GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όχι στο ευρωομόλογο, ναι στην οικονομική ένωση...

Από  sofokleous10.gr Με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και να δοθεί η διαβεβαίωση ότι το γαλλογερμανικό δίδ...

Από sofokleous10.gr
Με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και να δοθεί η διαβεβαίωση ότι το γαλλογερμανικό δίδυμο δίνει από κοινού την μάχη για την προστασία της ευρωζώνης, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσαν τρία σημαντικά νέα μέτρα για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τα ευρωομόλογα οι δύο ηγέτες δήλωσαν...
ξεκάθαρα ότι δεν είναι δυνατή η έκδοση ευρωομολόγων σήμερα, καθ’ ότι "πρέπει να προηγηθεί η οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης".
· Ως πρώτο μέτρο για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης πρότειναν τη σύσταση μιας "πραγματικής οικονομικής διακυβέρνησης". Θεωρούν ότι μπορεί να συνέρχεται δύο φορές το χρόνο, ή πιο συχνά εφ' όσον είναι ανάγκη, και να εκλέγει έναν " σταθερό πρόεδρο " για δυόμισι χρόνια. Ως πρώτο υποψήφιο για την προεδρία του νέου οργάνου οι δύο ηγέτες προτείνουν τον νυν πρόεδρο του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
· Το δεύτερο μέτρο που προτείνουν είναι η ένταξη, πριν από το καλοκαίρι του 2012, του λεγόμενου "χρυσού κανόνα" για τον προϋπολογισμό, στα συντάγματα των 17 χωρών της ευρωζώνης. Πρόκειται για τον κανόνα που θα υποχρεώνει τα κράτη να στοχεύουν στην ισορροπία του ισολογισμού των ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να επιτευχθεί η αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και κατ' επέκταση τη μείωση του χρέους. Ο Νικολά Σαρκοζί ανέφερε την προσπάθεια που γίνεται αυτόν την καιρό από την γαλλική κυβέρνηση για την ένταξη του χρυσού κανόνα στο γαλλικό σύνταγμα, αφού έχει ήδη ψηφισθεί από το Κοινοβούλιο και τη Γερουσία. Δήλωσε ότι στοχεύει να καλέσει το Κογκρέσο για την τελική ψηφοφορία ένταξης μέσα στο Σεπτέμβριο.
· Το τρίτο μέτρο το οποίο στοχεύουν να προτείνουν από κοινού τον Σεπτέμβριο οι δύο χώρες, μέσω των υπουργών οικονομίας είναι οι φόροι στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέτρο που ο Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "πρωτεύον".
Επιπλέον, οι δύο χώρες πήραν αποφάσεις διμερούς ενδιαφέροντος μέσα από τη θέληση να δώσουν " το παράδειγμα της σύγκλισης " στις οικονομίες τους.
Εν όψει των 50 χρόνων του Σύμφωνου των Ηλυσίων για τη συνεργασία Γερμανίας-Γαλλίας που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου 1963 οι πρόεδροι Κόνραντ Αντενάουερ και Σαρλ ντε Γκολ, αποφάσισαν να πάρουν μέτρα για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας τους.
Προβλέπουν την επιβολή κοινής φορολογίας στις γαλλικές και γερμανικές επιχειρήσεις, με την έναρξη του 2013 και με την ευκαιρία της επετείου.
Παράλληλα, αποφάσισαν την τακτική συνάντηση των υπουργών οικονομίας των δύο χωρών στην αρχή κάθε ευρωπαϊκού εξάμηνου με στόχο την όσο το δυνατό καλύτερη εναρμόνιση των στόχων των δύο οικονομιών.
Για το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγων οι δύο ηγέτες υιοθέτησαν από κοινού θέση αρνητική, ενώ ο γάλλος πρόεδρος έκανε μια ιδιαίτερη προσπάθεια να εξηγήσει τον μηχανισμό που συνεπάγεται μια τέτοια έκδοση.
"Τι σημαίνει ευρωομόλογο;" διερωτήθηκε. "Σημαίνει ότι εγγυώμεθα για το σύνολο του χρέους της ευρωζώνης χωρίς να έχουμε το λόγο ή δικαίωμα παρέμβασης για τις δαπάνες και τη δημιουργία του χρέους".
"Καταλαβαίνετε", εξήγησε, "ότι εάν ο καθένας έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί το χρέος που θέλει εντελώς ανεξάρτητα και στη συνέχεια έρχεται να ζητήσει από τις μεγάλες χώρες να εγγυηθούν γι' αυτόν, τι θα πούμε εμείς στους λαούς μας, αφού με το ισχύον καθεστώς στην ΕΕ δεν έχουμε το δικαίωμα να απαγορεύσουμε στις χώρες να δημιουργούν χρέος".
Για τον Νικολά Σαρκοζί είναι πιθανόν "να φαντασθούμε μια πιθανή έκδοση ευρωομολόγων στο μέλλον, αφού προηγούμενα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη. Όχι τώρα στην αρχή, διότι θα έθεταν σε σοβαρό κίνδυνο τις χώρες τις πιο σταθερές της ευρωζώνης, που έχουν σήμερα την καλύτερη βαθμολογία ως εγγυητές δανεισμού".
"Αυτοί προτείνουν πιεστικά την έκδοση των ευρωομολόγων μου θυμίζουν αυτούς που πρότειναν το κοινό νόμισμα χωρίς να προβλέψουν την εναρμόνιση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία μιας οικονομικής διακυβέρνησης", υπογράμμισε.
"Θεωρώ πολύ πιο παραγωγικό", πρόσθεσε, "αυτό που ζητήσαμε σήμερα, μια οικονομική διακυβέρνηση, την εναρμόνιση των οικονομιών, την καλυτέρευση της ανταγωνιστικότητας ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη, την εγγραφή του χρυσού κανόνα στα συντάγματα για τη μείωση των ελλειμμάτων και τη ρύθμιση του χρέους, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".
" Η απάντησή μας δεν είναι ιδεολογική, είναι συγκεκριμένη και πρακτική", κατέληξε ο Νικολά Σαρκοζί.

2 σχόλια

  1. Ενώ όλοι απογοητεύτηκαν από τα αποτελέσματα της συνάντησης, ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΑΡΗΚΕ. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΝΤΑΜΕΙΦΘΕΊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε,
    όταν εκείνος πανηγύριζε.

    Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη.

    Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει.

    Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος»,
    απάντησε στον υπουργό Οικονομικών
    ο εκπρόσωπος τύπου της
    Νέας Δημοκρατίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση