GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εκλογικό Βατερλό για την Μέρκελ...

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι Συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ, πέφτοντας στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους κατά τις σημερινές περιφερ...

Σημαντικές απώλειες υπέστησαν οι Συντηρητικοί της Ανγκελα Μέρκελ, πέφτοντας στο χαμηλότερο ιστορικά ποσοστό τους κατά τις σημερινές περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της γερμανίδας Καγκελαρίου.
Το σημερινό αποτέλεσμα αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για το CDU, το οποία έχει καταγράψει σημαντικές αποτυχίες στις πέντε από τις έξι περιφερειακές εκλογές που...
 πραγματοποιήθηκαν φέτος. Συγκεκριμένα, το κόμμα έχασε το Αμβούργο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, και το ισχυρό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης το οποίο ήλεγχε εδώ και περίπου 60 χρόνια.
Οι τελευταίες περιφερειακές κάλπες θα στηθούν στις 18 Σεπτεμβρίου στην πόλη-κρατίδιο του Βερολίνου, όπου ο δήμαρχος ο Σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ κατέχει τα ηνία στις δημοσκοπήσεις.
Στις σημερινές εκλογές στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία (βορειοανατολικά), οι Φιλελεύθεροι (FDP) του υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, εταίρου των χριστιανικών Ενώσεων (CDU/CSU) της Μέρκελ σε ομοσπονδιακό επίπεδο, δεν κατάφεραν να κερδίσουν εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, ενώ οι Πράσινοι μπαίνουν με το 8,5% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Για πρώτη φορά, οι Πράσινοι θα εκπροσωπούνται τόσο στην Μπούντεσταγκ, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, όσο και στα κοινοβούλια των 16 κρατιδίων. Η παράταξη βελτίωσε τα εκλογικά αποτελέσματά της κατά τη διάρκεια ενός έτους που σημαδεύτηκε από την πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση ZDF, το SPD στο Μεκλεμβούργο φαίνεται πως καταλαμβάνει το 36,5% των ψήφων, αύξηση κατά 6,3 μονάδες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2006, το CDU το 23,3%, καταγράφοντας πτώση κατά 5,5 μονάδες.
Ωστόσο, ο απερχόμενος επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης Eρβιν Σέλερινγκ (SPD), αρνήθηκε να πει αν θα συνεχίσει να κυβερνά με το CDU, ή αν προτιμά την άκρα αριστερά (Die Linke), η οποία θα λάβει το 17,9% των ψήφων.
«Θα αποφασίσουμε αυτό που είναι το καλύτερο για το κρατίδιο», αρκέστηκε να πει σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.
Για «δραματική απώλεια για το CDU και το FDP» έκανε λόγο ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ, πρόεδρος του SPD. «Θα έχουμε έναν καγκελάριο του SPD, μετά τις επόμενες ομοσπονδιακές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2013», πρόσθεσε.
Το FDP συνεχίζει την οδυνηρή του κάθοδο με ένα ταπεινωτικό 2,8% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λιγότερο από το 5% που απαιτείται για να έχει βουλευτές. Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, συμφώνησε ότι το κόμμα του έχει «αρκετό δρόμο μπροστά του για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων, ενώ τα μμε μετέδιδαν ότι ο επικεφαλής του FDP στο Μεκλεμβούργο, Κρίστιαν Αχρεντ, παραιτήθηκε απόψε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση