GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών (για πρώτη φορά) στην Ιμβρο...

Μήνυμα ειρήνης έστειλε από την Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει, «όχ...

Μήνυμα ειρήνης έστειλε από την Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι το Αιγαίο μπορεί και πρέπει να γίνει, «όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα και με σταθερές σεβαστές εκατέρωθεν» θάλασσα που θα ενώνει τους δύο λαούς».
Ο κ. Βαρθολομαίος υποδέχθηκε τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Στ. Λαμπρινίδη, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις, που...
 διοργανώνουν οι Ίμβριοι προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη για τα 50 χρόνια ιεροσύνης και 20 χρόνια πατριαρχίας του.
«Πετάξατε πάνω από το καταγάλανο Αιγαίο και μας ήλθατε στην ακριτική Ίμβρο, ως άγγελος ειρήνης - αυτής της ειρήνης που τόσο μας έλειψε τις τελευταίες δεκαετίες της ιστορίας του νησιού μας», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, απευθυνόμενος στον κ. Λαμπρινίδη.
Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του κλίματος στις σχέσεις της Ελλάδος και της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό, στην οποία όπως είπε, «έρχεσθε να συμβάλλετε και να την επαυξήσετε ως νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος και σ’ αυτή σας την επιδίωξη και την προσπάθεια, ευχόμεθα, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ίμβριοι και Τενέδιοι, πλήρη επιτυχία».
Η επίσκεψη στην Ίμβρο είναι η πρώτη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο νησί. Στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τον υποδέχθηκαν με θερμά λόγια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου, Κύριλλος.
Απευθυνόμενος στους Ιμβρίους, ο κ. Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα και τις δοκιμασίες που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι, εκφράζοντάς τους τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης.
Επισήμανε ακόμη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει, εκ μέρους της κυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, θετικά βήματα. Σε αυτό, όπως είπε, έχει συμβάλει η προσέγγιση των δύο χωρών μας, που γίνεται με προσεκτικά βήματα.
Ο ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για ολόκληρη την περιοχή.

8 σχόλια

  1. Θ. Πάγκαλος: "Ανιστόρητες και αδιέξοδες οι επιλογές ΓΑΠ στην εξωτερική πολιτική"...
    το 2000 ντε... __________________
    τώρα είναι σωστές όλες οι επιλογές ΓΑΠ......

    Το δεύτερο λάθος του Πάγκαλου
    και η αποπομπή του από την κυβέρνηση

    Το Έθνος της Κυριακής στις 19 Νοεμβρίου, 2000 φιλοξενεί συνέντευξη του Θόδωρου Πάγκαλου στην οποία ο υπουργός Πολιτισμού εκφράζει τη διαφωνία του με την κυβερνητική πολιτική για το εργασιακό και χαρακτηρίζει «ανιστόρητες» της επιλογές του Γ.Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική. Η τελευταία έκρηξη του υπουργού δεν εκπλήσσει κανένα. Αυτό που σκάει κυριολεκτικά σαν βόμβα είναι η αντίδραση του Κώστα Σημίτη για τον οποίο φαίνεται πως ο Θ.Πάγκαλος έχει ξεπεράσει τα όρια.

    Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει την αποπομπή του Θ.Πάγκαλου από την κυβέρνηση. Σε δήλωση του αναφέρει πως ««ένας υπουργός δεν μπορεί ούτε να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση ούτε να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του ούτε να διαφωνεί και ταυτοχρόνως να μην παραιτείται. Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος παρέβλεψε τα αυτονόητα»...
    ------------------------------------
    19 Νοε. 2000
    Αντίθετος ο Θ. Πάγκαλος σε επιλογές στην εξωτερική πολιτική του Γ.Παπανδρέου, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανιστόρητες» και «αδιέξοδες»..

    H κοινωνική συναίνεση, απαραίτητο βήμα για να προχωρήσει το εργασιακό, εκτιμά ο Θεόδωρος Πάγκαλος σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής, στην οποία προτείνει να μην κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ένας νέος διάλογος. Ο υπουργός Πολιτισμού ζητά την κατάργηση του κόμματος και την επαναλειτουργία του σε νέες βάσεις, με τη μορφή «λεσχών», και εκφράζει την πλήρη διαφωνία του στις επιλογές του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, τις οποίες χαρακτηρίζει «ανιστόρητες» και «αδιέξοδες».
    ....
    «Για να κάνεις εξωτερική πολιτική πρέπει να έχεις στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας»

    Tην πλήρη διαφωνία του στην εξωτερική πολιτική που ασκεί ο Γιώργος Παπανδρέου εκφράζει ο υπουργός Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας «παγκόσμια πρωτοτυπία την άποψη ότι με την καλή θέληση η άλλη πλευρά προσαρμόζεται στη θέση του καλύτερου».

    «Κάθε υποχώρηση της Ελλάδας σε οποιοδήποτε σημείο εκλαμβάνεται ως αδυναμία και αμέσως προωθούνται οι τουρκικές θέσεις. Αυτό έχει γίνει μέχρι τώρα και αυτό θα συμβεί και στο μέλλον» τονίζει ο υπουργός Πολιτισμού. «Δεν έχω υπόψη μου άλλη ιστορική περίπτωση τέτοια και έχω την εντύπωση ότι για να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Είναι εντελώς απαραίτητο» είναι η αιχμηρή δήλωση του Θεόδωρου Πάγκαλου σε ό,τι αφορά τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου.

    «Είμαι υπέρ της κατάργησης του κόμματος» [Να και κάτι που συμφωνούμε!]

    Σε ό,τι αφορά το κομματικό πεδίο, ο υπουργός Πολιτισμού έχει να προτείνει ένα «ριζικό» τρόπο αντιμετώπισης των εσωκομματικών προβλημάτων που δημιουργεί ο κομματικός μηχανισμός, και δεν διστάζει να δηλώσει: «Eίμαι υπέρ της κατάργησης του κόμματος». Επίσης, αντιπροτείνει την κατάργηση των τοπικών κομματικών οργανώσεων και την ίδρυση θεματικών οργανώσεων, «ένα είδος λέσχης, όπου θα προσέρχεσαι οικειοθελώς όποτε θέλεις να συναντήσεις ανθρώπους των ίδιων απόψεων και να ανοίξεις μία συζήτηση, έστω και μία εσωκομματική συζήτηση»....

    Newsroom ΔΟΛ
    ------------------------------------

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 16 Νοε. 2000
    Ανησυχίες Πάγκαλου για ελληνοτουρκικά και μειονότητα στη Θράκη

    Την έντονη ανησυχία του για την «ιδιάζουσα θρασύτητα» που επιδεικνύουν οι Τούρκοι στο ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel. Την ίδια στιγμή, θεώρησε ατυχή την έκφραση του υπουργού Εξωτερικών περί «προσωπικού ρίσκου» (αναφορικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση), προέβλεψε στασιμότητα στο θέμα της Κύπρου και χαρακτήρισε «ερασιτεχνική» την αντιπολίτευση την οποία ασκεί η Νέα Δημοκρατία.

    Δεν είναι αληθές ότι δεν θα έχουμε κόστος αν αποτύχει αυτή η πολιτική, ανέφερε ο κ. Πάγκαλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. «Θα έχει κόστος η Ελλάδα, ενώ η Τουρκία θα έχει εξασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε χαρακτηριστικά.

    Παρατήρησε ότι η τακτική της καλής συμπεριφοράς που έχει, κατά καιρούς, υιοθετήσει η Ελλάδα προς την Τουρκία δεν έχει αποδώσει ποτέ και πουθενά και σημείωσε πως ο ίδιος ως υπουργός Εξωτερικών ποτέ δεν έκανε κάποια κίνηση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη...

    Newsroom ΔΟΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κολοτούμπας: Άλλος έχει τ' όνομα κι άλλος τη χάρη...

    12 Νοε. 2000

    Aναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη της πολιτικής μας έναντι της Τουρκίας - Η προσέγγιση Αγκυρας - ΕΕ είναι το δικό μου στοίχημα, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών

    Αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της ελληνικής πολιτικής έναντι της Αγκυρας, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον του ΠΑΣΟΚ, στις πρωτοβουλίες που οφείλει να αναλάβει για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, αλλά και στις εκλογές στις ΗΠΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι τα μεγάλα ζητήματα στις σχέσεις Αθήνας - Αγκυρας παραμένουν άλυτα· ωστόσο, εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η πολιτική του διαλόγου, καταρχήν σε θέματα κοινού συμφέροντος.

    «Πιστεύω ότι η εμμονή μας σε αυτή την πολιτική -εφόσον η Τουρκία έχει τη βούληση να προχωρήσει και στην ευρωπαϊκή της πορεία και στη βελτίωση των διμερών σχέσεων- θα έχει αργά ή γρήγορα αποτέλεσμα» τόνισε.

    Αναφερόμενος στην είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η χώρα έχει δύο επιλογές: ή να προχωρήσει με γοργά βήματα προς την ΕΕ, βρίσκοντας παράλληλα τρόπους επίλυσης των διαφορών της με την Αθήνα, ή να μείνει πίσω, γυρίζοντας και τις δύο χώρες σε άλλες εποχές, «σε εποχές έντασης και κρίσης, όχι όμως με υπαιτιότητα της Ελλάδας».

    Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τα οικονομικά της επιτεύγματα. Ωστόσο, θεωρεί ότι η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα που θα ανακουφίσουν τα κοινωνικά στρώματα, τα οποία περιθωριοποιούνται από τις αναγκαίες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία....

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΜΠΕ

    13 Νοε. 2000
    Παπανδρέου προς Καραμανλή: «Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση»

    Στην αντεπίθεση πέρασε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δέχτηκε την έντονη κριτική του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, με αφορμή τις δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία περί «προσωπικού ρίσκου» κατά τους χειρισμούς του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    «Δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι τα εθνικά θέματα είναι προσωπική υπόθεση, η ευρωτουρκική προσέγγιση είναι θέμα που αφορά στη χώρα» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που του ζητούσαν να σχολιάσει τη στάση του κ. Καραμανλή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, κάτι που όμως «δεν βοηθά».

    Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάποιος να του πει ότι αυτό δεν είναι δικό μας και άρα δεν μπορεί να πουληθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. skaste re me ta copy paste
    tha sas mamiso
    ftanei
    ama xazepso ekei na deis copy paste
    ante malakes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΖΕΙΣ
    ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΤΕ
    ΠΕΡΤΕ ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΡΕ
    ΑΕΙ ΑΠΟ ΔΩ ΡΕ ΜΑΛΑΚΙΣΜΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 13 Αυγ 2011 12:02:00 π.μ.

    Ούστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Καραμανλής τι χρώμα είναι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση