GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κύπρος: Με αποχώρηση προειδοποιούν οι ξένες τράπεζες αν επιβληθούν νέοι φόροι...

Από το  banksnews.gr Το ρευστό τοπίο σε ότι αφορά στη φορολόγηση εταιρειών τρομάζει τις ξένες τράπεζες, oι οποίες προειδοποιούν με πιθανή...

Από το banksnews.gr

Το ρευστό τοπίο σε ότι αφορά στη φορολόγηση εταιρειών τρομάζει τις ξένες τράπεζες, oι οποίες προειδοποιούν με πιθανή αποχώρηση από την Κύπρο σε περίπτωση επιβολής νέων φορολογιών.
"Όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο", είπε εκπρόσωπός τους, προσθέτοντας ότι...
θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.
Στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων που προβλέπουν τη δημιουργία ταμείου στήριξης των τραπεζών καθώς και παρέμβασης του κράτους, σε περίπτωση που ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καταρρεύσει, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών, Μάριος Παρασκευάς, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι επιβάλλεται η εξαίρεση των μη φορολογικών κατοίκων της Κύπρου από την επιβολή τέλους για τη δημιουργία του ειδικού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η επιβολή τελών, οι διεθνείς τράπεζες θα περικόψουν τα λειτουργικά τους έξοδα και θα απολύσουν υπαλλήλους.
Ο κ. Παρασκευάς υποστήριξε επίσης ότι βάσει οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ξένες τράπεζες πληρώνουν μέχρι και 20% τέλη για φορολογίες, προσθέτοντας ότι το 2010 τα μέλη του Συνδέσμου πλήρωσαν φόρο 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ξένες επιχειρήσεις κατέβαλαν φόρο 1,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Διεθνών Τραπεζών, ο μόνος λόγος για τον οποίο βρίσκονται στην Κύπρο οι ξένες τράπεζες είναι η ύπαρξη ενός σταθερού και ευνοϊκού για ξένες επενδύσεις φορολογικού συστήματος.
Τα τελευταία χρόνια το φορολογικό σύστημα έχει τεθεί σε σοβαρότατό κίνδυνο λόγω της εισαγωγής του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων, της συνεισφοράς στο ταμείο προστασίας καταθέσεων, της συνεισφοράς στο ταμείο αποζημίωσης επενδυτών πελατών τραπεζών και άλλα ταμεία.
Υπέδειξε, παράλληλα, ότι ο φορολογικός συντελεστής από μηδέν που ήταν πριν κάποια χρόνια έχει φτάσει το 10% και αυτό προβληματίζει κάποιες ξένες τράπεζες για το αν θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο.
"Σε κάποιο στάδιο", είπε ο κ. Παρασκευάς "όταν τα πράγματα γίνουν σκούρα θα φύγουν από την Κύπρο και πλέον η χώρα μας δεν θα λογίζεται διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο", προσθέτοντας ότι θα αναζητήσουν νέους προορισμούς, όπως η Μάλτα.
Αντίθετο στη φορολόγηση των τραπεζών είναι και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή νέο αναθεωρημένο κείμενο των νομοσχεδίων. Σύμφωνα με τον διευθυντή χρηματοδότησης και επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέα Τρόκκο, οι κυριότερες αλλαγές που επήλθαν στο νόμο περί χρηματοοικονομικών κρίσεων έγιναν μετά τη γνωμάτευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των εμπλεκομένων.
Όπως εξήγησε έχουν απαλειφθεί τα μέτρα στήριξης που αφορούν στην αγορά περιουσιακών στοιχείων και στην εξαγορά μέρους ή ολόκληρου μετοχικού κεφαλαίου χρηματοοικονομικών οργανισμών.
Παράλληλα, έχουν εισαχθεί πρόνοιες σύμφωνα με τις οποίες κάθε έξι μήνες θα εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού των μέτρων στήριξης για να φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα μέτρα στήριξης έχουν προσωρινό χαρακτήρα, προσθέτοντας ότι αυτά θα τερματίζονται όταν η κατάσταση του επωφελούμενου οργανισμού ή και οι γενικότερες συνθήκες της αγοράς το επιτρέπουν.
Επίσης περιλήφθηκε πρόνοια για προσωρινή ισχύ του νόμου για έξι μήνες. Όσον αφορά στο νόμο περί σύστασης και λειτουργίας του ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναφέρθηκε ότι έχουν εισαχθεί πρόνοιες για σκοπούς του ταμείου σύμφωνα με τις οποίες η έκτακτη συνεισφορά δεν θα υπερβαίνει το 0,06% των σχετικών υποχρεώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή τις καταθέσεις.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μάριος Μαυρίδης, σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη ίσης αντιμετώπισης των καταθετών για να μην υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των ξένων και των εγχώριων επενδύσεων.
Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας περί εταιρειών ούτως ώστε να μπορέσουν οι εμπορικές τράπεζες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο να αντλήσουν κεφάλαια μέσω της έκδοσης νέων μετοχών κάτω από την ονομαστική τους αξία.
Επί αυτού ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι το αίτημα του Συνδέσμου Ξένων Τραπεζών να μη επιβληθεί τέλος στις ξένες καταθέσεις, δημιουργεί προβληματισμούς στην Επιτροπή.
Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, ανέφερε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προς όφελος όλων των τραπεζών "να υπάρχει ένα ενισχυμένο μαξιλάρι προστασίας και στήριξης των τραπεζών σε δύσκολους περιόδους".
Οι τράπεζες ζητούν όπως οι υφιστάμενοι μέτοχοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τους ίδιους όρους που θα συμμετέχει το κράτος, αντί το κράτος να έχει το δικαίωμα να αγοράζει μετοχές με έκπτωση.
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, Μιχάλης Καμάς, υπέδειξε ότι "θα μπορούσε να γίνει εγγύηση κεφαλαίων για να δοθεί ευκαιρία στους υφιστάμενους μετόχους με τους ίδιους όρους που θα παρέμβει το κράτος να συμμετέχει στην έκδοση".
Σε σχέση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Καμάς σημείωσε ότι η οποιαδήποτε συνεισφορά θα έπρεπε να περιοριστεί στο 0,3% και να μην υπάρξουν οποιεσδήποτε άλλες συμπληρωματικές εισφορές.
Ο διευθυντής χρηματοδότησης και επενδύσεων του υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Τρόκκος, υπογράμμισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης είναι το έσχατο μέτρο για τη διάσωση ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση κρατικοποίησης ενός ιδρύματος αλλά η διασφάλιση των συνθηκών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της οικονομίας.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζα, Γιώργος Συρίχας, τόνισε ότι η παρέμβαση του κράτους θα είναι το τελευταίο μέτρο, αφού εξαντληθούν οι άλλες δυνατότητες όπως είναι και η άντληση κεφαλαίων από τους υφιστάμενους μετόχους.

2 σχόλια

  1. ΛΑΜΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΠΛΟΦΕΣ,ΑΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΑΣ ΦΥΓΟΥΝ ΝΑ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΔΕΝ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΜΕ ΤΙΣ OFFSHORE ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση