GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Οι Ελληνες πουλούσαν ντομάτες για να αγοράσουν Louis Vuitton και φαντάζονταν πως αυτό δεν θα σταματούσε ποτέ»...

Του JAMES PRESSLEY,   Βloomberg (απὀ το  radar-gr.blogspot.com ) Εάν αναρωτιέστε πώς μια παραδεισένια χώρα με τον ήλιο, την άμμο κα...

Του JAMES PRESSLEY, Βloomberg
(απὀ το radar-gr.blogspot.com)

Εάν αναρωτιέστε πώς μια παραδεισένια χώρα με τον ήλιο, την άμμο και τη θάλασσα του Αιγαίου μπορεί να βυθιστεί σε έναν λάκκο, συμπαρασύροντας μαζί της και το ευρώ, αναζητήστε το βιβλίο του Ιάσονα Μανωλόπουλου «Το ειδεχθές χρέος της Ελλάδας» (Greece's Odious Debt).
Ο συγγραφέας, διαχειριστής κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην Dromeus Capital Group, περιγράφει την Ελλάδα ως περισσότερο μία αναδυόμενη παρά ανεπτυγμένη χώρα, η οποία δεν έπρεπε να έχει ενταχθεί στην Ευρωζώνη. «Ξεχάστε τον ευφυή δυτικό χαρακτηρισμό της ως το λίκνο της φιλοσοφίας και της διακυβέρνησης από τον δήμο. Σήμερα η Ελλάδα έχει...
εξελιχθεί σε μία κλεπτοκρατία, και όχι σε μία δημοκρατία με τη βορειοευρωπαϊκή έννοια του όρου. Μοιάζει περισσότερο με σύγχρονη Λερναία Υδρα με επτά κεφάλια, την ευνοικοκρατία, τον κρατισμό, τον νεποτισμό, το πελατειακό σύστημα, τη διαφθορά, τα κλειστά καταστήματα και τη σπατάλη», παρατηρεί.
Mετά τη στρέβλωση των 400 ετών της Τουρκοκρατίας και αφού οι Ελληνες επιβίωσαν των τρομακτικών ανθρώπινων απωλειών των δυο Παγκοσμίων Πολέμων, του Εμφυλίου και της Δικτατορίας, ξεπρόβαλαν στο προσκήνιο, κουβαλώντας μία παράδοση φοροδιαφυγής, την αίσθηση ενός δικαιώματος -η Δύση μας χρωστάει, έτσι δεν είναι; - και προσδίδοντας μεγάλο βάρος στην έννοια της οικογένειας και του στενού κυκλώματος. Ο κ. Μανωλόπουλος τεκμηριώνει τις απόψεις του με στατιστικά στοιχεία, ιστορίες και καυστικά σχόλια.
Οταν η χώρα υιοθέτησε το ευρώ, το 2001, είχε μία μη διαφοροποιημένη οικονομία στηριγμένη στον τουρισμό, την ναυτιλία και τη γεωργία. Είχε, λοιπόν, πολλά κοινά με την Αργεντινή πριν από μία δεκαετία, όταν η κυβέρνηση του Κάρλος Μενέμ είχε συνδέσει το πέσο με το δολάριο. Και σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η ουσία του προβλήματος, υπογραμμίζει ο Ιάσονας Μανωλόπουλος. Η Ευρωζώνη για την Ελλάδα είναι μία μη βιώσιμη κατάσταση διασύνδεσής της με το συγκεκριμένο νόμισμα. Αρχικά δημιούργησε μία επίφαση πλούτου, επιτρέποντας στη χώρα να δανείζεται σε σκληρό νόμισμα, ενώ τα εν λόγω δάνεια με δυσκολία θα τα αποπλήρωνε. Οπως και στην Αργεντινή τη δεκαετία του 1990 οι χρηματοδοτούμενες με δάνεια δαπάνες απέκρυπταν την έλλειψη βιώσιμης ανάπτυξης.
«Οι Ελληνες πουλούσαν ντομάτες για να αγοράσουν Louis Vuitton και φαντάζονταν πως αυτό δεν θα σταματούσε ποτέ», υπογραμμίζει με δικαιολογημένο σαρκασμό ο κ. Μανωλόπουλος.
Πολλά από τα χρήματα κατασπαταλήθηκαν και απομυζήθηκαν από αυτό που ο συγγραφέας αποκαλεί «ελληνικό περονισμό» ή την τακτική να μοιράζονται επιδοτήσεις και χάρες σε ομάδες συμφερόντων, αντί να γεννιέται πλούτος. Καταβροχθίζοντας εύκολα δάνεια, οι Ελληνες αγόραζαν δεύτερα σπίτια και εξοχικές κατοικίες, αλλά και Πόρσε Καγιέν για να πηγαίνουν σε αυτές. Ο άρτι δημιουργηθείς πλούτος δεν τους μεταμόρφωσε εν μια νυκτί σε υποδείγματα πολιτών.
Ο Ιάσονας Μανωλόπουλος βομβαρδίζει τους αναγνώστες με αριθμούς, ξεκινώντας από τους 321 πολίτες άνω των 100 ετών, οι οποίοι έχουν πεθάνει, αλλά εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται.
Και συνεχίζει με τους 324 ιδιοκτήτες ακινήτων στα βόρεια προάστια των Αθηνών, οι οποίοι δήλωσαν στην εφορία την πισίνα τους όταν στην περιοχή ο δορυφόρος κατέγραψε 16.974 πισίνες σε κατοικίες.
Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η Ελλάδα έχει και συνενόχους. Είναι οι φιλόδοξοι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι ήθελαν να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του ευρώ στην ιστορία και άφησαν «παραθυράκια», τα οποία επέτρεψαν στους Ελληνες να «μαγειρέψουν» τα στοιχεία για το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Είναι και οι βορειοευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες χαίρονταν πολύ να δανείζουν δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές κυβερνήσεις, τα περισσότερα εκ των οποίων τα δαπανούσαν σε αμυντικό εξοπλισμό από γερμανικές και γαλλικές εταιρείες, τονίζει ο συγγραφέας. Μπορεί οι Γερμανοί αναγνώστες να βρουν αρκετά επιχειρήματα στο βιβλίο του εναντίον της ελληνικής διάσωσης. Αλλά δεν θα ικανοποιηθούν από την ανάλυσή του, ότι το ευρώ έσυρε τη χώρα τους έξω από την ύφεση και ενίσχυσε τις εξαγωγές της, καθιστώντας την την πιο ωφελημένη από αυτό.

7 σχόλια

  1. Ο ΚΡΑΤΙΚΟΔΙΑΙΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΦΟΡΟΚΛΕΦΤΕΣ, ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΕΥΓΟΝΤΕΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 85% (ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ, ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ,ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΦΟΡΤΗΓΑΤΖΗΔΕΣ, ΛΑΪΚΑΤΖΗΔΕΣ, ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΚΑΦΕ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΙΘΜΟΣ)

    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΣΕ ΑΓΑΣΤΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΟΡΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ (ΕΦΟΡΙΑΚΟ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ, ΤΕΛΩΝΙΑΚΟ,ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ, ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΛΠ)

    ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΦΑΓΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΩΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟ.

    ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΣ ΓΕΛΑΣΩ ΜΕ ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΜΟΥ ΠΟΥ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΑΣΥΔΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΠΕΤΑΣΜΑ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ, ΧΤΙΖΟΝΤΑΣ ΒΙΛΑΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΟΦ ΣΟΡΣ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ.

    ΠΟΥΝΑΙ ΡΕ ΠΑΝΑΘΛΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ?????

    ΚΥΝΗΓΗΣΕΣ ΤΟΝ ΥΠΑΛΛΗΛΙΣΚΟ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ Η ΧΩΡΑ???

    ΑΣΕ ΔΕ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΦΥΤΑ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΑΜΟΙΒΑΔΑΣ ΚΑΙ ΛΕΝΕ Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΑ ΦΤΑΙΝΕ.

    ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΠΛΑ ΜΑΣ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΓΝΩΣΤΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΩΝ ΡΕΣΙΤΑΛ
    _________________________________
    - Μόλις το είπε ο ΑΝΤΕΝΑ. Οι ξένες αγορές προσχωρούν στις θέσεις του Παπανδρέου.( ποιες είναι οι θέσεις του βέβαια δεν λένε).

    - Μόλις το είπε το ΜΕΓΚΑ.
    Συνεχείς επαφές του Παπανδρέου με τους ξένους ηγέτες (πως κατορθώνει και τηλεφωνεί κάνοντας κανό,ένας θεός ξέρει).

    - Μόλις το είπε ο ΑΛΦΑ.
    Διαδοχικές συσκέψεις του Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο.
    ( κάτω από την ομπρέλα η σε ουζερί με οικολογικά φαγώσιμα, δίπλα στο κύμα, δεν διευκρινίζεται).

    + Το τι λένε τα ΝΤΑΒΑΤΖΙΔΙΚΑ SITES,δεν σας το γράφω.
    Μπείτε μέσα και ψάξτε.
    Όπως λέει και το ΔΕΞΙ ΕΞΤΡΕΜ,
    μη περιμένετε μασημένη τροφή.

    Για αυτό ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ καθίστε στη παραλία και μη σκάτε.
    Από Σεπτέμβριο έχει ο Θεός.
    Μπορεί και να κάνει διάβημα -διαδήλωση η ΓΣΕΕ.
    Έτσι για να περπατήσουμε και να ξεμουδιάσουμε μωρέ από την ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΡΕΠΑΛΗ.


    ΜΑΛΑΚΕΣ..Ισραιλινοί που μαζευτήκατε 250.000, επειδή και καλά σας φταίει η ακρίβεια.
    Εμ, δεν έχετε εκεί ΑΝΤΕΝΑ, ΜΕΓΚΑ, ΑΛΦΑ, ΑΛΤΕΡ, κ.λ.π. ±±±±±±±±±±±±±±±

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΑΙ ΚΚΕ. ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η ΝΔ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ. ΤΟ ΚΚΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΑ ΑΧΡΗΣΤΟ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΟ. ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥΣ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΟΥΛΑ ΣΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ. ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ , ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΗΘΗΣΤΕ. ΒΟΗΘΗΣΤΕ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΤΕ ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΚΑΙ ΚΚΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΧΘΕΣ. ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΑΡΓΑ, ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΛΛΑΧΘΕΙ - ΜΕΤΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΑΟ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΞΕΝΑ ΝΕΟΤΑΞΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ. ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ. ΤΟ ΚΚΕ ΑΚΟΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΑΛΙΝΟΠΟΙΗΣΗ. ΑΥΤΟΙ -ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ-ΜΑΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΟΥΣ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥΣ" ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΡΤΑΡΓΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να μας εξηγήσει ο κύριος Μανωλόπουλος , τι συμβαίνει με τις ΗΠΑ , την Ιταλία , την Ισπανία , την Πορτογαλία , την Ιρλανδία και γενικά όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου. Και γιατί σε όλες αυτές τις χώρες , το φάρμακο είναι η συμπίεση μισθών σε επίπεδα Ανατολικής Ευρώπης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΖΑΤΕ 5,00€ ΤΟ ΚΙΛΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΟΛΤΟ ΓΙΑ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΕΣ

    ΚΑΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΔΙΝΑΜΕ LOUIS VOITTON KAI ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΑΜΕ LOUIS VOITTON .

    ΕΚΕΙΝΟ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ .


    ΣΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΑΝ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΑΝ !!!!!


    ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Re Malaka αρθρογράφε του βλοομβεργ...σε μας τους ΕΛΛΗΝΕΣ εναποκειται να αποδείξουμε στον κόσμο της υφηλίου, οτι η αξία των τοματών είναι μεγαλύτερη από την τσάντα Λουϊ Βουϊτόν..¨αντε στο παιδάκι της αιθιοπίας να του δώσεις να φάει Λουί χεστόν...μαλάκα έ μαλάκα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωρίμασε η εποχή για να κάνει εμφάνιση και ο δοσίλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση