GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Tο κλίμα έχει γίνει ασφυκτικό μετά την πίεση της τρόικας...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,46% την προηγούμενη εβδομάδα, σ...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ


Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 2,46% την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις που έδωσε ελπίδες σταθεροποίησης, καθώς ο Δείκτης βρήκε μια στήριξη στις 850 μονάδες.
Οι ανησυχίες δεν έλειψαν όμως και διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μετά το αρνητικό κλίμα που συνάντησε ο Έλληνας Υπουργός στο...
Eurogroup της Πολωνίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν ξεπεράστηκαν οι προϋπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και η παρέμβαση του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών δεν ήταν καταλυτική.
Στην Ελλάδα το κλίμα έχει γίνει ασφυκτικό μετά την πίεση της τρόικας προς την κυβέρνηση για δραστική μείωση του δημοσίου τομέα αφού κρίνεται ότι έχουν εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό τα φοροεισπρακτικά μέτρα ενώ οι προσδοκίες για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μειωμένες, ειδικά για εισηγμένες εταιρείες. Η λήψη αποφάσεων για τα παραπάνω θεωρείται και προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η απόφαση για την οποία θα ληφθεί τον Οκτώβρη, ουσιαστικά την τελευταία στιγμή. Το τελευταίο γεγονός παρατείνει την αγωνία αν και στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις κυβέρνησης-τρόικας υπήρξε κατ’ αρχάς συμφωνία και οι επικεφαλείς της τρόικας αναμένονται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για να κλειδώσουν τα μέτρα.
Παράλληλα, οι προβλέψεις για πτώση του ΑΕΠ της Ελλάδας μέσα στο έτος φτάνουν έως και το 5,5% ενώ οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο και για ύφεση 2% μέσα στο 2012. Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όπως και η Ιταλία που είδε τα spreads των ομολόγων της να αυξάνονται ξανά σε επικίνδυνα επίπεδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η βραχυπρόθεσμη τάση του ελληνικού χρηματιστηρίου θα εξαρτηθεί πιθανότατα από την πορεία των συνομιλιών με την τρόικα. Σε αυτά τα επίπεδα τιμών έχουν προεξοφληθεί πολλά αρνητικά ενδεχόμενα και η παραμονή του Χ.Α στις ώριμες αγορές από το διεθνή οίκο FTSE για τουλάχιστον ένα εξάμηνο δίνει πολλές ελπίδες για διατήρηση της στήριξης των 840 μονάδων, έστω βραχυπρόθεσμα. Αντίθετα, ένα πιθανό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και σενάρια για ελεγχόμενη χρεοκοπία μπορούν να οδηγήσουν και χαμηλότερα από τις 800 μονάδες. Παράλληλα, δυνατή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη αποτελούν οι 920 μονάδες και οι 390 για το FTSE 20, η διάσπαση των οποίων απαιτεί ένα σημαντικό νέο που δεν είναι ορατό στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.
Παρά το αρνητικό κλίμα αρκετά ξένα funds δείχνουν ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές με πολλά ποιοτικά στοιχεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση της συμμετοχής του fund Silchester στη ΔΕΗ. Άλλα funds, αντίθετα, αποεπενδύουν όπως της Capital Research and Management στον ΟΠΑΠ. Η παραμονή του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές αναμένεται να έλξει και άλλα funds σε μετοχές που αδικούνται χρηματιστηριακά λόγω του γενικότερου αρνητικού κλίματος.
Μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων των ΤΤ, ΑΤΕ και Τ-Bank οι συνολικές ζημιές των εισηγμένων τραπεζικών ομίλων έφτασαν τα 6 δις ευρώ αφού και οι τρείς τράπεζες συμμετέχουν τελικά στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Για την Αγροτική αποδείχθηκε μάλλον λάθος η αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών αφού η τράπεζα χρειάζεται και πάλι κεφαλαιακή ενίσχυση. Σημαντική είναι και η μείωση του δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων και για το ΤΤ που επιπλέον αύξησε τις προβλέψεις του σημαντικά για πρώτη φορά.
Η αγωνία για τη ρευστότητα του τραπεζικού κλάδου παραμένει και η έκπτωση μέρους των εγγυήσεων που είχαν κατατεθεί στην ΕΚΤ οδηγεί αναγκαστικά σε ενεργοποίηση των νέων εγγυήσεων ύψους 30 δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Αν καθυστερήσει αυτή η ενεργοποίηση δεν αποκλείεται και άλλες τράπεζες να στραφούν στο μηχανισμό του ELA για βραχυπρόθεσμη ρευστότητα.

4 σχόλια

  1. το γρουν΄ μόνο με σκεπάρν΄ βγαίν΄ απο το κουμάσ



    Και μετά....
    ΘΑ ΦΥΓΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ...δοσίλογοι ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

    ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΤΡΥΠΟΥΛΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΚΟΡΟΙΔΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΗΤΑΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΕΗ,ΑΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΟΙ ΑΕΡΙΤΖΗΔΕΣ ΜΕΓΑΛΟΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ,ΚΑΙ ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΛΑΜΟΓΙΑ.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΝΟΜΙΣΕΙ ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΠΙΖΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΓΚΟΛΝΤΕΝ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΕΥΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πιστευω εις μιαν αγιαν πασοκικη εκκλησια παπανδρεου παντωκτρατορα,
    ουρανων και γης και παντων αορατων
    και εις ενα ευαγγελιστη ονοματι βενιζελο,δωσε τον αρτον ,αφεση αμαρτιων ,συγχωρα κυριε το λαο σου και ευλογησων την κληρονομια του.μνημες των βασιλεων πνευμα επουρανιο.
    δεν την παλευω καθολου.. σ.ο.σ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση