GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Όχι» στον περιορισμό Βούλγαρων-Ρουμάνων εργατών στο Βέλγιο...

Από το  euractiv.gr Aπό την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μετά από την άρση του βέτο από τη Φλάνδρα , οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι εργ...

Από το euractiv.gr
Aπό την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, μετά από την άρση του βέτο από τη Φλάνδρα , οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται να εργαστούν στο Βέλγιο.
Η καθημερινή Sega έγραψε την Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου) ότι η απόφαση πρέπει να...
εγκριθεί επισήμως αυτή την εβδομάδα από μια «μεικτή επιτροπή» που εκπροσωπεί τις περιοχές της Φλάνδρας, της Βαλονίας και των Βρυξελλών. Η ρουμανική αντιπροσωπεία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών διατηρεί διαπραγματεύσεις για δύο χρόνια με τον Φλαμανδό Υπουργό Philippe Muyters, υπεύθυνο για την απασχόληση και τη χρηματοδότηση. Λένε ότι είναι πεπεισμένοι ότι και το τελευταίο εμπόδιο έχει αρθεί.
Το Βέλγιο είναι μια από τις 10 χώρες της ΕΕ που εξακολουθεί να εφαρμόζει περιορισμούς στους Ρουμάνους και στους Βούλγαρους εργαζομένους (βλ. ιστορικό). Ωστόσο, οι εν λόγω περιορισμοί πρέπει να αρθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2014 το αργότερο, σύμφωνα με μια συμφωνία που έγινε όταν οι δύο χώρες προσχώρησαν, το 2007. Ένας εκπρόσωπος του Muyters είπε στην EurActiv την Παρασκευή (2 Δεκεμβρίου) ότι η απόφαση θα μπορούσε πράγματι να ληφθεί εντός των επόμενων τριών ημερών, αλλά ήταν πολύ νωρίς να προβλέψουμε αν θα είναι θετική ή αρνητική.
Το όφελος του Βελγίου από το άνοιγμα της αγοράς εργασίας
Το βελγικό κράτος θα ήταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση από την άρση των περιορισμών για τους Ρουμάνους και τους  Βούλγαρους εργάτες, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, δεδομένου ότι αυτό θα επιτρέψει ένα πιο αποτελεσματικό έλεγχο των ωφελειών τους από την απασχόληση.
Με τα χρόνια, οι Ρουμάνοι έχουν αναπτύξει «κόλπα» για να πληρούν τις προϋποθέσεις παροχής νόμιμων βελγικών κρατικών επιδομάτων. Αυτά περιλαμβάνουν την καταχώρηση μιας νεοσύστατης εταιρείας σ αυτές που πρόκειται να πτωχεύσουν ή την πρόσληψη και στη συνέχεια την αμέσως απόλυση των συζύγων τους από μια επιχείρηση που είχε συσταθεί πρόσφατα στο Βέλγιο. Ωστόσο ένας βέλγος αξιωματικός που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις εμφανίστηκε πιο δύσπιστος όμως λέγοντας: «οι νόμοι μας δεν είναι προσαρμοσμένοι στη νοοτροπία σας».
Ο ευρωβουλευτής της Ρουμανίας Traian  Ungureanu (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), αρνήθηκε τους υπαινιγμούς ότι οι εργαζόμενοι στην Ανατολή Ευρωπαϊκή έχουν συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας ή ότι ασκούν πίεση στα ασφαλιστικά συστήματα των δυτικών χωρών. Αντ 'αυτού, δήλωσε ότι έχουν φέρει μια γενική οικονομική ανάπτυξη κατά 1% στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους καλωσορίσει. Ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Ivailo Kalfin (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) είπε στην EurActiv ότι ήλπιζε το Βέλγιο να άρει τους περιορισμούς και οι άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.
 «Οι Βούλγαροι πολίτες ποτέ δεν άσκησαν πίεση ούτε στις αγορές εργασίας, ούτε στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών της ΕΕ. Τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα στην ΕΕ σαφώς και δεν αποτελούν συνέπεια της διεύρυνσης. Ο χειρότερος τρόπος για την αντιμετώπισή της οικονομικής κρίσης είναι η θέσπιση νέων φραγμών στο εσωτερικό της ΕΕ, αντί του ανοίγματος της αγοράς  και της επιδίωξης για αύξηση της αποδοτικότητας και της ανταγωνιστικότητας» δήλωσε ο Kalfin.
Θετικό μήνυμα που αναμενόταν για καιρό
Εάν η απόφαση προχωρήσει, το Βέλγιο θα είναι το πρώτο που θα ακολουθήσει το αίτημα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τον Ιούλιο για να ανοίξει πλήρως η αγορά εργασίας της ΕΕ για τους υπηκόους τους από το 2012. Στις 25 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το ίδιο πνεύμα.
Ωστόσο, άλλες χώρες έχουν λάβει αντίθετη κατεύθυνση και έχουν σκληρύνει τη στάση τους.Τον περασμένο Απρίλιο, η Ολλανδία θέσπισε περιορισμούς κατά των Ρουμάνων και των Βούλγαρων εργατών παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν για τους αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τον περασμένο Αύγουστο, η Ισπανία, η οποίος είχε ανοίξει καιρό την αγορά εργασίας της για τα δύο νέα μέλη της ΕΕ, εισήγαγε περιορισμούς στους Ρουμάνοι εργαζομένους, λόγω της αύξησης της ανεργίας στη χώρα που πλήττεται από την κρίση.
Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου Damian Green επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει τους εργασιακούς περιορισμούς μέχρι το τέλος του 2013.

Oρόσημα

  • 1 Ιαν. 2012: Αναμένεται όλες οι χώρες της ΕΕ να ανακοινώσουν εάν θα διατηρήσουν τους εργασιακούς περιορισμούς για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους τα επόμενα δύο χρόνια. 
  • 1 Ιαν. 2014: Η μεταβατική περίοδος για την Ρουμανία και την Βουλγαρία λήγει. Όλες οι χώρες της ΕΕ αναμένεται να καταργήσουν αυτόματα τους εργασιακούς περιορισμούς για τους πολίτες των δύο χωρών.

Απόψεις

Ο Βρετανός υπουργός Μετανάστευσης Damian Green σημείωσε ότι η απόφαση να διατηρηθούν οι άδειες εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους αντιστοιχεί στην δέσμευση της κυβέρνησης να μειωθεί η εξάρτηση των εργοδοτών από τους διακινούμενους εργάτες, ιδιαίτερα για τις χαμηλότερα ειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Η βρετανική Συμβουλευτική Επιτροπή Μετανάστευσης (MAC) δημοσίευσε μια έκθεση στις 4 Νοεμβρίου ότι εξέτασε τον αντίκτυπο στην εγχώρια αγορά εργασίας αν καταργηθούν οι μεταβατικοί έλεγχοι. Η MAC, δήλωσε ότι η άρση των υφιστάμενων περιορισμών θα μπορούσε να προκαλέσει «σοβαρές αναστατώσεις στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σε χαμηλότερα ειδικευμένα επαγγέλματα όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετατόπισης των ημεδαπών εργαζομένων και αρνητικό αντίκτυπο στους μισθούς».
Ο Ρουμανός ευρωβουλευτής Traian  Ungureanu (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) εκφράζει την ανησυχία για την κατάσταση που οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι θα αντιμετωπίσουν το 2014, όταν οι περιορισμοί στην αγορά εργασίας, όπως αναμένεται, θα τερματιστούν αυτόματα.  «Τι θα κάνουν τα κράτη μέλη, αν, από τη μία πλευρά, βρεθούν υπό πίεση για τον περιορισμό της πρόσβασης στις αγορές εργασίας για τους Ρουμάνους και τους  Βούλγαρους και, από την άλλη πλευρά, υπο την πίεση της συνθήκης της ΕΕ να σταματήσουν τους περιορισμούς; Θα είναι ενδιαφέρον», δήλωσε ο Ungureanu.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση