GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ύφεση 2,8% και ανεργία 17,1% προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός....

Από το tvxs.gr Ύφεση 2,8%, μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας στο 17,1% προβλέπει γ...

Από το tvxs.gr

Ύφεση 2,8%, μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 5,4% του ΑΕΠ και εκτίναξη της ανεργίας στο 17,1% προβλέπει για την επόμενη χρονιά ο προϋπολογισμός του 2012, ο οποίος κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Παράλληλα, περιλαμβάνει έσοδα από φόρους ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια πάντως ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα αν και μόλις το 1% του ΑΕΠ. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού, υποστήριξε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για το 2012 εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη ψηφιστεί. Κατηγορίες και επιφυλάξεις από...
τα κόμματα της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2012.
Βενιζέλος: Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα
Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα λιτότητας για το 2012 εφόσον εφαρμοστούν όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή.
«Ενώ κάθε προϋπολογισμός συνοδεύεται από νέο φορολογικό νόμο που επιβάλει μέτρα εισπρακτικά, εδώ αυτά έχουν προηγηθεί. Δεν πρόκειται να ακολουθήσει ένας νόμος με τον οποίο να επιβληθούν νέες περικοπές στις αποδοχές και τις συντάξεις, νέοι φόροι», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν θα χρειαστούν τέτοια μέτρα τα οποία μειώνουν το εισόδημα των πολιτών, εφόσον εφαρμόσουμε αυτά που έχουμε ψηφίσει και τα οποία είναι ήδη σκληρά, βαριά, δύσκολα».

Εστίασε ακόμη στο συναινετικό χαρακτήρα του προϋπολογισμού, σημειώνοντας πως πρόκειται για την πρώτη πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης.
«Η κατάθεση αυτού του συναινετικού προϋπολογισμού και η υπερψήφισή του από τα 4/5 των βουλευτών σημαίνει κάτι για την εθνική μας ενότητα, η οποία πρέπει επειγόντως αναστηλωθεί προκειμένου να κάνουμε αποτελεσματική διαπραγμάτευση...Ελπίζω ο πολίτης να επωφεληθεί από το γεγονός ότι διαμορφώθηκε η αναγκαία συναίνεση» τόνισε μεταξύ άλλων.
Επισήμανε ακόμη ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε ότι το PSI επηρεάζει το μέγεθος του χρέους αλλά όχι το πρωτογενές πλεόνασμα. Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση ανάμεσα στις ελληνικές και τις ξένες τράπεζες σχετικά με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ενώ επανέλαβε ότι η ανταλλαγή πρέπει να είναι εθελοντική.
Ύφεση 2,8%, ανεργία 17,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ύφεση 2,8%, ανεργία 17,1% και πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ. Όπως υπογραμμίζεται στην εισηγητική έκθεση, το εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον παρουσιάζεται το 2012 λιγότερο ευνοϊκό από ότι αρχικά αναμενόταν. Οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι μεγάλες και οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται σήμερα λιγότερο αισιόδοξες απ' ότι έξι μήνες πριν.
Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να παραμείνει αρνητικός και το 2012 (-2,8%), λόγω της συνέχισης της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μεγαλύτερης ύφεσης του 2011. Η μείωση και του ΑΕΠ του 2012 αναμένεται να προέλθει από την εγχώρια ζήτηση, η συμβολή της οποίας προβλέπεται στις -5,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, σε σταθερές τιμές, προβλέπεται να είναι μεγαλύτερη του 4%, λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της αύξησης της ανεργίας.
Αντίθετα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα αναμένεται θετική (συμβολή 2,4 ποσοστιαίες μονάδες στη μεταβολή του ΑΕΠ), με τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 6,4% και τις εισαγωγές (σταθερές τιμές) να μειώνονται κατά 2,8%.
Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού (σε εθνικολογιστική βάση), λόγω της συνέχισης της ύφεσης της οικονομίας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση και της απασχόλησης κατά 2,0%.
Επίσης, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σημαντικά το 2012 επηρεαζόμενος κυρίως από την χαμηλή εγχώρια ζήτηση και τις διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία των αγορών. Η αύξηση του εν. ΔΤΚ το 2012 εκτιμάται στο 0,6%.
Όσον αφορά στο έλλειμμα, αυτό αναμένεται να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ από 9% φέτος. Η μείωσή του οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη συμφωνία απομείωσης της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές της χώρας καθώς και στην απόδοση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Έτσι, το έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 11,427 δισ. ευρώ έναντι 19,683 δισ. ευρώ φέτος.
Το τελικό σχέδιο προβλέπει έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ, εάν εξαιρεθεί η επίπτωση του PSI.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα (το έλλειμμα μείον τα χρεολύσια και τους τόκους) που είναι βασικός στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Έτσι το 2012 προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 4,583 δισ. ευρώ φέτος (2,1% του ΑΕΠ).
Ο προϋπολογισμός προβλέπει και μεγάλη μείωση στο δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ έναντι 161,7% φέτος αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα ανοδική του πορεία. Έτσι το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει στα 309,300 δισ. ευρώ έναντι 352,050 δισ. ευρώ φέτος.
Αξιοσημείωτη πτώση προβλέπεται και στις δαπάνες για τόκους κατά 3,630 δισ. ευρώ οι οποίες το 2012 θα διαμορφωθούν στα 12,750 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα το 2012 εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 3,599 δισ. ευρώ ή κατά 7,1% και να ανέλθουν σε 53,301 δισ. ευρώ έναντι 49,702 δισ. ευρώ φέτος.
Στην εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού τονίζεται ότι η δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης για το 2012 βασίζεται στους παρακάτω βασικούς πυλώνες:
- Την εφαρμογή Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
- Τη συνέχιση της εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών.
- Τη βελτίωση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος.
- Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
- Την περαιτέρω αναδιάρθρωση των φορέων του δημοσίου (συγχωνεύσεις / καταργήσεις
Στις 7 Δεκεμβρίου η ψηφοφορία
Kαταθέτοντας τον προϋπολογισμό ο κ. Βενιζέλος ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να ορίσει τις διαδικασίες συζήτησής του ώστε να έχει ψηφιστεί μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.

4 σχόλια

  1. ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ ΠΑΣΟΚΙΑ.
    ΕΙΣΤΕ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα...αυτοι εχουν μεγαλη πλακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aν η απονομή της δικαιοσύνης , ήταν το πολύ σε ένα εξάμηνο , τότε θα βλέπαμε τα κατορθώματά σας , Ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί απόφαση για την προσφυγή εναντίον του μνημονίου.
    Πως να πεισθούμε ότι θα πετύχει ο προυπολογισμός , όταν οι προηγούμενοι απέτυχαν και θέλετε με σκληρή λιτότητα μεχρι το 2020 , να φθάσει το χρέος όσο ήταν το 2009. Η κυβέρνηση αυτή έγινε , απλώςγια να πάρουμε την 6η δόση (λες και είμαστε ναρκομανείς) . ΟΙ εκλογές θα γίνουν σύντομα και ο λαός θα πρέπει να δώσει τη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΜΑΓΚΙΑΣ , ΔΙΑΒΑΣΤΕΤΟ
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται.
    Ο μπεγλίτης ο πρών υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι για δεκαπέντε χρόνια οι προμήθειες του στρατού είχαν και κάτω από το τραπέζι νταραβέρι, φάε και συ δώσμου και μένα. Βέβαια δεν τον τιμά που το αποκαλύπτει τώρα που τον άλλαξαν και περισσότερο τι έκανε γι΄αυτό μετά που αντικατέστησε τον βαγγέλα ο οποίος θέλει το δακτυλίδι του ποδηλάτη για τα ηγετικά του χαρίσματα.
    Μα δε μου λες βαγγέλα ήσουνα και εσύ μέχρι το καλοκαίρι στο γραφείο αυτό να ελέγχεις τα του στρατεύματος. Τι έκανες για να μπεί τάξει ; Ή μόνο στην παραγραφή τον κακούργημα των με τον Νόμο σου αυτό μπορείς μόνο να προσφέρεις στον έρμαιο αυτό τόπο ; Μα ήρθε και έδεσε το τι είσαι. Κόβετε καθίκια την σύνταξη των 300 ευρώ αδιαφορώντας το πως θα ζήσει αυτός ο δόλιος ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΙΚΙΑ, ξευτιλισμένοι και έφτιαξες γραφείο με 900.000 ευρώ ρε μασκαρά ηγέτη της καταστροφής. Σε πίστεψα μασκαρά και με απογοήτευσες, ξευτιλισμένε. Ο τόπος λεηλατήθηκε, φτάνει πια από σωτήρες , μας έχουν στοίχιση αρκετά κάτι τέτοια σκουπίδια.
    Αβραμόπουλε ήσουν στο Υγείας για δυο θητείες. Γινόντουσαν τα !!! αίσχη. Το αλισβερίσι αφησε εποχή. Τα νοσοκομεία προμηθεύονταν φάρμακα με τιμή που είναι για τον εισαγγελέα, κάποια απ΄αυτά και 20 φορές πάνω απ΄ότι δίνονταν σε άλλες χώρες. Δεν θέλουμε άλλο την καθοδήγηση σου, ο Θεός να μας φυλάει από κάτι τέτοιους.
    Τα καμένα χαρτιά να απομακρύνονται από την πολιτική. Τέτοιους έχουμε και χρεοκοπήσαμε, έντιμους πολιτικούς χρειάζεται ο Τόπος. Φύγετε σκουπίδια, δεν μας χρειάζεται η «εντιμότητα σας», χρεοκόπησε ο Τόπος μας. ΦΥΓΕΤΕ, ΦΥΓΕΤΕ, ΦΥΓΕΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΦΥΓΕΤΕ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ ΣΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΧΑΜΠΑΡΙ.
    ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ……………. ΟΥΣΣΣΣΤΤΤΤΤΤΤΤΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση