GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η άλλη Θεσσαλία του κ. Αγοραστού...

Ο Πηνειός «στραγγίζει» την Κάρλα Με τον εφιάλτη της ξηρασίας ζουν εδώ και πολλούς μήνες οι κάτοικοι της περιοχής Στεφανοβικείου και Ριζομύ...

Ο Πηνειός «στραγγίζει» την Κάρλα

Με τον εφιάλτη της ξηρασίας ζουν εδώ και πολλούς μήνες οι κάτοικοι της περιοχής Στεφανοβικείου και Ριζομύλου καθώς από τον Ιούνιο τα αντλιοστάσια είναι κλειστά με αποτέλεσμα να μην έχει πέσει νερό στην Κάρλα από τον Πηνειό και έτσι όχι μόνο να...
 απειλείται η ίδια η λίμνη αλλά και ο υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος έχει… στεγνώσει!
Με τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή απειλείται η Κάρλα! Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των γύρω περιοχών είναι στο πόδι φοβούμενοι την εμφάνιση νέων ρηγμάτων, ενώ και οι αγρότες απειλούνται με ολοσχερή καταστροφή της φετινής παραγωγής σιτηρών.
Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού Γιώργος Λαδόπουλος η στάθμη του Πηνειού είναι στο 1.40 με 40 μέτρα πλάτος και όλο το νερό φεύγει με μεγάλη ταχύτητα και ορμή στην θάλασσα, καθώς τα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν την λίμνη Κάρλα παραμένουν κλειστά από τον Ιούνιο ακόμα!
«Κάνανε καινούργιο αντλιοστάσιο 9 εκ. ευρώ που το πληρώσαμε όλοι εμείς οι πολίτες και το έχουν να κάθεται χωρίς να λειτουργεί» τονίζει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, ο οποίος μάλιστα επισημαίνει πως το πρόβλημα το έχει καταγγείλει εδώ και μήνες χωρίς «να ιδρώνει το αυτί κανενός». «Είναι αδιανόητο πραγματικά, φωνάζω τόσο καιρό, να μένουν κλειστά τα αντλιοστάσια χωρίς κανένας να έχει να πει μια δικαιολογία σωστή και σοβαρή», τονίζει.
Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Λαδόπουλος για ποιο λόγο τα αντλιοστάσια παραμένουν κλειστά απαντά πως «αυτή τη στιγμή υπεύθυνοι για τη λειτουργία είναι ο Διαχειριστικός Φορέας και η ΕΥΔΕΠ Κάρλας και αυτοί οι δύο δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους», ενώ τονίζει πως σε συνεχείς οχλήσεις του δεν πήρε ποτέ καμία επίσημη απάντηση παρά μόνο ότι «ο Πηνειός φαίνεται να είναι μολυσμένος και δεν θέλουν λένε να επιβαρύνουν την Κάρλα. Δεν σας λέω ότι δεν υπάρχει ενδεχομένως κάποια μόλυνση, αλλά αν ο Πηνειός ήταν τόσο μολυσμένος που λένε, τότε όλοι οι Λαρισαίοι θα είχαν πεθάνει που όλα τα χωράφια αρδεύονται από αυτόν».
Τεράστια περιβαλλοντική ζημιά
Φόβους ακόμα και να στερέψει η λίμνη από νερό έως και το ερχόμενο καλοκαίρι εκφράζει ο κ. Λαδόπουλος. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η λίμνη θα έχει στερέψει με μαθηματική ακρίβεια. Τα ψάρια θα ψοφήσουν, τα πουλιά που έχουν έρθει θα εξαφανιστούν και όλος αυτός ο υγροβιότοπος δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από παρελθόν. Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι τεράστια».
«Εγώ τα έχω πει και στην κ. Κάγκαλου και σε όλους τους αρμοδίους, αλλά δεν φαίνεται να τους νοιάζει. Όταν όμως το πρόβλημα θα φτάσει να είναι μην αναστρέψιμο, που το απεύχομαι, τότε θα τρέχουν όλοι και δεν θα φτάνουν», διευκρινίζει ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!
Εφιάλτες τα ρήγματα
Εν τω μεταξύ η υφιστάμενη κατάσταση ξυπνά εφιάλτες του παρελθόντος στους κατοίκους των περιοχών Στεφανοβικείου και Ριζομύλου καθώς φοβούνται πως θα ξυπνήσει η γη και θα επιβαρυνθούν τα ήδη υπάρχοντα ρήγματα ή θα εμφανιστούν καινούργια.
«Πράγματι στην Κάρλα έχει να πέσει νερό από τον Πηνειό από το καλοκαίρι ακόμα, και όταν ρώτησα η δικαιολογία που μου είπαν ήταν ότι είναι πολύ χαμηλή η στάθμη του νερού στον ποταμό και έτσι δεν μπορούν να τροφοτήσουν τα αντλιοστάσια» αναφέρει ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Στεφανοβικείου Γιώργος Καραπλιάγκος.
Το ίδιο όμως επισημαίνει και ο κ. Λαδόπουλος, τονίζοντας πως «από την στιγμή που ο υδροφόρος ορίζοντας έχει στερέψει στην κυριολεξία και ουσιαστικά πλήττεται από απόλυτη ανομβρία το να εμφανιστούν νέα ρήγματα ίσως να είναι ακόμα και θέμα χρόνου».
Πάντως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Στεφανοβικείου οι κάτοικοι της περιοχής είναι αναστατωμένοι καθώς φοβούνται μια ενδεχόμενη νέα έξαρση των ρηγμάτων και ζητούν άμεσα να δοθούν λύσεις ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Μια βροχή θα σώσει τα σιτάρια!
Αν δεν πέσουν 20 χιλιοστά βροχή μέσα στις επόμενες 10 με 15 μέρες όλη η παραγωγή σιτηρών στην Μαγνησία θα υποστεί ολική καταστροφή καθώς όχι μόνο απειλείται από την παρατεταμένη ανομβρία αλλά την ίδια στιγμή οι καλλιέργειες δεν βοηθιούνται ούτε από τον υδροφόρο ορίζοντα που έχει στεγνώσει!
Αυτή τη στιγμή οι αγρότες βλέπουν τα χωράφια τους να… αργοπεθαίνουν, ενώ σε πολύ μικρές εκτάσεις έχουν «ξεπεταχτεί» λίγα σιτηρά ωστόσο το μέγεθός τους δεν θυμίζει σε τίποτα την περίοδο που διανύουμε, καθώς αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να έχουν φυτρώσει κανονικά.
Οι παραγωγοί είναι στα όρια της απελπισίας, καθώς συνεχίζουν να απλώνουν το βλέμμα τους στα θεόστεγνα χωράφια τους με τον φετινό απολογισμό να βγαίνει ελλειμματικός. «Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να φυτρώσει τίποτα. Η ξηρασία είναι απίστευτη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΑΣΟ Ριζομύλου και αγρότης Ηλίας Ιωάννου και προσθέτει πως «αν δεν βρέξει 2-3 μέρες συνεχόμενα, να βρέξει όμως όχι να ψιχαλίσει, τότε η καταστροφή θα είναι ολοσχερής».
Ο ίδιος καταδικάζει το γεγονός πως από το καλοκαίρι δεν πέφτει νερό στην Κάρλα με αποτέλεσμα να μην εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας κατάσταση που επιβαρύνει τις καλλιέργειες. Έτσι οι αγρότες στην προσπάθειά τους να σώσουν ό,τι μπορούν από τις καλλιέργειες τους επέλεξαν να βγάλουν από τα χειμερινά υπόστεγα τα αρδευτικά τους συστήματα (καρούλια, αντλίες κ.α.) και να ξεκινήσουν ποτίσματα που θα διευκολύνουν ένα καλό φύτρωμα σε περίπτωση που βρέξει.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τα χωράφια μας, την καλλιέργειά μας και ουσιαστικά το βιός μας. Αν καταστραφεί η παραγωγή, οι περισσότεροι αγρότες δεν θα μπορούν να ζήσουν, δεν θα έχουν να φάνε, αφού αυτή η παραγωγή είναι το εισόδημά τους», διευκρινίζει ο κ. Ιωάννου.

Ταχυδρόμος,
Αλ. Φωτιάδου

3 σχόλια

  1. Και τι να κανει κι ο Αγοραστος

    να παει να κατουρησει στη Καρλα;

    Τι να κατουρησει,

    μσερός ανθρωπος ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού όλοι οι αγρότες στον κάμπο έχουν και από μια πισίνα να γεμίσουν, που να φτάσει το νερό για πότισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα αντλιοστάσια τα εγκατέλειψε το ΥΠΕΚΑ...δεν εχει καμια σχεση ο Αγοραστός. Και αυτα περι πισινων στον κάμπο είναι βλακειες. Πάτε στη θεσσαλία να δείτε απο πότε εχει να βρεξει...'
    Αν δεν κάνει το κρατος τον Αχελώο η περιοχή θα γίνει Σαχάρα σε 15-20 χρόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση