GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει η συμφωνία για το "κούρεμα"...

Στα πρόθυρα συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το εθελοντικό «κούρεμα», όπως όλα δείχνουν, 50% του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η Ευρωζώ...

Στα πρόθυρα συμφωνίας με τους ιδιώτες επενδυτές για το εθελοντικό «κούρεμα», όπως όλα δείχνουν, 50% του δημόσιου χρέους, βρίσκεται η Ευρωζώνη.
Η απομείωση φαίνεται ότι θα αφορά στο σύνολο των ομολόγων αξίας περίπου 200 δισ. ευρώ που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας και λήγουν μέχρι το 2035, και όχι το 2020 που προέβλεπε η απόφαση της 21ης Ιουλίου.
Αυτό ανέφεραν, χθες, στις Βρυξέλλες, ελληνικές κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες σε σειρά επαφών που...
 είχε, χθες, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ενημέρωση των αρχηγών
Το ότι η συμφωνία βρίσκεται προ των πυλών προκύπτει και από το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν «λεπτομερέστατα» για το περιεχόμενο της επικείμενης συμφωνίας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία εκφραζόταν η βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα είναι εθελοντική και προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο έπαιξε η ενεργός συμμετοχή των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στις συζητήσεις με πιστωτικά τους ιδρύματα.
Συμφωνία με την ΕΚΤ
Επίσης, διευκρίνιζαν ότι η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ασκεί το ρόλο της έναντι της Ελλάδας και μετά την απομείωση του δημόσιου χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε λεπτομερώς, μέσω τηλεδιάσκεψης, τους σημαντικότερους Ελληνες τραπεζίτες, καθώς και το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Η επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υποστήριζαν ότι είναι διασφαλισμένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και, φυσικά, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Εκείνο που επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση είναι η ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, χωρίς «πιστωτικό γεγονός» και αναδιάρθρωση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι η απομείωση που θα αποφασιστεί θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του βιώσιμου χρέους. Κι αυτό, γιατί, με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι πολύ μεγαλύτερα, τόνιζαν.
Διαφορετικός τρόπος
Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα της νέας στήριξης θα είναι διαφορετικός από εκείνον της 21ης Ιουλίου, δεν θα προβλέπονται δηλαδή τα τέσσερα σενάρια, που πρέπει να αποδεχθούν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 25% στο καθένα, ώστε να προκύπτει μια μέση μείωση 21%. Τώρα η μείωση θα είναι 50% και η διαδικασία διαφορετική.
Σχετικά με το πού θα βρεθεί το δημόσιο χρέος το 2020 με ένα «κούρεμα» της τάξης του 50%, απέφυγαν να το προσδιορίσουν, αλλά με έμμεσο τρόπο, δηλαδή την ανάλυση της βιωσιμότητας από την τρόικα, το «φωτογράφισαν» στο 120% του ΑΕΠ.
Οι κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι η απομείωση θα αφορά και τα ομόλογα των συνταξιοδοτικών ταμείων, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι το κράτος θα διασφαλίσει πλήρως τα Ταμεία, καλύπτοντας τις απώλειες, ώστε να παράσχουν την κοινωνική πολιτική, δηλαδή τη χορήγηση των συντάξεων. Διαβεβαίωναν, σε κάθε περίπτωση, πως δεν πρόκειται να μειωθούν συντάξεις, εξαιτίας του «κουρέματος».
Το ιστορικό
Το αρχικό PSI, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, προέβλεπε μείωση κατά 21% της αξίας του 90% των ομολόγων που λήγουν έως το 2020 και ανέρχονται σε 148,7 δισ. ευρώ. Με το σενάριο αυτό, η μείωση του χρέους θα ήταν 28 δισ. ευρώ.
Το ποσό κρίθηκε ανεπαρκές για τη μείωση του ελληνικού χρέους σε επίπεδα διαχειρίσιμα, και εκπονήθηκε νέο σχέδιο, για haircut του συνόλου (όχι μόνο του 90%) των ομολόγων λήξης έως το 2020, κατά 50%, που θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 75 δισ. ευρώ.
Θεωρήθηκε όμως ότι, επίσης, δεν επαρκεί για να δώσει μόνιμη λύση στο ελληνικό χρέος και προκειμένου να μη διευρυνθεί το ύψος του haircut, στα ομόλογα λήξης έως το 2020 αποφασίστηκε να επεκταθεί το «κούρεμα» ύψους 50% και στα ομόλογα λήξης έως το 2035. Πρόκειται για ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ.
Το πιθανότερο είναι το τελικό σχέδιο να συμπεριλάβει μόνο τα διαπραγματεύσιμα ομολόγα αναφοράς και όχι ειδικά δάνεια, το δάνειο της τρόικας και τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Αξιοσημείωτο είναι πως, μέχρι και το έτος 2035, τα συνολικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που λήγουν, ανέρχονται σε 341,5 δισ. ευρώ, αλλά από αυτά στο νέο διευρυμένο PSI θα ενταχθούν ομόλογα αξίας 200 δισ. ευρώ.
Στο 120% του ΑΕΠ
Στο ποσό των 100 δισ. ευρώ θα φτάσει η μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, εφόσον υλοποιηθεί σχέδιο για haircut κατά 50% των ομολόγων που λήγουν έως το έτος 2035.
Με τον τρόπο αυτόν, το ύψος του χρέους μειώνεται από το ποσό των 360 δισ. ευρώ σε 260 δισ. ευρώ, ή στο 120% του ΑΕΠ, αλλά το όφελος συρρικνώνεται από το νέο δανεισμό, στον οποίο θα προσφύγει η Ελλάδα για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων που θα πληγούν από το εκτεταμένο «κούρεμα».
Επίσης, με δεδομένους και τους αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ύψος του χρέους θα υποχωρήσει τελικά στο 120% του ΑΕΠ το έτος 2020.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε δηλώσεις τους στο Reuters, έθεσε θέμα συμμετοχής της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ΕΚΤ».
Ερωτώμενη για τις επιπτώσεις του haircut, η κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα της Συνόδου της Τετάρτης, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν σε ιδιωτικά χέρια και δεν θα κρατικοποιηθούν.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

12 σχόλια

  1. Αφιερωμένο εξαιρετικά

    “Το χοντρό μπιζέλι χορεύει τσιφτετέλι
    χορεύει τσιφτετέλι στο χορό των μπιζελιών
    και τα κολοκυθάκια χτυπάνε παλαμάκια
    πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν.

    Μ’ ένα πράσινο καινούργιο παπιγιόν
    προχωρώ για τον χορό των μπιζελιών
    Ήρθ’ η ώρα πια και γω, ήρθ’ η ώρα πια και γω
    να χορέψω με λαχτάρα, αγκαλιά με μια αγκινάρα
    το πρώτο μου ταγκό.

    Βλίτα και σπανάκι χορεύουνε συρτάκι
    χορεύουνε συρτάκι στο χορό των μπιζελιών
    κι η μπάμια η μεγάλη χορεύει πεντοζάλη
    πάνω στην πρασινάδα και πάνω στο γκαζόν.

    Μ’ ένα πράσινο καινούργιο παπιγιόν
    προχωρώ για τον χορό των μπιζελιών
    Ήρθ’ η ώρα πια και γω, ήρθ’ η ώρα πια και γω
    να χορέψω με λαχτάρα, αγκαλιά με μια αγκινάρα
    το πρώτο μου ταγκό.”


    Παραμυθοτράγουδο της Λιλιπούπολης για το πράσινο χρώμα.

    Μουσική: Λένα Πλάτωνος
    Στίχοι:Μαριανίνα Κριεζή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. SIGA RE, MHN PIASTOYME XERI XERI KI ARXISOYME NA XOREYOYME.
    ΑΝΤΕ ΡΕ SOBAREPSOY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφιερωμένο εξαιρετικά
    στο Χοντρομαλάααααακααααααα

    για ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΠΛΑΚΑ
    είναι ρε λεβέντη
    ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΦΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΞΙΟΤΙΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΤΗΣ
    ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΓΕΩΡΓΙΕ Α ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    ΟΤΑΝ ΛΕΓΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΤΩΣΟΥΜΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΑΤΑΙ
    ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕ Ο ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΞΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΣΥΧΑΖΑΜΕ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΩ ΕΙΧΑΤΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΝ ΠΡΟΒΗΚΑΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΣΑΣ .
    ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΚΟΨΑΤΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΝΙΧΡΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ,ΜΕ ΤΑΧΥΤΑΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ.
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΣΦΟΔΡΑ ΓΙΑΤΙ Ό ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Άτρωτοι οι…πατρίκιοι".πα$$οκ.

    φτάνει πια_____________________

    Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
    "ΔΙΟΡΙΣΕ" ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΟΥΛΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!
    Μετά από 16 χρόνια υπηρεσίας στην Ολυμπιακή, ως αεροσυνοδός,
    αποχώρησε το 2009 με εφ' άπαξ....
    50.000 ? !!!

    Στις 12 Νοεμβρίου 2010 με την απόφαση των υπουργών Ντόλιου, Σαχινίδη και Ρέππα,
    "διορίστηκε" στο δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εσωτερικών
    σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση.
    Δείτε το ΦΕΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. __________________________________________

    Πoλύ μπροστά είναι ΤΑ ΝΕΑ !!!
    Διαβάζουν βουλωμένο γράμμα!

    Καθώς δημοσίευσε πριν 2,5 χρόνια,
    το πρωτοσέλιδο της Πέμπτης που μας έρχεται!!!!

    Δείτε το:

    " Στάση ...πληρωμών
    Κήρυξε το Δημόσιο ! "

    Βουλωμένο γράμμα διαβάζετε ρε αθεόφoβοι!!!
    Μπράβο και πάλι....
    (5.03.2009)
    _______________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΔΗΛΑΔΗ....
    Ο Βενιζέλος προανήγγειλε και το τέλος του παπανδρεϊσμού.__________________________

    Η χθεσινή παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου από τις Βρυξέλλες, ο οποίος ζήτησε διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για το κούρεμα και ουσιαστικά άνοιξε την πόρτα των πρόωρων εκλογών, έχει κι ένα ακόμη βασικό στοιχείο: Ότι ο κ. Αντιπρόεδρος σήμανε το τέλος του Παπανδρεϊσμού στην Ελλάδα.
    Το ότι βγαίνει ένας υπουργός και προαναγγέλλει τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες και δεν το κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σημαίνει ότι ουσιαστικά ο κ. Παπανδρέου έχει τελειώσει.

    Και πιθανότατα στις επικείμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ να μην πάει καν με τον κ. Παπανδρέου επικεφαλής.

    Όσο κι αν τα παπαγαλάκια του Μαξίμου διαρρέουν ότι ο Γιώργος δεν παραιτείται, τι άλλη μεγαλύτερη απόδειξη παραίτησης υπάρχει από τον κ. Βενιζέλο να βγαίνει μπροστά και να θέτει τους όρους των πολιτικών πρωτοβουλιών που θα λάβει η κυβέρνηση ;

    Αν ο πρωθυπουργός ήθελε να ηγηθεί μιας προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ να πάει σε εκλογές και να τις διεκδικήσει, θα έβγαινε μπροστά, θα ανακοίνωνε τις πολιτικές πρωτοβουλίες που του ζητούσαν οι βουλευτές του, θα εγγυούνταν της ενότητας του κόμματος που δείχνει να αποσυντίθεται.

    Όμως, φαίνεται να επιλέγει το δρόμο της σιωπηρής διαφυγής από την εξουσία.
    Ούτε που θα καταλάβουμε δηλαδή πότε πήγαμε σε εκλογές χωρίς να ακούσουμε τίποτε για τον κ. Παπανδρέου.

    Ο μαρτυριάρης κ. Καρατζαφέρης, είπε στο Mega ότι η επόμενη Δευτέρα δε θα είναι ίδια με τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου. Πιθανότατα, λοιπόν, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, όταν στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, χωνέψουμε το μεγάλο κούρεμα, θα ξεκινήσουν και οι πολιτικές πρωτοβουλίες. Ολομέλεια της Βουλής, προσπάθεια για ψήφιση με 180 βουλευτές και τελικά εκλογές προς τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

    Ουσιαστικά, όμως, από την ώρα που ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε τις εκλογές δεν έχουμε πρωθυπουργό.

    Είθισται στο ποδόσφαιρο να λέμε για τους προπονητές αν θα κάνουν παρέλαση, εννοώντας ότι δε θα προλάβουν να είναι στον πάγκο μέχρι την εθνική επέτειο.

    Πλέον μπορούμε να πούμε ότι ο κ. Παπανδρέου δε θα είναι στον πάγκο της… Εθνικής Ελλάδας την 28η Οκτωβρίου.

    Τυπικά μπορεί να ασκεί καθήκοντα, ουσιαστικά όμως έχει τελειώσει, τον παραίτησε το μεγάλο αφεντικό, ο λαός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επείγον, χάθηκε μπούλης στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας. Θα τον αναγνωρίσετε από τα σουβλάκια που κρατάει στο χέρι και από την χαρακτηριστική φράση που λέει συνέχεια: θέλω playstation ουααααααααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τον βενιζέλο τον πίστεψα ότι μπορεί να δώσει στην πολιτική ζωή αυτό που έλειπε , εντιμότητα και σωστές κατευθύνσεις για προκοπή του τόπου .
    Όταν έμαθα ότι είναι αυτός που έφτιαξε τον νόμο της παραγραφής των κακουργημάτων των απατεώνων πολιτικών προς τον έρμαιο αυτό τόπο απογοητεύτηκα και ήρθε καπάκι το τελευταίο του που κόστισε 900.000 ευρώ η λειτουργία του γραφείου του, ήρθε και έδεσε ΟΤΙ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΥΤΗ. Μα γιατί να τους ανεχόμαστε πατριώτες , να τους γιαουρτώνουμε σε κάθε ευκαιρία και εθνική απαίτηση όλοι τους στον εισαγγελέα καταχρέωσαν τον τόπο και για μια 30 χρόνια και αν το πάρι επάνω της η πατρίδα μας . ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν πρόκειται να ψηφίσει παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας η ΝΔ.

    «Εάν η επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας από τους 180 βουλευτές εμπεριέχει όρο ότι η Ελλάδα παραχωρεί ένα κομμάτι της εθνικής της κυριαρχίας, η ΝΔ θα καταψηφίσει», ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

    Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δέχεται πολιτικό εκβιασμό, δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, δεν έχει άποψη και απλά παρακολουθεί και σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση της κυβέρνησης προς τη ΝΔ.

    Και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά δήλωσε στο ΒΗΜΑ FM ότι “δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί σύμβαση με παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων”.

    Ισχύει η δέσμευση του κ. Σαμαρά, πρόσθεσε ο κ. Σταμάτης. Ο κ. Σαμαράς είπε, μην βάζετε 150, μην βάζετε 180, εάν η σύμβαση είναι καλή θα την ψηφίσω ας είναι και 150, αν είναι 150 δεν θα την ψηφίσω ας ζητάτε και 280.

    Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ “η ερμηνευτική δήλωση κάτω από το άρθρο 28 λέει, το άρθρο αυτό ψηφίζεται και ισχύει για να αντιμετωπίσει το θέμα της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Δεν καθιερώνει γενική ρήτρα απόκλισης από ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, αλλά εισάγει εξαίρεση ad hoc για την περίπτωση της ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος δεν πρόκειται να εισηγηθεί τέτοιο.

    Αν προκύπτει εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας,
    αυτή δεν «γιατρεύεται» με την υπερψήφιση της συμφωνίας αυτής με τον αριθμό που προβλέπει
    η παράγραφος 2 του άρθρου 28…“

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΕΝΑ ΜΑΛΑΚΑ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. όσο τους κοιτάω ( Παπ και Βενιζ ) τόσο πιο πολύ πείθομαι για το ότι κάτι μας κρύβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση