GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Γερμανία παίζει μπάλα – Στην Αθήνα η Roland Berger...

Από το  sofokleous10.gr Η μπάλα είναι στο … γήπεδο της Γερμανίας όσον αφορά τη λύση του ελληνικού προβλήματος αλλά και τη συνολικότερη αντ...

Από το sofokleous10.gr

Η μπάλα είναι στο… γήπεδο της Γερμανίας όσον αφορά τη λύση του ελληνικού προβλήματος αλλά και τη συνολικότερη αντιμετώπιση της κρίσης χρεών που πλήττει την Ευρωζώνη. Και φυσικά το Βερολίνο, γνωρίζοντας ότι έχει το πάνω χέρι, παρεμβαίνει και δημιουργεί κλίμα.
Ακριβώς αυτό συνέβη τη Δευτέρα, όταν ο...
υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε, αλλά και η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Angela Merkel προειδοποίησαν πως δεν θα παρουσιαστεί οριστική λύση για την κρίση χρέους της ευρωζώνης στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου. προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να τρέφονται μη ρεαλιστικά όνειρα για τη Σύνοδο. Ο εκπρόσωπος της Merkel, Steffen Seibert δήλωσε πως η καγκελαρία έχει τονίσει ότι τα εντεινόμενα όνειρα ότι αυτό το πακέτο θα σημαίνει πως όλα θα έχουν λυθεί και θα έχουν τελειώσει έως τη Δευτέρα, δεν μπορούν να εκπληρωθούν. «Πρόκειται για σημαντικά βήματα εργασίας σε ένα μακρύ μονοπάτι που θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο έτος και στο οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλα βήματα», τόνισε.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις το σκηνικό ανασφάλειας επέστρεψε στα χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν πως η γερμανική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δώσει άμεσα το πράσινο φως για την επίλυση του ελληνικού χρέους.
Αναλυτές και οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως το Βερολίνο στην παρούσα φάση εξετάζει όλες τις πιθανές λύσεις, ωστόσο αυτό που την ενδιαφέρει είναι να προωθήσει ένα σχέδιο με όσο το δυνατό λιγότερες συνέπειες για τις τράπεζές της. Και μπορεί να προωθεί το μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, αλλά ταυτόχρονα επεξεργάζεται και εναλλακτικά σχέδια, ώστε να πετύχει τα μέγιστα οφέλη. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που επανέρχεται στο προσκήνιο το σχέδιο «Εύρηκα», το οποίο προβλέπει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από μία εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο αυτό καταρτίστηκε από συμβούλους της κυβέρνησης της Άγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βίτιγκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Roland Berger.
Επανέρχεται στο προσκήνιο το «Εύρηκα»
Σε πρώτη φάση το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της (τράπεζες, ακίνητα, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.) σε έναν φορέα. Η αξία αυτών των περιουσιακών στοιχείων υπολογίζεται στα 125 δισ. ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορέας στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από ένα ευρωπαϊκό όργανο που θα χρηματοδοτείται από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το οποίο θα αναλάβει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2025. Τα 125 δισ. ευρώ που θα «απελευθερωθούν» με τον τρόπο αυτό, θα χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την εξαγορά των υποχρεώσεών της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν να μειωθεί το χρέος στο 88% του ΑΕΠ, από 145% που είναι σήμερα.
Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Roland Berger 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του sofokleous10.gr ο επικεφαλής της Roland Berger, Μάρτιν Βίτιγκ, βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ πιθανότατα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Βίτιγκ ζήτησε να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε, λόγω του ότι η Roland Berger δεν αποτελεί θεσμικό όργανο. Πάντως η παρουσία του Βίτιγκ στη χώρα μας, καταδεικνύει πως οι γερμανοί θέλουν να προωθήσουν το σχέδιο «Εύρηκα», καθώς, όπως εκτιμούν, δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Κερδίζει πόντους και η πρόταση της Αllianz 
Την ίδια στιγμή φαίνεται να κερδίζει πόντους η πρόταση της Allianz, καθώς ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της χρήσης του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης (EFSF) για την ασφάλιση ομολόγων της ευρωζώνης. To συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει τη χρήση των κεφαλαίων που θα διαθέτει το EFSF για την εγγύηση κρατικών ομολόγων των ευπαθών χωρών.
Μάλιστα το Reuters και το Βloomberg αναφέρονται και σε συγκεκριμένα ποσοστά ασφάλισης, της τάξεως του 20-30%, για τα νέα ομόλογα που θα εκδίδουν οι χώρες της ευρωζώνης. Aξίζει να σημειωθεί πως η Allianz είναι γερμανικών συμφερόντων και θυγατρική της είναι η Pimco, η εταιρεία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο. Η Pimco είναι αμερικανική εταιρεία, ωστόσο οι γερμανοί εξαγόρασαν την επενδυτική το 2000, όταν τα στοιχεία ενεργητικού της έφταναν τα 200 δισ. δολάρια. Επομένως είναι ηλίου φαεινότερον ότι το σχέδιο της Allianz έχει γερμανική αλλά και αμερικανική υπογραφή. Εχει όμως κι έναν ακόμη ισχυρό υπέρμαχο: Την Goldman Sachs, τον μεγαλύτερο παίκτη των αγορών.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως παρασκηνιακά οι διαβουλεύσεις στην Ε.Ε. είναι πυρετώδεις και οι αξιωματούχοι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να βάλουν… νερό στο κρασί τους και να βρουν μία λύση, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τη δημοσιονομική κρίση. Αναμφίβολα η Γερμανία «κρατάει το πεπόνι, κρατάει και το μαχαίρι» και από τη στάση της θα εξαρτηθεί τι θα γίνει με την Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρωζώνη.

4 σχόλια

  1. ντοπια ονοματα συνεργατων νυν και πρωην,της roland berger θα βγαλει καποιος εντιμος δημοσιογαφος;
    μηπως περιλαμβανουν επιφανεις συμπολιτες μας του τραπεζικου/δικηγορικου/επιχειρηματικου χωρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.youtube.com/watch?v=A0ySSgt0Ljs&feature=player_embedded#!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρατικοποιηση ολων των τραπεζων για ενα ευρω.
    τσογλανια τραπεζιτες,επιχειρηματιες,
    πουτανες αναλυτες,δημοσιογραφοι,
    πουλημενοι καθηγηταδες,συνδικαλιστες,πολιτικοι,
    ΗΓΓΙΚΕΝ Η ΩΡΑ!
    ΤΟΝ ΟΙΚΟΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΟΙΚΟΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΠΟΙΗΣΑΤΕ!
    ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ,ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΤΣΟΜΠΑΝΑΡΑΙΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το τέρας που εξέθρεψε το πελατειακό σύστημα αντιστέκεται. Θα πληρώσει τώρα η πατρίδα μας δηλ οι φτωχοί της ακόμα μια φορά την ιδιοτέλεια, τη συναλλαγή και τον καιροσκοπισμό των πολιτικών μας. Είμαι δημόσιος υπάλληλος (εκπαιδευτικός χωρίς ιδιαίτερα) με τελευταίο μισθό Γυμνασιάρχη πριν από τη σύνταξη 1650 €. Διαχειρίστηκα τα πενιχρά μου εισοδήματα με στερήσεις που όμως δεν αφαίρεσαν από την αξιοπρέπειά μου, σπούδασα δύο παιδιά (ΕΜΠ) που ψάχνουν για δουλειά. Τα ρετιρέ που βγαίνουν στους δρόμους με το νέο μισθολόγιο θα έχουν ίδιο με το μισθό που συνόδευε την υπηρεσιακή μου σταδιοδρομία; Προφανώς όχι θα είναι πολύ μεγαλύτερος ακόμα. Όταν κάτω από το τραπέζι συναλλάσσονταν με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και παίρναν επιδόματα που διπλασίαζαν ή τριπλασίαζαν (ακόμα και για τους κλητήρες) τους μισθούς τους, τι έκανε η συδικαλιστική νομενκλατούρα που δήθεν εκπροσωπούσε όλους τους υπαλλήλους; Η απύθμενη αυτή ανισότητα έξω από κάθε λογική δεν ναρκοθετούσε τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης; Σήμερα μας καλεί σε απεργία κατά του νέου μισθολογίου δηλ υπέρ της διατήρησης των τεράστιων ανισοτήτων που διαχώριζαν τους υπαλλήλους σε πατρίκιους και πληβείους; δηλ να διαδηλώσω χέρι χέρι εγώ ο πληβείος (εκπαιδευτικός) με τα ρετιρέ των 3000 και πάνω € γιατί; Κλείνω με μία γενική επισήμανση. Ενώ αρχικά η κοινωνία ήταν ανεκτική σε μία περιοριστική πολιτική αναγνωρίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας μας, η ισοπεδωτική πολιτική μείωσης εισοδημάτων προφανώς για να μη θιγούν πολύ τα ρετιρέ και οι ισχυρές συντεχνίες δημόσιου και ΔΕΚΟ, έφερε κοινωνική αναστάτωση και αγανάκτηση. Είμαι σίγουρος ότι αν με κάποιο τρόπο η συνδικαλιστική νομενκλατούρα και οι συντεχνίες κάνουν πέρα, τότε οι πραγματικά αδικημένοι (άνεργοι, εγαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, νέοι επιστήμονες, φτωχοί συνταξιούχοι κλπ) θα βγουν στους δρόμους και θα σαρώσουν το σάπιο πελατειακό σύστημα.
    ΥΓ Ο λαός είναι αποσβολωμένος από τη συμεριφορά των δικαστών που οι αμοιβές τους και οι κατά καιρούς αναδρομικές τους αυξήσεις αγγίζουν τα όρια του παραλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση