GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι πρωτογενές παραγωγικό μοντέλο θέλουμε;;..

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας είναι δεδομένο ότι δίνεται άπλετος «χ...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Σε περιόδους παρατεταμένης οικονομικής δυσπραγίας είναι δεδομένο ότι δίνεται άπλετος «χώρος» για την ανάπτυξη σεναρίων, ευφάνταστων και μη, σχετικά με τιςμελλοντικές δομές του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, τις προτεραιότητες και τους μακροπρόθεσμους στόχους του. Σε αυτό το κλίμα αναπτύσσονται και πάλι δυο αντίρροπες δυνάμεις (μιας πιο εσωστρεφούς και μιας πιο εξωστρεφούς) που μπορούν όμως με έναν δυναμικό και υπερβατικό συνδυασμό να οδηγήσουν σε ένα «υπόδειγμα» παραγωγικής βάσης ικανής να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ανάταξη της...
αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.
Μπορεί η χώρα απλά να μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε μια οικονομία των «αναγκών»που θα παράγει όσα περισσότερα, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, προϊόντα μπορεί, για να καλύψει τις απαιτήσεις της εσωτερικής της κατανάλωσης; Δεν είναι μόνο το ουτοπικό του εγχειρήματος με βάση τους όρους του διεθνούς εμπορίου (αυτό ίσως είναι το ελάχιστο!). Το «μέγιστο» είναι ότι οι συνολικές δομές μας (κρατικές και οικονομικές) είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων ικανών να απορροφηθούν από την ντόπια αγορά (με τη διάρθρωση που τη διέπει).
Με το ποσοστό των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας να ξεπερνά το 20%, με σαφείς ανοδικές τις τάσεις αυτών που πλέον το αγγίζουν, οι καταναλωτικές επιλογές του πληθυσμού, ίσως και σε πλειοψηφικό επίπεδο, καθοδηγούνται πλέον πρωτίστως με βάση το κόστος παρά με την καλύτερη δυνατή σχέση τιμής / ποιότητας, ιδιαίτερα στο χώρο των αγαθών πρώτης ανάγκης. Είναι λοιπόν υπερφίαλο να θεωρούμε ότι μπορούμε να στρέψουμε την οικονομία μας στη μαζική παραγωγή «φθηνών» προϊόντων αυτής της κατηγορίας, όταν ο ανταγωνισμός από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τον τρίτο κόσμο έχει ρίξει υπερβολικά τον πήχη των τιμών (χαμηλό εργασιακό κόστος, ποιότητα παραγωγής κλπ).
Τη στιγμή μάλιστα που κάνουμε ελάχιστα για να καταπολεμήσουμε τις στρεβλώσεις στην κάθετη παραγωγική διαδικασία (περιορισμένες κάθετες «αλυσίδες», καρτέλ, μεσάζοντες κλπ) που συντηρούν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα το κόστος του τελικού προϊόντος, μια τέτοια«κλειστοφοβική» θεώρηση του παραγωγικού μοντέλου μοιάζει με σπατάλη κρίσιμων εθνικών δυνάμεων σε μια κίνηση χωρίς άμεσο και με αβέβαιο μελλοντικό όφελος.
Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας οφείλει να στηρίζεται πρωτίστως στην εξειδίκευση, την ποιότητα, την καινοτομία, όχι μόνο γιατί έτσι απευθύνεται στον εσωτερικό καταναλωτή που αξιολογεί τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά ως κυρίαρχα στην επιλογή του και είναι πρόθυμος να πληρώσει για αυτά το αντίστοιχο τίμημα, αλλά κι επειδή με μια τέτοια εθνική στρατηγική αποκτάς ισχυρό και υψηλού κύρους εξαγωγικό «προφίλ». Ένα προφίλ ικανό να εκτοξεύσει το επίπεδο των εσόδων από εξαγωγές υπερκαλύπτοντας σε επίπεδο εμπορικού ισοζυγίου τη διαφορά από τις εισαγωγές χαμηλότερης ποιότητας αλλά εξαιρετικά φθηνών καθημερινών προϊόντων που καταναλώνονται μαζικά από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Μόνο που αυτό προϋποθέτει αντίστοιχες επενδύσεις σε ερευνητικό επίπεδο, αναμόρφωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικών με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τους διαθέσιμους πόρους της, ενδελεχή ενημέρωση της αγοράς για τις εναλλακτικές μορφές επιχειρηματικής δράσης και την αντίστοιχη επιλογή παραγόμενου προϊόντος, ευέλικτες και διαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης και προσπάθεια δημιουργίας ισχυρών πόλων παραγωγής μέσα από τον περιορισμό του κατακερματισμού της αγοράς σε μονοπρόσωπα αδύναμα σχήματα.

11 σχόλια

  1. Αυτόοοοοοοοοο......


    ΚαρατζαFührer: Για την Ελλάδα θα θυσιαστώ.. _______________________

    Απίστευτο ανέκδοτο από Καρατζαφέρη σε ομιλία του στο μισοάδειο Βελλίδειο που θα ήταν τελείως άδειο αν δεν γινόταν μεταφορά οπαδών από Αθήνα:

    «Σας δίνω μια υπόσχεση, θα γίνω πρωθυπουργός για να σώσω αυτό τον τόπο. Είναι θέμα χρόνου να αναλάβουμε τις τύχες της χώρας» !~!!

    Στις πρώτες σειρές χειροκρόταγαν...
    από τη μέση και πίσω δεν μπορούσαν να χειροκροτήσουν...
    μιας και κρατούσαν την κοιλιά τους απ' τα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΛΥΠΗ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ. ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΥΓΑΔΕΣ, ΚΑΙ ΣΥΝΓΚΕΝΤΡΩΘΗΤΕ. Η ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ, ΜΗΝ ΤΗΝ ΨΑΧΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΕΓΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΓΙΑΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΑ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΑΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΑ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΑΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΑΙ ΠΟΥ ΣΠΑΤΕ ΤΟΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, ΚΑΙΤΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΟΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ «ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ» ΚΑΝΕΤΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.

    ΜΕ ΤΟΝ ΡΥΘΜΟ ΑΥΤΟΝΑ ΘΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΘΗΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΤΙΟΙ ΘΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

    Australian/Greek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πασοκ φτωχεια ,χουντα και ανεργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. aystralian greek probably you do not know the situation in greece because you do not live here.the major problem is corraption in greece in any expression of life and thats because we do not have real democracy.
    we want immigrants to live here ,as you in aystalia .so cut the capitalism bullshit.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κλιμακώνεται η προετοιμασία του κ. Αντ. Σαμαρά για την ομιλία του στη ΔΕΘ το Σάββατο. Ο πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε πολύωρες συσκέψεις με τους βασικούς επί των οικονομικών συνεργάτες του, τους κκ. Χρ. Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη, τον καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα και βεβαίως τον «διανοητή» κ. Χρ. Λαζαρίδη. Βασική γραμμή της ομιλίας θα είναι ότι το «λάθος» του Μνημονίου, που οδήγησε στη σημερινή ύφεση επιχειρείται να διορθωθεί με ένα ακόμα μεγαλύτερο λάθος, που είναι τα καταιγιστικά μέτρα του τελευταίου διαστήματος. Στη ΝΔ πιστεύουν ότι η κριτική κατά της αρχικής συμφωνίας αποδείχθηκε ορθή και κατά συνέπεια οφείλουν να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κανένα από τα νέα μέτρα, ούτε φυσικά πρόκειται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012, που θα πρέπει να κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Οκτωβρίου. Ως εδώ, όλα καλά. Η φρίκη θα αρχίσει σε περίπτωση που κληθούν να κυβερνήσουν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. ΕΓΩ ΠΑΡΟΛΟ ΠΘ ΕΧΩ ΓΕΝΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΧΝΩ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ, ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΖΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΜΕ ΚΑΘΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ. ΔΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΟΝΟ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΑΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.


    Australian/Greek

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Spartiatis sto Londino15 Σεπ 2011, 3:40:00 μ.μ.

    File apo tin Australia, mi tous sinerizesai...

    Etsi exoun mathei stin Ellada...Gia ola ftaiei o kapitalismos, oi Amrikanoi, oi Ebraioi, oi Ekswgiinoi..Mono oi ellines de ftaine...

    File pou grafeis st'agglika, sumfwnw mazi sou pws to kurio provlima tis Elladas einai i diafthora ki o nepotismos. Gi auto anagkastika na figw, meta apo dekaeti karierra stin Ellada kai n anazitisw tin tixi mou sto ekswteriko.

    Ki egw metanastis eimai, alla uparxei mia megali diafora: Eimai nomimos, kai summetexw thetika sto Ethniko Akatharisto Proion (GDP) tis xwras stin opoia menw. Exei ki edw sto Londino xarmofaides dimosious upallilous, alla kai lathrometanastes, pou tous plirwnei to kratos. Ki einai to prwto eksodo pou prepei na kopei. To idio isxuei kai stin Ellada.

    Nai stin nomimi kai apodotiki metanasteusi, oxi sto na ginei i Ellada xwra teleutaias eukairias gia kathe ponemeno.

    Episis: opoios metanasteuei ston dutiko kosmo, tha prepei n apodexete tous nomous tis neas tou patridas. Oxi tin saria.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μεταναστης στον αρη
    εγω καλο μεταναστι.
    οι κακι μεταναστε ολον τον νερον ηπιανε,και χαραμοφαηδες δημοσιοι υπαλληλοι πινουν οσο νερο εχει απομεινει.

    ετσι εγινε ο αρης κοκκινος πλανητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΕΡΝΕΤΕ ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟΝ 2.50
    ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. ΥΠΟΜΟΝΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΩΤΑ Ο ''ΘΕΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ'' ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΟ-ΑΛΑΒΑΝΙΣΤΑΝ. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΟΝ ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΟΛΕΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μας φταίνε όλοι οι άλλοι και δεν φταίμε ποτέ εμείς . Τόσα χρήματα από τα Ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης , αν είχαν χρησιμοποιηθεί σωστά , δεν θα φτάναμε στη κατάντια αυτή . Τους πολιτικούς μας , δεν τους εκλέξαμε δημοκρατικά τόσα χρόνια ????? Αυτοί δεν έφτιαξαν νομικό πλαίσιο , που τους αφήνει στο απυρόβλητο και γέμισαν το δημόσιο με κομματικούς στρατούς ???
    Όταν κάποιος χρωστάει και δεν πληρώνει , δεν θα τον ξεπουπουλιάσουν οι τράπεζες ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πάντως η απάντηση στο ερώτημα
    άν ο τύπος του ..Όλον παΣΟΚ
    είναι

    ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΑΣ
    ή
    ΑΓΕΛΑΔΑ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙ.


    Τείνει να είναι ότι είναι:
    ΑΓΕΛΑΔΑ με ..Σπογγώδη εγκεφαλοΠΑΘΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση