GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η άκρα δεξιά στην εποχή της κρίσης...

Από το tvxs.gr Συζήτηση με θέμ α “Η άκρα δεξιά στην εποχή της οικονομικής κρίσης ” διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πράσινο Ινστιτούτο. Πρόκ...

Από το tvxs.gr

Συζήτηση με θέμα “Η άκρα δεξιά στην εποχή της οικονομικής κρίσης” διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πράσινο Ινστιτούτο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ιδρύθηκε την άνοιξη του 2011 με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων και σκοπεύει τη διάχυση των ιδεών της Πολιτικής Οικολογίας μέσα από συζητήσεις, μελέτες, εκδόσεις και έρευνες.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Βασιλική Γεωργιάδου ανέφερε πως...
“η άκρα δεξιά που εμφανίζεται στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν υπολειμματική και φθίνουσα αλλά συνέχεια του αντι-διαφωτιστικού ρεύματος. Έχει μια διφορούμενη στάση απέναντι στον κοινοβουλευτισμό: αντισυστημική/εναντιωματική αλλά και προσπάθεια για ενσωμάτωση σ’αυτόν, με αποτέλεσμα να καταλήγει το ακροδεξιό κόμμα να γίνει ο «ιδεατός συλλογικός λαϊκιστής».
Όπως επισήμανε η ίδια, “στη δεκαετία του 70 μεγαλώνει η δύναμη της ακροδεξιάς από ψήφους συντηρητικών ψηφοφόρων που διαμαρτύρονται ενάντια στην προγραμματική σύγκλιση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Στη δεκαετία του 90 με την παγκοσμιοποίηση και τη μετανάστευση οι ψήφοι των ακροδεξιών προέρχονται από τους δυσαρεστημένους και τους φοβισμένους και των δύο παραδοσιακών συνασπισμών. Σήμερα ο πολιτικός εξτρεμισμός, η ανοχή της βίας και η απαξίωση του κοινοβουλίου, όντας αρχετυπικές ακροδεξιές στάσεις και συμπεριφορές που στο πλαίσιο της κρίσης γίνονται ανεκτές, συνιστούν την διάχυτη άκρα δεξιά”.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Δημήτρης Ψαρράς τόνισε πως “ η πρωτοφανής οικονομική κρίση και η πολιτική της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρούς κραδασμούς στο πολιτικό σύστημα, το οποίο ήδη βρισκόταν σε μερική αποσύνθεση. Το νέο πολιτικό σκηνικό δεν έχει βέβαια ακόμα καταγραφεί εκλογικά, αλλά σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις διαγράφεται καταστροφικό για την κυβερνητική παράταξη και σκοτεινό για τον δικομματισμό, ενώ φαίνεται ότι ενισχύονται τα μικρότερα κόμματα.
Μάλιστα συμπλήρωσε πως : αν για τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν την πολιτική του Μνημονίου μια τέτοια δημοσκοπική άνοδος είναι αναμενόμενη, την έκπληξη κάνει για μια ακόμα φορά το ΛΑΟΣ, το οποίο με πολλές παρεμβάσεις στήριξε την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να υφίσταται φθορά απ’ αυτή του τη στάση, κάτι που συμβαίνει για παράδειγμα με το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη. Η στάση του κ. Καρατζαφέρη στην κρίσιμη ψηφοφορία του Μνημονίου έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και μάλιστα έχει θεωρηθεί ως ένα στοιχείο που διαφοροποιεί το ΛΑΟΣ από άλλα ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα, τα οποία κατά κανόνα ακολουθούν μια λαϊκιστική αντιπολιτευτική πολιτική που συνοδεύεται από «φιλολαϊκή» ρητορεία.
Στην έλλειψη της ικανότητας της διάκρισης και στη Ναρκισσιστική Νοσταλγία μιας μυθικής κοινότητας εντόπισε την κοινωνική Ψυχοπαθολογία του Φασισμού ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδωρίδης. Ο ίδιος είπε πως: “η μεταπολεμική απαξίωση του όρου μέσα κατάχρηση αλλά και την απώθηση του ιστορικού περιεχομένου του είναι και η αιτία της τωρινής έκπληξηε για την εκρηκτική άνοδο του Φασισμού που θυμίζει την έκπληξη του Ραντεκ”.
“Οι Κίνδυνοι του φασισμού ενεδρεύουν σήμερα ξανά στην παγκόσμια κρίση που βιώνεται ως τραύμα , ξαφνικό αναπάντεχο, άδικο” σχολίασε.
Τέλος ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος εστίασε στις εθνολαϊκιστικές, όπως τις χαρακτήρισε, αντιλήψεις της Θεσσαλονίκης και έκανε ιστορική αναδρομή στα φαινόμενα του εθνικισμού και του αντισημιτισμού. “Αυτό το κλίμα εκφράζουν σήμερα γνωστά πρόσωπα, με ένα πανελλαδικό πια (τηλε)ακροατήριο, ευάλωτο στην εθνικιστική και μισαλλόδοξη δημοκοπία, το φτηνό λαϊκισμό και τον ανέξοδο τοπικισμό. Υπάρχει, λοιπόν, η ανάγκη αυτοκριτικής ματιάς αλλά και ενεργοποίησης των ζωντανών δυνάμεων της πόλης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ακόμη, η «άλλη» Θεσσαλονίκη ασφυκτιά” σχολίασε ο κ. Τρεμόπουλος.

9 σχόλια

  1. Quiz: ΕΑΝ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΧΕ ΣΩΣΕΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΟΣΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ???

    500 EYΡΩ ΜΙΣΘΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔ.ΤΟΜΕΑ, ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ 170 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΡΑΧΜΕΣ.

    ΜΑ ΤΟΣΑ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΚΑΙ ΕΠΙ ΔΡΑΧΜΗΣ. ΑΡΑ ΤΙ ΕΣΩΣΕ Ο ΠΑΛΙΟΜΑΛΑΚΑΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ta ‘’proodeftika scupidia’’ san kai esas mas eferan se afto to xali .
    Autus pou anaferete einai apla grafikoi. Eseis este oi epikindini

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ‘’ … πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό … ‘’
    Αν σκεφτω ότι είναι πασοκοι που βαζουν θεματα για ‘’ξεκαρφωμα’’ θα με πητε κακοβουλο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χωρίς... πάτο οι απαιτήσεις της τρόικας-Ζήτησαν κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης

    Κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή μείωση των βασικών μισθών ζήτησαν οι επικεφαλής της τρόικας από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή την άμεση υπογραφή νέας που θα φέρει μειώσεις μισθών.

    Τις επιφυλάξεις του για το θέμα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης φέρεται να εξέφρασε ο Γ. Κουτρουμάνης.

    Τα στελέχη της τρόικας ζήτησαν και τριετές πάγωμα της επικύρωσης των κλαδικών συμβάσεων και ο υπουργός Εργασίας αντιπρότεινε να προωθούνται όσες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν μηδενικές αυξήσεις.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν λιγότερες από 20 εργαζόμενους.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαιοδοσία να εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης.

    Παπανδρέου: Δεν είμαστε Ινδία

    Το θέμα σχολίασε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας φέρεται να είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θεσμούς που προστατεύουν τους εργαζόμενους, δεν είμαστε «Ινδία» και ούτε πρόκειται να γίνουμε.
    ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ..Η ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Οι κίνδυνοι του φασισμού"
    Ο φασισμός κύριε Τρεμόπουλε διακρίνεται σε δύο τύπους:
    τον γκρίζο, που είναι ο γνωστός, και
    τον κόκκινο, τον δικό σας.
    Φασισμός σημαίνει να μην επιτρέπεις στον άλλο να έχει μία λογικά τεκμηριωμένη άποψη, ενώ εσύ δεν τεκμηριώνεις ποτέ την δική σου.
    Είστε αριστερά ρεμάλια, τα οποία δεν ανέχονται καμία άλλη άποψη, ακόμα και κομμουνιστική. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στα πατριωτικά βιβλιοπωλεία κάηκε και το καθαρά κομμουνιστικό περιοδικό "ρεσάλτο".
    Εσείς, οι αριστεροί δήθεν αλήτες, με δεξιές πάντα τσέπες, ενδιαφέρεστε πάντα για κορώνες και βαρύγδουπες διαπιστώσεις, στυλ Καρατζαφέρη, χωρίς ποτέ να δίνετε λύσεις. Και βέβαια κρατάτε για τον εαυτό σας το προνόμιο του σωστού, του αμφισβητία, ενώ όλοι οι άλλοι είναι λάθος. Και θέλετε να μπείτε στην Βουλή, όπου κανένα κόμμα δεν τηρεί δημοκρατικές διαδικασίες διαδοχής, μια Βουλή φασιστών δηλαδή.
    Η ΜΚΟ, μήπως τα "παίρνει" από κάποιο πρόγραμμα που πληρώνουμε εμείς τα κορόιδα;
    Ένα έχω να πω: κάτω όλοι οι φασισμοί γκρι και κόκκινοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο κ. Σαμαράς θα μπορούσε να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τον Πορτογάλο κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Κι αυτός ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.
    Δεν ξέρω αν τον κ. Κοέλιο απασχολεί πώς θα εορταστούν τα 200 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας της χώρας του. Είναι βέβαιο ότι έχει καταλάβει ότι για μια χώρα υπερχρεωμένη, ο μόνος δρόμος ανάκτησης εθνικής, οικονομικής και δημοσιονομικής ανεξαρτησίας, είναι η άμεση δημοσιονομική εξυγίανση. Υποθέτω ότι στις πατριωτικές ομιλίες του ο κ. Κοέλιο δεν μοιράζει φτηνές υποσχέσεις «επαναδιαπραγμάτευσης», αλλά ένα σοβαρό σχέδιο ταχείας μετάβασης σε πρωτογενές πλεόνασμα.
    Σε μια περίοδο που επιτάσσει καθολική ευθύνη, θυσίες και πόνο, η πολιτική του κ. Σαμαρά έχει τον λαϊκισμό γραμμένο στο κούτελό της. Θέλει το δάνειο αλλά χωρίς τους όρους, θέλει ευρωομόλογο και σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή τα λεφτά των Γερμανών, αλλά χωρίς έλεγχο του πώς τα ξοδεύουμε.
    Μιλά για μείωση του ελλείμματος, αλλά εξαγγέλλει μειώσεις φόρων που θα το γύριζαν στο 2009. Μιλά για μείωση του κράτους, ανώδυνα, χωρίς απολύσεις.
    Μιλά για απελευθέρωση των επαγγελμάτων, αλλά στηρίζει κάθε πληττόμενη συντεχνία.
    Μιλά για αποκρατικοποιήσεις, αλλά απειλεί με ειδικά δικαστήρια αν πουλήσουν σε χαμηλή τιμή. Μιλά για μεταρρυθμίσεις, αλλά καταψηφίζει τις περισσότερες, από το ασφαλιστικό μέχρι τον Καλλικράτη. Μιλά για αλληλεγγύη και υπευθυνότητα στην Ε.Ε., αλλά αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στην Ευρωζώνη από τον πολιτικό διχασμό στην Ελλάδα. Ο κ. Σαμαράς ξέρει ότι το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό πρόβλημα της χώρας σήμερα δεν είναι ούτε ο δημοσιονομικός πανικός ούτε οι αστοχίες της κυβέρνησης. Είναι η έλλειψη εθνικής αξιοπιστίας.
    Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στο ευρώ που δεν πείθει ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό, τι χρειάζεται για να σωθεί. Οι εταίροι κοιτούν την Ελλάδα και τι βλέπουν; Βλέπουν μια κυβέρνηση που παλεύει, με τεράστιες αδυναμίες, με οριακή πλειοψηφία στη Βουλή. Από αριστερά δύο κόμματα να επενδύουν πολιτικά στην καταστροφή, στηρίζοντας την ανομία, το «δεν πληρώνω», για να μη λειτουργήσει τίποτα. Κι από δεξιά βλέπουν το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα να πολιτεύεται σαν να είμαστε ακόμα στο 2007.
    Βλέπουν μια οικονομία που η επιβίωσή της κρέμεται από τη μεγαλοψυχία των εταίρων, κι από την απειλή ότι αν βουλιάξει θα τους πάρει μαζί της. Και διακρίνουν τις πολιτικές δυνάμεις να διαγκωνίζονται για το καλύτερο τραπέζι πίστα στο κατάστρωμα του Τιτανικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσε πρώτα να γίνουν οι εκλογές και ύστερα πες μας για το αν υπέστη ή όχι φθορά το κόμμα του ΛΑΟΣ.
    Εγώ που το είχα ψηφίσει, μετά τις κωλοτούμπες υπέρ των δύο μεγάλων κομματων, δεν πρόκειται να ξανακάνω το ίδιο λάθος και ψάχνω εναγωνίως για άλλο κόμμα.
    Όσο για την άκρα δεξιά, γιατί τόση αγωνία για το τί πρεσβεύει;
    Δεν έχουν οι Οικολόγοι άλλα θέματα σοβαρώτερα να ασχοληθούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και εγω οπως πολλοι αλλοι ψηφισα λαος αλλα οχι μονο δεν τους ξαναψηφιζω αλλα τους σιχαθηκα πιο πολλοι και απο τους σιχαμενους πασοκους
    μονη λυση πλεον ειναι η χρυση αυγη για να σωσουμε ακομα οτι προλαβουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σκεχου για να λενε τετοιες ασυναρτησιες οι αριστεροι, τι κονομανε γιατι δεν ειναι δυνατον να πιστεψει καποιος οτι αυτες τις μαλακιες τις λενε τσαμπα....η κουρτοβικ δηλαδη που εχει φτιαξει ενα φορουμ υπερ των αραπαδων (και κατα των ελληνων) παιρνει επιδοτηση ΕΝΑ ΕΚΚΑΤΟΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ!!! (1.000.000) ο ανθελληνας ο κουρτογλου ξεπερναει το ενα εκατομυριο ετησιως στην ερτ (1.000.000) στη δημοσια τηλεοραση!!!! ο μακης τριανταευρωπουλος εχει γινει δισεκατομυριουχος κυκλοφορει με πορσε και συνοδο αστυνομικο ζει στην εκαλη ο λαζοπουλος δε αυτος δεν ξερει τι εχει!! ειναι αδυνατον να υπολιγισει κανεις ποσα βγαζει!!!
    οι και καλα οικολογοι (αισχροι αριστερο9ι και ανθελληνες) οχι μονο παιρνουν την επιδοτηση που δινουν στα κομματα αλλα παιρνουν και απο το ευρωπαικο οικολογικο κινημα ενα καρο λεφτα!!!!
    το να εισαι σημερα αριστερος εχει πολυ κονομα!!!! τρελη κονομα πουλωντας παραμυθι ζωντας μεσα στην απολυτη χλιδη!!!
    επαγγελματιες αντιρατσιστες που αποκαλουν ...φασιστες ανθρωπους που βιωνουν καταστασεις απιστευτης αγριοτητας μερα μεσημερι, αντρες και γυναικες που ζητουν το ...ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ....δηλαδη να μπορουν να ζουν ελευθερα, να μπορουν να πανε στη πλατεια της γειτονιας τους....να ζουν φυσιολογικα δηλαδη...
    αλλα ειπαμε εδω το 2% ζει εις βαρος του 98%.....
    "δημοκρατια" γαρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση