GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ανησυχία για την πορεία του «Piri Reis» στην Κύπρο...

Από το tvxs.gr Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρ...

Από το tvxs.gr

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Κυριακή αργά το απόγευμα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας στο πλαίσιο του συντονισμού Αθήνας – Λευκωσίας αναφορικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το...
τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis».
Σε επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Κύπρο, αναφέρεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις συναντήσεις που είχε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ». Συζήτησαν επιπλέον για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό και το θέμα των ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, αλλά και για τις απειλές της Τουρκίας, αναφορικά με τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο «Αφροδίτη».
«Η Τουρκία είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα λόγω των απειλών της» εκτίμησε από την πλευρά του ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, διαμηνύοντας και πάλι ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Αγκυρα προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας απροκάλυπτα ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, της οποίας παραβιάζει διά της βίας των όπλων την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα από το 1974.
«Είναι φανερό ότι η Τουρκία επειδή δεν μπορεί να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της στην περιοχή, προκαλεί ένταση. Αυτό όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλές χώρες και το διαπιστώσαμε κατά τη διάρκεια των επαφών του προέδρου Χριστόφια, εδώ στη Νέα Υόρκη» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, βρήκε υποστήριξη από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το «αναφαίρετο δικαίωμα» της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες στη δική της ΑΟΖ.
Νοτιοδυτικά της Πάφου το Piri Reis 
Νοτιοδυτικά της Πάφου και σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης βρισκόταν το πρωί της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Piri Reis». Από την πορεία που έχει χαράξει φαίνεται πως έχει κατεύθυνση προς το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, από τα μεσάνυκτα της Κυριακής ενώ κατευθυνόταν προς τον κόλπο της Μερσίνας -όπου ήταν και ο «επίσημος» προορισμός του σύμφωνα με τις προβλεπόμενες ναυτικές καταχωρήσεις, πήρε νότια πορεία ακολουθώντας πορεία ανάλογη της διαμόρφωσης των ακτών της Κύπρου.
Διατηρώντας την απόσταση των 30 ναυτικών μιλιών, πέρασε από το ύψος του Ακρωτηρίου Ακάμα, της Κισσόνεργας, της Πέγειας και της Πάφου και εισήλθε εντός των καταχωρημένων «οικοπέδων» της Δημοκρατίας. Από νωρίς τη Δευτέρα, συνεχίζει από το ύψος της Τίμης με νοτιοανατολική κατεύθυνση κινούμενο με ταχύτητα 8 - 8,5 ναυτικών μιλίων. Η ταχύτητα αυτή δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες, αναφέρει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι για την ώρα βρίσκεται σε διεθνή ύδατα.
Πάντως από πλευράς Τουρκίας, ανακοινώθηκε ότι σήμερα ξεκινούν οι τουρκικές έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο. «Το ερευνητικό πλοίο πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες», δήλωσε στο επίσημο τουρκικό πρακτορείο Ανατολή ο επικεφαλής του ινστιτούτου ερευνών Χουσεΐν Αβνί Μπενλί.

5 σχόλια

  1. a re kotes
    pote den ixate ke oute exete a@@@@dia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Επείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα , από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του , με το Δ .Ν .Τ. και των άλλων Εβραιοαμερικάνων αρχήτοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Επείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα , από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του , με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων αρχήτοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΠΕΙΓΟΝ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ .
    Επείγον άμεση επιστροφή του Κώστα Καραμανλή , για την σωτηρία της Ελλάδος .Να γίνουν επανεκκίνηση των συμφωνιών που έκανε ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα και τους Ελληνες , με την Ρωσία και την Κίνα , να έχουμε την στρατιωτική τους κάλυψη δηλαδή ασπίδα προστασίας από την Ρωσία και την Κίνα , από τις συνέπειες που θα έχουμε από την αποχώρηση και την αθέτηση των καταστροφικών συμφωνιών για την Ελλάδα που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την Πασοκόσυμμορία του με το Δ .Ν .Τ . και των άλλων Εβραιοαμερικάνων αρχήτοκογλύφων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έδιωξαν το "Πίρις Ρέις" Aμερικανοί, Ρώσοι και Βρετανοί και Ισραηλινοί;

    http://www.sigmalive.com/files/imagecache/content_image/files/node_images/6/1/1/422611/584.jpgΤο τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Πίρι Ρέις και δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη που το συνοδεύουν, βρισκόταν στην περιοχή «ερατοσθένης», 10-15 χιλιόμετρα μακριά από την πλατφόρμα της Noble ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φέρεται να εισήλθαν στο οικόπεδο 12.

    Τις κινήσεις του Piri Reis παρακολουθούν από κοντά ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο, ένα βρετανικό και ένα ρωσικό.

    Στην περιοχή υπάρχουν επίσης ισραηλινά σκάφη. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πιρι Ρεις έχει εκδιωχθεί από την περιοχή του οικοπέδου 12 από τα σκάφη των τεσσάρων χωρών που προαναφέρθηκαν. Πάντως, αν έτσι έχουν τα πράγματα, το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας είναι και προφανές και σαφές.

    Το «Πίρι Ρέις» άρχισε από τις 4.30 χθες το απόγευμα έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το «Πίρι Ρεϊς» κινείτο σήμερα κατά μήκος του οικοπέδου 12 και συγκεκριμένα 50 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάφου, με τη συνοδεία δυο πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα στις 11 το πρωί, τέσσερα ζεύγη τουρκικών F16 πετάξαν πάνω από το οικόπεδο «Αφροδίτη».

    Οι κινήσεις του Πιρι Ρεϊς, αλλά και του τουρκικού στόλου βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

    Η προσοχή ωστόσο της Λευκωσίας στρέφεται αυτή τη στιγμή στα τρία ερευνητικά σκάφη της Νορβηγικής εταιρίας «Βερίτας», τα οποία έχει εκμισθώσει η Άγκυρα και κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Ήδη η κυβέρνηση έχει προβεί σε έντονα διαβήματα στο Όσλο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το κυρίαρχο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβαίνει σε έρευνες.

    Την ίδια στιγμή, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν, ότι η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα, αμφισβητώντας πλέον ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας εκτιμά, ωστόσο, ότι η ανακοίνωση πως το «Πίρι Ρέις» θα διεξάγει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο έγινε περισσότερο για επικοινωνιακούς και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

    Τι δήλωσε ο πλοίαρχος του "Πιρί Ρεΐς"

    Χθες, το “Πιρί Ρεΐς” έφτασε σε θαλάσσια περιοχή 50 μίλια ανοιχτά της Κύπρου και θα πραγματοποιήσει έρευνες “σε μία γραμμή 1.000 χιλιομέτρων”, δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου Ουμούτ Γιενίτζε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Ανατολού” . Ο Γιενίτζε, είπε πως το πλοίο ξεκίνησε τις έρευνες του στις τέσσερις χθες το απόγευμα, ότι “έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε μια γραμμή 1.000 χιλιομέτρων” και ότι “έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες σε μια περιοχή 150 χιλιομέτρων”.

    Ο Γιενίτζε είπε επίσης ότι το πλοίο είναι σε συχνή επικοινωνία με τις τουρκικές φρεγάτες που το συνοδεύουν και ότι “πετούν πού και πού στην περιοχή και τουρκικά αεροσκάφη”.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση