GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιές ευρωπαϊκές τράπεζες διστάζουν να δεσμευτούν στο ελληνικό πακέτο...

Από το  banksnews.gr Μπορεί να έκλεισε η συμφωνία για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, όμως αρ...

Από το banksnews.gr
Μπορεί να έκλεισε η συμφωνία για τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο χρέος της ελληνικής κυβέρνησης, όμως αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες με μεγάλη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν ακόμη προσυπογράψει το σχέδιο για τη συμμετοχή των πιστωτών στο δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης ως το ύψος των 37 δις ευρώ.
Να θυμίσουμε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, προέκυψε ως αποτέλεσμα συμφωνίας μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκπροσώπων μεγάλων ευρωπαϊκών με έκθεση στο ελληνικό χρέος υπό τη διεύθυνση του Institute of International Finance (IIF), προβλέπει δε την ανταλλαγή ή μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν για 30 χρόνια.
Μεταξύ των τραπεζών που δεν έχουν δεσμευτεί ακόμη να συμμετάσχουν στο ελληνικό πρόγραμμα είναι η...
βρετανική Royal Bank of Scotland, οι γερμανικές DZ Bank και LBBV και η αυστριακή Erste Bank, τράπεζες με έκθεση στα ελληνικά ομόλογα της τάξης των 3 δις ευρώ.
Ανώτατα τραπεζικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην αβεβαιότητα σχετικά με τις λεπτομέρειες του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας και τους τρόπους εφαρμογής του. Ακόμα και σε ό,τι αφορά το επίπεδο της εκτιμώμενης συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών – που σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα φτάσει τα 37 δις ευρώ μέσα στα 3 επόμενα έτη, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής που έκανε τον συντονισμό των ομολογιούχων θα φτάσει τα 54 δις – παραμένει μια διάχυτη σύγχυση.
Στην πραγματικότητα, βέβαια οι αποκλίσεις των αριθμών περιγράφουν σωστά τα πράγματα: τα 54 δις ευρώ είναι το ποσό που αναμένεται ότι θα δεσμεύσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στην μετακύλιση ή το σχέδιο ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων θα φτάσει το 90% και τα 37 δις ευρώ είναι το ποσό που θα λάβει όντως η Ελλάδα, επειδή τα 16,8 δις ευρώ από τα λεφτά των τραπεζών θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος ‘πιστωτικής αναβάθμισης’.
Με τον όρο αυτό περιγράφεται ο μηχανισμός με τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επενδύσει το 20% του δανεισμού της σε ένα ασφαλιστικό όχημα που θα διαθέτει εγγυήσεις ανώτατης πιστοληπτικής αξιολόγησης για προστασία απέναντι στο ενδεχόμενο ενός μελλοντικού χρεοστασίου.
Άλλη μια πηγή ισχυρής αβεβαιότητας έχει να κάνει με το επίπεδο συμμετοχής των τραπεζών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, θεωρείται εύλογη η συμμετοχή του 90% των τραπεζών στο σχήμα η οποία θα οδηγήσει σε 54 δις ευρώ χρηματοδότησης ως τα μέσα του 2014 και σε 135 δις ως το 2020.
«Αν δούμε τα παραδείγματα ορισμένων κρίσεων από το παρελθόν – την κρίση της Ρωσίας και την κρίση της Τεκίλας – το 90% της συμμετοχής των επενδυτών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό», σημειώνει ο Καιν Αμπουχουσεΐν, τραπεζικός αναλυτής της JP Morgan. Άλλοι αναλυτές πιστεύουν όμως ότι οι εκτιμήσεις αυτές μπορεί να είναι αισιόδοξες, με δεδομένες τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στους πιστωτές.
Αν και το IIF που έκανε το συντονισμό των μεγάλων τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα εξασφάλισε τη στήριξη της συμφωνίας από 30 μεγάλα ονόματα – με επικεφαλής την γαλλική τράπεζα BNP Paribas και τις γερμανικές Deutsche Bank και Alliance – σημαντικοί ομολογιούχοι της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη δεσμευτεί στη συμφωνία.
Ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι η RBS που έχει τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα ύψους 1.2 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των πρόσφατων ευρωπαϊκών τεστ αντοχής. Η RBS δήλωσε ότι εξετάζει τη θέση της.
Άλλη μια τράπεζα που σύμφωνα με τα στοιχεία των τεστ αντοχής έχει ελληνικά ομόλογα ύψους 731 εκατομμυρίων ευρώ είναι η DZ Bank. Η DZ Bank πιστεύεται ότι είναι ανοικτή στη συμμετοχή αλλά δεν έχει λάβει ακόμη αποφάσεις, ενώ οι υπεύθυνοι της τράπεζας αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Η LBBV, τράπεζα με ελληνικά ομόλογα ύψους 775 εκατομμυρίων ευρώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, ανακοίνωσε ότι θα αναλύσει την πρόταση του IIF.
Η αυστριακή Erste Group δεν απέκλεισε να λάβει μέρος στο σχήμα δηλώνοντας: «Από τη στιγμή που θα έχουμε τις λεπτομέρειες θα συζητήσουμε τις συνέπειες».
Στην Πορτογαλία, τέλος, τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά ομόλογα έχουν οι Millenium BCP με 700 εκατομμύρια ευρώ και η Banco BPI με 480 εκατομμύρια ευρώ, που ωστόσο δεν αποκλείουν τη συμμετοχή τους σύμφωνα με ανθρώπους τους.

6 σχόλια

  1. ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ "ΚΕΝΤΡΟ"ΔΕΞΙΑΣ:

    1.ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΟΝΟ ΤΟΥ ΠΑΧΕΩΣ ΣΟΤ ΕΝΤΕΡΟΥ
    ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ.

    2.ΝΑ ΤΑ ΦΑΣ ΟΛΑ.
    ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΜΑ.
    ΠΡΑΣΙΝΟΦΡΟΥΡΕ ΑΛΗΤΗ
    ΠΡΑΣΙΝΟΡΟΥΦΙΑΝΕ ΛΑΜΟΓΙΕ

    3.ΔΟΣΙΛΟΓΕ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΠΑΣΟΚ-ΔΝΤ
    ΚΑΙ ΠΛΑΙ..ΒΟΛΕΜΕΝΕ $$$$$$$$$$$
    ΠΑSSOKΟ ΣΙΧΑΜΑ

    *******************************

    ΔΥΣΜΟΙΡΟΙ ΚΑΙ ΓΕΛΟΙΟΙ ΔΕΞΙΟΙ...
    ΟΧΙ 30, 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΣΤΕ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ $$$$$$$$$$$$$$$$$
    $$$$$$$$$$$$.......ΑΛΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑSSOK.
    ΣΤΟΝ ΒΟΘΡΟ PRES-ΠΑΣΟΚ
    ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ???????
    ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΛΕΥΤΗ
    ΤΗΣ ΜΑΦΙΑ ΠΑΣΟΚ...

    ____________________________________
    Αγωνία…

    Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου πια, υπάρχει αγωνία, φόβος, απόγνωση: “Τι θ’ απογίνουμε;”
    Κάθε μέρα χιλιάδες κόσμος αντιμέτωπος με τη βάσανο της ανεργίας. Άνθρωποι αξιοπρεπείς, να παρακαλάνε πια για ένα δίευρο, “να πάρω ψωμί, ρε παιδιά”. Τους ξέρεις, φίλοι, άνθρωποι εργατικοί, έντιμοι, νοικοκύρηδες, ντρέπεσαι την ώρα που βγάζεις τα λεφτά της επαίσχυντης “φιλανθρωπίας”.
    Τρόμος.
    Το νοίκι απλήρωτο μήνες, να κρύβεσαι μη σε πετύχει ο ιδιοκτήτης. Το ρεύμα τα ίδια, περιμένεις τη μέρα που θα το κόψουν: “Πώς θα ζήσουμε;”. Μήνες άνεργος ο πατέρας, η μάνα απολύθηκε απ’ τα πέρσι, το παιδί ζητάει παπούτσια, ρούχα. Τι να του πεις; Πώς να πεις στο παιδί σου ότι έφτασαν οι μέρες που δικάζουν; Πώς να τ’ αντικρίσεις; Τα βράδια ο κόσμος κλαίει, ύπνος δεν κολλάει.

    Σκέψεις πολλές, βασανιστικές, το αύριο εφιαλτικό: “Ας πέθαινα, Θεέ μου, απόψε το βράδυ· να γλιτώσω!”. Τ’ άκουσα κι αυτό σήμερα. Τι να του πεις τ’ ανθρώπου; Μού ‘ρθαν κλάματα.
    Γέροντες που κόβουν τα φάρμακά τους γιατί δεν έχουν πια να πληρώσουν την συμμετοχή, αμέτοχοι πια η αρρώστια κι ο θάνατος, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν κάτι να φάνε. Να φάνε, ρε αλήτες, να επιβιώσουν. Νέοι χωρίς όνειρα, χωρίς ελπίδα, χωρίς χαμόγελο, χωρίς ζωή. 400 ευρώ για να κουβαλάει όλη μέρα, σαν το υποζύγιο, στην αποθήκη του σούπερ μάρκετ. “Τυχερός είσαι”, είπε κάποιος. Τυχερός; Το παιδί χαμογέλασε μελαγχολικά. 400 ευρώ, όνειρα μιας ζωής 25 χρόνων. Τυχερός… Ο άλλος πέτυχε στο πανεπιστήμιο. Κόπιασε. Τώρα καμαρώνει. Ποιος θα του πει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να πάει στην επαρχία να σπουδάσει; Μα ούτε και δουλειά υπάρχει, για να πάει να δουλέψει. Ποιος θα του το πει, ποιος θ’ αναμετρηθεί με την απογοήτευση ενός παιδιού 17 χρονών; Ποιος έχει τα κουράγια; Στα λέει ο πατέρας και σε κοιτάζει στα μάτια: “πες μου εσύ”. Τι να πεις;
    Μια Ελλάδα βυθισμένη στην μιζέρια. Η απόγνωση ριζώνει, κάθε μέρα όλο και πιο βαθειά, σαν μαύρο σύννεφο, σαν θάνατος αργός, βασανιστικός.
    “Υπομονή”, μια λέξη. Και δεν βγαίνει η μέρα.

    http://albatros-imerologia.blogspot.com/2011/07/blog-post_26.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΑΣΙΝΑ ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ..ΕΞΑΠΤΕΡΥΓΑ ΣΑΣ..!! ΛΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑΛΕΣ ΤΩΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ..

    MEGA-ΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ...
    Από το ρεπορτάζ της Σ. Δήμτσα ξεκίνησε η επίθεση στους διεθνείς Οίκους με αφορμή τη νέα υποβάθμιση που καταρρίπτει τα επιχειρήματα που παρουσίασε ο Βενιζέλος και κυρίως ο πρωθυπουργός.

    Για τον Παπανδρέου, λίγο..ΠΙΑ ! ενδιαφέρονται στο Mega.

    Ο... Βενιζέλος έχει μπει στο "πρόγραμμα προστασίας" ώστε να περισωθεί ότι μπορεί να περισωθεί από την κατάρρευση που έχει υποστεί το πολιτικό προφίλ του.

    Στην πραγματικότητα όμως φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Όσοι δεν σπάσουν την τηλεόρασή τους θα βλέπουν τον Βενιζέλο και θα τους γυρνάνε τα... άντερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Καραμανλής πρέπει να μιλήσει και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
    Το οφείλει στα εκατομμύρια των πολιτών που τον πίστεψαν.
    Πρέπει να ανακόψει την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό.Ξέρει πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την πατρίδα.
    Ξέρει ότι οι ψεύτικες ενέσεις αισιοδοξίας των τελευταίων μερών έχουν πολύ κοντά ποδάρια.
    Τον χρειάζεται πολύ και η παράταξη.
    Δεν περπατάνε οι σημερινοί.
    Ο Καραμανλής κένταγε στην αντιπολίτευση.
    Όριζε την πολιτική ατζέντα.
    Όλοι συζητούσαν τις προτάσεις της ΝΔ.Ήταν αληθινός ηγέτης.
    Σήμερα,συμβαίνει το απίστευτο:την πολιτική ατζέντα την ορίζει μια κυβέρνηση που έχει καταβαραρθρωθεί δημοσκοπικά και που έχει χάσει σχεδόν τη μισή της εκλογική δύναμη!!
    Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο!
    Και η Συγγρού κοιμάται!
    Στην κυβέρνηση βέβαια,ο Καραμανλής δεν τα πήγε εξ'ίσου καλά.
    Ειδικά από το 2007 και μετά έδειξε να παραδίδεται.Ο ίδιος ξέρει γιατί.
    Τώρα οφείλει να επανορθώσει.
    Να ενώσει την κεντροδεξιά,να την οδηγήσει σε νέες νίκες και να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. There are numerous causes why individuals favor this belt.


    My site ... A.Speakscience.Org

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση