GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προνομιούχες εναντίον κοινών…

Γράφει ο Δευκαλίωνας http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/    Έχουμε εδώ και πολύ καιρό αναλύσει το πρόβλημα του Ελληνικού Τραπεζικού Σ...

Γράφει ο Δευκαλίωνας
http://stoxasmos-politikh.blogspot.com/
  
Έχουμε εδώ και πολύ καιρό αναλύσει το πρόβλημα του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος που προέκυψε από την αδυναμία δανεισμού της χώρας την άνοιξη του 2010 και την εφαρμογή πρώτα του Μνημονίου και μετέπειτα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ).
Εν ολίγοις… Οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών από το επικείμενο «κούρεμα» των Ελληνικών Κρατικών Ομολόγων, αθροιζόμενες με...
τις ζημιές που προέρχονται από τα προβληματικά δανειακά χαρτοφυλάκια -όπως αυτές θα αποτιμηθούν από την Black Rock-, σε συνδυασμό με την απαίτηση της για αύξηση των εποπτικών κεφαλαίων δημιουργούν την ανάγκη για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι δυνατόν να καλυφθεί είτε από τους βασικούς μετόχους, είτε από τα αρμόδια μνημονιακά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Εάν μεν η αύξηση καλυφθεί από τους βασικούς μετόχους κανένα πρόβλημα για το ιδιοκτησιακό και το διοικητικό καθεστώς αφού θα παραμείνουν φυσιολογικά τα ίδια. Εάν όμως η αύξηση προέλθει από μνημονιακά όργανα όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε προκύπτει πρόβλημα για το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς. Το πρόβλημα προκύπτει γιατί λογικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να γίνει ο βασικός μέτοχος. Σε αυτήν την περίπτωση και συνεπαγωγικά βασικός μέτοχος γίνεται το Ελληνικό Δημόσιο και ο Ελληνικός Λαός, αφού το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δανείζεται για να καλύψει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών βάσει της μνημονιακής λογικής και φιλοσοφίας. Ήτοι, τα χρέη τελικά θα τα επωμισθεί και θα τα αποπληρώσει ο Ελληνικός Λαός.
Στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά. Αφού το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Ελληνικός Λαός, επωμίζεται ουσιαστικά τα χρέη των τραπεζών θα πρέπει να αποκτήσει και την ιδιοκτησία και διοίκηση των τραπεζών. Στο σημείο αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση και ο νυν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπουργός Οικονομικών είχαν απαντήσει: Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιβάλει την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Ελληνικών Τραπεζών που θα ενταχθούν στην μνημονιακή λογική αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Πως θα γινόταν αυτό; Με την έκδοση νέων κοινών μετοχών που θα παρέμεναν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο χρηματοδοτείται και φυσιολογικά ελέγχεται από ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οι μετοχές αυτές στη συνέχεια θα τις πουλούσαν οι ΕΚΤ & ΔΝΤ σε ιδιώτες. Φυσικά όλα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές αφού προηγουμένως όπως είναι γνωστό όλες οι ελληνικές εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι Δημόσιες επιχειρήσεις απαξιώθηκαν από την άθλια κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Και ας το θυμόμαστε, κουβέντα για την διοίκηση! Η κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου θα την παραχωρούσε στις σημερινές διοικήσεις για να μην υπάρξουν μείζονος κλίμακας αντιδράσεις στο εσωτερικό του μνημονιακού μετώπου από το κυρίαρχο εγχώριο πολιτικό-οικονομικό σύστημα.
Όμως, η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου φαίνεται να προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση να μην υπάρξει ούτε καν αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση κουβέντα για την διοίκηση!
Πως θα γίνει αυτό το νεοελληνικό θαύμα; Με την έκδοση προνομιούχων μετοχών έναντι των δανείων που θα δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Προσέξτε πατέντα! Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμμετέχει (δανείζει) στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Αντλεί τα κεφάλαια από τα μνημονικά προγράμματα (και όχι απ’ ευθείας από ΕΚΤ και ΔΝΤ όπως στην προηγούμενη περίπτωση). Αυτόματα τα χρέη των τραπεζών μεταφέρονται στις πλάτες του Ελληνικού Λαού. Το ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς παραμένει όμως το ίδιο.
Δηλαδή, άλλος κερδίζει (οι βασικοί μέτοχοι) και άλλος πληρώνει τα χρέη (ο Ελληνικός Λαός)!
Το είχαμε πει και θα το ξαναπούμε! Η εσωκομματική αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώθηκε τελικά με ευθεία αμφισβήτηση του Γιώργου Παπανδρέου, είχε αφορμή και αφετηρία το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ελληνικών Τραπεζών. Δηλαδή, το κυρίαρχο εγχώριο πολιτικοοικονομικό σύστημα αντέδρασε και ανέτρεψε την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου όταν είδε και αντιλήφθηκε ότι κινδυνεύει ο μοχλός μέσω του οποίου αποκομίζει κέρδη και ελέγχει οικονομικά και πολιτικά την χώρα. Δηλαδή μέσω του άκριτου δανεισμού από το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Επέβαλε δε μέσω των ΜΜΕ που ελέγχει ασφυκτικά την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Για να μην παρεξηγηθούμε. Με κανένα τρόπο και για τίποτε δεν δικαιολογούμε την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Ήταν μία άθλια κυβέρνηση που παρέδωσε άνευ όρων τη χώρα -χωρίς να υπάρχει κανείς μείζονος σημασίας λόγος και αιτία-, στα γεράκια του παγκόσμιου καπιταλισμού. Μοιραία έχει ουσιαστικά παραδώσει και τις ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις με εξευτελιστικές τιμές στον διεθνή καπιταλισμό. Παράπλευρη απώλεια και η απαξίωση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών.
Η νυν κυβέρνηση Παπαδήμου κάνει κάτι πολύ χειρότερο! Δανείζει τις Ελληνικές Τράπεζες με χρήματα του Ελληνικού Λαού χωρίς να παρεμβαίνει στο ιδιοκτησιακό και διοικητικό καθεστώς.
Το γελοίο του πράγματος; Αυτό θα το παρουσιάσει σαν εθνικά αναγκαία πολιτική. Δηλαδή η γερόντισσα που παίρνει σύνταξη 294 ευρώ νοιώθει πανευτυχής γιατί δίνει το υστέρημα της είτε για να πάρουν τις δημόσιες επιχειρήσεις για ένα κομμάτι ψωμί οι διεθνείς καπιταλιστές, είτε για να μην χάσουν ούτε ένα ευρώ οι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση της οποιασδήποτε Ελληνικής Ιδιωτικής Τράπεζας.
Η γερόντισσα των 294 ευρώ παρακολουθεί γεμάτη αγωνία την μάχη: Προνομιούχες εναντίον Κοινών…

5 σχόλια

  1. Με αγορμη την απαντηση του συντακτη προς το διαπλεκομενο ΒΗΜΑ και γενικα το αμαρτωλο συγκροτημα, λεω ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ και να βαλεις υποψηφιοτητα, θα σε στηριξουμε παλι 1,000,000 Πασοκοι ετσι για να τους κανουμε να χασουν τον υπνο τους. Εαν τα καταφερουν να ξερουν οι εναπομειναντες στο Πασοκ οτι απο πεισμα θα τους παμε σε πσοσοστα κατω του ΣΥΡΙΖΑ.
    ==================
    Είμαι οργισμένος!
    Εχω την εντύπωση ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος (;;;) της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου κι όσο οι κομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ θα εντείνονται, τόσο θα πληθαίνουν και τα αρνητικά για τον Γιώργο δημοσιεύματα (δημοσκοπήσεις, κριτική κ.λπ.) Να υπενθυμίσω το κατάπτυστο πρωτοσέλιδο του "Βήματος", που...

    καλούσε τον Παπανδρέου να παραιτηθεί. Βέβαια, τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα διότι το κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι διάφοροι πληρωμένοι κονδυλοφόροι και τα διατεταγμένα μέσα ενημέρωσης, κάνουν πολύ δύσκολο το έργο της ανασυγκρότησης.

    Δυστυχώς είναι και οι "εσωτερικοί" εχθροί που συνεπικουρούν στο έργο της πολεμικής κατά του Παπανδρέου. Ολοι μας ξέρουμε ποιοι είναι. Ομως, ας περιμένουμε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι επιχείρησαν
    να καρπωθούν αγώνες που δεν τους ανήκουν, προσπάθειες απέναντι στις οποίες έμειναν με πείσμα αρνητές, βιρτουόζοι της δυσφήμησης και του διασυρμού, στιλβωτές στις περιόδους της δειλίας ή της καιροσκόπου αναμονής, στιλβωτές στην εποχή της άνετης και επικερδούς υμνολογίας.

    Μόλις είδαν τον Παπανδρέου στριμωγμένο ύψωσαν το μικρό ανάστημά τους. Και -επαναλαμβάνω- τους γνωρίζουμε ποιοι είναι. Το φαινόμενο δεν προσφέρεται καν σε ψυχολογική ανάλυση. Είναι τυπική περίπτωση που επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ανοίγει ο στίβος για τις σαλταδόρικες εξορμήσεις εκείνων που σκούνται για του είδους αυτού τα αθλήματα. Και δεν ανήκουν μόνο στην κατηγορία των δημόσιων θεαμάτων.

    Υπάρχουν και επιδείξεις ιδιωτικές (démonstrations privées), στο σπιτάκι τους ή στις σπιταρώνες τους, μπροστά στον καθρέφτη, όπου θα μπορούν να τις απολαμβάνουν. Δεν αρνούμαι ότι στη δημοκρατία είναι θεμιτό και νόμιμο όλοι να έχουν φιλοδοξίες. Αλλά, να έχουν τις προϋποθέσεις. Να έχουν τοι πάθος και την ειλικρίνεια. Αλλά οι καρδιές τους (μιλώ γι' αυτούς τους οποίους καλά γνωρίζουμε) είναι πολύ στενές για να χωρέσουν και τα δυο. Εξάλλου, το πάθος φοβάμαι πως είναι μονάχα για την εξουσία. Οσο για την ειλικρίνεια, αυτή έχει πάει περίπατο. Θα επανέλθω στους "εσωτερικούς" εχθρούς.

    Υπάρχουν και οι κήνσορες των ΜΜΕ οι οποίοι καθημερινά, με την ξεγνοιασιά των αρλεκίνων στο παλκοσένικο της πιο ασύδοτης δημοσιογραφίας, αναλώνονται στο έργο της καταστροφής της εικόνας του Παπανδρέου. Είναι οι κρυπτοήρωες που κινούνται ανάμεσά μας με την πόζα των θεσμοθετών της δημοκρατίας και της αρετής, πιστεύοντας ότι ήρθε η ώρα να δείξουν τον... ανδρισμό τους. Αλλά ο ανδρισμός έχει εκλείψει προ πολλού από την πολιτική ζωή του τόπου.Και για να κλείσω τούτο το σημείωμα, απευθύνομαι στον Παπανδρέου: ΜΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΥΠΟΝΟΕΙΣ? ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΠΟΥΦΟΣ?ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΡΑΤΑΩ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ ΕΓΩ! ΤΙ ΜΕ ΠΕΡΑΣΕΣ, ΑΝΤΕ ΑΝΤΕ , ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΖΟΚΟΥΝΕΛΟ? ΓΚΡΡ, ΓΚΡΡΡΡ,ΓΚΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ!!!

    ΥΓ. ΓΚΡΡΡ = ΗΧΟΣ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟΥ ΟΤΑΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΡΟΤΟΝ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΛΑ ΡΕ 10.10....
    ΓΙΑ ΤΟ

    κλανει ο νεκρος ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ____
    Στην Ιπποκρατους δινουν υλικα
    κατεδάφισης δωρεάν.

    Το μπουρδέλο κατεδαφίζεται με βαριοπούλες.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Τα ποντικια βγαίνουν απο τις τρύπες τους και τρέχουν μερικά απο αυτά ειναι λαδωμενα απο το πολυγερμανικο λάδι του στρατηγου που τα ταιζε.

    Αλλα φορανε ακόμα παμπερς απο τις κουτες που ξεμειναν κατι χρόνια εκεί.
    Μερικά έγιναν σαν βουβαλια και κλανουν οπου βρεθουν σε καναλια στον δρόμο και χέζονται επανω τους.

    - Υπάρχουν σοσιαλιστικά κειμήλια έγγραφα σε ρολλα χαρτιού υγείας όπως η διακυρηξη της 3ης του Σεπτεμβρη του Νοεμβρη του Οκτωβρη και γενικά όλου του χρόνου οσοι πιστοί τρέξτε να προλαβετε έχουν ιστορική συλλεκτική αξία όπως τα τεύχη του Αστερίξ.

    - Υπάρχουν όλοι οι βαθυστόχαστοι λόγοι του πιο μεγάλου στοχαστη οραματιστή και λογιου ΓΑΠ στην άπταιστο σουαχίλι και αραμαική.
    Ο πολιτικός λόγος των κειμένων του ΓΑΠ είναι κατι αντιστοιχο του Πλατωνος πολιτεια σε αξία. - Χωριζεται σε 4 ενότητες.
    Η πρωτη ειναι η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ,
    η δευτερη είναι ΓΑΠ ΠΕΛΑΤΕΙΑ,
    η τρίτη είναι ΓΑΠ ΦΑΓΟΠΟΤΙ
    και η τέταρτη ΓΑΠο ..ΤΙΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    Προλαβετε γιατι πλησιάζει ο Καραβαγγος κατα τον Φλεβάρη και κρατάει βαριοπουλα και στουπί θα χαθούν ιστορικά εγγραφα μεγάλης πολιτικής σημασίας και διαφώτισης.

    - Υπάρχει και αρχειο εικόνων και βιντεο όπου μπορειτε να θαυμάσετε το μεγα εργο των πράσινων τρωκτικών Πράσινες καρτες καρτες κλαδικων λίστες διορισμών βιντεο με ρεψιματα και κλασιματα από σπουδαίους πολιτικούς.

    - Λογιστικα βιβλία όπου αναγράφονται όλες
    οι τιμιες κλεψιές χορηγιες και δωρεές.
    Δανεια !!!!
    Δανεια μέχρι με λήξη το τέλος του αιώνα
    και εγγυητή τον μόνιμο μαλακα λαό.

    - Συλλεκτικά κουπιά κανό ποδήλατα όργανα γυμναστικής στολές, κολάν, σήματα, ηλιοι, πενταλφες, σημαντικής αξίας.

    - Όλη η σειρά 10 τομοι περίπου ο δεκαλογος
    του καλού απατεώνα ψεύτη και κλέφτη.
    Όλη η σειρά πως να γίνεται πρωθυπουργός σε μια χωρα ηλιθίων ακόμα και αν είσαι πανηλίθιος.

    Αυτα τα καπάρωσε ο Αδωνις και θα τα πουλήσει με δώρο το δοκιμιο " η ακρατη δημοκρατία του Χιτλερ", όπου θα περιέχει και εισαγωγική σημείωση από τον μακαρίτη Παπαδόπουλο με θέμα Ελευθερία και δημοκρατία.

    - Υπάρχει πλούτος τρέξτε να προλαβεται έχει
    και πολλες φωτογραφιες σεξουαλικού περιεχομένου από ολα τα τσόκαρα που παρέλασαν από εκεί.
    Ιστορικό αρχείο κατι σαν το top model.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    - 90 ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΙΝΑΝΕ ΠΡΟΛΑΒΕΤΑΙ.

    ΑΠΟ ΙΣΠΑΝΙΑ.. ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΓΗ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση