GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Παμπούκης έφυγε για να επιστρέψει…

Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου http://www.aixmi.gr/ Ο Χάρης Παμπούκης μέχρι προχθές ήταν ένας απ’ τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου -ο...

Του Χρήστου Παναγιωτόπουλου
Ο Χάρης Παμπούκης μέχρι προχθές ήταν ένας απ’ τους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου -ο αρμόδιος για τη Ναυτιλία. Από χθες είναι κάτι πολύ περισσότερο: ένας άνθρωπος που απέδειξε ότι δεν διαπραγματεύεται την αξιοπρέπειά του για ένα πολιτικό οφίτσιο.
- «Μα καλά», θα πείτε, «ποιος βάζει στο ζύγι την αξιοπρέπειά του για ένα υπουργιλίκι»;
- «Στα σοβαρά ρωτάτε; Ξέρετε πολλούς που δεν το βάζουν, δηλαδή; Εγώ ελάχιστους».
Είναι πικρή ιστορία η πολιτική και ο Παμπούκης ήταν μαθημένος στα γλυκά…
Καθηγητής της Νομικής, πετυχημένος δικηγόρος με μεγάλο γραφείο, γαλλομαθής, σνομπ, φίλος του Παπανδρέου, αλλά και με αέρα κοσμοπολίτικης απόστασης από εκείνον. Γι αυτό και ποτέ δεν καταχωρίστηκε ως υπουργός -»κηπουρός», κατά την προσφυή περιγραφή του Φλωρίδη! Υπήρχε και πριν απ’ το υπουργιλίκι και, προφανώς, θα....
 υπάρχει και μετά. Σε αντίθεση με τους καραμπινάτους «κηπουρούς» που, μετά την υπουργική θητεία τους, θα επιστρέψουν στην κοινωνική ανυπαρξία.
Διαχειρίστηκε με σύνεση το δεκάμηνο που, ουσιαστικά, ασκούσε χρέη αναπληρωτή πρωθυπουργού, περισσότερο έχτιζε γέφυρες παρά ύψωνε τείχη, και πάντα έδειχνε έτοιμος να πάρει το καπελάκι του και να φύγει… Πολλοί τον άκουγαν να το λέει πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά πόσοι στ’ αλήθεια τον πίστεψαν;
Μιας που μίλησα για το περσινό καλοκαίρι, να θυμίσω ότι είχε προτείνει να γίνει αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών ο Βενιζέλος. Τι πέτυχε; Όχι μόνο έδωσε εικόνα ufo (!) στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά έχασε και την ίδια του τη θέση από τους επελαύνοντες στρατηγούς του Παπανδρεϊσμού, Ραγκούση, Γερουλάνο (και Βάρτζελη, βεβαίως)!
Έχουμε νωπά στο μυαλό τα όσα ακολούθησαν. Πέρασαν μήνες με άπειρα συντροφικά μαλλιοτραβήγματα στην κυβέρνηση, που κατέστησαν τη λέξη «συντονισμός» κενό γράμμα, η οικονομία πήγαινε απ’ το κακό στο χειρότερο και οι κοινωνικές αντιδράσεις θέριευαν, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έπαιρναν όλο και συχνότερα τα όπλα γιατί δεν μπορούσαν να πάνε καν στις εκλογικές τους περιφέρειες χωρίς τον κίνδυνο να προπηλακιστούν.
Έτσι, ο πρωθυπουργός έφτασε ένα βήμα πριν υποβάλλει την παραίτησή του στον… Σαμαρά από τηλεφώνου! Και θα το έκανε αν δεν τον σταματούσαν οι φωνές των συνεργατών του, πολλοί εκ των οποίων επανέφεραν την πρόταση Παμπούκη να οριστεί ο Βενιζέλος αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών. Το δέχτηκε και έτσι πέτυχε να ενοποιήσει το κόμμα του και να περάσει από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο που, με υπουργό Παπακωνσταντίνου, δεν θα περνούσε ούτε τη δευτέρα παρουσία!
Παρόλα αυτά ο Παμπούκης, εισηγητής πέρυσι της ιδέας, είδε να απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από το στενό Παπανδρεϊκό πυρήνα. Πήρε κουτσουρεμένο το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και βρέθηκε υφιστάμενος του Χρυσοχοΐδη. Ανέλαβε με βαρειά καρδιά, αλλά από τις πρώτες μέρες κατάλαβε ότι θα ήταν διακοσμητικός αν δεν αποκτούσε αληθινή υπόσταση το υπουργείο. Το είπε στον Παπανδρέου, το είπε στους δικούς του ανθρώπους, το είπε δημόσια και ως απάντηση πήρε τον τίτλο του υπονομευτή από τον Παπουτσή και ένα μεγαλοπρεπές «όχι» στην ανασύσταση του υπουργείου από τον πρωθυπουργό -δια στόματος Μόσιαλου.
Έτσι, αποφάσισε να πάρει το καπελάκι του και να φύγει απ’ την κυβέρνηση. Άλλωστε, έχει πού να πάει, δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός.
Έφυγε και απ’ την πολιτική; Το αντίθετο: διαμόρφωσε στέρεους όρους για να επιστρέψει αύριο. Οι σχέσεις δεν χτίζονται μέσα απ’ τα μεγάλα όχι; Και το όχι αυτό του Παμπούκη ήταν σε πλήρη αντιστοιχία με το κοινό αίσθημα, που θέλει να επανασυσταθεί το υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά κυρίως δεν θέλει υπουργούς -υπαλλήλους, που υπάρχουν μόνο χάρη στην εύνοια του αρχηγού τους.

10 σχόλια

  1. Αντί να επιλέγουμε ανθρώπους ανεξάρτητους έντιμους και ικανούς, επιλέγουμε κομματικούς "φίλους"(;;;).
    Έτσι, έφυγε ο σοβαρός και επιτυχημένος Παμπούκης και μας έμεινε ο...Παππουτσής για να μας θυμίζει το ναυάγιο του "ΣΑΜΙΝΑ"!
    Άνθ'ημών ο κύριος Γουλιμής, είχε αναφωνήσει ο Χαρίλαος Τρικούπης.
    Αλήθεια, εκτός από τις, κατ'απονομή, πολιτικές θέσεις του Επιτρόπου και του Υπουργού, που αλλού στον κοινωνικό στίβο έχει αναδειχθεί ο Παππουτσής;
    Και μετά μας φταίνε οι ξένοι...ενώ εμείς έχουμε χάσει τη σοβαρότητά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εφυγε την μέρα που έκλεισε οριστικά η υπόθεση Siemens. Είχε δικηγορικο γραφείο που συνεργάζονταν με Χριστοφοράκο και βρεθηκε δεξι χέρι του Πρωθυπουργου ενώ ανελαβε να διαπραγματευτει με την Simens τυχων αποζημιώσεις...

    Εντελως Συμπτωματικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 6:12
    που ακριβωσ ειναι επιτυχημένος ο Παμπουκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Διαλύεται η ηγετική ομάδα του Γ. Παπανδρέου.

    Το ζήτημα του υπουργείου ναυτιλίας ήταν απλώς η επίκαιρη αφορμή.
    Αυτό που σηματοδοτεί η αποχώρηση Παμπούκη από την κυβέρνηση είναι η εσωτερική διάλυση μιας ηγετικής ομάδας η οποία ουδέποτε πίστεψε στις αρχές και τις αξίες του κόμματος από το οποίο προήλθε.

    Μια τέτοια ψυχρή και αντικειμενική αλήθεια, όσο και αν κανείς θέλει να την παραβλέψει, και αυτή η ομάδα το προσπάθησε, έχει μεγάλες επιπτώσεις που τις βλέπουμε σήμερα. Γιατί όταν χλευάζει κανείς την ιδεολογία και τα πιστεύω τόσο πολλών ανθρώπων μέσα σε ένα πολιτικό φορέα, δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει την οργή και το θυμό τους.

    Η αιτία λοιπόν βρίσκεται βαθειά μέσα στο κυβερνών κόμμα και σε κάποιους ανθρώπους που αγωνίστηκαν γι’ αυτό, και απέχουν πολύ από τις σημερινές του εκφράσεις, που χαρακτηρίζονται από την οικογενειοκρατία και την ατομική επιχειρηματικότητα.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    …υπάρχει και το ενδεχόμενο η αποχώρηση του Παμπούκη να έρχεται μετά από την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας που ναι μεν επετεύχθη επιτέλους -τρομάρα του-, αλλά δεν θα είναι και ό,τι καλύτερο η ταύτιση του ονόματος με αυτήν…
    (πχ, ξεπούλημα Ελληνικού…)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κανείς δεν έκλαψε για τον Χάρη.

    - “Επιδίωξή μας είναι ότι συμφέρει τον πελάτη”....
    Ως εδώ ήταν λοιπόν ο πολιτικός βίος του Χάρη Παμπούκη, που στα ταξίδια του στο εξωτερικό υπερηφανευόταν ότι στην Ελλάδα τον αποκαλούν «Χάρι Πότερ».

    Ποιος ήταν όμως αυτός ο κύριος που Γιώργος Παπανδρέου μας επέβαλε (καθώς δεν τον εκλέξαμε) και μας τον φόρεσε καπέλο για δύο χρόνια (λαμβάνοντας υπουργικό μισθό και άλλα προνόμια) ο οποίος έφυγε (όχι πως λυπηθήκαμε) όταν διαπίστωσε ότι κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να του δώσει το παιχνιδάκι (υπ.Ναυτιλίας) που ήθελε;

    Η χαρακτηριστική φράση του Χάρη Παμπούκη, που ήταν μότο και στο δικηγορικό του γραφείο, ήταν «Επιδίωξή μας είναι ότι συμφέρει τον πελάτη». Ανάμεσα στους πελάτες του, πάντως, ήταν τρανταχτά ονόματα και επιχειρήσεις των Λάτση, Κόκαλη, Μπόμπολα κλπ.

    Όπως όλοι οι κηπουροί έτσι κι αυτός γνωρίστηκε με τον ΓΑΠ εκτός του πολιτικού στίβου. Όχι στο γυμναστήριο, ούτε στις διακοπές αλλά ως φίλος της φίλης της Μαριάνθης Παπανδρέου (η οποία έχει τροφοδοτήσει το υπουργικό συμβούλιο και με άλλο φίλο της). Ήταν τότε που προσφέρθηκε να βοηθήσει σε εκείνη την «ωραία και ευγενική » ιστορία των αδελφών Παπανδρέου που διεκδίκησαν και πήραν το σπίτι στο Παλαιό Ψυχικό αφού πρώτα είχαν αφήσει τον πατέρα τους να το πουλήσει.

    Στη συνέχεια έγινε άνθρωπος εμπιστοσύνης της Μαργαρίτας Παπανδρέου (βλ. αποκαλύψεις προ δεκαετίας του περιοδικού Νέμεσις) και μετά μέσω της Άντας Παπανδρέου γνώρισε την πάμπλουτη κόρη του ιδιοκτήτη της Bravo (καφέδες) Ζωή Σαμούρκα, την οποία παντρεύτηκε με κουμπάρους το ζεύγος Παπανδρέου. Έκτοτε έγινε το δεξί του χέρι σε πολλά θέματα και ο άνθρωπος που μεσολαβούσε με πολλούς επιχειρηματίες.

    Ο άνθρωπος που ήθελε να γίνει ο Ρουσόπουλος του ΓΑΠ..ΠΑ-ΠΑ-ΛΑ ! όπως έλεγε κρι-θα-ρα-κι...

    ερώτηση............
    ΓΙΑΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ ΠΑΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ?
    ΜΗΠΩΣ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΖΟΜΠΥ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ?
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ?
    ΣΤΡΑΒΕΣ ? ΚΟΥΤΣΕΣ ? ΜΟΥΓΚΕΣ ?
    ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΑΡΑΙΟΙ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΕΣ !
    ΜΑΣ ΤΑΙΣΕ ΠΟΛΥ ΣΑΝΟ Ο ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΓΠ !!!!!!!! _________________________ τελικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΑΡΑΙΟΙ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΥΚΑΤΑΣΤΑΤΕΣ ΚΥΡΙΕΣ;

    Και ο Βαγγέλας Βενιζέλος είπε 2 καλά λόγια,

    για τον συνάδελφο καθηγητή!

    για τον συνάδελφο δικηγόρο!

    για τον συνάδελφο σοσιαληστή!

    για τον μπατζανάκη!

    ευκατάστατη κυρία παντρευτηκε και ο Βαγγέλας.

    Βαγγέλα τη βουλιάξατε την Ελλάδα εσείς οι καθηγητές, δικηγόροι, συνταγματολόγοι,

    που σας θαυμάζει ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΕΙΣ, γιατί δεν μπορεί να σας φτάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Παμπούκης, ως γνωστόν, ήταν άνθρωπος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και είχε ισχυρή υποστήριξη.
    Εξάλλου η πολιτική εξέλιξή του οφείλεται στον Παπανδρέου.
    Γιατί να παραιτηθεί ;

    Γιατί ο Παπανδρέου ”εγκατέλειψε” έναν τόσο κοντινό του συνεργάτη ; Εξάλλου,από πότε οι ”σοσιαλιστές” μας έχουν συνηθίσει σ’ευαισθησίες και πολιτική ”ανωτερότητα” ;

    Πιστεύω πως αυτή η παραίτηση έχει και άλλη ανάγνωση,χωρίς να διεκδικώ κανένα αλάθητο. Ως γνωστόν, για κάμποσες ημέρες, ο Βενιζέλος είχε χαθεί από την δημοσιότητα. Προ ολίγων ημερών, επανήλθε με τις γνωστές δηλώσεις του περί ”θυσίας της πολιτικής του καριέρας”, αισθανόμενος πως ο Παπανδρέου τον έχει εγκαταλείψει και δεν τον υπερασπίζεται στις επιθέσεις που δέχεται.
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης γνωρίζει, άριστα, πως η αποδοχή του να τοποθετηθεί ως υπουργός Οικονομικών ήταν μεγάλο πολιτικό, προσωπικό, ρίσκο. Επίσης,γνωρίζει πολύ καλά πως ο Παπανδρέου δεν τρέφει και τα ”καλύτερα” αισθήματα για εκείνον.

    Θεωρώ, κατά τη προσωπική μου γνώμη, πως η παραίτηση Παμπούκη εντάσσεται στον πόλεμο εξουσίας στο χώρο της πασοκικής παράταξης.
    Ο Παπανδρέου έστειλε ”μήνυμα” στον Βενιζέλο, δηλαδή αν συνεχίσει να αιωρούνται υπονοούμενα από τη πλευρά του, με ”περίεργες δηλώσεις” δεν θα διστάσει να ”παραιτήσει” οποιονδήποτε αμφισβητεί την ηγεμονία του.
    Ο Παπανδρέου, με αυτόν τον τρόπο, εκβιάζει τον Βενιζέλο.

    Επίσης,μύχιος σκοπός του Παπανδρέου είναι να κρατήσει τον Βενιζέλο στο κυβερνητικό σχήμα και να τον φθείρει σιγά-σιγά,αποτελειώνοντάς τον… Είχα γράψει,πριν από μερικές εβδομάδες, πως το ΠαΣοΚ έχει το DNA του Παπανδρεϊσμού και μόνον με συμφωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου θα υπάρξει ομαλή διαδοχή.
    Απ’ότι φαίνεται, με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει πόλεμος χαρακωμάτων ο οποίος είναι σφοδρός, αμείλικτος και θα εντείνεται, ολοένα, αφού πλησιάζει η ώρα που η ετοιμόρροπη, επικίνδυνη και καταστροφική πασοκική παράταξη οδεύει, ολοταχώς, προς την ολοκληρωτική κατάρρευσή της,
    που ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕΙ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε, 26 Αυγ 2011 6:46:00 μ.μ.,ο Παμπούκης,είναι επιτυχημένος ως δικηγόρος και καθηγητής. Έχει βγάλει, βρε παιδί μου, λεφτά με την αξία του. Ο...Παππουτσής μπορείς να μου πεις πού είναι επιτυχημένος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στο ..μούσι
    και στο δούλεμα των ζώων Πασοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 12:00
    Εννοώ ως υπουργός. Ολο φρου-φρου και αρωματα ήταν. Επίσης τον είχα καθηγητη στο πανεπιστήμιο και σας ομολογώ ειναι μια μετριότητα. Καθηγητής του συρμού με μπάρμπα πρώην καθηγητή.Καταλαβαίνετε τώρα!!!
    Σαν δικηγόρος όντως ειναι πολυ καλός αλλά αυτες τις μέρες έχω διαβάσει τα απίστευτα κυριώς από το γνωστό μπλοκ γραφειο τύπου του Μιχελάκη. Μεχρι και συγχαρητηρια τηλεφωνηματα από μεγαλοπαραγοντες.
    Παπαρογιαννη, δεν ειναι ολλοι ο κυρ Μήτσος και η κυρά Σούλα που βλέπουν το μπουρδελοδελτίο σου!!!11

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση