GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πειραιώς κατά Σηφουνάκη για τη μισθοδοσία του κλήρου...

Από το  amen.gr « Φροντιστήριο » Συνταγματικού Δικαίου και Αστικού Κώδικα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών επιφύλαξε ο Μητροπολίτης Πε...

Από το amen.gr
«Φροντιστήριο» Συνταγματικού Δικαίου και Αστικού Κώδικα προς τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών επιφύλαξε ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφορικά με τη δήλωση της Τρίτης του κ. Νίκου Σηφουνάκη περί αναγκαιότητας διαλόγου για την πλήρη διακοπή της μισθοδοσίας του Ιερού Κλήρου από το κράτος.
Ο δυναμικός ιεράρχης εξέδωσε μια εκτενή ανακοίνωση στην οποία με νομικά επιχειρήματα απαντά στις απόψεις που διατύπωσε ο αναπληρωτής Υπουργός σημειώνοντας ότι...
«οι ενασχολούμενοι με τα δημόσια πράγματα πολιτικοί άνδρες θα πρέπει να μετέχουν και νομικής παιδείας απαρεγκλίτως διότι άλλως υποπίπτουν σε σφάλματα που απομειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυβερνήσεως». Σε ό, τι αφορά τα ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Σεραφείμ επαλαμβάνει την πάγια θέση της διοίκησης της Εκκλησίας ότι αποτελεί (σ.σ. η μισθοδοσία) συμβατική νομική υποχρέωση του ελληνικού κράτους σε αντιστάθμισμα για την απαλλοτρίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας της εγγύου περιουσίας της Ελλαδικής Εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, τέλος, εγκαλεί και τη πανεπιστημιακό κ. Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ για μια φερόμενη δήλωσή της σε μουσική εκδήλωση στον Πειραιά, ότι υφίσταται αναγκαιότης δημεύσεως της εναπομεινάσης Εκκλησιαστικής περιουσίας.
«Συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αρχές του Κράτους δικαίου και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού;» διερωτάται ο κ. Σεραφείμ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μητροπολίτη Πειραιώς έχει ως εξής:
«Η από 11/10/2011 Ανακοίνωσις του Εξοχωτάτου κ. Υπουργού Υποδομών κ. Ν. Σηφουνάκη, αρχιτέκτονος κατά το επάγγελμα αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη ότι οι ενασχολούμενοι με τα δημόσια πράγματα πολιτικοί άνδρες θα πρέπει να μετέχουν και νομικής παιδείας απαρεγκλίτως διότι άλλως υποπίπτουν σε σφάλματα που απομειώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της Κυβερνήσεως.
Η θέσις του Εξοχωτάτου Κυρίου Υπουργού δια την μισθοδοσία του Εφημεριακού Κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος προσκρούει στο Σύνταγμα της Χώρας, στις αρχές του Κράτους Δικαίου, στο Δικαιϊκό μας σύστημα και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο τα οποία φέρεται αγνοών ο Εξοχώτατος Κύριος Υπουργός, διότι η μισθοδοσία του Εφημεριακού κλήρου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η λειτουργία της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως δεν αποτελεί μία ευγνώμονα από την Ελληνική Πολιτεία πράξη αναγνωρίσεως του υψίστου εθνικού ρόλου της Εκκλησίας δια την διατήρηση μέσα στα πεντακόσια χρόνια βάναυσης τουρκικής ισλαμικής κυριαρχίας της εθνικής μας ιδιοπροσωπείας, εφ’ όσον ιστορικά είναι διακριβωμένο ότι όποιος εξισλαμίζετο εν ταυτώ εκτουρκίζετο.
Αλλά είναι συμβατική υποχρέωση του Κράτους διότι από του έτους 1835 μέχρι σήμερα το 96% της περιουσίας της Εκκλησίας που μετρά στον τόπο αυτό δύο χιλιάδες έτη ζωής έχει με πολλούς τρόπους ουσιαστικά δημευθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το οποίο σε αντίδοση έχει αναλάβει συμβατικώς την ως είρηται υποχρέωσι και επομένως εάν θελήσει να αποστή από αυτήν, θα πρέπει να επιστρέψει στο ακέραιο αυτή την περιουσία η να την αποζημιώσει οικονομικώς.
Ένιοι οπλισμένοι με μόνο το θράσος της αγνοίας τους, ευτελίζονται ισχυριζόμενοι ότι δήθεν η Εκκλησία δεν έχει δήθεν νομίμους τίτλους κυριότητος. Αγνούν όμως ότι στο άρθρο 51 του εισαγωγικού Νόμου του εν ισχύι Αστικού Κώδικος της χώρας, προβλέπεται σαφώς ότι: «η απόκτηση κυριότητας η άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος πριν από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους».
Επομένως είναι πρόδηλος η νομική ισχύς των τίτλων κυριότητος των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων και των κατακτητών Οθωμανών Σουλτάνων.
Αυτή ήταν η νομική βάσις της δικαιώσεως των δέκα Ιερών Μονών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με τις γνωστές Αποφάσεις μετά την περιλάλητη επίθεση του λεγομένου Νόμου Τρίτση στην εναπομείνασα Μοναστηριακή περιουσία και δια τον λόγον αυτόν το Ελληνικό Δημόσιο ατάκτως υπανεχώρησε διότι θα έπρεπε να καταβάλή δισεκατομμύρια προς αποζημίωση.
Επομένως η διακοπή της μισθοδοσίας του Κλήρου και της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως θα είναι εφικτή νομικώς και συνταγματικώς εάν η Ελληνική Πολιτεία επιστρέψει την Εκκλησιαστική περιουσία η την αποζημιώσει σχετικώς και εννοείται ότι το τίμημα είναι ανυπολόγιστο.
Μόνο η περιουσία που εδημεύθη από την Βαυαρική Αντιβασιλεία, με απλή απόφασή της χωρίς νόμο του Κράτους και άνευ ουδεμιάς αποζημιώσεως της Ι. Μονής Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς εκτείνετο σε όλη την Πειραϊκή χερσόνησο. Αντιλαμβάνεται κανείς επομένως τα μεγέθη.
Των 225 περίπου εκατομμυρίων κατ’ έτος που απαιτούνται δια την μισθοδοσία του Κλήρου με τους γλίσχρους και όχι παχυλούς που αναφέρει αναποδείκτως ο κ. Υπουργός μισθούς των 800 έως 1.500 Ευρώ μετά 35ετια και συνταξιοδότηση στα 70 έτη και την λειτουργία των εκκλησιαστικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των τρισεκατομμυρίων Ευρώ που θα απαιτηθούν για την αποζημίωσι της αρπαγείσης εκκλησιαστικής περιουσίας όπως η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πλέον ορίζει.
Διανοείται κανείς εάν δύναται η Ελληνική Πολιτεία να αποζημιώσει μόνο την Ι. Μητρόπολη Πειραιώς η να της επιστρέψει την Πειραϊκή χερσόνησο που της άρπαξε παρά πάσαν ηθικήν αρχήν και κατά παράβασιν του Κράτους δικαίου;
Συνεπώς οι επιθυμούντες να αρθρώσουν υπεύθυνο πολιτικό λόγο ας εγκύπτουν στα θέματα δια να μη αποδεικνύεται ο λόγος τους έωλος και ανεπέρειστος.
Παρόμοια έκπληξη μου προξένησε η ολοκληρωτικής νοοτροπίας διακήρυξι της κας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ στην πόλη του Πειραιά, η οποία δήλωσε σε μουσική εκδήλωση που παρίστατο ότι υφίσταται αναγκαιότης δημεύσεως της εναπομεινάσης Εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ερωτάται η κ. Πρύτανις αν αυτό συνάδει με τις Ευρωπαϊκές αρχές του Κράτους δικαίου και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού;»
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

17 σχόλια

  1. Συμφωνώ με τον Μητροπολίτη:

    Όποιος είναι εναντίον τους...

    ήμαστε μαζί του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άγιε Σεραφείμ νομίζω να γνωρίζεις τον τρόπο που η εκκλησία απέκτησε με τα χρόνια την τεράστια περιουσία της. Δεν νομίζω να πιστεύεις ότι ο θεός σας την δώρισε, ούτε ότι οι παπάδες ίδρωσαν για να την αποκτήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διανοεῖται κανείς ἐάν δύναται ἡ Ἑλληνική Πολιτεία νά ἀποζημιώσει μόνο τήν Ἱ. Μητρόπολη Πειραιῶς ἤ νά τῆς ἐπιστρέψει τήν Πειραϊκή χερσόνησο πού τῆς ἅρπαξε
    ---------------------------

    Ωστε η Πειραϊκη χερσονησος ΑΝΗΚΕ στην ... εκκλησια;

    Απο ΠΟΙΟΝ ιδιοκτητη;
    Ποιος της την πωλησε/παραχωρησε;


    Δεν ηταν αυτο το κομματι γης ανεκαθεν ΕΛΛΑΔΑ;

    Επειδη στην Τουρκοκρατια ειχαν δοθει στην εκκλησια ΠΡΟΝΟΜΙΑ, αφου ΔΕΝ υπηρχε Ελληνικο κρατος
    και επομενως οι περισσοτεροι παραχωρουσαν στην ΕΚΚΛΗΣΙΑ τα οποια περουσιακα στοιχεια ειχαν, για να μην τα παρει η "Τουρκια" και να μεινουν Ελληνικα, αυτο και μονο κανει ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ την εκκλησια;
    Δεν επρεπε ΑΠΟ ΜΟΝ Η της η εκκλησια, αμα τη συστασει του ελευθερου Ελληνικου Κρατους
    να προβει στην ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αυτων των περουσιακων στοιχειων στους ελληνες, οπου ανεκαθεν ανηκαν;
    Αλλα για το ΧΡΥΣΟ εγιναν ολες οι ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΕΣ
    και οχι για τον ΧΡΙΣΤΟ!
    Δυστυχως!
    Οπως και επι Χριστοδουλου βγηκαν ολοι στο Συνταγμα για τα λεφτα παλι !

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
    ΚΑΙ ΞΕΒΡΩΜΙΖΕΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΣΤΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ
    διαφορετικα οι φτωχοι θα ηταν το λιπασμα και τα ανταλλακτικα (νεφροι, ματια, ποδια, καρδιες, συκωτια) των εχοντων, που θα ειχαν ανακαλυψει (τι φρικη!!) την αθανασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!
    ΝΑ ΚΙΑΝ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΚΟΥΜΟΥΝΙΑ!
    ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΥΡΙΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ,
    ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΙΤΣΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ; ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΙΛΑ ΤΑ ΠΟΣΟΚΟΛΑΜΟΓΙΑ.
    ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ,ΛΕΦΤΑ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ, ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΑΒΑΝΟ ΜΕ ΤΣΕΠΕΣ ΚΑΙ..... ΚΑΣΑ ΜΑΟΝΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΒΑΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΛΑΜΟΓΙΟΥΣ
    ΠΑ$$ΟΚ-ΠΑSSOK.
    XΩΡΙΣ ΛΥΠΗ....ΠΙΑ.


    - εσυ υπερλαμογιο των 850 εκατομμυριων ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΦΑΛΙΡΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΑΣ κρατίδιο

    δεν θα προλαβεισ να ΔΕΙΣ
    ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΕΙΣ....
    πισωκολλητέ του
    "Πρίγκιπα" νικολάκη παπανδρε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2.170 ευρώ το μήνα παίρνει ο Άνθιμος...
    ο Σηφουνάκης πόσα ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ
    ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΠΙΖΝΕΣ. ξέχωρα απο τα βολευτικά μισθά και τυχερά
    παίρνει;

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος υποστήριξε ότι οι ιερείς δεν παίρνουν τεράστια ποσά,
    με το δικό του μηνιάτικο να φτάνει τα 2170 ευρώ.
    «Δεν ισχύει κάτι διαφορετικό για τους ιερείς και τους αρχιερείς.
    Ότι είναι για όλους θα είναι και για εμάς.
    Ο δικός μου μισθός είναι 2.170 ευρώ.

    Για να μην έχει την αίσθηση κάποιος πως παίρνουμε τεράστια ποσά.
    Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες υποχρεώσεις των ναών καλύπτονται κατά κανόνα από τα έσοδα που ρίχνει ο κόσμος για το κερί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης θέλοντας παράλληλα να βάλει ένα τέλος στη θεωρία της τεράστιας εκκλησιαστικής περιουσίας. ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΠΑΠΑ-ΤΡΑΓΟ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κωλοτρυπίδα του αφελφικού κώλου
    ζορίστηκες ?

    κλάσε στην μάπα τον εραστή σου
    τον Σιφουνάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τιμη και δοξα σε κληρικους σαν και τον πειραιως!!
    αν ηταν ολοι τους ετσι η ελλαδα σημερα δεν θη ηταν σε αυτο το χαλι που μας εφεραν τα παλιοσκυλα οι πολιτικοι μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οταν κάποτε βρεθείς χωρίς φαγητό...και πάς σε ένα Ναό σίγουρα θα βρείς έστω ένα πιάτο φαγητό...αν πας κάτω απο την πόρτα ενός υπουργού το πιάτο θα το φάς στη φυλακη...

    ακόμα και αν είσαι άθεος σεβασμός σε όσους πιστεύουν σε όποιο Θεο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άξιος, Άξιος Άξιος ο Σεβασμιώτατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Aπό το μισθό θα παρακρατείται και η έκτακτη εισφορά.. !!
    _____________________________________________
    «Συνέταιρο» στο μισθό μας
    και συνεργάτη στην τσέπη μας μετατρέπει ο κ. Παπανδρέου τον Αντιπρόεδρό του ο οποίο σε ρυθμό πολυβόλου επιβάλει ανάλγητα μέτρα.

    Το τελευταίο είναι και το πιο αισχρό.
    Ο έκτακτος φόρος στα εισοδήματά μας, η εισφορά που επέβαλε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου, για τα λεφτά που πήραμε το 2010, για φέτος θα πληρωθεί σε έξι δόσεις αφού μας ήρθε το περίφημο μπιλιετάκι.

    Όμως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος, στο εξής η έκτακτη εισφορά -που μάλλον θα γίνει μόνιμη- θα μας παρακρατείται από το μηνιαίο μισθό μας! Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι δε θα έχουν διαρροές και όλοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν αφού κάθε μήνα θα τους παρακρατείται υποχρεωτικά. Δε μας έφ*******ν δηλαδή οι μειώσεις στους μισθούς που βλέπουμε κάθε μήνα, τώρα θα έχουμε και άλλες κρατήσεις με αποτέλεσμα να εξανεμιστεί το εισόδημά μας.

    Λένε μάλιστα ότι μας κάνουν και χάρη αφού θα πληρώνεται η εισφορά σε 12 ή 14 δόσεις, όσοι είναι οι μισθοί, κι όχι σε έξι όπως έγινε με το φετινό χαράτσι. Μπορεί, όμως, ο ευφυής κ. Βενιζέλος να μας απαντήσει τα εξής:

    Τι θα γίνει με τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που δεν είναι δηλαδή μισθωτοί; Θα το πληρώνουν το χαράτσι και πώς θα τους αναγκάσει να το κάνουν;
    Αν κάποιος ήθελε να πληρώσει το χαράτσι εφάπαξ και να έχει έκπτωση, τώρα γιατί του το στερεί ο κ. Βενιζέλος;
    Τι θα γίνει με τις χιλιάδες εταιρείες που παρακρατούν κάθε μήνα τους φόρους από τους εργαζόμενους και δεν τους καταβάλουν στην εφορία; Διότι υπάρχουν πάρα πολλές τέτοιες.
    Και το βασικότερο; Για δύο χρόνια δεν έλεγαν ότι θα είναι η έκτακτη εισφορά; Γιατί φαίνεται ότι θα γίνει μόνιμη και μάλιστα για μια εισφορά που αφορά εισοδήματα για το οποία έχουν γίνει παρακρατήσεις;

    Ψιλά γράμματα για τον κ. Βενιζέλο. Εισπράκτορας της τρόικας είναι, σιγά μην ενδιαφέρεται για το μισθό του κάθε ένα από εμάς.

    Πρέπει να κάνουμε ένα ΝΤΟΥ !

    οχι μονον ειναι ΚΑΡΑ- ΞΕΥΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ κυριολεκτικα…ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΝΤΑΙ & ΕΧΘΡΟΙ..
    σε αυτον τον ΔΟΛΙΟ πολεμο με την κοινωνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 500.000.000 ειναι η μισθοδοσια τους ,Αν αρωστησεσεις στον παπα .το παιδι σου στον παπα η ε4θνικη και οι αλλες τραπεζες στον παπα η παγκοσμια ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ .ΔΕΙΤΕ YOU TUBE ALKIS 6699

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δηλαδή αν πάρει το κράτος την εκκλ. περιουσία θα την "αξιοποιήσει" ο σηφουνάκης, ο άκης, ο γιαννο-άκης, ο ρουσοπουλάκης, ο χριστοδουλάκης, ο σημιτάκης ή η ντορούλα, η βασούλα, η μαργαριτούλα (τσαντ) και η κάθε αρσενική ή θηλυκή τσούλα;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση