GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιμένοντας τα νέα από την Εσπερία…

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου Σαν αντήχηση με καθυστέρηση σημαντικά μεγαλύτερη του ενός έτους έρχονται τα λόγια ξένων παραγόντων να συναντήσο...

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Σαν αντήχηση με καθυστέρηση σημαντικά μεγαλύτερη του ενός έτους έρχονται τα λόγια ξένων παραγόντων να συναντήσουν τα δικά μας: «Το θέμα δεν είναι αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα έχει ήδη χρεοκοπήσει, το μόνο ερώτημα είναι το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί το αναπόφευκτο κούρεμα, καθώς και πώς θα περιοριστούν οι παράπλευρες επιπτώσεις στην υπόλοιπη Ευρώπη», δηλώνει τώρα με τη σειρά του ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην υπουργός Οικονομικών, που προαλείφεται για υποψήφιος καγκελάριος με τη σημαία του SPD. Αυτή η δήλωση συνοδευόμενη από την εκτίμηση του ιδίου ότι θα απαιτηθεί καμιά δεκαετία για να βγει πλήρως η Ελλάδα στη χρηματαγορά, συμπίπτει ασφαλώς με αυτά που...
 γράφαμε πριν η κυβέρνηση και οι «ρεαλιστές» διαπλεκόμενοι σύμμαχοί της καταφύγουν στον μονόδρομο της τρόικας, τον οποίο οι ίδιοι εκβιαστικά κατασκεύασαν.
Αν οι καθεστωτικοί «ρεαλιστές» διακατέχονταν από πραγματικό ρεαλισμό και όχι από αθεράπευτο καιροσκοπισμό και απληστία, θα προσέθετα, θα φρόντιζαν να αντιμετωπίσουν την απειλή της πιστωτικής κρίσης με ένα καλοδομημένο σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους και αναδιάρθρωσης - με αντίστοιχη προσαρμογή - του ιδιωτικού. Οι Γερμανοί τους το πρότειναν αργότερα όταν διεξάγονταν συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τον «μηχανισμό στήριξης», διασφαλίζοντας μάλιστα την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, υπό τους ίδιους όρους που το επιχειρούν και σήμερα.
Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, γνώριζε πολύ καλά την «θεωρία» του πράγματος, καθώς δήλωνε στον ιταλικό τύπο ότι «την αναδιάρθρωση ή την κάνεις στην αρχή ή καθόλου». Όλοι ξέρανε τί έπρεπε να πράξουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της χώρας, αλλά επέλεξαν να υπηρετήσουν αποκλειστικά το συγκυριακό δικό τους συμφέρον: να βγάλουν και το υπόλοιπο των «αρπαχτών τους» στο εξωτερικό, να διαμορφώσουν ένα μοναδικό παιχνίδι κερδοσκοπίας με τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, να προκαλέσουν θεσμική αποσταθεροποίηση, να επιφέρουν τεράστια κοινωνική αναστάτωση, να τροφοδοτήσουν συμπλέγματα και το μίσος μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στο εσωτερικό αυτών των ομάδων, να εξευτελίσουν απολύτως την πολιτική και διοικητική δυναμική της χώρας, να υπερτονίσουν την διάσταση της διαφθοράς – την οποία οι ίδιοι καλλιέργησαν - να τα κάνουν γενικότερα όλα μπάχαλο και ρημαδιό, για να διασωθεί η ήδη εξευτελισμένη και ανυπόληπτη πολιτικομεγαλοεπιχειρηματική τάξη της χώρας μας.
θυμάστε το τραγουδάκι: «Τώρα κλαις γιατί κλαις, συ δεν είσαι που γέλαγες χτες, μόνη σου έχεις γκρεμίσει όσα εγώ είχα χτίσει, τώρα τάχα γιατί κλαις…». Ως υπόκρουση της πολύ καθυστερημένης αντήχησης των λόγων του γράφοντος μοιάζει αυτό το στιχάκι! Μπα, δεν κλαίνε, εσύ και εγώ κλαίμε φίλε αναγνώστη, οι διαπλεκόμενοι μπορεί να είναι αγχωμένοι, αλλά ξέρουν ότι δίχως λαό ενωμένο και αποφασισμένο να πάρει την τύχη (του) στα χέρια του, μονά- ζυγά θα είναι δικά τους. Για αυτό κάνουν ότι μπορούν, ώστε να προκαλέσουν διχόνοια, μνησικακία, φθόνο μεταξύ των ιδιαίτερων ομάδων των δύο-τρίτων της κοινωνίας. Το τρομερό μάλιστα είναι ότι η αριστερά δεν κάνει απολύτως τίποτα ώστε στρατηγικά να περιορίσει αυτό το κακό, αυτόν τον δαίμονα. Μοιάζει σαν και αυτοί να έχουν συμμαχήσει μυστικά μαζί του ή να είναι απολύτως χαμένοι στον μικρόκοσμό τους, ανίκανοι να καταλάβουν την πρόκληση των καιρών.
Τώρα, η «μηχανή» που στήθηκε σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας αρχίζει να αποκαλύπτεται ακόμη και στα μάτια των θεόστραβων πελατών του καθεστώτος. Τώρα που το καπάκι ανοίγει αναγκαστικά από τους απέξω, θα καταλάβετε πόσο δίκιο είχαμε σε όλα: και ως προς τις εκτιμήσεις και ως προς τις προτάσεις. Μόνον που τώρα αμφιβάλω αν θα μπορούσαμε να σώσουμε οτιδήποτε παραμένοντας στην ευρωζώνη. Πόσο μάλλον αν αυτό συνδυαστεί με την συγκυριακή υιοθέτηση ενός διπλού νομισματικού συστήματος! Τώρα δεν υπάρχει ζωή με ευρώ στην Ελλάδα, φίλοι. Ξεχάστε το! Δεν γίνεται πλέον με αυτό δυναμικό αναπτυξιακό παιχνίδι. Όλοι το ξέρουν, αλλά δεν συμφέρει να το ομολογήσουν, φυσικά! Είμαι μάλιστα απολύτως βέβαιος ότι η επιστροφή σε ένα εθνικό νομισματικό σύστημα, εί δυνατόν συνδεδεμένο με το ευρώ, ήταν η επιθυμία της ελληνικής ελίτ από την αρχή της πιστωτικής κρίσης. Και αυτό όχι με τον «Constructivism» που αποτελεί την πιο συνηθισμένη μεθοδολογία πολιτικής κριτικής που χρησιμοποιώ, αλλά με τον «νεορεαλισμό», που είναι η δική τους πολιτική λογική δομή προσέγγισης των πραγμάτων .
Οι διαπλεκόμενοι συνειδητά μπήκαν στο παιχνίδι που κατέληξε στην πιστωτική κρίση για να την διαχειριστούν επ' ωφελεία τους, μετατρέποντάς την σε εθνική κρίση. Το κύριο χαρακτηριστικό της «εθνικοποίησης» της κρίσης είναι η εκτίναξη της ανεργίας. Αυτός είναι ο μηχανισμός καταστροφικής καθυπόταξης των λαών. Όσοι προκαλούν εθνική κρίση, αποφεύγοντας παράλληλα την επαναστατικοποίηση της κοινωνίας και την πολιτική δόμηση μιας στρατηγικής ηγεμονίας των προοδευτικών-λαϊκών δυνάμεων, βγαίνουν μακροπρόθεσμα πολλαπλά κερδισμένοι. Αντί η αλήθεια να τους κυκλώσει, να τους σφίξει και να τους πνίξει, κυκλώνουν αυτοί την αλήθεια και την μετατρέπουν σε φάρσα.
Την αρχή αυτής της φάρσας ζούμε τούτες τις μέρες ολοκλήρωσης του διεθνούς παιγνίου, που αφορά στο μέλλον της χώρας μας. Το κακό είναι ότι σε μεγάλο βαθμό η ελληνική κοινωνία υπήρξε εντελώς απούσα σε αυτό το παιχνίδι οιονεί διαπραγμάτευσης της τύχης μας. Και συνεχίζει να απέχει περιμένοντας τα νέα από την Εσπερία!
Τραγικό «λάθος» κάνουμε. Μόνον που δεν πρόκειται ακριβώς για λάθος. Είναι το αποτέλεσμα του νεοελληνικού πολιτισμού, κυρίως έτσι όπως διαμορφώθηκε από τα μέσα του 1990. Ποτέ μια επαρχιώτικη, συμπλεγματική κουλτούρα, μπολιασμένη με το «αμερικανικό όνειρο» και την μικροαστική αποκοτιά, δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην πολιτικοποίηση με όρους αυτοκυβέρνησης και δημοκρατικής εξέλιξης. Όταν «ακούω» τα παιδιά του νεοφιλελευθερισμού να αγανακτούν, πολύ το διασκεδάζω αλλά στο τέλος τρομάζω. Λέγοντας «θέλουμε τεχνοκράτες, κάτω οι πολιτικοί», αντιλαμβάνομαι ότι στη πραγματικότητα αναζητούν μια ολιγαρχική, αυταρχική δομή για να τους διοικήσει. Όλο και περισσότεροι αγανακτισμένοι αναζητούν μια μορφή χούντας. Η παραμονή στο ευρώ υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για την πατρίδα μας, θα νομιμοποιήσει αυτή την τάση. Η μερική έξοδος μας από την ΕΕ, από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει μια αντιδημοκρατική εξέλιξη. Όλα εξαρτώνται από τις στρατηγικές κινήσεις της ευρύτερης αριστεράς στην σκακιέρα της εσωτερικής πολιτικής, αλλά και από την αμερικανική πλευρά που καθοδηγεί ένα κρίσιμο πολιτικά μέγεθος της δεξιάς, το οποίο παραπλανητικά ή ασυνείδητα, μετά την κατάρρευση του διπολισμού, εμφανίζεται ρωσόφιλο.
Το παιχνίδι είναι ακόμη ανοιχτό, δίχως όμως «στρατηγούς» από τη βάση δεν υπάρχει καμία πιθανότατα θετικής έκβασης για τον ελληνικό λαό. Το κρίσιμο πολιτικά ερώτημα δεν είναι πλέον ασφαλώς αν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, ή ακόμη πώς και πότε, αλλά ποιά θα μπορούσε να είναι η ενωτική απάντηση του ελληνικού λαού στην εθνική κρίση με αντικυβερνητικά και δημοκρατικά κριτήρια. Δεν ωφελεί να δοκιμάσω ξανά να απαντήσω προσωπικά στο ερώτημα. Αυτό είναι κατασκευασμένο να απαντηθεί από την πολιτική, ενωτική δράση όσων ισχυρίζονται ότι διακατέχονται από προοδευτικό πατριωτισμό. Δυστυχώς, αν όλοι ετούτοι δεν απασχοληθούν σοβαρά αυτό το σαββατοκύριακο με το παραπάνω ερώτημα, οδηγούμενοι από Δευτέρα σε εντελώς διαφορετική πολιτική δράση με αλτρουισμό και δίχως ιδιοτέλεια, το «δυστυχώς επτωχεύσαμε κρατικώς» θα πρέπει να ερμηνευθεί ως «δυστυχώς μπατιρίσαμε γενικώς και κυρίως πολιτικώς και πολιτισμικώς».

6 σχόλια

  1. μην χαλάτε φαιά ουσία τι και πώς για τους γαμημένους .===============================

    Ο καριόλης υπηρετεί αμερικάνικα συμφέροντα και εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία όπως έκανε με τους αγωγούς , όπως έκανε με το σχέδιο Ανάν, όπως έκανε με τo T3 που έγινε Τ10 , οπως έγινε με τα CDS του ΤΤ.

    Το θέμα δεν ειναι αυτός, ειναι τι σκατά κάνουν οι υπόλοιποι που τον περιτριγυρίζουν , υπουργοί, βουλευτές παρατρεχάμενοι και λοιπά λαμόγια.

    Όσο γλυκιά αν ειναι η εξουσία και όσο πεινασμένοι/ξιπασμένοι αν ειναι αυτοί, δυσκολο να μην καταλαβαίνουν οτι οχι μόνο οι μέρες τους ειναι μετρημένες αλλά και το μέλλον τους προδιεγραμμένο και μαύρο.

    Τελευταία τους προσπάθεια για διάχυση/συγκάλυψη ευθυνών η συγκυβέρνηση με πρόσχημα την αποφυγή στάσης πληρωμών/χρεοκοπίας οταν ειναι γνωστό οτι το επόμενο ομόλογο λήγει τον μαρτιο 2012 αρα δεν υφίσταται τέτοιος κίνδυνος.

    Ο πού στης που θα δεχθεί κάτι τέτοιο και συμπλεύσει μαζύ τους θα έχει την ίδια τύχη.
    κατάλαβατε πουλιά μου?

    Υ.Γ.
    και επειδή πολύ μελάνι(?) χύνεται γι΄αυτούς τους αλήτες.
    Ειναι ξεκάθαρο οτι έχουν γατζωθεί και δεν πρόκειται να φύγουν μόνοι τους αν δεν τους διώξει ο κόσμος the ..hard way.

    Ξυπνάτε ....μπέεε...προς θάνατο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ELIA MOSSIA (ΗΛΙΑΣ ΜΟΣΙΑΛΟΣ): ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
    -------------------------------
    Ο κ. Μόσιαλος βρήκε δυο τύπους άχρηστους και στο έπακρον δοσίλογους που αποκαλούν τον εαυτόν τους δημοσιογράφο και έπαιξε το παιγνίδι του σήμερα το πρωϊ άψογα…!!!

    Tα δύο « Τσακάλια» δημοσιογράφοι του MEGA ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, σήμερα το πρωί δίδασκαν σε παιδιά του δημοτικού δημοσιογραφία κάνοντας παιδαριώδεις η μάλλον ηλίθιες ερωτήσεις στον εκπρόσωπο της «ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ- ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ» κ. Μόσιαλο…!!!

    Οκ. Μόσιαλος απέρριψε συλλήβδην όλο το.....Ελληνικό σύστημα συγκρίνοντας πολλές φορές στο ένα άκρο τα συστήματα της Πορτογαλίας και καμιά φορά και της Βουλγαρίας η στο άλλο άκρο της Γερμανίας και της Δανίας, βγάζοντας έξω της Αγγλίας γιατί αυτούς δεν τους εκπροσωπεί…!!

    Ήταν ξεκάθαρος στην πρωινή εκπομπή σήμερα του MEGA ο κ. Μόσιαλος, « οι Έλληνες έχουν τριπλάσια ιδιοκτησία από τους Γερμανούς και τους Δανούς οι οποίοι μας δανείζουν», από την άλλη οι «Πορτογάλοι δεν έχουν αφορολόγητο»…!!!

    Με τέτοιες φασιστικές φράσεις ο κ. Μοσιαλος άνοιξε πλέον τα χαρτιά της κυβέρνησης για το οπού το πάει…

    Όλα όσα απέκτησε , συνέχιζε να λέει ο εκπρόσωπος της ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ κυβέρνησης, κ. Μόσιαλος ο Ελληνικός Λαός , είναι από τα δανικά που έπαιρνε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια και κατάφερε να ζεί πολύ καλλίτερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους που μας δανείζουν….!!!

    Δεν μας είπε όμως ο κ. Μόσιαλος:
    Γιατί οι Οι Άγγλοι δεν πληρώνουν φορολογία για τα ακίνητα…!!!
    Πώς κατάφεραν μερικοί Έλληνες να φιγουράρουν στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας των πλουσιοτέρων του κόσμου…!!!

    Πώς σήμερα δεν φορολογούνται οι παραπάνω παρά μόνο ο Ελληνικός λαός…!!!

    Πως καταφέρνουν οι Έλληνες πολιτικοί να μην θέλουν με τίποτα να απεγκλωβιστούν από την εξουσία…!!!

    Ας συγκρίνει ο κ. Μόσιαλος τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα σε σχέση με την γεωγραφική της θέση και τα πλούσια σε κοιτάσματα και ενέργεια αποθέματά της…!!!
    Ότι οι έλληνες έχουν κατακτήσει το παγκόσμιο στερέωμα με την σκέψη τους και την γνώση του…!!!


    ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.

    Συγκροτείται ΕΛΛΗΝΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ επιτροπή για να καθοδηγήσει την χώρα σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της, επειδή είπε « θα μας παρέχουν τεχνογνωσία»..!!!

    Το ύφος του κ. Μόσιαλου ήταν άκρως προκλητικό και υποτιμητικό και σε καμία περιπτώσει δεν ήταν αποδεκτό από κανέναν Έλληνα πολίτη, ας τον μαζέψουν γιατί θα είναι πολύ αργά…!!!

    Τό έργο της παγκόσμιας διακυβέρνησης είναι σε πλήρει εξέληξη...!!!

    Ο Ελληνικός βεβαια..λαός συνεχίζει να κοιμάται...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. SOS———-SOS———-ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ———–SOS————-SOS———
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΑΣΙΛΕΥΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΗ

    ΜΕ ΑΙΤΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΡΕΣ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ 142 ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ <> ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΜΕΡΚΕΛ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗ Ο ΠΙΟ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΠΡΙΝ 14 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΓΙΑ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΦΟΡΟ KAI ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ.ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστός Γιαννακόπουλε.
    Είχα παρεξηγήσει παλαιότερα κάτι που έγραφες σε ένα άρθρο σου,αλλά τελικά
    είσαι εντάξει παιδί και είναι αλήθεια
    ότι θέτεις το πρόβλημα στις σωστές του διαστάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΑΤΕ ΣΚΑΤΑ! ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΑΤΕ ΣΚΑΤΑ! ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ!

    Για να μας το συστήνεις,κάτι θα ξέρεις εσύ.Έχεις φάει πολλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση