GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ‏...

Από την Ιωάννα Γιακουμάτου ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ (ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥ...

Από την Ιωάννα Γιακουμάτου

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ (ΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΩΝ)
Οι εφημεριδοπώλες συνεχίζουν να δίνουν τον καθημερινό αγώνα, νύχτα και μέρα, τον αγώνα που διασφαλίζει την ισόνομη διακίνηση του Τύπου στη χώρα μας, μια διαδικασία που άρχισε πριν έναν αιώνα και είναι ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει κατοχυρώνοντας την ελευθεροτυπία της άποψης, ότι πιο σημαντικό στις μέρες μας.
Τα πρακτορεία τύπου και τα τρωκτικά αφεντικά τους, μηχανεύονται διάφορες προφάσεις για να τους αφανίσουν κυριολεκτικά ( πάνω από χίλιους εργαζόμενους) εξαφανίζοντας ταυτόχρονα...
 χιλιάδες μικρομάγαζα - σημεία πώλησης εφημερίδων και περιοδικών.
Η ελευθεροτυπία και η ισόνομη διακίνηση του Τύπου είναι αναγκαία και αδιαπραγμάτευτη.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ.

9 σχόλια

  1. Πασοκ

    Αν θα γινουν εκλογες θα γινουν 11 Σεπτεμβριου ειπε ο δρ Κουτσουκος στην Μηλιωνη σε πολυαριθμη συγκεντρωση πρασινοφρουρων!


    Αλλα δεν χρειαζονται αυτη την στιγμη εκλογες

    χρειαζεται να ζητησουν τα 757 δις απο αυτα που χρωσταει η Γερμανια απο τον Β Παγκοσμιο πολεμο στην Ελλαδα, οπως ειπε και ο Ζακ Ντελπλα ο συμβουλος Σαρκοζι!

    Αν ειναι κανεις πολιτικος με @@@ ας τα ζητησει
    και αφου οι πολιτικοι δεν τα ζητουν γιατι δεν τολμανε να τα ζητησει η εισαγγελλια το ΣΔΟΕ η αστυνομια αντι να χτυπανε διαδηλωτες!

    Οι τσακωμοι οι στημενες δηθεν κοντρες μεταξυ των πολιτικων αρχηγων πλεον δεν πειθουν κανεναν

    Μιλτος Πασοκ

    2 Ιουλ 2011 12:52:00 π.μ.

    2 Ιουλ 2011 2:03:00 π.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε εσυ Μιλτο το θεμα αφορα τους εφημεριδοπωλες.
    Γραψε για ΑΥΤΟ την γνωμη σου.
    Μην συμβαλλεις στην βαβελ καποιους εξυπηρετει αυτο.
    Ασε τους αφορισμους και μιλα με επιχειρηματα μπας και τους ξεπορτισουμε.

    Κ-ΑΡ-ΙΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακόμη δεν είσατε τίποτα.Οι κατάλογοι ΟΑΕΔ των ανέγων δεν έκλεισαν ακόμη.Οταν δεν θα χωρούν άλλους, τότε θα δούμε.Θα θέλετε να κατεβείτε πλατεία αλλά θα είναι αργά.
    Είναι εύκολο να αγνοείς την φωτιά όταν δεν απειλεί το σπίτι σου.
    Οταν φτάσει εκεί ,θα μετανιώνεις που δεν έτρεξες να προλάβεις.
    Και μήπως σε διαβεβαίωσαν ότι οι θυσίες που σου επέβαλλαν με το ζόρι είχαν ελπίδα ή προοπτική?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συντεχνία των εφημεριδοπωλών, όπως και των περιπτερούχων, μετά από πολλές δεκαετίες ασυδοσίας και εσωτερικών υπόγειων διαδρομών,τώρα θυμήθηκε ότι κινδυνεύει!!
    Τί έκαναν, αφού καίγονται για το κοινό και "δημόσιο" αγαθό της ελεύθερης διακίνησης του ημερήσιου και εβδομαδιαίου τύπου, δηλαδή της διακίνησης του αγαθού της ενημέρωσης, όταν το σπίτι του διπλανού τους καιγόταν;; Ποια ήταν η θέση τους όταν αποδομήθηκε και παραδόθηκε βορά στα συμφέροντα, όπως λέγεται, το παλιό ΠΕΑΤ;;
    Όταν στήνονταν πάγκοι εφημερίδων μεγαλύτεροι από περίπτερα, σε νευραλγικά και πιασάρικα σημεία (ακόμα κι απ τον ΔΟΛ), τί έκαναν σ αυτή την περίπτωση;; Τώρα θυμήθηκε η αρθρογράφος τον αφανισμό των μικρομάγαζων, επειδή, λέει, δεν θα μπορούν να πουλάνε εφημερίδες και περιοδικά και να οικονομάνε τα "υπέρογκα" ποσά από τις γλίσχρες προμήθειες της πείνας; Ξέρει ο λαός, η κοινή γνώμη, οι καθημερινοί πελάτες τους τί ποσά κερδίζει ένα μέσο ψιλικατζίδικο, στις απόμακρες περιοχές, ένα περίπτερο εκτός κέντρου;
    Αυτά για την ώρα!!!
    Αγώνας πραγματικός γινόταν και δινόταν όταν οι εφημεριδοπώλες ξεχύνονταν με τα έκτακτα παραρτήματα στους αθηναϊκούς δρόμους και αλλού για να μεταφέρουν το δημόσιο αγαθό της είδησης και της ενημέρωσης και να "βγάλουν" τον επιούσιο. Η μετανεωτερική εποχή και για τους "πάγκους" θα έχει τις ίδιες επιπτώσεις όπως και για όλους. Ενός κλάδου που τα τελευταία χρόνια ξέφυγε από την αποστολή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο πατέρας μου και ο παππούς ήταν εφημεριδοπώλες. Ο παππούς μου ήταν ένας απο αυτύς που μοίραζαν τις εφημερίδες με τα πόδια όλη μέρα και το βράδυ με αλατόνερο πάλευε να σταματήσει το αίμα που έτρεχε απο τα πόδια του. Ο πατέρας μου "δυστυχως" μετα απο καποια χρόνια απέκτησε αμαξι και έκανε τη διανομη με αυτο. Δούλευε απο τη 1:00 το βραδυ εως της 3:00 το μεσημερι και απο της 5:00 το απογευμα εως της 9:00 το βραδυ. Αυτο γινοταν κάθε μέρα με άδεια 4 μερες το χρόνο ΜΟΝΟ. Πηγαινε στη δουλεια με βροχη, κρυο, χιονι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ .Ακόμα και όταν ηταν αρρωστος και ας ψηνοταν στον πυρετο και ας μην μπορουσε να σταθεί ορθιος γιατι απο το κουβάλημα τον επιανε η μέση του. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ Ο ΤΥΠΟΣ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΧΑΝΕ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ.
    ΔΟΥΛΕΨΕ ΣΚΛΗΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΗΣΕ.
    Καλο λοιπον θα ητανε πριν κάποιος ανοιξει το στομα του και αρχισει να λεει για ασυδοσια και υπογειες διαδρομες καλα θα κανει να κοιταει ολες τις πλευρες του νομισματος.
    Δεν λεω πως μεσα στο σωματειο και αναμεσα στους εφημεριδοπώλες δεν υπάρχουν και ανθρωποι που δεν ειναι σωστοι. Αλλα πειτε μου ολοι οι άλλοι σε ολα τ'αλλα επαγγέλματα είναι αγιοι??????
    Επισης δεν μπορω να καταλαβω γιατι πρεπει να μείνουν στο δρόμο 1.200 εφημεριδοπώλες, 300 υπαλληλοι πρακτορειων και 5.000 περιπτερουχοι??? Ας πλουτισουν μονο τα 1.000 περιπτερα που εχει επιλέξει Ψυχαρης και μπομπολας. Αισχος και ντροπη ...άλλο δινω το δικαιωμα να δουλεψουν και αλλοι και αλλο σε πεταω στο δρομο γιατι τωρα πια δεν με συμφέρεις.

    Αλέκα.
    3 Ιουλίου 2011

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΙΑ ΜΑΧΗ 1200-400-3000.

    1200 ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΕΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ,
    400 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ
    3000 ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΩΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ (ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ) ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΕΞΟΔΑ.
    ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΘΕΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν μπορώ να πιστέψω πως ακόμα και τώρα που το κράτος καταρρέει υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι σωστότερο να αυξήσουν τα εισοδήματα τους οι μεγαλοεκδότες ενώ 4500 άτομα θα χάσουν τις δουλείες τους από την μια μέρα στην άλλη χωρίς λόγο. Όταν λοιπόν αναφέρουμε ασυδοσία και εσωτερικές υπόγειες διαδρομές καλυτέρα θα ήταν να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει γίνει. Η παραπληροφόρηση σαφώς δεν είναι τρόπος ενημέρωσης για τον κόσμο. Ένα μικρομάγαζο κερδίζει από εφημερίδες λιγότερο από 800 ευρώ τον χρόνο, θα ήταν λοιπόν πρέπον να γνωρίζουμε πριν μιλήσουμε και κατακρίνουμε πράγματα και καταστάσεις. Όσον τώρα αφορά τον κλάδο των εφημεριδοπωλών για το αν τα τελευταία χρόνια ξέφυγε από την αποστολή του δεν το νομίζω αφού κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη εγώ διάβαζα εφημερίδα στο σπίτι μου……

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τα πρακτορεία διακίνησης τύπου Άργος και Ευρώπη, με αφορμή το νέο νόμο περί ανοίγματος επαγγελμάτων, επιχειρεί για μία ακόμα φορά να εξαφανίσει τον κλάδο των εφημεριδοπωλών, με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τόσο των πρακτορείων όσο και των μετόχων-εκδοτών. Από 4 Ιουλίου σταματά η τροφοδοσία των εφημεριδοπωλών με ημερήσιο και περιοδικό τύπο σε μια προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός "νέου" δικτύου διανομής ημετέρων, με σκοπό την μείωση του κόστους διανομής. Η κίνηση αυτή θα αφήσει 1,500 οικογένειες εφημεριδοπωλών στο δρόμο και παράλληλα θα οδηγήσει πάνω από 4.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων λιανικής πώλησης (Περίπτερα και mini-market) στην ανέχεια, μια που θα πάψουν να τροφοδοτούνται πλέον με τύπο. Η προσπάθεια αυτή πέρα από ανήθικη - μιας που η διακίνηση τύπου στηρίχτηκε από τον κλάδο μας για περισσότερα από 90 χρόνια σε καθημερινή βάση και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες αποφέροντας στους εκδότες τεράστια κέρδη -, είναι και παράνομη μιας που ο νέος νόμος δεν καταργεί το δικαίωμα μας στην διανομή τύπου. Για αυτό λοιπόν παρά τα όσα διαρρέουν στον τύπο κάποιοι εκδότες οι εφημεριδοπώλες ΔΕΝ ΑΠΕΡΓΟΥΝ. Αντ' αυτού θα βρίσκονται στα πόστα τους και θα υπερασπίζονται το θεσμοθετημένο ακόμα δικαίωμα τους οδηγώντας όποιον το επιβουλεύεται στην πόρτα του εισαγγελέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το επάγγελμα των εφημεριδοπωλών για πολλούς που δε γνωρίζουν είναι η διακίνηση του Τύπου από τα πρακτορεία ΑΡΓΟΣ και Ευρώπη μέχρι τα σημεία πώλησης. Από την Κυριακή 3/7 ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ (!) σαν επάγγελμα και τη τροφοδοσία αναλαμβάνουν τα ίδια τα πρακτορεία. Αυτό σημαίνει ανοίγει το επάγγελμα? Έτσι θα γίνει δηλαδή με όλα τα άλλα επαγγέλματα που ανοίγουν? Με τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους φαρμακοποιούς κτλ.? Καταργώ τον μεσάζοντα, που με άδεια του κράτους διανέμει τον Τύπο εδώ και 90 χρόνια? Και βέβαια να καταργηθεί το μονοπώλιο και να μπει και αυτό το επάγγελμα στον ανταγωνισμό, δηλαδή να έχει ο καθένας το δικαίωμα να ασκήσει το επάγγελμα αυτό, όχι όμως να αλλάξει απλά χέρια το μονοπώλιο και μεταφερθεί σε έναν άλλον. Αυτό με τον καιρό θα πλήξει, τους περιπτεριούχους και όλα τα σημεία που προμηθεύονται τον Τύπο, καθώς επιθυμία τους είναι να τα μειώσουν. Ας μάθουν όλοι ότι το ίδιο έγινε και με την επαρχία. Άλλα ποσοστά κέρδους υποσχέθηκαν στην αρχή και άλλα έδωσαν μετά από 4 μήνες. Ας μάθουν για το περιστατικό της επαρχίας στο παρελθόν που ζήτησαν την βοήθεια των εφημεριδοπωλών γιατί δεν μπορούσαν να τα καταφέρουν και βγήκαν ζημιωμένοι. Και βέβαια με τον καιρό θα δουν και τις συνέπειες οι εκδότες. Άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί με το επάγγελμα αυτό και δε γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα.. δε θα στερηθούν τις καλοκαιρινές τους άδειες, τα Σαββατοκύριακά τους, τις οικογένειές τους αλλά και το νυχτερινό τους ύπνο. Άνθρωποι που δουλεύουν από τις 3 η ώρα το ξημέρωμα, χωρίς νυχτερινά επιδόματα, χωρίς βαρέα και ανθιυγεινά (λόγω του χάρτου), χωρίς άδειες ασθενείας, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, πασχίζουν για τη "δουλειά" τους. Την πονάνε γιατί τους δίνει ψωμί. Δεν τέθηκε ποτέ το θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν είπε ποτέ ο κλάδος να μείνουν αμετάβλητα τα ποσοστά και οι καταστάσεις. Αποφάσισαν σε μια νύχτα να κλείσουν τους υπολογιστές και με βάση τη μηχανογράφηση των επαγγελματιών να τους παρακάμψουν και να κάνουν οι ίδιοι τη διανομή. Κανένα μέσο δεν τους υποστηρίζει, και ας μην έκαναν ποτέ τους μια απεργία για να εξυπηρετήσουν τον Τύπο. Παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το Ταμείο τους, αφού είναι αξιοσημείωτες οι εισφορές που καταβάλλουν τόσα χρόνια. 1200 οικογένειες μένουν στο δρόμο. Τα ΜΜΕ δε δείχνουν πρόθυμα να κάνουν ένα αναλυτικό και ΕΓΚΥΡΟ ρεπορτάζ παρά μόνο τους παρουσιάζουν σαν εμπόδιο στη διακίνηση. Ας προβάλλουν τα γεγονότα, και τα ψιλά γράμματα για να μάθει ο κόσμος τι σημαίνει "ανοίγω ένα επάγγελμα" και καταστρέφω τόσα σπίτια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση