GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιστορικές στιγμές...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος « Ζούμε ιστορικές στιγμές » είναι η κύρια φράση που ακούγεται ακόμα και στις ιδιωτικές ...

Γράφει ο Κων/νος Μανίκας
Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

«
Ζούμε ιστορικές στιγμές» είναι η κύρια φράση που ακούγεται ακόμα και στις ιδιωτικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών. Συνήθως όμως συνοδεύεται κι από δυο βασικά ερωτήματα: «Αν το «κούρεμα» είναι τόσο ωφέλιμο γιατί δεν το κάναμε εξαρχής;» και «Ποιες οι επιπτώσεις του και πως θα πορευτούμε ως τόπος από εδώ και πέρα;». Κι αν οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις έχουν...

επανειλημμένα αναλυθεί , η διαδικασίαπου οδήγησε σε μια τέτοια εξέλιξη παραμένει ασαφής (η δικαιολογία – έμμεση μομφή στην τρόικα, της Μέρκελ για ελλιπή στοιχεία τον Ιούλιο δεν αρκεί!) κι ακόμα πιο απροσδιόριστες παραμένουν οι μακροπρόθεσμες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ε.Ε.
Η αλήθεια είναι ότι η Τρόικα υπερεκτίμησε τις δυνατότητες ταχύτατης επίτευξης αποπληθωρισμούλόγω άγνοιας των ιδιαιτεροτήτων της Ελληνικής αγοράς αλλά και υποεκτίμησε τις υφεσιακές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μας υπερεκτίμησε τις ικανότητες της στην εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων και υποεκτίμησε τις κοινωνικές συνέπειες των δημοσιονομικών και φορολογικών επιλογών της αλλά και τη σθεναρή αντίσταση απέναντι σε κάθε εκσυγχρονισμό του κράτους και της οικονομίας από τις συντεχνίες που η ίδια εξέθρεψε και το πολιτικό σύστημα συντήρησε επί δεκαετίες.
Σε μια χώρα που ακόμα κι αν αποκτήσει πρωτογενή πλεονάσματα θα έχει ένα έλλειμμα του 7% μόνο για την εξυπηρέτηση των τόκων, κάποιοι προτίμησαν αρχικά να «τιμωρήσουν» την Ελλάδα μενέο υψηλότοκο δανεισμό και πιεστική περίοδο αποπληρωμής που ανεβάζει συνεχώς αυτό το μέρος του ελλείμματος. Το πρόσχημα ήταν η αποφυγή εξάπλωσης μια λογικής δημοσιονομικής χαλαρότητας και σε άλλες χώρες. Αποδείχτηκε όμως στην πράξη ότι ούτε αυτός ο στόχος επετεύχθη, με την κρίση να χτυπά την πόρτα του πυρήνα της Ευρωζώνης και η Ελλάδα να καταλήγει σε αυτό που απέφευγαν λόγω των ανεξέλεγκτων συνεπειών του, δηλαδή τη ριζική αναδιάρθωση του χρέους της
Η καραμέλα της άμεσης απόδοσης των μεταρρυθμίσεων όταν όλοι γνωρίζουν ότι η προσαρμογή των δομών στις νέες συνθήκες απαιτεί χρόνο είναι ένα ευτελές Τροικανό άλλοθι. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προβλέπεται στην καλύτερη των περιπτώσεων να έχει ένα όφελος 1-2% του ΑΕΠ σε βάθος χρόνου και οι ιδιωτικοποιήσεις (που τα έσοδα της αφορούν τη μείωση του χρέους) ακόμα κι αν είχαν ακολουθήσει τον αρχικό προγραμματισμό, θα το είχαν μειώσει κατά 3-4%!
Ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει πολλά να καταγράψει και σημαντικές ευθύνες να αποδώσει σε όσους από την Ελληνική πλευρά δεν αγωνίστηκαν σθεναρά για μια άλλη λύση και κυρίως σε όσους Ευρωπαίους ηγέτες αποδείχτηκαν εγκληματικά κοντόφθαλμοι στην αντιμετώπιση του γενικευμένου κύματος κρίσης αλλά και της διαχρονικής αδυναμίας ελέγχου μιας καταναλωτικής αντιαναπτυξιακής μόχλευσης και του ανεξέλεγκτου χρημτοπιστωτικού υπερκερδοσκοπισμούπου συνεπάγονταν.
Η εξαρχής χορήγηση χαμηλότοκων δανείων με μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, η επέμβαση στη δευτερογενή αγορά για την επαναγορά ομολόγων σε μειωμένες τιμές και η αναπτυξιακή στήριξημέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της μεταχρονολόγησης της εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα με την Ε.Ε. έργα θα μπορούσαν να έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του (το ευρωομόλογο θα προέκυπτε στην πορεία και μέσα από μια σοβαρή ανασυγκρότηση του χαρακτήρα και των δομών της Ε.Ε.).
Όπως λέγαμε, από τότε, οι Ευρωπαϊκές απαιτήσεις θα έπρεπε να αφορούν την ταχύτατη προώθηση των μεταρρυθμίσεων (για τις όποιες επί δεκαετίες έμειναν στις νουθεσίες και τα πρόσκαιρα απλήρωτα πρόστιμα!) με την ολοκλήρωση τους σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για τη συνέχιση χορήγησης πάσης φύσεως επιδοτήσεων, μετά την παρέλευση του.
Η Ευρώπη επιλέγει ένα «επιχειρηματικό» διοικητικό μοντέλο μιας ασύντακτης και μονοδιάστατης οικονομικής ένωσης που απλά πλέον θα τιμωρεί με άμεση αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας όποιον παρεκκλίνει των δημοσιονομικών στόχων. Αντί για το δρόμο μιας οργανωμένης διοικητικής μεταρρύθμισης κι ενός συγκροτημένου μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού πλάνου, προσαρμοσμένο στις ανάγκες κάθε χώρας, επιλέγει ένα επικίνδυνο μονοπάτι που πιθανότατα κάποιοι να θεωρούν ότι είναι και η διέξοδος για τους Ευρωπαϊκούς περιορισμούς στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η μετατροπή δηλαδή κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών με αδύναμο και κατακερματισμένο παραγωγικό ιστό σε χώρους εγκαθίδρυσης διεθνών επιχειρήσεων με ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς (τέτοιες προτάσεις υπάρχουν ήδη στο τραπέζι!) που θα τους επιτρέπει να είναι σχετικά ανταγωνιστικοί σε κόστος παραγωγής απέναντι στους κολοσσούς των αναδυόμενων δυνάμεων του BRIC (Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία).

11 σχόλια

  1. το μυθο σου ζεις μαλακοπασοκε..
    μονο που εχει ασχημο τελος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χρεωκοπια-δραχμη-δημευσεις περιουσιων-φορολογια των φραγκατων
    ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φοβούνται τα «μαύρα περιβραχιόνια»
    ==================================
    Με αστυνομικά μέτρα προσπαθεί η Διαμαντοπούλου να «καταπνίξει» τις οργανωμένες αντιδράσεις των πολιτών.
    Η υπουργός ξέρει ότι στην παρέλαση θα ακούσει αποδοκιμασίες από τους πολίτες (οι Μπεγλίτης, Μαγκριώτης στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή)..

    Ότι οι μαθητές θα αποστρέψουν την κεφαλή τους από τους επίσημους και ότι οι εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    = Η υποκρισία τους/της είναι απίστευτη…
    Aυτή πότε θα αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της πολιτικής του Υπουργείου της και της Κυβέρνησής της ;
    Αυτή (οι) που κατέργησαν το Εθνικής απο το Υπουργείο Παιδείας τολμούν να εκφέρουν
    τι έννοια εθνικό.

    Πράσινη ξεφτίλα !
    Ἀντε να φύγει η χολέρα !

    Α Ε Ρ Α !

    Τώρα θυμίθηκες Αννούλα την Ιστορία……
    Οταν την παραποιείς βάναυσα με τα συγγράμματα και τις εισηγήσεις σου για αλλαγή της επίσημης γλώσσας του Ελληνικού κράτους σε Αγγλική δεν την θυμάσε την Ιστορία και αυτούς που έχυσαν το αίμα τους για την σωτηρία της Πατρίδας
    από τον Εχθρό ;
    Αλλά τι λέμε τώρα…..

    Εσείς ετοιμάζεστε να παραχωρήσεται την Εθνική Κυριαρχία στους Γερμανούς………
    Το ΟΧΙ του 40 έγινε ΝΑΙ του 2011…..
    Θα τρίζουν τα κόκκαλα των αγωνιστών που έπεσαν στην Κορυτσά, στο Δερβενάκι, στον Γράμμο και αλλού.

    Ντροπή να επικαλείστε την Ιστορία εσείς που τόσο ξεδιάντροπα την έχετε παρα φύση εκπορνεύσει…..για να το πω κομψά…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ...ΕΔΩ :
    http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/227365/pilotoi-grafeiou-eisprattoun-ptitiko-epidoma/?acpn=2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. H 28 ΟΚΤΩΒΡΗ 1940 ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΤΙΣ ΨΥΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑΖΙ Η ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΡΙΖΩΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.
    ΕΞΩ ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ ΠΡΟΔΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ ΚΑΙ ΒΔΕΛΥΡΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ιστορικές στιγμές...Μανίκα....

    'Δεν ντρέπεστε που έρχεστε και κουρεμένοι'';


    - Τρελή γιούχα σε Μπεγλίτη και Μαγκριώτη
    - Δείτε φωτογραφίες και βίντεο !
    - Οι δύο υπουργοί εμφανίστηκαν.
    .φρεσκοκουρεμένοι στη Θεσσαλονίκη και αποδοκιμάστηκαν έντονα.
    - Κάποιοι προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να επιτεθούν στον κ.Μπεγλίτη.
    - O υπουργός Εθνικής Άμυνας τα ''άκουσε'' και από τον μητροπολίτη Άνθιμο.

    Όλα ξεκίνησαν την ώρα που οι δύο υπουργοί έφτασαν στον Άγιο Δημήτριο.
    Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω, άρχισε να τους γιουχάρει και να φωνάζει ''κλέφτες''.
    Οι υπουργοί συνοδεύονταν από στρατονόμους, την ώρα που οι αστυνομικοί συγκρατούσαν τον κόσμο...
    Ο κ.Μπεγλίτης βγαίνει από το αυτοκίνητο και οι αποδοκιμασίες ξεκινούν

    Μάλιστα ένας από τους συγκεντρωμένους, όταν είχε μπροστά τους δύο υπουργούς τους είπε...
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    το αμίμητο: ''Καλά, δεν ντρέπεστε ;
    Έρχεστε και κουρεμένοι'';
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Λίγο αργότερα ακόμη ένας αγανακτισμένος επιτέθηκε φραστικά στον κ. Μαγκριώτη:
    ''Σε ψηφίσαμε και είσαι ανίκανος.
    Να φύγεις κλέφτη''
    του είπε χαρακτηριστικά.

    Το πλήθος αποδοκιμάζει τους δύο υπουργούς

    Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι έγινε έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου...

    Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τα "άκουσε" και από τον μητροπολίτη Άνθιμο ο οποίος ζήτησε την επαναλειτουργία του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης ενώ από άμβωνος εκτίμησε πως "φτάσαμε εδώ και από δικά μας λάθη αλλά και από λάθη των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών" και δήλωσε ότι "δεν θέλουμε άλλα αφεντικά στην πατρίδια μας".

    Νέες ακόμη εντονότερες αποδοκιμασίες κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας κατά την αποχώρησή του από τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
    Μάλιστα κάποιοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να τον πλησιάσουν αλλά δεν τους το επέτρεψαν οι αστυνομικοί.

    Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών Γ.Δημαράς τόλμησε να κάνει δηλώσεις καθώς λόγω του τεταμένου κλίματος κανείς άλλος από τους πολιτικούς δεν ήθελε να σταθεί μπροστά στα μικρόφωνα.

    Ο κόσμος είχε δείξει τις διαθέσεις του από νωρίς το πρωί. Πριν φτάσουν οι υπουργοί, είχε αρχίσει να φωνάζει συνθήματα.
    Δείτε το βίντεο από το seleo.gr

    Μπράβο στα καρντάσια στη Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να πάμε όλοι στην παρέλαση.
    Να πάμε με το κεφάλι ψηλά όπως αρμόζει σε γιορτή.

    Να σταματήσουμε την παρέλαση, να αγκαλιαστούμε με τα παιδιά μας, με τους φαντάρους,
    και να τραγουδήσουμε τον Εθνικό Υμνο.
    Και όταν καταλαγιάσει ο ήχος,
    να φύγουμε και να μην τους ρίξουμε ούτε μια ματιά. Να μην τους μιλήσουμε, να μην τους βρίσουμε, να μην τους πετάξουμε γιαούρτια.
    Δεν τους αξίζει....ΕΙΝΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.

    Οταν τους δίνουμε σημασία, τρέφουμε την ματαιοδοξία τους και τον εγωισμό τους. Ερεθίζονται με την απελπισία μας, αυνανίζονται με τον φόβο μας.

    Χρόνια Πολλά αδέρφια. Και του χρόνου ελεύθεροι.

    ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΠΑssΟΚ.
    Φοβούνται τα «μαύρα περιβραχιόνια»

    Με αστυνομικά μέτρα προσπαθεί η Διαμαντοπούλου να «καταπνίξει» τις οργανωμένες αντιδράσεις των πολιτών. Η υπουργός ξέρει ότι στην παρέλαση θα ακούσει αποδοκιμασίες από τους πολίτες (οι Μπεγλίτης, Μαγκριώτης στη Θεσσαλονίκη ήταν μόνο η αρχή).
    Ότι οι μαθητές θα αποστρέψουν την κεφαλή τους από τους επίσημους και ότι οι εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά θα φορούν μαύρα περιβραχιόνια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

    Η υποκρισία τους/της είναι απίστευτη…αυτή πότε θα αποτίνει φόρο τιμής στα θύματα της πολιτικής του Υπουργείου της και της Κυβέρνησής της;


    Αυτή (οι) που κατέργησαν το Εθνικής απο το Υπουργείο Παιδείας τολμούν να εκφέρουν τι έννοια εθνικό.

    Πράσινη ξεφτίλα!

    Ἀντε να φύγει η χολέρα!

    Α Ε Ρ Α !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ερχονται ανθρωποθυσιες.
    κωλοελληνες..
    στην τηλεοραση θα βλεπουν το θεαμα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να επιστρέψει άμεσα ο Καραμανλής από τις διακοπές και να αναλάβει αρχηγός νέου σχηματισμού. Το νέο κόμμα στο οποίο θα ηγηθεί ο καταλληλότερος των απατεώνων θα λέγεται ΓΥΡΟΣ: Γεννώ Υγρά Ροδαλά Ολόκληρα Σκατά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. 2.15 γαμω την μαστουρα σου
    ζωωωωωωωωωωωωωοοοοοοοοοοοοοο

    εσένα όχι
    σε σιχαινομαι , φορέα +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να επιστρέψει άμεσα ο Καραμανλής από τις διακοπές και να αναλάβει αρχηγός νέου σχηματισμού

    Συμφωνώ, και προτείνω μάλιστα να έρθει με φόρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση