GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ιταλία στα χνάρια της Ελλάδας...

Από το  badmoney.gr Μέχρι πρότινος οι Ιταλοί γελούσαν με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 'Δεν είμαστε Ελλάδα', έλεγαν. Όχι πλέον. Οι α...

Από το badmoney.gr

Μέχρι πρότινος οι Ιταλοί γελούσαν με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. 'Δεν είμαστε Ελλάδα', έλεγαν. Όχι πλέον. Οι αναλογίες ανάμεσα στις δύο χώρες έγιναν ξαφνικά πολύ έντονες, ευτυχώς όμως για την Ιταλία υπάρχει ακόμη μια μεγάλη διαφορά.
Ας ξεκινήσουμε με τις ομοιότητες. Πρώτον, η Ιταλία και η Ελλάδα μοιάζουν μεταξύ τους κατά την πολιτική κουλτούρα. Και οι δυο τους έχουν πολιτική κουλτούρα πελατειακών σχέσεων που καθιστά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από δύσκολες έως αδύνατες. Όμως αυτό...
έχει συντελέσει στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και των δύο χωρών, αν και η Ιταλία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση. Δεύτερον, Ιταλοί και Έλληνες έχουν εθισμό στη φοροδιαφυγή. Το 2007 η παραοικονομία εκτιμώνταν στο ένα πέμπτο του ιταλικού ΑΕΠ και η Ιταλία ερχόταν δεύτερη μετά την Ελλάδα σε παραοικονομία μεταξύ των κρατών του ΟΟΣΑ.
Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν επιβαρύνει, μεταξύ των άλλων, και το πρόβλημα του ιταλικού χρέους που φτάνει στο 120% του ΑΕΠ – όσο ήταν και το ελληνικό όταν ξεκίνησε η δική μας κρίση...
Η τρίτη ομοιότητα έχει να κάνει με την ταυτόχρονη εκδίωξη των πρωθυπουργών και των δύο χωρών από την Ευρώπη με αρκετά βάναυσο τρόπο. Στην Ελλάδα μεσολάβησε η ριψοκίνδυνη απόφαση Παπανδρέου να πάει σε δημοψήφισμα προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί η νέα δανειακή σύμβαση και ακολούθησε η υποχρέωσή του σε παραίτηση από το γαλλογερμανικό δίδυμο και η αναζήτηση σημάτων εθνικής σωτηρίας. Αντιστοίχως και στην Ιταλία θα πρέπει να είναι στραβός όποιος δεν είδε πως το έναυσμα για την εκδίωξη του Μπερλουσκόνι το έδωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί, με δημόσιους υπαινιγμούς και γελάκια περί 'αναξιοπιστίας' του Ιταλού πρωθυπουργού των μπούνγκα- μπούνγκα – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι δεν συμβολίζει μια 20ετία σκανδάλων – επειδή δεν προχώρησε τις απαιτούμενες από την Ευρώπη μεταρρυθμίσεις. Η τέταρτη ομοιότητα έχει να κάνει με τις τεχνοκρατικές λύσεις που προωθούνται και στις δύο χώρες στο όνομα της 'εθνικής σωτηρίας' καθώς και στις προτάσεις για τα ονόματα που αποδίδουν τον ηγετικό ρόλο σε πρόσωπα συνδεδεμένα με τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων. Στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται, αποκτήσαμε από χτες για πρωθυπουργό έναν τεχνοκράτη, τον τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, ενώ στην Ιταλία προωθείται για την ίδια θέση ο πρώην επίτροπος στην ΕΕ Μάριο Μόντι. Η πέμπτη ομοιότητα ανάμεσα στις δύο χώρες είναι πως αυτές οι κυβερνήσεις συνεργασίας δεν θα πάνε πολύ μακριά και θα ακολουθήσουν σύντομα – πιθανόν στο πρώτο τρίμηνο το 2102 – εκλογές. Και η έκτη ομοιότητα είναι πως είναι ανόητο να περιμένει κανείς ότι με όλα αυτά τα τερτίπια θα υπάρξουν γρήγορες λύσεις ή αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας – Ελλάδα και Ιταλία οδεύουν σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας
Η λίστα με τις ομοιότητες τελειώνει εδώ. Η βασική διαφορά της Ιταλίας σε σχέση με την Ελλάδα είναι πως το σημερινό ιταλικό αδιέξοδο δεν έχει ξεκινήσει από αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας – η Ιταλία δεν έχει καθόλου έλλειμμα – αλλά από κατάρρευση της πίστης στην Ευρωζώνη. Το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους είναι μόλις 85 δις ευρώ έναντι προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων 900 δις ευρώ. Επίσης η Ιταλία διαθέτει παραγωγή και υψηλές αποταμιεύσεις, με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται μόλις το 23% του πλούτου των νοικοκυριών. Από την άλλη μεριά αρκούν αυτά για να τη σώσουν όταν το ένα τέταρτο των ιταλικών ομολόγων ύψους 1,9 τρις ευρώ ωριμάζει μέσα στα δύο επόμενα χρόνια και το κόστος δανεισμού της Ιταλίας για τα 10ετή ομόλογά της έχει σκαρφαλώσει στο 6.5%; Από τη στιγμή που η περιφέρεια της Ευρωζώνης σαρώνεται από τη λιτότητα, στην οποία εισέρχεται, έστω και με ένα ήπιο πρόγραμμα, έως και η Γαλλία, από τη στιγμή που τα κρατικά ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται συλλήβδην πλέον ως επικίνδυνα περιουσιακά, υπάρχει περίπτωση να δούμε μια σημαντική μείωση του επιτοκίου της Ιταλίας μέσα στις επόμενες βδομάδες;

5 σχόλια

  1. The European "Super Market" is already collapse.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ΣΤΟΧΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΤΑΜΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

    ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΘΑ ΧΤΥΠΑΝΕ ΤΟΝ ΓΑΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ________________________________________________
    Αυτό είναι το μέγιστο των εγκλημάτων Παπανδρέου και πρέπει να το πληρώσουν.
    ________________________________________________


    Liberation: “Ξεφτιλίσαμε τους απατεώνες, τεμπέληδες και gay Έλληνες”.

    Δεν πέρασαν λίγες ημέρες από τότε που γράφαμε ότι το μέγιστο έγκλημα των Παπανδρέου δεν είναι οικονομικό.
    Είναι η καλλιέργεια ανθελληνισμού παγκοσμίως.
    _________________________________________
    Οι ξένοι δεν μπορούν να διανοηθούν ότι ο Ελληνικός λαός στην συντριπτική του πλειοψηφία απεχθάνεται τον Παπανδρέου, τα προσωπικά του χαρακτηριστικά και ότι πρεσβεύει.
    Οι ξένοι βλέπουν ένα πολιτικό ανδρείκελο να περιφέρεται και ταυτίζουν τα χαρακτηριστικά του με τον Ελληνικό λαό, διότι απλούστατα δεν γνωρίζουν ότι εξελέγει από μία θλιβερή μειοψηφία και από έναν φασιστικό μηχανισμό προπαγάνδας με την βοήθεια της ντόπιας και παγκόσμιας διαπλοκής.
    ______________________________________________
    Πρέπει να διαμηνύσουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη ότι ο Παπανδρεου δεν εκπροσωπεί την Ελλάδα και είναι ανεπιθύμητος.

    Αυτό το κλίμα δεν καλλιεργείται τυχαία και είναι προπομπός Εθνικής τραγωδίας που πρέπει να αποτρέψουμε.
    Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου στην ιστοσελίδα με τίτλο “Καλά κάναμε και ξεφτιλίσαμε τους Έλληνες” αναφέρει μας αναφέρει ως τεμπέληδες, απετεώνες και φετοφάγους.

    «Ειλικρινά, καλά κάναμε και ξεφτιλίσαμε τους Έλληνες στο G20 στις Κάννες: Τους τεμπέληδες, τους απατεώνες, τους φετοφάγους! Εκεί, η απάτη είναι εθνικό σπορ, τρόπος ζωής, για πλούσιους και φτωχούς… Μόνο ένα 2% από τις πισίνες των σικ προαστίων της Αθήνας είναι δηλωμένες…»

    Μάλιστα, δεν διστάζει να κάνει λόγο και για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Ελλήνων αναφέροντας πως όσοι μένουν στη Μύκονο είναι ομοφυλόφιλοι. Μάλλον το παραλήρημα του αρθογράφου να οφείλεται στο γεγονός ότι επισκέφτηκε το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων και δεν πέρασε καλά!

    «Ο Έλληνας δεν είναι μόνο απατεώνας, είναι και διεφθαρμένος. Και τις περισσότερες φορές είναι κι ομοφυλόφυλος, είναι γνωστό. Φέτος, στη Μύκονο, οι γεννήσεις μετριούνται στο δάχτυλο του ενός χεριού. Φανταστείτε ένα νησί όπου 600 τυφλοί ομοφυλόφυλοι ζευγαρώνουν με δικά μας έξοδα… Κι είμαστε εμείς που πληρώνουμε!»

    Τέλος, επικριτικός ήταν και απέναντι στους πολιτικούς της χώρας. Συγκεκριμένα, μιλάει για τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και για τον Γιώργο Παπκωνσταντίνου σημειώνοντας πως με τέτοιο όνομα δεν μπορεί να θεωρείται κανείς αξιόπιστος.

    «Ειλικρινά, με τέτοιο όνομα, πώς μπορεί κάποιος να θεωρείται αξιόπιστος;
    Ο προηγούμενος υπουργός Οικονομικών λεγόταν Παπακωσταντίνου. Κι ο υπουργός μεταφορών πως λέγεται ; Παπατρέχας; (σε ελεύθερη μετάφραση του Papamobile). »

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΑ ΙΔΙΑ (ΟΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ), ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΥΝΤΟΜΑ.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ "ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΥΚΙΑ ΤΡΩΓΕ, ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΗΝ ΛΕΣ".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ ΓΑΛΛΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ
    ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΧΡΗΣΤΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ;
    Ο ΗΛΗΘΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ!
    ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΠΙΝΤΕ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;
    ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΣΚΑΤΟΚΩΛΟΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση