GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπέρ Καντάφι...

Του Νίκου Μπίστη Για την αρχή  όταν ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς και προσπάθησε να ενώσει τις φυλές σε κράτος. Και για το φρικτό τέλος που...

Του Νίκου Μπίστη

Για την αρχή όταν ανέτρεψε τον βασιλιά Ιντρίς και προσπάθησε να ενώσει τις φυλές σε κράτος. Και για το φρικτό τέλος που του έδωσαν οι «αντικαθεστωτικοί» της τελευταίας στιγμής, που πριν ένα χρόνο τον αποθέωναν. Που τον βασάνισαν πριν τον εκτελέσουν εν ψυχρώ κραυγάζοντας «Αλλάχ ακμπάρ» ( Πόσο μεγάλος δολοφόνος είναι αυτός ο Θεός του Ισλάμ και όχι μόνο). Για το ενδιάμεσο διάστημα της παρανοϊκής τυραννίας του τα έγραψα τότε, όταν διάφοροι Ευρωπαίοι, μαζί και...
ημέτεροι που τώρα σιωπούν συνωστίζονταν στο τσαντίρι του.
Περίμενα δυο μέρες να διαβάσω μια διαμαρτυρία, να ακούσω μια φωνή οργής για το απαράδεκτο θέαμα που έκανε τον γύρο του κόσμου. Η Χίλαρι με ένα βλακώδες «ήρθαμε, είδαμε, σκοτώθηκε ουάου» έκφρασε την χαρά της για τον θάνατο του Καντάφι, κυβερνήσεις και ηγέτες που μέχρι πριν ένα χρόνο χαριεντίζονταν και έστηναν μπίζνες  με τον ημιπαράφρονα στα τελευταία του δικτάτορα, σιώπησαν ένοχα η επικρότησαν προκλητικά. Μέχρι και την σκηνή του άφησε ο Σαρκοζί τον Καντάφι να στήσει έξω από τα Ηλύσια Πεδία, μέχρι και γυναίκες κουβάλησε στον Μπερλουσκόνι, ενώ Ρώσοι και Κινέζοι τον στήριζαν μανιωδώς μέχρις ότου οι καινούργιοι εγγυήθηκαν τις επενδύσεις τους.
Ούτε οι ηγέτες της «πολιτισμένης» ανθρωπότητας, ούτε οι εκκλησίες, ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σήκωσαν φωνή διαμαρτυρίας για το φρικτό έγκλημα της εν ψυχρώ, χωρίς δίκη εκτέλεσης, αφού προηγήθηκε λυντσάρισμα ενός ανθρώπου που συνελήφθη αιχμάλωτος. Οι σύμμαχοι των εξεγερμένων- ανάμεσα στους τελευταίους προφανώς υπάρχουν αγωνιστές που υπέφεραν από το καθεστώς του Καντάφι και προσβλέπουν σε μια δημοκρατική εξέλιξη στην Λιβύη αλλά στιγματίζονται γιατί δεν απέτρεψαν την δολοφονία– οφείλουν  όπως γράφει ο Ριχάρδος Σωμερίτης( Το τραγικό τέλος του τύραννου Καντάφι- ΒΗΜΑ 21-10 2011) «να απολογηθούν και ας μην είναι οι φυσικοί αυτουργοί του εγκλήματος». Είναι προφανές ότι δεν ήθελαν μια δίκη που θα επανέφερε στην μνήμη των ανθρώπων εκτός από τα εγκλήματα του Καντάφι και τις δικές τους πομπές. Κυρίως οι Ευρωπαίοι. Οι Αμερικάνοι στην συγκεκριμένη περίπτωση λόγω της μακρόχρονης σύγκρουσης με τον Καντάφι, ήσαν λιγότερο εκτεθειμένοι και για αυτό απαίτησαν από το Επαναστατικό Συμβούλιο της Λιβύης να προχωρήσει σε έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου ενώ μίλησαν και για έγκλημα πολέμου. Υποκριτικό θα πει κάποιος. Πάντως κάτι περισσότερο από την εκκωφαντική σιωπή των Ευρωπαίων ηγετών.
Υπάρχει, λοιπόν, αυτοτελές και κολοσσιαίο ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, ένα ζήτημα ηθικής τάξης. Κάποιοι, καλοπροαίρετα είναι πρόθυμοι να το παραβλέπουν, στο όνομα της αλλαγής σελίδας στην Λιβύη. Παραβλέπουν έτσι την αλληλουχία μέσων και σκοπών και γίνονται ανομολόγητα οπαδοί της θεωρίας ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Θεωρίας όχι μόνο κυνικής αλλά τελικά και μακροπρόθεσμα πολιτικά αναποτελεσματικής όταν σχεδόν πάντοτε γυρίζει μπούμερανγκ. Το έπαθαν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν όταν  ενίσχυσαν τους Μουτζαχεντίν και έμπλεξαν με τους Ταλιμπάν. Υπάρχει ένα πιο τραγικό παράδειγμα. Η Αλγερία. Στα τέλη της δεκαετίας του 50 η ανθρωπότητα συγκλονίστηκε από τον αντιαποικιακό αγώνα των Αλγερινών κατά της Γαλλίας. Λίγοι έδιναν σημασία τότε στα μέσα που χρησιμοποιούσε το FLN (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Αλγερίας) απέναντι σε αντιπάλους, Γάλλους και Αλγερινούς που δεν ήθελαν να σπάσουν οι δεσμοί με την Γαλλία αλλά και σε συμμάχους, όπως τους κομμουνιστές που διαφωνούσαν με ακραίες τρομοκρατικές ενέργειες όπως τα τυφλά χτυπήματα σε δημόσιους χώρους.
Η απάντηση των αποικιακών γαλλικών αρχών, που αργότερα έφτιαξαν τον ΟΑΣ και επικήρυξαν τον Ντε Γκώλ ήταν βάναυση και κτηνώδης.( Μια εκπληκτική τοιχογραφία της εποχής  έχει ο Maurice Attia στο νουάρ μυθιστόρημα «Το μαύρο Αλγέρι», εκδ. Πόλις). Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλγερινής καταγωγής Αλμπέρ Καμύ προτείνει πολιτική ανακωχή και εκφράζει την απαισιοδοξία του για την κατάληξη της αλγερινής επανάστασης. Δυστυχώς δικαιώθηκε. Το «αντιϊμπεριαλιστικό» καθεστώς Μπουμεντιέν μεταλλάχθηκε σε μια τυπική αραβική δικτατορία, η χώρα είναι βυθισμένη σε ένα αιματηρό εμφύλιο με τους ισλαμιστές και τους κυβερνώντες να επιδίδονται σε ανείπωτες αγριότητες με πρώτα θύματα τις γυναίκες. Και το αποκορύφωμα και η εκδίκηση της Ιστορίας ήρθε όταν πριν μερικά χρόνια επισκέφθηκε το Αλγέρι ο Ζακ Σιράκ και τον υποδέχθηκαν 1.000.000 νέοι Αλγερινοί ζητώντας του βίζα για την Γαλλία. Ο σκοπός δεν αγίασε τα μέσα, αντιθέτως τα μέσα  υπονόμευσαν τον σκοπό και κατέστησαν ανέφικτη  την πορεία προς μια δημοκρατική και ειρηνική Αλγερία.
Μακάρι στην Λιβύη τα πράγματα να εξελιχθούν διαφορετικά. Ο αιματοβαμμένος όμως επίλογος δεν είναι αισιόδοξο μήνυμα. Η δημοκρατία είναι ζόρικο πράγμα. Θέλει χρόνο και οπωσδήποτε δεν θεμελιώνεται πάνω στο αίμα. Ακόμα και αν αυτό είναι του Καντάφι.

15 σχόλια

  1. ΕΥΓΕ ΝΙΚΟ.
    ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ.
    ΠΕΡΙΣΕΨΕ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΡΙΣΑΊΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχουν φίλοι , δεν υπάρχουν εχθροί , υπάρχουν συμφέροντα . Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα . Αυτά δυστυχώς είναι τα διδάγματα της ιστορίας της ανθρωπότητας .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εχουμε αποκτηνωθει εντελως ολοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίτα που για πρώτη φορά είδα με συμπάθεια τον Μπίστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύχομαι να το πληρώσει και να έχει,
    ακριβώς την ίδια τύχη με τον κολλητό του "αδελφό", σύντροφο Μουαμάρ Καντάφι..

    Σε λαγούμι με λύματα να βρεθεί κατακρεουργημένος.

    Στο Κρεοπωλείο ΚΡΕΑΣ εκτεθμένος.

    Και να πάρει στη θάλασσα το κουφάρι του ειδεχθούς αυτού αποτυχημένου "πολιτικού"...................

    ________________________________
    ΜΑΚΑΒΡΙΟ, δεν συμφωνούμε βέβαια, αλλά η ευρηματικότητα κάποιων είναι αξεπέραστη !!!

    Saddam Hussein ███████████████ 100% Complete.

    Osama Bin Laden ███████████████ 100% Complete.

    Mu'ammar Gheddafi ███████████████100% Complete.

    Georgios Papandreou ██▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒Loading...



    ________________________________
    κακή σας μέρα ΠΑΣτόκοι >>>>>>>>
    αϊ στο διάβολό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαβάστε και τούτο.

    http://olympia.gr/2011/10/24/%ce%b7-%cf%80%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%ae-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%cf%8d%ce%b7-%cf%84%ce%b9-%ce%ba%cf%81%cf%8d%ce%b2%ce%b5%cf%84%ce%b1/#more-99792

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Α! και ημιπαράφρονας τώρα ο Καντάφι;

    Νικολάκη,

    είσαι και με τον αστυφύλαξ

    και με τον χωροφύλαξ,

    ή μου φαίνεται;

    Πάντως εγώ, για λαμόγιο του Σημίτη σε κόβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τρόμος Μουμπάρακ από το τέλος Καντάφι
    -------------------------------------------
    Οι σοκαριστικές εικόνες του τέλους του Καντάφι που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, φαίνεται ότι είχαν μια απρόβλεπτη επίπτωση, καθώς απείλησαν να δώσουν τη... χαριστική βολή σε έναν ακόμη έκπτωτο ηγέτη της "αραβικής άνοιξης".

    Σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές, ο Χόσνι Μουμπάρακ που εδώ και πολύ καιρό αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, υπέστη έμφραγμα- ή εγκεφαλικό σύμφωνα με ορισμένες ιστοσελίδες- όταν αντίκρισε χθες το βράδυ τις συγκλονιστικές εικόνες της σύλληψης και της εκτέλεσης του συνταγματάρχη.

    Αρχικά οι πηγές ανέφεραν ότι ο έκπτωτος αιγύπτιος πρόεδρος κατέληξε, στην συνέχεια ωστόσο έκαναν απλώς λόγο για δραματική επιδείνωση της υγείας του.

    Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti τόσο υποστηρικτές του Μουμπάρακ, όσο και πηγή των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας διαψεύδουν την είδηση του θανάτου του.

    ΕΕΕ...δεν γίνεται !!!
    Σύντομα θα τα μάθει και ο ΠΡΟΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
    Ο πολυβραβευμένος μας ΕθνοΣΩΤΗΡ
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ ο Γ΄..ο εκ΄ γεννετής ΜΑΛΑΚΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μια ερωτηση μεσιε βοιδοματη
    "κ.μπιστη"(μη χεσω!)..
    " πιστευεις οτι ο σκυλος κανταφι αδικηθηκε? "

    Ω! μεσιε βοιδοματη "κ.μπιστη"!!

    Να βλεπες ρε πουστη αμα πεφτανε στα χερια μας κατι πασοκοσκυλαιοι τι πανηγυρι θα γινοτανε γουρουνι..
    Το λυνσαρισμα του "αδελφου" σκυλαραπα κανταφι θα το βλεπαν οι αλλοι (εσυ σκυλε δεν θα μπορουσες ) σαν χαδι..

    τζων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ στο σκουλίκι μπίστη λέχρα....το ..ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΠΑssΟΚ


    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ είπε...___________________________
    παγωμενο... το μελλον σας ΠΑΣΟΚΙΑ +

    Λιβύη: Επιδεικνύουν σε κρεοπωλείο τη σορό του Καντάφι!
    ΤΟΥ ΣΎΝΤΡΟΦΟΥ ..αδελφού ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ διεθνους ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΩΝ...ΣΟΣΙΑ-ΛΗΣΤΩΝ.

    Σε μακάβριο «τρόπαιο» έχει μεταβληθεί η σορός του πρώην «ισχυρού άνδρα» της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ...

    Oι άνδρες του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου επιδεικνύουν τη σορό του δικτάτορα σε ένα καταψύκτη κρεοπωλείου στην πόλη Μισράτα, ενώ από τις πληγές του καταδεικνύεται ότι δολοφονήθηκε εν ψυχρώ.

    Το πτώμα του Καντάφι παραμένει γεμάτο αίματα, φοράει μόνο ένα ζευγάρι στρατιωτικά παντελόνια και έχει πεταχτεί σε ένα φτηνό στρώμα, έχοντας γίνει μία φρικιαστική «τουριστική ατραξιόν» και ένα μακάβριο σύμβολο της βίας που μπορεί να αντιμετωπίσει η νέα Λιβύη και με το νέο καθεστώς.

    Εκατοντάδες Λίβυων πολιτών σχηματίζουν ουρά έξω από το κρεοπωλείο στη Μισράτα, με ένα φρουρό να επιτρέπει μικρές ομάδες Λίβυων να μπαίνουν σταδιακά στο δωμάτιο. Ποζάρουν με το πτώμα κάνοντας το σήμα της νίκης και φωνάζουν «Ο Θεός είναι μεγάλος».

    Ο Καντάφι φαίνεται ότι δολοφονήθηκε στα πρώτα λεπτά μετά τη σύλληψή του την Πέμπτη, όταν ανακαλύφθηκε να κρύβεται σε έναν αγωγό αποχέτευσης στην Σύρτη.

    Στο αριστερό μέρος του κεφαλιού του υπάρχει πληγή από σφαίρα που ο δικτάτορας φαίνεται ότι δέχθηκε εξ επαφής. Κηλίδες αίματος φανερώνουν άλλη μία πληγή από σφαίρα στο θώρακά του.

    Σημειώνεται ότι η δολοφονία του Καντάφι προκάλεσε την αντίδραση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Amnesty International, που ζήτησε από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο να διεξάγει έρευνα για το ζήτημα, καθώς η δολοφονία τού αποτελεί έγκλημα πολέμου.

    Τη μοίρα του πατέρα του ακολούθησε και ο γιος του Μουτασίμ. Σε σκηνές ενός βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Μουτασίμ καπνίζει ένα τσιγάρο φαινομενικά ήρεμος, αλλά κάποιος φαίνεται ότι τον σκότωσε λίγο μετά τη σύλληψή του.

    Η σορός του επιδεικνύεται σε άλλον καταψύκτη στην Μιζράτα, προκαλώντας και πάλι την παρέμβαση της συγκεκριμένης ΜΚΟ.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ΠΑΣΟΚΟΙ.....ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΟ ..ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ +

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. 9.11
    -ΔΕΞΙΟΙ
    -ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ
    -ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ
    -ΧΟΥΝΤΙΚΟΙ
    -ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ
    -ΧΙΤΕΣ
    -ΠΟΥΛΙΚΟΙ
    -ΤΕΤΑΡΤΑΥΓΟΥΣΤΙΑΝΟΙ
    -ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ
    -ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ
    -ΕΚΟΦΙΤΕΣ
    -ΚΑΡΦΙΤΣΑΚΙΔΕΣ

    ΑΠΟ ΠΠΟΙΟΝ ΕΛΚΕΙΣ;
    Ή ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΖΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οταν βγαζεις τα τανκς κατα του λαου σου τι εισαι ρε νικολακη εθναρχης ή μοναρχης ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όταν ο Μακιαβάλι διατύπωνε επίσημα και δίδασκε ταυτόχρονα το "ο σκοπός αγιάζει τα μέσα" δεν ήξετε κιόλας πως αυτό θα γινόταν σύστημα πολιτικής "δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν"! Συμφωνώ στο γράμμα και στο πνεύμα των διαπιστώσεών σου με μια βασική διαφορά πως η αρχή αυτή "δεν" γίνεται μπούμερακ. Το γεγονός της απαρίθμησης των παραδειγμάτων για την απόδειξη του ισχυρισμού σου αποδεικνύει πόσο περιορισμένη ισχύ έχει. Δε χρειάζεται να σου αναφέρω παρά ένα μόνο παράδειγμα, που έχει εφαρμογή και στην περίπτωση της εν ψυχρώ δολοφονίας του Καντάφι: ο Ισλαμισμός εξαπλώθη και εξακολουθεί να εξαπλώνεται επειδή έχει την ίδια άποψη με τον Μακιαβέλη. Ακόμα και ο Χριστιανίσμός που έχει αντίθετη θέση ως προς τη βία για την εξάλωσή του τη χρησιμοποίησε τόσο κατά το Μεσαίωνα όσο και κατά την Αναγέννηση! Και να σκεφτείς πως η διαφορά συνίσταται ακριβώς σε αυτό. Ο Χριστός διακήρυττε το "μετά μία και δύο παραιτού" μην επιμένεις δηλαδή να πείσεις τον άλλο να σε ακολουθήσει ενώ ο Μωάμεθ κήρυττεψε " μετά μίαν και δύο δοκίμασε και τρίτη και αν αποτύχεις φόνευσε αυτόν" . Πόσα μύρια έχουν συμβεί τέτοια. Ποιο είναι το μπούμερακ; Ο Ισλαμισμός λίγο έλλειψε να κατακλείσει και όλόκληρη την Ευρώπη! Ξέχασε λοιπόν το μπούμερακ και άφησε στους δασκάλους τηβ προσπάθεια να περάσουν την αποψή σου μπας και κάποιοι μαθητές την ενστερνισθούν για να γίνεται η ανθρωπότητα ανθρωπινότερη.

    ΙΜΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ...ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!

    ΜΟΥΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση