GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιατί εδώ, γιατί τώρα;;..

Toυ Tariq Ali Γιατί άραγε να εκρήγνυνται πάντα οι ίδιες περιοχές, ανεξαρτήτως του λόγου; Απλή σύμπτωση; Μήπως έχει σχέση με τη φυλετική κα...

Toυ Tariq Ali
Γιατί άραγε να εκρήγνυνται πάντα οι ίδιες περιοχές, ανεξαρτήτως του λόγου; Απλή σύμπτωση; Μήπως έχει σχέση με τη φυλετική καταγωγή και με την ταξική θέση κάποιου και με την θεσμοποιημένη φτώχεια και με την καθαρή ζοφερότητα της καθημερινής ζωής;
Οι πολιτικοί του κυβερνητικού συνασπισμού (περιλαμβανομένων των Νέων Εργατικών, που μπορεί να μπει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας αν η ύφεση βαθύνει σύντομα) με τις απολιθωμένες ιδεολογίες τους δεν μπορούν να το πουν αυτό, γιατί και τα τρία κόμματα είναι εξίσου υπεύθυνα για την κρίση. Αυτοί μας έφεραν σ’ αυτό το χάλι.
Δίνουν προνόμια στους πλούσιους. Ανακοινώνουν ότι οι...
δικαστές [judges and magistrates] θα πρέπει να παραδειγματίσουν τον κόσμο δίνοντας τιμωρητικές ποινές σε διαδηλωτές που βρέθηκαν με το περίστροφο. Ποτέ δεν αναρωτιούνται στα σοβαρά γιατί κανένας αστυνομικός δεν διώκεται ποτέ για τους 1000 και πλέον θανάτους κατά την κράτηση από το 1990. Ανεξάρτητα από το κόμμα και από το χρώμα του δέρματος του βουλευτή, όλοι λένε με στόμφο τα ίδια κλισέ.
Ναι, ξέρουμε ότι η βία στους δρόμους του Λονδίνου είναι κάτι κακό. Ναι, ξέρουμε ότι το πλιάτσικο δεν είναι σωστό. Αλλά γιατί συμβαίνει τώρα; Γιατί δεν συνέβη πέρυσι; Γιατί η αγανάκτηση χτίζεται με την πάροδο του χρόνου, γιατί όταν το σύστημα επιβάλλει το θάνατο ενός νεαρού μαύρου πολίτη από μια υποβαθμισμένη περιοχή, ταυτόχρονα και ίσως υποσυνείδητα επιβάλλει και την απάντηση.
Και η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει πολύ αν οι πολιτικοί και η επιχειρηματική ελίτ, με τη βοήθεια της εξημερωτικού τύπου τηλεόραση και τα δίκτυα του Murdoch, αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την οικονομία, τιμωρήσουν τους φτωχούς και τους λιγότερο ευνοημένους χάριν των κυβερνητικών επιλογών που προωθούνται για πάνω από τριάντα χρόνια. Η απανθρωποποίηση του “εχθρού”, εσωτερικού ή εξωτερικού, ο φόβος και οι φυλακίσεις χωρίς δίκη δεν θα πιάνουν για πάντα.
Αν υπήρχε ένα σοβαρό αντιπολιτευτικό κόμμα σ’ αυτή τη χώρα , θα επιχειρηματολογούσε για την διάλυση της ετοιμόρροπης σκαλωσιάς του νεοφιλελεύθερου συστήματος πριν καταρρεύσει και τραυματίσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Σε όλη την Ευρώπη, οι διαχωριστικές γραμμές που κάποτε διαφοροποιούσαν την κέντρο-αριστερα από την κέντρο-δεξιά, τους συντηρητικούς από τους σοσιαλδημοκράτες, έχουν εξαφανιστεί. Η ομοιότητα των επίσημων πολιτικών απομακρύνει τα λιγότερο προνομιούχα τμήματα του εκλογικού σώματος, (δηλαδή) την πλειοψηφία.
Οι νέοι άνεργοι ή οι ημί-απασχολούμενοι μαύροι στο Τότεναμ και στο Χάκνυ, στο Ένφιλντ και στο Μπρίξτον ξέρουν πολύ καλά ότι το σύστημα οχυρώνεται ενάντιά τους. Οι γκαρίδες των πολιτικών δεν έχουν πραγματικό αντίκτυπο στους περισσότερους ανθρώπους, πόσο μάλλον σ’ αυτούς που ανάβουν τις φωτιές στους δρόμους.
Οι φωτιές θα σβήσουν. Θα υπάρξει κάποια γελοία έρευνα ή κάτι άλλο για να εξακριβωθεί το γιατί πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ο Mark Duggan, θα εκφραστούν συλλυπητήρια, θα σταλούν λουλούδια από την αστυνομία στην κηδεία. Οι συλληφθέντες διαδηλωτές θα τιμωρηθούν και όλοι θα αναστενάξουν από ανακούφιση και θα συνεχίσουν τη ζωή τους μέχρι να ξανασυμβεί.
μετάφραση: Δημήτρης Σουφτάς, 
To κείμενο πρωτοδημοσιεύτηκε στις 9/8/2011 στο London Review of Books

6 σχόλια

  1. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΩΤΗ .
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ .
    Για τους προδότες Πελλοπονήσιους αναφέρω ενδεικτικά :
    1.Μαχη του Μαραθώνος .
    2. Ο Εφιάλτης .
    3. Εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου .
    4. Το κείμενο της διακήρυξης της Αγίας Λαύρας , υπάρχουν 179 υπογραφές εκ των οποίων μόλις 11 από την Πελοπόννησο .
    5 . Κολοκοτρώνης στην φυλακή .
    6 . Δολοφονία Καραϊσκάκη .
    7 . Δολοφονία Καποδίστρια .
    8 . Ιμπραήμ .
    9 .Πως λεγόταν η Αρεόπολη πριν ; μήπως είχε σλαβικό όνομα ;
    10. Χρεόγραφα μαρτυρούν την παράδοση Ελληνικής γης από τους Τούρκους μπέηδες και αγάδες , σε Πελλοπονήσιους δημογέροντες και προεστούς όχι μόνο στην Πελοπόννησο , αλλά και σε όλη την Ελλάδα , γιατί οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας , ήταν Πελλοπονήσιοι στην καταγωγή τους .
    Ήμαστε λίγοι σήμερα για να κάνουμε εμφύλιο , αλλά όχι και να ψηφίζουμε την προδοτική οικογένεια των Παπανδρέ-ειδών και τα συναφίδια τους .
    Τα ιδία αυτά πρόσωπα παραδίδουν σήμερα την Ελλάδα με μέγιστη δουλοπρέπεια στα Εβραιοαμερικάνικα αφεντικά τους .
    Μην προκαλείτε άλλο γιατί η αλήθεια δεν συμφέρει κανέναν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστολή προς αιδαείς
    Η σύγχρονη επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Πελοποννήσους δεν έχει απλή δόση αλήθειας ,αλλά είναι η πραγματική γραμμένη ιστορία .
    Δυστυχώς για τους ανιστόρητους που το θεωρούν προπαγάνδα , ευτυχώς για όλους εμάς που γνωρίζουμε την αληθινή ιστορία και τα ακριβή γεγονότα .
    Είμαστε λίγοι για προπαγάνδα και εμφυλίους , σταματήστε όμως ανδρείκελα του Ιμπραήμ να ξεπουλάτε την Ελλάδα στα εβραιοαμερικάνικα συμφέροντα .
    Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές βιβλιογραφίες :
    Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος , καθηγητής πολιτικής ιστορίας της νεοτέρας Ελλάδος , στο Πάντειο πανεπιστήμιο , Δρακοπούλου Κατερίνα , Δρακοπούλου Καίτη , Αντωνόπουλος Ιωάννης , Πετροπούλου Αγγελική Αλεξανδροπούλου Κατερίνα , Χατζόπουλος Μίλτος , Σβολόπουλος Κωνσταντίνος .
    Σχόλιο : όλα τα τά ονόματα των παραπάνω ιστορικών έχουν κατάληξη - οπουλος μήπως ξέρει κανείς πότε δόθηκε αυτή η κατάληξη και σε ποιους ; τυχαίο , δεν νομίζω .
    Σε νέα επιστολή ο απόστολος Παύλος θα μιλήσει εκτενεστέρα γι αυτό το θέμα .
    Απόστολος Παύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ - ΣΙΝΙΚΟΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ ΙΒΑ ΚΑΙ
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ .
    ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΧΑΡΙΔΟΥ - ΣΙΝΙΚΟΒΑ ΝΤΑΛΕΒΑ ΙΒΑ ΚΑΙ
    ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ ΣΙΝΙΚΟΦ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΟΙ .
    ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤO ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟ ΔΙΔΥΜΟ

    Μας τα έχει κάνει τσουρέκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση