GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαρύ φορτίο με πέντε στοιχήματα...

Από το http://www.attikipress.gr/ -Πού θα κριθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου -Η εθνική κρίση, η οικονομία, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία και...

Από το http://www.attikipress.gr/

-Πού θα κριθεί η κυβέρνηση Παπαδήμου
-Η εθνική κρίση, η οικονομία, το πολιτικό σύστημα, η κοινωνία και οι σχέσεις με την Ε.Ε.
-Ανοικτός ο χρόνος των εκλογών
-Αγωνία για τις πρώτες δημοσκοπήσεις
-Τα πρώτα σενάρια και για τη δημιουργία νέου κόμματος
Βαρύ φορτίο, που συνοδεύεται από πέντε κρίσιμα στοιχήματα, αναλαμβάνει η κυβέρνηση υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, που ύστερα από μακρά κυοφορία συμφώνησαν να σχηματίσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Παπαδήμος, αν και τεχνοκράτης, δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν ένας «αδύναμος» ή «υπηρεσιακός» πρωθυπουργός. Τα πράγματα εξελίχθηκαν κατά τρόπον τέτοιον, που του δίνει ιδιαίτερη ισχύ, όχι μόνο για την διαχείριση και αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τη μετάβαση στην πολυσυζητημένη «νέα μεταπολίτευση». Υπό την έννοια αυτή... τα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης απλώνονται σε όλα τα πεδία και συνδέονται με την ίδια την πορεία της χώρας σε εθνικό επίπεδο, με τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, με την οικονομία, με τη θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά και με τις κοινωνικές ισορροπίες.
Μπορεί λοιπόν να μη φαίνεται, αλλά στην πραγματικότητα η βασική προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου είναι να κάνει άμεσα όλες τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε η κρίση που γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα να μην εξελιχθεί σε εθνική και να μην υπάρξει γενική κατάρρευση. Η διαρκής διολίσθηση των προηγούμενων εβδομάδων έφερε την κατάσταση σε οριακό επίπεδο, με αποτελέσματα που προκάλεσαν σε όλους αισθήματα εθνικής ντροπής. Τα απανωτά τελεσίγραφα των ξένων εταίρων μας προς τις πολιτικές ηγεσίες, αλλά και την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσαν ίσως μια μικρή μόνο γεύση του σκηνικού που απειλεί τη χώρα μας, αν δεν υπάρξει ταχεία ανάταξη των λειτουργιών του δημόσιου βίου στην Ελλάδα.
It’s the economy…Το δεύτερο στοίχημα για τον κ. Παπαδήμο αφορά την οικονομία. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στην εφαρμογή όλων των κρίσιμων αποφάσεων που θα αποτρέψουν, κατ’ αρχάς, τον κίνδυνο της χρεοκοπίας της χώρας και την έξοδό της από το ευρώ. Πρόκειται για τις αποφάσεις που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στην Ε.Ε. Και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας για την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, «συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές». Προκύπτει δηλαδή ότι εκτός από τους χειρισμούς για το «κούρεμα» των ομολόγων και τη μείωση του χρέους κατά 100 δις ευρώ, η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν θα υπογράψουν και θα ξεκινήσουν την εφαρμογή και όποιων νέων μέτρων χρειαστούν. Το τελευταίο αυτό σκέλος έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είχε αποτελέσει αντικείμενο αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Η επιτυχής πορεία της κυβερνητικής προσπάθειας θα βοηθήσει και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κατά κοινή ομολογία έχει βρεθεί στο ναδίρ. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, δεν είναι εύκολη υπόθεση και το στοίχημα αυτό θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να κερδηθεί. Μάλιστα η δοκιμασία αυτών των σχέσεων εξαπλώθηκε από το οικονομικό και στο πολιτικό πεδίο. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς επαφές του νέου πρωθυπουργού θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, ώστε η Ελλάδα να ξαναβρεί το κύρος της μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
SOS για το πολιτικό σύστημαΤο τρίτο επίπεδο δράσης για την κυβέρνηση Παπαδήμου και τα κόμματα που τον στηρίζουν συνδέεται με τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος. Η απαξίωσή του ιδιαίτερα κατά το τελευταίο έτος είναι οφθαλμοφανής και το στοίχημα του νέου πρωθυπουργού είναι αν θα καταφέρει να το διασώσει και να το οδηγήσει σε μια νέα εποχή ή αν οι παθογένειες θα αποδειχθούν τόσο ισχυρές, που θα συμπαρασύρουν και θα εμποδίσουν κάθε ανορθωτική προσπάθεια.
Όλες οι αποφάσεις και οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της πολυεπίπεδης κρίσης είναι προφανές ότι θα επηρεάσουν και τις ήδη πολύ εύθραυστες ισορροπίες με την κοινωνία. Αυτό είναι το πέμπτο, αλλά ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα της νέας κυβέρνησης, η οποία ξεκινά τον βίο της μέσα σε κλίμα ανακούφισης μεν για το σχηματισμό της, αλλά έντονων ανησυχιών για τη μάλλον αναπόφευκτη λήψη νέων επώδυνων μέτρων. Δεν στερείται σημασίας το γεγονός ότι ένας από τους πρώτους που χαιρέτισε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας (και προερχόμενος από τον συντηρητικό χώρο) Κωστής Στεφανόπουλος, έσπευσε να καλέσει τον κ. Παπαδήμο «να μη βάλει άλλους φόρους», καθώς «ο λαός υποφέρει και δεν αντέχει άλλο». Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι μόλις υπογραφεί η δανειακή σύμβαση συζητούνται να επιβληθεί ως μόνιμο το χαράτσι για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, απολύσεις σε τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους του δημοσίου, μείωση των αναπηρικών συντάξεων, λουκέτο ή συγχώνευση σε κρατικές εταιρείες και μεταβίβαση όλων των δημόσιων εταιρειών, των ακινήτων και των μετοχών που έχει το κράτος σε τράπεζες στο ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Αγωνία για τη συνέχειαΠοια τάση θα επικρατήσει μέσα στην κοινωνία απέναντι στη νέα κυβέρνηση, ή θετική ή αρνητική, είναι κάτι που θα φανεί τις προσεχείς εβδομάδες. Είναι θέμα 24ώρων άλλωστε να δουν το φως της δημοσιότητας και οι πρώτες σχετικές δημοσκοπήσεις, που αναμένονται με αγωνία. Αν πάντως διαμορφωθεί μια θετική δυναμική, τότε μπορεί να επηρεαστούν οι συσχετισμοί σε πολλά επίπεδα. Κατ’ αρχάς φημολογείται ήδη ότι, αν τα πάει καλά ο κ. Παπαδήμος, μπορεί να μετατεθεί κι άλλο προς τα πίσω ο χρόνος των εκλογών, που είχε προσδιοριστεί για τις 19 Φεβρουαρίου. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι στο χθεσινό ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά. Επίσης, είχε γίνει γνωστό ότι και ο νέος πρωθυπουργός ζητούσε να υπάρξει ελαστικότητα στο θέμα αυτό, ενώ δεν σταματούν να ακούγονται φωνές, που υποστηρίζουν ότι η καινούργια κυβέρνηση πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα χρόνο ζωής ή ακόμη και να προσπαθήσει να εξαντλήσει τη θητεία της παρούσας Βουλής, ώστε να μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση.
Όλες αυτές οι συζητήσεις μάλιστα τροφοδοτούν, αν και πρόωρα, σενάρια που θέλουν τον κ. Παπαδήμο να ηγείται όχι απλώς μιας μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά ενός πλέγματος διεργασιών που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμη και στη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, με τη συμμετοχή προσώπων ευρωπαϊκού προσανατολισμού από όλες τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις. Ένας τέτοιος φορέας θα ήταν δυνατόν, πάντα κατά τα σενάρια, να λειτουργήσει ως «σφήνα» στα υπάρχοντα, αποδυναμωμένα, κόμματα και να επιταχύνει τις διαδικασίες για ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

11 σχόλια

  1. δυστυχως η κυβερνηση αυτη δεν εχει νομιμοποιηση.Οι εκλογες ειναι σιγουρο οτι θα μετατεθουν και το ενχωριο αστικο συστημα που το εκφραζει το mega,ο μπομπολας και ο λατσης αλαφουζος περιμενουν να δουν την αντιδραση του κοσμου.Αλλα θα την δουν συντομα και θα πανικοβληθουν αλλη μια φορα.Η ευρωπη ειναι θνησιγενης αν δεν αλλαξει πολιτικη ,οι λαοι αρχιζουν να αντιδρουν βιαια και η διαλυση της ειναι θεμα 2,3 ετων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπομπολας;
    λατσης;
    αλαφουζος;

    ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ,ΑΥΤΟΙ ΑΠΛΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΤΑΙΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ!

    και σημερα να ειχαμε εκλογες,
    παλι κουστουματους γιαπηδες,
    φωνακλαδες πλασιε,
    παραγοντες της νυχτας,
    ταγερατες πουτανες,
    και πασοκοσυνδικαλες θα ψηφιζε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοβαρά, πιστεύουν τα ορφανά του Σημίτη ότι οι τραπεζίτες θα τους δώσουν ρόλο? Ας μου απαντήσει κανένα εκσυγχρονιστήρι.
    Όσο για τους δεξιούς του Σαμαρά, εσείς τελειώσατε και δεν το έχετε πάρει χαμπάρι. Σας κατανοώ, τέτοια ζώα που είστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΓΙΑ ΤΑ 600 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΓΑΡΓΑΡΕΣ ;
    ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΝΑ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ,ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΝΜΠΑΝΚ.
    ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΟΥΣΕΣ ΜΙΖΕΣ ΠΑΝΤΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΣ.ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΑΛΑΚΑ..ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΑ.

    Μ Α Λ Α Κ Α .
    --------------------------------
    ''Δεν θέτω θέμα αλλά 8 αρχηγοί καραδοκούν στο ΠΑΣΟΚ''
    -------------------------------

    Ο Πάγκαλος και η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ

    ''Τίποτε δεν αποκλείεται, εγώ δεν θέτω θέμα, αλλά στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν 8 εν δυνάμει αρχηγοί'' ήταν οι γεμάτες νόημα δηλώσεις του Πάγκαλου στο πρωινό της ΝΕΤ, για το αν θα πρέπει να μείνει ή όχι ο Γ.Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

    Για τον Θ.Πάγκαλο το δημοψήφισμα όχι μόνο ήταν λάθος αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε ''ήταν ανάθεμα για την Ευρώπη''.

    Ο Αντιπρόεδρος αποκάλυψε επίσης πως σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί βιβλίο του με τίτλο ''Μαζί τα φάγαμε''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ''Μαζί τα φάγαμε''
    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΞΕΡΑΣΕΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ώπαα...

    Το πρες γέμισε με σχόλια ακροδεξιών φασιστικών ανθρωποειδών...με καταγωγή από ταγματασφαλίτες, γερμανοτσολιάδες και λοιπούς προδώτες!!!

    Σε αυτά τα καθάρματα οφείλονται όλα τα δεινά της χώρας σήμερα!!

    Νίκησαν στον εμφύλιο, αλλά ήταν τόσο καθυστερημένοι και αγροίκοι (όλη η διανόηση, που ήταν αριστερή, ήταν στα ξερονήσια και στην προσφυγιά}, που ούτε έναν σωστό καπιταλισμό της προκοπής δεν μπόρεσαν να φτιάξουν, εδώ και 60 χρόνια!!!

    Ψευτο-οικονομία της αγοράς των επιδοτήσεων και των κρατικών προμηθειών και έργων, φεουδαρχικού-οθωμανικού τύπου πατριαρχικές σχέσεις πολιτευτών-λαού, πελατειακές σχέσεις, λαμογιά, ρουσφέτι, ανατολίτικη υπανάπτυξη...

    Κατηγορούν για όλα τον λαϊκιστή και λαοπλάνο Αντρέα, ενώ αυτός ακολουθούσε την δική τους πεπατημένη (με αριστερό στόλισμα) με ελάχιστες διαφορές!

    Γι' αυτό ζούμε αυτά τα χάλια και γελάει όλος ο κόσμος μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ;
    Ε..., ΨΟΦΕΙΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΗΡΕΜΗΣΕ...κάλμααααααααααα
    σύντροφε. του ληγμένου πα$$οκ..
    __________________________________
    Ο Χάρης θα σώσει την Κεντροαριστερά (ολέ!).. ΔΙΣ

    Είπα να δω σήμερα τις ειδήσεις του ΜΕΓΚΑ. Συνήθως βλέπω ΑΛΤΕΡ, αφού δηλώνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι τυγχάνω φανατικός οπαδός του Τράγκα.

    Έλα όμως που το εν λόγω κανάλι, μια έχει ειδήσεις και μια όχι. Και προκειμένου να υποκύψω στο σύνδρομο στέρησης, αποφάσισα να αλλάξω πηγή.

    Στράφηκα λοιπόν προς μια πιο «έγκυρη» ενημέρωση . Αυτήν της Όλγας και του Γιάννη…

    Τι το ήθελα; Κόντεψα να πάθω αποπληξία.

    Ο λόγος ήταν η πραγματικά κωμικοτραγική εμφάνιση του Χάρη «δια τούτο λέγω» Καστανίδη, που για πολλοστή φορά από τότε που τον θυμάμαι, και προφανώς επειδή έμεινε εκτός της νέας «εθνικής» κυβέρνησης, αποφάσισε να δηλώσει «επαναστάτης», και «αντιεξουσιαστής της εξουσίας».

    Και τι είπε ο σημαντικός αυτός στοχαστής της μεταπολιτευτικής Ελλάδας; Ή τουλάχιστον τι κατάλαβα εγώ από τον (ως συνήθως) παραληρηματικό λόγο του;

    Ότι εξ αρχής ήταν (κρυφίως) αντιμνημονιακός, αλλά αναγκάστηκε να παίξει τον ρόλο του φιλομνημονιακού, επειδή έτσι επέβαλλε η θεσμική του θέση.

    Εισοδιστής δηλαδή ο Χάρης.

    Τώρα όμως που απελευθερώθηκε από τις υποχρεώσεις του υπουργικού αξιώματος, είδε το φως το αληθινό, και όπως μας υποσχέθηκε (κοιτώντας λάγνα την κάμερα), θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να καταγγείλει τα κακώς κείμενα, να πολεμήσει τους τραπεζίτες που μας πατάνε, και να συμβάλλει και αυτός στην επανόρθωση της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

    Ή κάπως έτσι. Κανονικός Τρότσκι.

    Και για να αποτελειώσει την παράσταση, τι γύρισε και είπε ο άνθρωπος; Και μάλιστα έμπλεος υπερηφάνειας;

    Ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, αυτός ήταν ο πρωτεργάτης της ιδέας του δημοψηφίσματος, και άφησε να εννοηθεί, πως θα έπρεπε η χώρα να τον ευγνωμονεί αιωνίως!

    Ναι. Το δημοψήφισμα που μας έκανε ρεντίκολο έως και στα βάθη της υποσαχάριας Αφρικής, που έριξε τους δείκτες των χρηματιστηρίων (ακόμη και στη Ζανζιβάρη) στα τάρταρα, που έκανε την Ελλάδα πρωτοσέλιδη γελοιογραφία σε άπασες τις εφημερίδες του κόσμου, που έδιωξε τον Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, που κόντεψε να στείλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και ΕΕ με συνοπτικές διαδικασίες, που κόντεψε να ακυρώσει την λειτουργία του κράτους θέτοντας σε κίνδυνο την 6η δόση, που, που….

    Υ.Γ. Θα στείλω επιστολή στον Ομπάμα
    να τον έχει στα υπόψη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση