GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τύχη της ευρωζώνης: Κέρδη και ζημιές...

Από το  banksnews.gr Αν κρίνουμε από τις συνήθεις εικόνες της κρίσης της Ευρωζώνης η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καλή. Μετά την περίφημη συν...

Από το banksnews.gr

Αν κρίνουμε από τις συνήθεις εικόνες της κρίσης της Ευρωζώνης η προηγούμενη εβδομάδα ήταν καλή. Μετά την περίφημη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, η Γερμανία συμφώνησε στη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης ύψους 440 δις ευρώ.
Το πιο σημαντικό είναι βέβαια πως η απείθαρχη Σλοβακία μοιάζει έτοιμη να συνδιαλλαγεί. Οι επιθεωρητές της τρόικας, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ επέστρεψαν στην Αθήνα για να συνεχίσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Και οι τιμές των γαλλικών τραπεζών, που είχαν κυριολεκτικά...
σαρωθεί εξαιτίας των φόβων για απόσυρση των αμερικανικών αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων από την Ευρώπη και της υψηλής έκθεσης τους στο ελληνικό και ιταλικό χρέος, κατέγραψαν σημαντική άνοδο.
Παρόλα αυτά θα ήταν ανόητο να θεωρήσουμε ότι τα χειρότερα πέρασαν. Το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής προόδου που έχει επιτευχθεί έχει σχέση με την ευρωπαϊκή συμφωνία της 21ης Ιουλίου, που όμως είναι ήδη χτεσινή ιστορία. Εντωμεταξύ, απ’ όλες τις ιδέες που συζητούνται είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, καμιά δεν πλησιάζει σε κάτι που θα λέγαμε ολική λύση, ικανή να λύσει το πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης. Και βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα συνεχίσει να δοκιμάζει τα νεύρα των επενδυτών. Η τελευταία δόση της ελληνικής βοήθειας ύψους 8 δις ευρώ φαίνεται ότι θα εγκριθεί στα μέσα Οκτωβρίου – υποτεθήστω βέβαια ότι η τρόικα θα αξιολογήσει θετικά την ελληνική οικονομία – ενώ στις 22 Οκτωβρίου θα πρέπει να αποπληρωθεί κουπόνι που λήγει ύψους 1.1 δις ευρώ.
Και στη συνέχεια, τι; Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη σύνοδο των 20 πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου που θα γίνει στις Κάνες στις αρχές Νοεμβρίου όπου σύμφωνα με τις υποσχέσεις των Ευρωπαίων στη σύνοδο της Ουάσιγκτον, θα δοθεί επιτέλους μια αποφασιστική λύση προκειμένου να μην διακυβευθεί μια νεά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία. Δεν ξέρουμε αν όντως πρέπει να περιμένουμε κάτι από τις Κάνες και τι, είναι όμως αλήθεια ότι πυκνώνουν τα στοιχεία συναίνεσης στο ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα χρέους της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει πολλές διαστάσεις.
Και πως τα βασικά στοιχεία της μπορούν να περιλαμβάνουν την περαιτέρω επέκταση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης, μια πιο ρητή δέσμευση στήριξης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μια αποφασιστική προσπάθεια για ‘απομόνωση’ του ελληνικού προβλήματος. Με δεδομένα όλα τα πολιτικά εμπόδια που αυτά συνεπάγονται, οι επενδυτές καλό είναι να χαίρονται όταν μπορούν να χαρούν. Η περασμένη εβδομάδα ήταν καλή, αλλά έχουμε πολλές δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας.

2 σχόλια

  1. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τον Πορτογάλο κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Κι αυτός ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.
    Δεν ξέρω αν τον κ. Κοέλιο απασχολεί πώς θα εορταστούν τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας του. Είναι βέβαιο ότι έχει καταλάβει ότι για μια χώρα υπερχρεωμένη, ο μόνος δρόμος ανάκτησης εθνικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ανεξαρτησίας, είναι η άμεση δημοσιονομική εξυγίανση. Υποθέτω ότι στις πατριωτικές ομιλίες του ο κ. Κοέλιο δεν μοιράζει φτηνές υποσχέσεις «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά ένα σοβαρό σχέδιο ταχείας μετάβασης σε πρωτογενές πλεόνασμα.
    Σε μια περίοδο που επιτάσσει καθολική ευθύνη, θυσίες και πόνο, η πολιτική του κ. Σαμαρά έχει τον λαϊκισμό γραμμένο στο κούτελό της. Θέλει το δάνειο αλλά χωρίς τους όρους, θέλει ευρωομόλογο και σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή τα λεφτά των Γερμανών, αλλά χωρίς έλεγχο του πώς τα ξοδεύουμε.
    Μιλά για μείωση του ελλείμματος, αλλά εξαγγέλλει μειώσεις φόρων που θα το γύριζαν στο 2009. Μιλά για μείωση του κράτους, ανώδυνα, χωρίς απολύσεις.
    Μιλά για απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά στηρίζει κάθε πληττόμενη συντεχνία.
    Μιλά για αποκρατικοποιήσεις, αλλά απειλεί με ειδικά δικαστήρια αν πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Μιλά για μεταρρυθμίσεις, αλλά καταψηφίζει τις περισσότερες, από το ασφαλιστικό μέχρι τον Καλλικράτη. Μιλά για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ε.Ε., αλλά αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από τον πολιτικό διχασμό στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι ούτε ο δημοσιονομικός πανικός ούτε οι αστοχίες της κυβέρνησης. Είναι η έλλειψη εθνικής αξιοπιστίας.
    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο ευρώ που δεν πείθει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σωθεί. Οι εταίροι κοιτούν την Ελλάδα και τι βλέπουν; Βλέπουν μια κυβέρνηση που παλεύει, με τεράστιες αδυναμίες, με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Από αριστερά δύο κόμματα να επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή, στηρίζοντας την ανομία, το «δεν πληρώνω», για να μη λειτουργήσει τίποτα. Κι από δεξιά βλέπουν το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα να πολιτεύεται σαν να είμαστε ακόμα στο 2007.
    Βλέπουν μια οικονομία που η επιβίωσή της κρέμεται από τη μεγαλοψυχία των εταίρων, κι από την απειλή ότι αν βουλιάξει θα τους πάρει μαζί της. Και διακρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται για το καλύτερο τραπέζι πίστα στο κατάστρωμα του Τιτανικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιο ευχαριστη ειδηση ειναι αυτη που ακουσα σημερα σε καποιο μπουρδελοκαναλο:
    Τα αφεντικα δεν θα δωσουν την .."αλλη δοση"δανειου στην αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια!!

    Μπραβοοοο.. Μπραβοοο..
    Αρχιζω και μετραω τις μερες που απομειναν στην αλητοσυμμορια πασοκ-σκυλια..

    Οχι της..εξουσιας,αυτη τελειωσε...
    Τις μερες που τα αχρηστα κορμια τους θα αιωρουνται στα ικριωμτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση