GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αναρωτιέστε αν είναι ο Ηλιάδης ελληνόπουλο;‏...

Από τον Γιώργο Λιάνη http://www.aixmi.gr/ Παρακολουθώ με πάρα πολύ προσοχή τις απαντήσεις στο άρθρο μου για τον ...

Από τον Γιώργο Λιάνη

Παρακολουθώ με πάρα πολύ προσοχή τις απαντήσεις στο άρθρο μου για τον Ηλία Ηλιάδη. Πρώτον εντυπωσιάζομαι από την ευρυμάθεια των ανθρώπων που μου έκαναν την τιμή να απαντήσουν.
Δεύτερον εντυπωσιάζομαι από τις εξαιρετικά ιδιαίτερες γνώσεις τους γύρω από τον αθλητισμό και τρίτον εντυπωσιάζομαι από την έλλειψη μιας υπερβατικότητας που θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τα πράγματα ακόμα και στη σαθρή εποχή που ζούμε.
Μοιραία θα επικαλεστώ τους ποιητές μιας και δεν μπορώ να επικαλεστώ ούτε το ληξιαρχείο της Γεωργίας όπου γεννήθηκε ο Ηλιάδης, ούτε τις περαιτέρω γνώσεις μου γύρω από την ελληνική του περιπέτεια. Προφανώς τα πράγματα είναι έτσι όπως τα...
 γράφουν οι γνωρίζοντες αναγνώστες.
Όμως ο Ελύτης γράφει στα «Πεζά» του: «Όντας στον ελάχιστο βαθμό πατριώτης αγάπησα στον μέγιστο βαθμό την Ελλάδα». Πιστεύω ότι αυτός ο αφορισμός δεν χάνει τη γοητεία του και τη δύναμή του ακόμα κι αν μιλάμε για κάποιον που δεν γεννήθηκε στην Ελλάδα ή δε μιλάει ελληνικά. Επικαλούμαι και πάλι τον Ελύτη με λίγες διαφορετικές σκέψεις που είναι αυτές που θέλω να προτάξω για να αντιληφθούμε την περίπτωση Ηλιάδη αλλιώτικα. Απαλλαγμένοι από τις ελληνοποιήσεις που είναι πια μια καταψυγμένη αλήθεια για την Ελλάδα και για όλους μας. Διόλου δεν αμφισβητώ τα στοιχεία που παραθέτουν οι αναγνώστες του άρθρου μου.
Η περίπτωση Ηλιάδη όμως θα ήταν ακριβώς η ίδια ακόμα κι αν ο Ηλιάδης είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και ήταν «καθαρόαιμο» ελληνόπουλο. Θα ήταν πεταμένος και πάλι «τοις κυσί» γιατί μιλάμε για το άθλημα του. Το Τζούντο. Αυτό είναι που δεν τραβάει… Αν μιλάγαμε για ποδόσφαιρο ή για μπάσκετ όλα αυτά θα είχαν πάει περίπατο. Ή αν μιλάγαμε και για την άρση βαρών που είχαμε μια σχεδόν ανάλογη περίπτωση, αυτή του Κάχι Καγιασβίλι. Ήταν κι αυτός Γεωργιανός, τρις Ολυμπιονίκης, που όμως πάντοτε έλεγε ότι είναι Γεωργιανός. Δεν μας εμπόδισε να τον αγαπήσουμε σαν Έλληνα. Δεν μας εμπόδισε να απολαύσουμε τους θριάμβους του. Ούτε μας εμπόδισε να τον ξεχάσουμε, και γρήγορα μάλιστα, κάτι που δεν είναι ασύνηθες σε αυτή τη χώρα…
Το θέμα είναι να φύγουμε από την «παγίδα» των ελληνοποιήσεων και να μείνουμε στα ουσιώδη. Το λέω αυτό γιατί κανέναν Ευρωπαίο δεν είδα να τον σοκάρει το γεγονός ότι ο Τιερί Ανρί φόρεσε για πάρα πολύ καιρό την φανέλα της Εθνικής Γαλλίας… Γρήγορα κόπασαν οι σχετικές αντιδράσεις. Το λέω για τους κατάμαυρους βέλγους αθλητές που έτρεχαν κυρίως σε αγώνες αντοχής με την φανέλα της Εθνικής Βελγίου… Νομίζω ότι το θέμα είναι αυτό που διατύπωσε ένας αναγνώστης. … Να χαρούμε την περίπτωση ενός αθλητή που θεωρεί τιμή του να φοράει την φανέλα της Εθνικής μας Ομάδας, ακόμα κι αν δεν είναι Έλληνας, ενός αθλητή που διαλαλεί στα πέρατα της γης ότι είναι Έλληνας και καμαρώνει γιατί φοράει την φανέλα της Ελλάδας! Αυτό το θεωρώ σημαντικό. Μοιραία με πήγατε σε ένα βάθος που δεν γύρευα να πάω. Γιατί κάπου εκεί εμφιλοχωρούν και η ξενοφοβία και ο ρατσισμός και η πέραν του μέτρου ελληνολατρεία. Που σε μεγάλες δόσεις κάνει πάντα κακό. Ποιος εμποδίζει τον Ηλιάδη να αισθάνεται οργανικά, πνευματικά, σωματικά ακατανίκητα Έλληνας; Κι αν αισθάνεται έτσι πως θέλετε να τον λέω; Γεωργιανό ή Έλληνα;
Στην εποχή μας που η μάνα χάνει το παιδί και το παιδί τη μάνα δεν μπορούμε να θεωρούμε ως τεκμήριο της ελληνικότητας ενός προσώπου την ληξιαρχική πράξη γεννήσεως του και μόνο.
Δεν μετράει η συνείδηση και το πώς αισθάνεται ο ίδιος; Αν ο Ηλιάδης αισθάνεται Έλληνας εμείς θα τον λέμε Γεωργιανό; Δεν χρειάζονται νομίζω πια ούτε οι ετικέτες ούτε τις ταξινομημένες ιδεολογίες.
Δεν θέλω να επικαλεστώ διαφορετικές περιπτώσεις, όπως ήταν του Πύρρου Δήμα ή του Νίκου Γκάλη. Αλλά κι εκεί ακόμα υπήρξαν οι εύκολοι «αντιρρησίες» που χαρακτήριζαν τον πρώτο Αλβανό και τον δεύτερο Αμερικάνο. Σας αφήνω να κρίνετε εσείς τι ήταν…
Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν «επάγγελμα» το να αγαπούν την Ελλάδα. Αυτοί είναι οι εθνικιστές. Τους συμφέρει το να αγαπούν την Ελλάδα!… Ο Ηλιάδης όταν ήρθε στην Ελλάδα πράγματι δεν μιλούσε ούτε μια λέξη ελληνικά.
Παντρεύτηκε Ελληνίδα, μιλάει πλέον ελληνικά, έκανε μια κόρη που είναι ελληνίδα και περιμένει γιό που θα είναι ελληνόπουλο. Θέλει να ζήσει για πάντα εδώ κι όλα αυτά πιστεύω έχουν την σημασία τους
Να προσθέσω τέλος και κάτι άλλο. Η καταγωγή των στενών του συγγενών είναι ποντιακή. Ο θετός πατέρας του ο Νίκος Ηλιάδης είναι από τις 150 οικογένειες της Γεωργίας που είχαν βαθιές ελληνικές καταβολές.
Περίπου 40 απ΄αυτούς γύρισαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Αμύνταιο τη γενέτειρά μου. Εκεί ίδρυσαν σωματείο του Τζούντο με την επωνυμία «Φίλιππος». Εκεί έφτασε 13 χρονώ ο Ηλίας Ηλιάδης. Γεωργιανός χωρίς αμφιβολία. Αλλά κύλησε ο καιρός και τα πράγματα είναι γνωστά πια. Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Είναι μεγάλος αθλητής. Ταπεινός. Μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα σε όποια άλλη σκέψη… Λέει ότι είναι Έλληνας ή ότι ΝΟΙΩΘΕΙ Έλληνας. Προσωπικά υποκλίνομαι.
ΥΓ: Σας ευχαριστώ όλους παρα πολύ που μου δώσατε τη δυνατότητα να διατυπώσω κάποιες γενικότερες σκέψεις μου. Τις καταθέτω σαν συνεισφορά στο διάλογο που έγινε. Τα όσα με πολύ φροντίδα μου γράψατε τα έλαβα σοβαρά υπ΄όψιν μου όμως το θέμα της ελληνικότητας σηκώνει πολύ συζήτηση. Υπάρχει ένας εξαιρετικός διάλογος του Γιώργου Σεφέρη με τον Κωνσταντίνο Τσάτσο για την «ελληνικότητα» των έργων της τέχνης στον πρώτο τόμο των «Δοκιμών». Αξίζει να τον διαβάσει κανείς. Όμως μιας και το θέμα το ανοίξαμε θα δώσω δύο παραδείγματα και θα περιοριστώ βέβαια μετά στη σιωπή μου για να μην ανοίξουμε τέτοια δύσκολη ώρα για την Ελλάδα τέτοιο δύσκολο θέμα. Ο καπετάν-Κώττας σπουδαίος μακεδονομάχος από τη Ρούλια της Πρέσπας ήταν σλαβόφωνος. Δεν μιλούσε λέξη ελληνικά. Αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει η πιο παράτολμη και μια θρυλική μορφή του Μακεδονικού αγώνα.
Ο Μάρκος Μπότσαρης ομοίως δεν μιλούσε ελληνικά. Τον είχαν εφοδιάσει με ένα μικρό λεξικό για να συνεννοείται… Αυτό δεν τον εμπόδισε να είναι μια από τις ευγενέστερες και σημαντικότερες φυσιογνωμίες της ελληνικής επανάστασης.
Ο Σεφέρης για να κλείσω λέει αυτά τα σοφά λόγια: «Η «ελληνικότητα» είναι δύσκολος όρος και επικίνδυνος. Οι καθαρευουσιάνοι δεν γύρευαν τίποτα άλλο. «Ελληνικότητα» ζητούσαν. Με επιμονή, με το πάθος, με τον κόπο και τον μόχθο, προσπαθούσαν να καθαρίσουν το έθνος από τα στίγματα του βαρβαρισμού και έλπιζαν πως σίγα-σιγά θα φτάσουμε στη γλώσσα και στην τέχνη του Σοφοκλή και του Πλάτωνα. Άξιος ο μισθός τους! Χαλάσαν και στερέψανε τις καλύτερες πήγες του ελληνισμού». Σταματώ σε τούτο το παράδειγμα.

13 σχόλια

  1. Δεν είναι ο Ηλιάδης Έλληνας;
    Μήπως είναι αυτοί που καίνε τα δάση για να τα κάνουν οικόπεδα;
    Μήπως είναι αυτοί που με το ρουσφέτι το μπαξίσι και το φακελάκι έχουν καταστρέψει τα πάντα;
    Μήπως είναι αυτοί που στο όνομα του Χριστού συσσωρεύουν αμύθητες περιουσίες;
    Μήπως είναι αυτοί που αφού παρακρατουν το φπα μετά δεν τον αποδίδουν στο κράτος;
    Μήπως, μήπως,μήπως...............
    Πόσοι αλήθεια είναι οι πραγματικοί Έλληνες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγκλονιστική, συνταρακτική, αποστομωτική η ανάλυση του αρθρογράφου που εκφράζει τις θέσεις της προοδευτικουριας μας.
    όσο για τον Η Ηλιάδη και τους ομοιους του, που μας ήρθανε για να "απολαύσουμε τους θριάμβους τους", κίνητρο τους ήταν η αγάπη τους για την Ελλάδα η ότι δεν τους ήθελε κανένας άλλος; διαφορετικά θα είχαν πρόβλημα με την ελληνικότητα τους να αγωνισθούν με τα χρώματα άλλης χώρας αν αυτή τους προσέφερε περισσότερα από την Ελλάδα που τόσο αγαπάνε;

    όσο για την αναφορά στον Μάρκο Μπότσαρη η στον καπετάν-Κωττα στους οποιους χρωστώ την ελευθερια μου από τους Τούρκους η τους Βουλγαρους, τι σχέση μπορεί να έχουν αυτοί οι δυο με τα πακιστανια η τους άλλους μουσουλμάνους που έχουν εισέλθει παράνομα στην χωρα, ( από αγάπη για την Ελλάδα ;;;; ), ίσως μιλάνε ελληνικά, κάνουν πορείες κραυγάζοντας "αλλαχού ακμπάρ" και κραδαίνουν σημαίες του ΠΑΣΟΚ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο Λιάνη χαθήκαμε και να που συναντηθήκαμε στα μπλογκς, όπου τζίτζικες οκνηροί φθονούν μερμήγκια εργατικά.
    Κανε κλικ στην ανάρτηση για το σεισμό στους πάγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε μιά εποχή που τα πάντα ανατρέπονται και οι Σλάβοι παριστάνουν τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου οι σωστές γνώμες απουσιάζουν από τις αναρτήσεις των φαιδρών που είναι ξερόλες απέναντι σε δημοσιογράφους με αξία και ήθος όπως είναι κάποιοι που γράφουν εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ότι γράψανε και είπανε οι Σεφέρης, Ελύτης, Τσάτος ανήκουν σε μιαν άλλην εποχή, που δεν υπήρχε μαζική εισβολή αλλοδαπών στην χωρα.
    το να μεταχειρίζεται κανεις σήμερα ότι έχουν πει οι ανεφερθεντες είναι ένα σαχλό, δικολαβίστικο επιχείρημα χαρακτηριστικό όμως για το επίπεδο της προοδευτικής μας διανόησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λάνη ο Ηλιάδης ΔΕΝ ήρθε,

    τον αγοράσαμε, τον πληρώσαμε, οπως και πολλους αλλους τότε,

    στα χρόνια του Σημίτη για να φτιάξουν Ολυμπιακούς αγώνες, να δείξουν τα λαμόγια οι οργανωτές πως εχουμε αθλητές!

    Ιστορία και παρελθόν!

    Ομως καποιοι πονηροί τσέπωσαν τα εκατομμύρια τις μιζες και τις εργολαβίες και σήμερα χρωστάμε ακόμα και στη Γεωργία.

    Ασε λοιπον τις κουτοπονηριές και ελα στο προκείμενο.

    Είχαμε ανάγκη απο πανάκριβους Ολυμπιακούς Αγώνες για να αποδείξουμε την φιλετική μας ανωτερότητα;

    Είχαμε ανάγκη να χρυσοπληρώνουμε καραβιές Γεωργιανών Τσετσένων και Απχάζιων για να πάρουμε ενα χάλκινο;

    Εχουμε καμιά αναγκη να αποδείξουμε πως είμαστε απογονοι αξίων προγόνων;

    Ποτέ μη σώσουμε.

    Αφού είμαστε μπάσταρδη σούπα ολων των φιλών της βαλκανικής, της ασίας και της αφρικής.

    Οι πιό μπάσταρδοι δέ απο μας, εγιναν φύλαρχοι, πατριάρχες, ηγεμόνες, βολευτές και τρομοκρατούν τους υπόλοιπους με τα δόγματα, με τους νόμους, και τον φόβο της μετα θάνατον ζωής.

    Λάνη,
    παράτα το δούλεμα και να κοιτάξουμε καμια μπίζνα,
    ολη η Ελλάδα παίζει μπαρμπούτι, να ρεφάρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καιρο ειχαι να μιληση το ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ αει και....συχτιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τον Ηλιάδη τον φέρανε για να ωφεληθούν οικονομικά κάποιοι σκορποχέρηδες, που βούλιαξαν τον τόπο στα χρέη. Πλούτησαν όμως την πολιτική τους καριέρα τους με φωτογραφίες δίπλα σε Ολυμπιονίκες και διατυμπανίζοντας ότι έφεραν πολλά μετάλλια.
    Ενοχλεί όμως να συνεχίζεται η υφαρπαγή των χρημάτων και να μας δουλεύουν με τον Σεφέρη και τον Ελύτη.
    Αγαπητός είναι ο Ηλιάδης και άξιος και ευπρόσδεκτός στην Ελλάδα.
    Φωνάζει όμως σε ημέρες δύσκολες για χρηματικές απολαβές όταν σε πολλά άλλα αθλήματα ιστιοπλοΐα, ταε κβο ντο κ.α. όχι μόνο δεν αμείβονται αλλά πληρώνουν για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας.
    Και για να μαθαίνουμε την ιστορία μας όπου δεν είναι όλα χρήμα στην αρχαιότητα όταν πλήγηκε η Ήλιδα από λοιμούς ο βασιλιάς Ίφιτος επισκέφθηκε το Μαντείο των Δελφών για να μάθει πως θα σταματήσει η συμφορά. Η απάντηση ήταν να ξαναρχίσουν τους αρχαίους αθλητικούς αγώνες που έκανε ο Ηρακλής και τους σταμάτησαν αλλά με έπαθλο στο νικητή το στεφάνι.
    Δεν ξέρω αν η αξία μας υπερτερεί όταν χρυσοπληρώναμε τον Ηλιάδη ή τώρα που δεν έχουμε να τον πληρώσουμε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι έχουμε πολιτισμό τεράστιο και πως ο Ηλιάδης από όποια χώρα και αν είναι οι ξένοι τον θεωρούν ως αθλητή μοναδικό.
    Κακώς άνοιξε κουβέντα ο Λιάνης γιατί όσα περισσότερα λέμε τόσο πιο εκτεθειμένοι μένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Λιάνη έχεις μπερδέψει τα σώβρακα με τις γραβάτες!!!
    Αν ένας Έλληνας αγωνιστεί με την εθνική Τουρκίας (λέω αν), γίνεται Τούρκος; Γιατί λοιπόν ο Γεωργιανός ή ο Αλβανος ή ο Αρμένιος κλπ. γίνεται Έλληνας; με ποιά μέθοδο "Βιοχημείας";
    ΚΙΤΣΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 11.46
    ακριβως οπωσ τα λες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και εκείνο το κοντοπίθιασμα ο Σουλειμάνογλου, ο Βούλγαρος, που το ύψος του δεν έβγαζε ένα σκαμνί, όταν έκανε τα ρεκόρ στις ολυμπιάδες, ο ύμνος των Τούρκων ακουγόταν.Στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές μεταδόσεις των αγώνων Ελληνικών ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ οι ξένοι σταθμοί μιλούν για Έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. και Ο Τζιμπρίλ Σισέ που φόραγε την φανέλα του Παναθηναϊκού και ενθουσίαζε τους οπαδούς της ομάδας έγινε Αθηναίος; γιατί έγινε Έλληνας Ο Η Ηλιάδης η οι άλλοι αγορασμένοι αθλητές αποκλειστικά για τους Ολυμπιακούς αγώνες;
    ποσό γλοιώδης καταντάει κανείς σαν τον τον αρθρογράφο προσπαθώντας να δείξει πολυπολιτισμική προοδευτικότητα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 11:46
    Ολόσωστος μαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση