GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι προβλέπει το σχέδιο της Deutsche Bank...

Από το  sofokleous10.gr Μετά την επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τα Κοινοβούλια των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης...

Από το sofokleous10.gr

Μετά την επικύρωση της ευρωπαϊκής συμφωνίας της 21ης Ιουλίου από τα Κοινοβούλια των 17 κρατών μελών της Ευρωζώνης, οι ρόλοι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πολλαπλασιάζονται. Ενώ στην αρχή σχεδιάστηκε σαν όχημα διάσωσης των προβληματικών χωρών της Ευρωζώνης που βρίσκονταν εκτός αγορών, σήμερα ο μηχανισμός έχει επιπρόσθετες αρμοδιότητες που του επιτρέπουν να αγοράζει κρατικούς τίτλους και να χρηματοδοτεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Και σε περίπτωση που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίξουν την...
εισαγωγή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στις αρμοδιότητές του, θα μπορεί σύντομα να εγγυάται το χρέος των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενεργώντας σαν ‘ασφαλιστής εσχάτου καταφυγίου’.
Η πρόταση της Allianz 
Την χρήση του ευρωπαϊκού μηχανισμού ως ‘ασφαλιστή εσχάτου καταφυγίου’ την εισηγήθηκε η γερμανική ασφαλιστική εταιρία Allianz. Στόχος της πρότασης αυτής ήταν η διασφάλιση της μεγέθυνσης των εγγυήσεων του ευρωπαϊκού μηχανισμού ύψους 726 δις ευρώ επί 4 φορές. Η πρόταση της Allianz προκάλεσε την προσοχή της Deutsche Bank και οι δύο γερμανικοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προωθήσουν μια λύση για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης που θα διεκδικήσει την αποδοχή των Ευρωπαίων ηγετών στη συνάντηση του Σαββατοκύριακου.
Η πρόταση της Deutsche Bank είναι πιο μετριοπαθής από την πρόταση της Allianz, αλλά φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών αξιωματούχων. Το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας εστιάζει αποκλειστικά στην Ιταλία και την Ισπανία, αφήνοντας απέξω την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία τις οποίες αντίθετα περιλάμβανε η πρόταση της Allianz.
Η πρόταση της Deutsche Bank 
Προτείνοντας την παροχή εγγυήσεων ύψους 25% επί των ενδεχόμενων ζημιών των νέων κρατικών τίτλων που θα εκδίδουν οι δύο αυτές χώρες, η Deutsche Bank πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει τα 250 δις ευρώ πραγματικών κονδυλίων του μηχανισμού έτσι ώστε αυτός να μπορεί να ασφαλίσει ομόλογα αξίας 1 τρις ευρώ. Αυτές είναι συμπτωματικά οι χρηματοδοτικές απαιτήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για τα επόμενα 3 χρόνια.
Το σχέδιο έχει προκαλέσει πυρετώδεις συζητήσεις μεταξύ των επενδυτών. Το ερώτημα είναι: έστω ότι μια εκδοχή του σχεδίου υιοθετείται, πώς θα επηρεάσει τις αγορές ομολόγων;
«Θα είμαστε καλύτερα έχοντας ένα σχέδιο από ό,τι αν δεν έχουμε κανένα. Η ιδέα της ασφάλισης θα βοηθήσει τις αγορές», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος για τη Ευρωζώνη της BNP Paribas Κεν Βάτρετ.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου της χρήσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την παροχή ασφάλισης στους κρατικούς τίτλους αναγνωρίζουν βέβαια ότι μια πιθανή συνέπεια της υιοθέτησής του μπορεί να είναι η δημιουργία μιας αγοράς ομολόγων δύο ταχυτήτων, με χαμηλότερες αποδόσεις για τα εγγυημένα ομόλογα και υψηλότερες για μη εγγυημένα. Ελπίζουν ωστόσο ότι η απόσταση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τύπους τίτλων θα περιοριστεί με την πάροδο του χρόνου και υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει ξανασυμβεί με τις τραπεζικές ομολογίες που είχαν εγγυηθεί τα κράτη μετά την κατάρρευση του 2008.
Θετικές οι αγορές μετοχών-Αρνητικές οι αγορές ομολόγων 
Ισχυρή εντύπωση ωστόσο έχει κάνει η κίνηση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων της Ισπανίας και της Ιταλίας από τότε που άρχισαν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες του σχεδίου. Και οι δύο αυτές χώρες είδαν το κόστος της χρηματοδότησής τους να αυξάνει, με τις αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων να περνάνε από το 5,5% που ήταν πριν δύο βδομάδες σε 5,8% τη Δευτέρα.
Από την άλλη μεριά, η αντίδραση των χρηματιστηρίων υπήρξε ως επί το πλείστον θετική. Ο γερμανικός δείκτης Dax-30 ενισχύθηκε κατά 12% από τα χαμηλά του στις αρχές του μήνα. Ο Κεν Βάτρετ λέει ότι οι επενδυτές των αγορών ομολόγων ενδέχεται να εστιάζουν στα προβλήματα της ιδέας περί ασφάλισης: ότι, για παράδειγμα, θα οδηγήσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό να πληρώνει περισσότερα για να δανείζεται από τις αγορές.
«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η πρωτοβουλία της ασφάλισης δεν θα μπορέσει να στηρίξει τις αγορές ομολόγων, ενώ ενδέχεται να πλήξει τις δυνατότητες των εγγυητών να αντλούν χρήματα από τις αγορές αυξάνοντας το δικό τους κόστος δανεισμού», παρατηρεί.
Μια τρίτη πηγή ανησυχίας εστιάζει στο θέμα των κρατών που διαθέτουν την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση χάρη στα οποία έχει την ίδια αξιολόγηση και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός. Το μεγαλύτερο κίνδυνο προφανώς διατρέχει η Γαλλία, καθώς η Moody’s ήδη χτες προειδοποίησε ότι κάθε αύξηση του παθητικού της γαλλικής κυβέρνησης θα επιβαρύνει την αξιολόγησή της.
Αντιθέτως, οι υποστηρικτές του σχεδίου ασφάλισης υποστηρίζουν πως η Γαλλία απειλείται πολύ περισσότερο από το ενδεχόμενο επιδείνωσης των προβλημάτων της Ιταλίας. Πρόσωπο που γνωρίζει τα του σχεδίου είπε χαρακτηριστικά: «Θα βοηθήσει τη Γαλλία και τις τράπεζες της η μείωση των πιέσεων στην Ιταλία. Δεν θα απειλήσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Κάτι τέτοιο θα το έκανε η επιδείνωση των προβλημάτων της ευρωπαϊκής περιφέρειας».
Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ακόμα πως το σχέδιο ασφάλισης είναι απλά άλλο ένα εργαλείο μεταξύ πολλών άλλων που θα υιοθετήσουν οι πολιτικοί στις 23 του μήνα.
Ενώ στόχος του δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος αφερεγγυότητας της χώρας, η επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού θα επιδιώξει την χαλάρωση των πιέσεων ρευστότητας για την Ιταλία και την Ισπανία. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί θα συνεχίσουν να αναχρηματοδοτούνται από τις αγορές».
Ποιες είναι οι παγίδες 
Μια μερίδα κορυφαίων τραπεζικών στελεχών δεν κρύβει ωστόσο τις επιφυλάξεις της. Ένα πρόβλημα έχει να κάνει με το πώς η δεύτερη ελληνική διάσωση, δια της οποίας θα επιβληθούν ζημιές στους πιστωτές, θα επηρεάσει το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού, παρατηρούν. Αν η Ευρώπη αποφάσισε να επιβάλει μεγάλες ζημιές, της τάξης του 50%, στους πιστωτές της Ελλάδας, θα έχει εγκαθιδρύσει ένα πρότυπο για τις αναδιαρθρώσεις δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, οπότε η ασφάλιση της τάξης του 25% θα φαίνεται ότι δεν αξίζει και τόσο.
Ανώτατο τραπεζικό στέλεχος της Ευρωζώνης που έχει συμμετάσχει σε διάφορα εγχειρήματα διάσωσης – αλλά όχι και στα σχέδια για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό – θεωρεί ότι η ιδέα της ασφάλισης είναι ‘υπερβολικά πολύπλοκη’. Πιστεύει δε ότι στην πραγματικότητα θα αυξήσει το κόστος δανεισμού των ασφαλιζόμενων χωρών: «Εισάγεις πραγματικές πιστωτικές παραμέτρους σε αυτούς τους τίτλους. Αυτό θα οδηγήσει σε ζήτηση υψηλότερων αποδόσεων. Πιστεύει κανείς ότι έτσι θα προσελκύσεις τον κόσμο να αγοράζει ευρωπαϊκά ομόλογα;».
Ακόμα και οι υποστηρικτές του σχεδίου αναγνωρίζουν ότι δεν αρκεί για την επίλυση της κρίσης. «Δεν είναι η μαγική λύση και έχει σοβαρά μειονεκτήματα», παρατηρεί ένας τους. «Όμως έχουμε εναλλακτικές λύσεις; Αν η ΕΚΤ δεν θέλει να παίζει μόνη της, ο μηχανισμός δείχνει μια χαρά. Σημαίνει πως προσθέτουμε ένα ακόμη όπλο στο ευρωπαϊκό οπλοστάσιο».

11 σχόλια

  1. δεν τά'χω δώσει σε κανέναν
    λοιπόν
    Χρυσοχ. 6954435537

    Πρετεντέρης 6932190654

    Μπακογιάννη 6942010102

    Μητσοτάκης Κωνστ. 2821071353, 2821058888,

    Διαμαντοπούλου 6948040525, 2109247814

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πασόκοι παραιτηθείτε!

    Παραιτηθείτε να κυβερνήσουν αυτοί πήρανε τα αποθεματικά των ταμείων και αφού τα κάμανε ομόλογα και τα βουτήξανε στο αίμα, το αίμα των ασφαλισμένων, τα βγάλανε βόλτα σε πισίνες με καρχαρίες, και έγινε το έλα να δεις, δώσμου και μένα μπάρμπα! Κι όταν τα γυρίσανε στα ταμεία αλουνού του έλειπε το χέρι, αλουνού το πόδι, αλουνού του είχαν ανοίξει την κοιλιά και κρατούσε τ’ άντερα του στα χέρια.
    Παραιτηθείτε να έρθουν αυτοί που για τίνος το συμφέρον τα είχανε κατεβάσει σε ένα καλόγερο και ο αθεόφοβος μια ολόκληρη κυβέρνηση, μόνος του; την γλύκαινε και τον γλυκαίνανε, την τάιζε και τον τάιζαν, τους έδινε και του δίνανε, μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ.
    Παραιτηθείτε να κυβερνήσουν αυτοί που όταν καιγότανε ολόκληρη η Ελλάδα, και για όνομα του Θεού καήκανε ζωντανοί σχεδόν εβδομήντα άνθρωποι ο πρωθυπουργός Καραμανλής δήλωσε από τηλεοράσεως ότι έβλεπε τα τεκταινόμενα από την τηλεόραση του σπιτιού του στην Ραφήνα.
    Παραιτηθείτε για να έρθουν αυτοί που στο όνομα της τυφλής παράλογης κομματικής εκδίκησης με την ασυνάρτητη < απογραφή > τους ρίξανε την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας στον βαθύτερο λάκκο με σκατά που έγινε ποτέ για μια χώρα.
    Παραιτηθείτε για να έρθουν αυτοί που κρύβανε το οικονομικό έλλειμμα της χώρας για να μην φανούν, για να μην ψάξει κάποιος που πήγανε τόσα δισεκατομμύρια ευρώ και με την τελική πρόθεση να το φορτώσουν σε άλλη κυβέρνηση και αυτή να βγάλει κυριολεκτικά το φίδι από την τρύπα.
    Παραιτηθείτε για να έρθουν αυτοί που στις πρώτες νομοθετικές πράξεις τους μετά τις εκλογές του 2004 ήταν να καταργήσουν τον ΣΔΟΕ, δίνοντας έτσι το σύνθημα στην αγορά, στην ραχοκοκαλιά της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής στους μικρομεσαίους να κλέβουν τον ΦΠΑ, να μην κόβουν αποδείξεις να ρημάξουν τα κάθε είδους ταμεία.
    Παραιτηθείτε για να έρθουν αυτοί οι ικανότατοι που το χρέος της Ελλάδας από 150 δις το πήγανε στα 330 έτσι για να μπορούν να κάνουν μεγάλες μπίζνες ; και κομματικά ρουσφέτια.Παραιτηθείτε το απαιτεί ο κύριος Καρατζαφέρης, αυτός που επί πρωθυπουργίας Μπουχέσα δήλωσε έξω από το μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Πασόκ να κυβερνήσει
    Παραιτηθείτε γιατί το φωνάζει όλη η Αριστερά δηλαδή οι Αριστεροδεξιούληδες, δεν μπορούν οι άνθρωποι να σας βλέπουν να κυβερνάτε, το καταλαβαίνετε ή είσαστε χαζοί; Δεν μπορούν να κάνουν τους διορισμούς που θέλουν! Τις δουλειές που θέλουν!Τους θυμάστε στην Βουλή πόσες και πόσες φορές με ερωτήσεις απαιτούσαν να προσληφθούν στο Δημόσιο μόνιμοι υπάλληλοι όλοι όσοι δούλευαν με STAGE;
    Παραιτηθείτε, το απαιτεί ο κύριος Συνταγματλόγος που καθιέρωσε- έντυσε με το κύρος του τις προσλήψεις στο Δημόσιο μέσω της προσωπικής συνέντευξης για να μπορούν να ορμήσουν ανεμπόδιστα τα στίφη από Δεξιά και Αριστερά, σε αυτό το από τότε πτωχευμένο Ελληνικό Δημόσιο, όμως αυτός εκεί ακλόνητος στο κομματικό καθήκον του
    Παραιτηθείτε γιατί σύσσωμη η Αντιπολίτευση δεν ασχολείται με το ποιος δημιούργησε το χρέος και το έλλειμμα αλλά με αυτούς που προσπαθούνε μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες να σώσουν την ΕλλάδαΠαραιτηθείτε για χάρη εκείνων που ζουν χλιδάτη ζωή στο εξωτερικό φυγαδευμένοι από την τότε Δεξιά κυβέρνηση προκειμένου να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό και αν χρειαστεί να πούνε και ένα καλό λόγο για την Συμπέρασμα, Πασόκοι, αν για όλα αυτά πρέπει να παραδώσετε την κυβέρνηση στην Δεξιά, στους Αριστεροδεξιούληδες και στις Παραφυάδες της κάντε το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πασοκ

    Η Αγκελα Μερκελ ειναι διαβολος για την Ευρωπη ειπε ο δρ Κουτσουκος στο Αγγλικο ΣΚΥ

    λιγο πριν επιτεθουν τα Ματ και υπαρξει νεκρος στο Συνταγμα


    Η περιεργη σταση του ΠΑΜΕ και η αψυχολογητη συγκρουση εφερε τον νεκρο!

    Νεκρος σημαινει πτωση ΓΑΠ ειχε πει απο μερες ο δρ Κουτσουκος

    Αυτο θα γινει σταδιακα σαν τον Καραμανλη που επεσε λογω Αλεξη

    Οι Ελληνες ανεχονται την πεινα αλλα οχι τους νεκρους!!

    Ερχονται ανατροπες!

    Νωντας Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πασοκ

    Η Αγκελα Μερκελ ειναι διαβολος για την Ευρωπη ειπε ο δρ Κουτσουκος στο Αγγλικο ΣΚΥ

    λιγο πριν επιτεθουν τα Ματ και υπαρξει νεκρος στο Συνταγμα


    Η περιεργη σταση του ΠΑΜΕ και η αψυχολογητη συγκρουση εφερε τον νεκρο!

    Νεκρος σημαινει πτωση ΓΑΠ ειχε πει απο μερες ο δρ Κουτσουκος

    Αυτο θα γινει σταδιακα σαν τον Καραμανλη που επεσε λογω Αλεξη

    Οι Ελληνες ανεχονται την πεινα αλλα οχι τους νεκρους!!

    Ερχονται ανατροπες!

    Νωντας Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ
    Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ !
    ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ!!!
    ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΟΚ!
    ΔΕΟΣ ΣΤΟ ΔΕΟΣ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. πασοκ

    Άρχισε το "πλιάτσικο" με στόχο τις ελληνικές επιχειρήσεις

    Κεφάλαια αδιαφανούς προέλευσης, δικηγορικά γραφεία, και ένα κατάλογος με χρέη προβληματικών (βιομηχανικών κυρίως) ελληνικών επιχειρήσεων είναι τα «εργαλεία» που χρησιμοποιούν τα «κοράκια» που κατέφθασαν ήδη στην Ελλάδα για κυριολεκτικό «πλιάτσικο».

    Στόχος είναι 300 περίπου προβληματικές επιχειρήσεις του χώρου της μεταποίησης που όμως διαθέτουν ακίνητα σε ιδιαίτερα εμπορεύσιμες περιοχές.

    Τα «κοράκια» εμφανίσθηκαν μέσω δικηγορικών γραφείων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι κεφαλαιούχων που είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν τα χρέη των επιχειρήσεων αυτών από τις Τράπεζες.

    Οι Τράπεζες με τη σειρά τους καλοδέχτηκαν τους εκπροσώπους των κεφαλαιούχων και άρχισαν συζητήσεις μαζί τους για όλα τα χρέη που θεωρούν επισφαλή και έχουν περάσει σχεδόν στα αζήτητα...



    Αντισταθειτε

    Μιλτος Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Αυτο θα γινει σταδιακα σαν τον Καραμανλη που επεσε λογω Αλεξη"

    ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ 8:09:00 μ.μ.
    Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ JEFFRY ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΟΣΟΝΟΥΠΩ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. αριστερουδια μου
    απο τα ζαβα ξαδερφια σας τα πασοκια θα το βρειτε....
    μολις σας ξεπαστρεψουν,θα αναλαβουμε εμεις...

    η δεξια δεν εκανε εκτελεσεις,
    οπως πολυ καλα θυμοσαστε....


    χααχαααααχαααα........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ________________________________________

    η ψηφος του/της ΚΑΘΕ πασοκομαλακα σκορπαει φτωχεια, πεινα, θανατο...


    +

    ΠΑΣΟΚΕ...
    ΠΟΣΟ ΠΑΕΙ ΤΟ "ΚΟΜΜΑΤΙ" - Ο ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ

    ΤΣΟΓΛΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ

    ΤΟΥ ΜΠΑΤΣΟΚ

    ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΗΣΤΙΚΟ ΚΟΥΡΕΛΙ ??????

    ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕ ΚΑΝΤΑΪΦΙ..


    +
    _______________________________________

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειπε ο δρ Κουτσουκος στο Αγγλικο ΣΚΥ

    Ο χαζός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με 35 δις έλλειμμα (ήτοι 15,4 του ΑΕΠ), 54 δις πρωτογενείς δαπάνες και δημόσιο χρέος 300 δις, το 2009, όχι θα καταρρεύσει η χώρα, όχι θα βγει από τη ζώνη του ευρώ, όχι θα γυρίσει στη δραχμή, αλλά στα τάλαντα (τάρταρα) θα γυρίσει…

    Γα... το μπουχέσα της Ραφήνας σας, γ..ώ, και το Σαχλαμαρά μαζί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση