα στο ίδιο το μεσοπρόθεσμο, προβλέπεται ότι θα εξοικονομηθούν από τη μείωση της επιχορήγησης για τη διανομή Τύπου 40 εκατ. ευρώ, με άμεση εφαρμογή των σχετικών περικοπών. Επίσης, με το άρθρο 48 του εφαρμοστικού Νόμου καταργήθηκε ο νόμος 583/1977 που αφορούσε στην τηλεφωνική ατέλεια του Τύπου.
Ως αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων, σε μια εποχή που το σύνολο σχεδόν του Τύπου πιέζεται σκληρά, τόσο από πλευράς ρευστότητας όσο και από...
πλευράς ζημιών που καταβροχθίζουν τα κεφάλαια των επιχειρήσεων Τύπου, δεν μπορεί κανείς παρά να αναμένει τον αντίστοιχο περιορισμό του αριθμού των εφημερίδων που κυκλοφορούν, αλλά και του μισθολογικού κόστους του προσωπικού που εργάζεται στον Τύπο.
Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι εφημερίδες, τόσο επαρχιακές όσο και εθνικές, στην καινούργια αυτή πραγματικότητα. Η συμμετοχή στην «εθνική κατάθλιψη» και στις «άρες και κατάρες», για το ριζικό που μας βρήκε δεν αποτελεί δημιουργική διέξοδο. Ούτε και η κλασική συνταγή της ελληνικής κοινωνίας, με την οποία κάθε ομάδα ή επαγγελματικό συμφέρον, όταν βρισκόταν αντιμέτωπο με δυσκολίες, πίεζε την εκάστοτε πολιτική εξουσία για να αποσπάσει χρήματα από τον «κρατικό κορβανά». Το μεν πολιτικό σύστημα βρίσκεται με άδεια ταμεία και με διαρκώς περιοριζόμενο πολιτικό κεφάλαιο και έχει μπει στη λογική του «τι πνιγμένος, τι σφαγμένος». Συνεπώς δεν μπορεί κανείς να αναμένει λύση από αυτό, με την κλασική έννοια. Ο Τύπος επίσης δεν είναι εξωστρεφής οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα μπορούσε να βγει από την παγίδα της μείωσης της εσωτερικής ζήτησης αναζητώντας τζίρους από το εξωτερικό.
Η μόνη λύση που διαθέτει συνεπώς ο Τύπος, είναι η βελτίωση της παραγωγικότητάς του και της ικανότητάς του να προσελκύει κυκλοφορίες και διαφημιστική δαπάνη. Πώς θα γίνει αυτό; Η αύξηση της παραγωγικότητας σε μια δραστηριότητα εντάσεως εργασίας αναπόφευκτα γίνεται με την περικοπή κόστους και την αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος νέων ανέργων, με προσόντα και διάθεση εργασίας με χαμηλούς σχετικά μισθούς. Η προσέλκυση κυκλοφοριών και διαφημιστικής δαπάνης, αναπόφευκτα περνά από την προσφορά καλύτερης και πιο γνήσιας ενημέρωσης στους πολίτες, με όσο το δυνατόν περισσότερα πρωτογενή αποκλειστικά ρεπορτάζ, τα οποία δεν μπορεί να βρει ο αναγνώστης στον χώρο του Διαδικτύου.
Πάνω απ’ όλα όμως, σε μια πολιτική περίοδο μεγάλης έντασης και αναταραχής ο Τύπος μπορεί να προσελκύσει κυκλοφορίες εκφράζοντας έγκαιρα τις αλλαγές κοινωνικών συμπεριφορών και νοοτροπίας, που αναπόφευκτα θα γίνουν στην ελληνική κοινωνία στα επόμενα χρόνια. Αναλαμβάνοντας δηλαδή και πάλι τη φυσική του θέση, ως πρωτοπόρος της πραγματικής προόδου σε μια δοκιμαζόμενη αλλά δυναμική κοινωνία. Ρόλο που κάθε άλλο παρά υπηρέτησαν πολλοί από τους λειτουργούς του τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι άλλωστε άμοιρος ευθυνών και ο ίδιος ο Τύπος, για το γεγονός ότι φτάσαμε εδώ.

9 σχόλια

  1. ΑΦΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 9 , ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΩΛΟ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ! ΟΥΤΩΣ 'Η ΑΛΛΙΩΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ! ΑΝ ΘΕΛΩ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΧΩ ΤΗ ΣΙΤΙ-ΠΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΦΡΙ-ΣΆΝΤΕΪ ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά ρε παιδιά εδω γινανε πραματα και θαματα χθες βραδυ στις βρυξέλλες υπερ της Ελλάδας, και εσεις πρωτο θεμα σας ειναι οι περικοπες στη διανομη τυπου? κατευθυνόμενοι είστε τελικά και σεις, θα πω και σε όλους όσοι σας διαβάζουν να το κόψουν το άθλημα μαζί σας. ΝΤΡΟΠΉ ΣΑΣ ΜΩΡΕ. Και σας ειχα και υποδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. GAP στο Υπ. Συμβούλιο:
    Επιτέλους χρεοκοπήσαμε και έφυγε από πάνω μου ένας βραχνάς...~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    "Απαλλάχθηκε ο ελληνικός λαός από τον βραχνά της χρεοκοπίας" και "τώρα μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία", δήλωσε ο ΓΑΠ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στη 1.30 το μεσημέρι.

    "Ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αλλά καταφέραμε ισχυρές συνθήκες ασφάλειας",υπογράμμισε και πρόσθεσε: "καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο.
    Έδωσα τον αγώνα με αυταπάρνηση, με κριτική δυσανάλογη για τη δική μου ευθύνη"...!!!!!

    Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον Ραγκούση-Νταλάρα να κάνει διεθνή διαγωνισμό για να βρει έστω και έναν άνθρωπο στον πλανήτη που να πιστεύει αυτές τις παπαριές του...~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχουν αντιδράσει όλα τα κόμματα και τα κομματίδια για τις χτεσινές αποφάσεις της ΕΕ,ανέβασαν αναλύσεις όλα τα μπλογκ,έγραψε ο Καζάκης,γράψανε όλες οι εφημερίδες,
    μιλήσανε όλοι στα καφενεία...
    Όλοι έχουν τοποθετηθεί εκτός από έναν:τη ΝΔ!
    Παιδιά βγάλτε καμιά ανακοίνωση,
    πείτε κι εσείς κάτι γιατί έτσι όπως πάτε θα κλείσουνε τα κυριακάτικα φύλλα κι εσείς ακόμα θα το σκέφτεστε.
    Τέτοια αμηχανία δεν ξανάγινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΡΑΙΑ ΝΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ [ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ] ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΝΑ ΓΙΝΑΣΤΕ ΔΥΝΑΣΤΕΣ.ΩΡΑΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΡΗΚΑΤΕ.ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΦΑΓΑΤΕ ΗΠΙΑΤΕ ΚΑΝΑΤΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΙΕ ΣΑΣ .ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ.ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΑΤΕ ΟΤΙ ΣΑΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ε όχι ανώνυμε 2/34 νομίζεις οτι το πασοκ είναι εδω ενωμένον δυνατό??? μάλλον είναι εδώ το πασοκ και μας βγάζει τα μάτια. Δεν θα πληρώσω εγώ για τους γενίτσαρους του δημοσίου που διόρισε το πασοκ και η ΝΔ (σε μικρότερη κλίμακα) Ας σας πάρουν όλα τα λεφτά. Έτσι κι αλλιώς εσείς στηρίζατε τις ταβέρνες κάθε Κυριακή. Τώρα να σταματήσετε για να μην πάθουμε όλοι το ίδιο με εσάς. Κρατηκοδίαιτοι,,,,,,,,,,,,,,,,,Θα σας σταματήσουμε για να μάθετε και εσείς τί εστί αράπικο φυστίκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΒΑΝΤΙ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ
    ΠΩ ΠΩ τι γίνεται.
    Όλοι οι ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ τα δίνουν όλα.

    Μυρίστηκαν ΦΑΓΗΤΟ.
    Τώρα αν από Δευτέρα αρχίσουν οι ΦΑΠΕΣ,σιγά μην μάθει τίποτα το ΠΟΠΟΛΟ.
    Έχουν αρχίσει και τα μπάνια του λαού όπως έλεγε και ο ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΣ.
    Τι δεν πάει ο κόσμος διακοπές,
    γιατί δεν φθάνουν τα λεφτά ?
    Δεν πειράζει, ποιος κάθεται να ακούει ειδήσεις στις 8 το απόγευμα με τη ζέστη που κάνει.

    Το θέμα είναι ότι σε 1 -2 μήνες θα αρχίσουν να βγαίνουν τα στοιχεία του προτελευταίου τριμήνου για την οικονομία.
    Τότε θα καταλαβαίνετε όταν σας έλεγα ότι κάτι άρχισε να βρωμάει.

    Θα βγουν τότε ο ΗΛΙΘΙΟΣ και ο ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΣ με την γνωστή κλαψομουνιά τους να μας πουν για ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ.
    Τότε το παιχνίδι έρχεται σε ΕΜΑΣ.

    Είτε θα τους ΜΑΜΗΣΟΥΜΕ η θα μας ΜΑΜΗΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ.
    Θέλετε να ζήσετε τουλάχιστον ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ?
    Οπλιστείτε λοιπόν με "ΔΥΝΑΜΗ "και ΒΟΥΡ στον πατσά.

    Υ.Γ. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις με ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΒΑΛΑ έρχονται οσονούπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΝΔ τελικά έβγαλε ανακοίνωση για τη σύνοδο κορυφής ή την άφησε για αύριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ...ΑΥΤΑ
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ-ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΔΡΕΣ"...

    Στο εξώφυλλο της "Ελευθεροτυπίας" αναφέρθηκαν στο "Αποκαλυπτικό Δελτίο", που ήταν η μόνη εφημερίδα που δεν έγραψε κολακευτικά λόγια για την...επιτυχία της Κυβέρνησης.

    Αφού κάνει λόγο για "ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΗ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΓΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ".

    "Μια γυναίκα η Κύρα Αδάμ, είχε τα...
    ούμπαλα, που δεν είχαν οι άνδρες συνάδελφοί της δημοσιογράφοι.
    Αφού κανείς δεν είπε, ότι θα πληρώσουν τα παιδιά και τα εγγόνια μας τη χθεσινή...επιτυχία της,
    που απλά παράτεινε το μαρτύριο
    της σταγόνας, για 3 δεκαετίες (30χρόνια) τουλάχιστον...!!!!!! "

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση