GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απαισιόδοξοι οι Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες...

Από το tvxs.gr Επιδείνωση της ρευστότητας στην αγορά και των όρων δανεισμού και ένταση της πρόθεσης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης ...

Από το tvxs.gr

Επιδείνωση της ρευστότητας στην αγορά και των όρων δανεισμού και ένταση της πρόθεσης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν σε απολύσεις, καταδεικνύει έρευνα της εταιρίας Palmos Analysis για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.
Το 51% των επιχειρηματιών που συμμετέχουν σε κάποιο προγράμμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) χαρακτηρίζει...
πολύπλοκη και χρονοβόρα τη διαδικασία υποβολής αίτησης και έγκρισης συμμετοχής σε αυτά, ενώ στον αντίποδα, απλή και γρήγορη, τη χαρακτηρίζουν το 46%.
Το 65% των επιχειρηματιών, πιστεύει ότι είναι «πολύ δύσκολη» ή «αρκετά δύσκολη», υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες η αποπληρωμή των δανείων και το 35% λέει ότι είναι «αδύνατη» ή «πολύ δύσκολη». Ποσοστό 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα είναι σε θέση να είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει, ενώ το 85% κρίνει απαραίτητη την παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων, κατά δύο έως τρία χρόνια ή και ακόμη περισσότερο.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι μόλις το 22% δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κάποιο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, το 17% ενδιαφέρεται για τα χαμηλότοκα δάνεια που δίνονται με εγγύηση του Ταμείου για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών, το 16% ενδιαφέρεται για το άτοκο δάνειο που χορηγείται ως κεφάλαιο κίνησης και το 7% για την εγγύηση που παρέχεται για κεφάλαιο κίνησης με επιδότηση επιτοκίου. Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για τα χαμηλότοκα δάνεια για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για την εγγύηση του επενδυτικού δανείου.
Αρνητική εξακολουθεί να κρίνεται από τους επιχειρηματίες η ανταπόκριση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, στα αιτήματά τους για αύξηση των χορηγήσεων.
Για την οικονομική πολιτική
Στο «μικροσκόπιο» της έρευνας του ΕΒΕΘ βρέθηκε και η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδόν επτά στους δέκα επιχειρηματίες την κρίνει «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» (25%), έναντι 50% και 30% αντίστοιχα τον Ιούλιο του 2010 και 47% και 19% αντίστοιχα τον Μάρτιο του 2010. Επιπλέον οι επιχειρηματίες διάκεινται αρνητικά ως προς την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς τα κρίνουν ως «καθόλου αποτελεσματικά» σε ποσοστό 65%, και ως «αρκετά αποτελεσματικά» σε ποσοστό μόλις 3%.
Από την έρευνα διαφαίνεται επίσης πως η απαισιοδοξία των επιχειρηματιών επιδεινώνεται. Το 67% αναμένει μείωση των πωλήσεων, ενώ ποσοστό 51% λέει πως θα προχωρήσει σε μείωση προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση