GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μήπως δεν υπάρχει τελικά σκοτεινή ύλη;...

Από το http://e-fysikh.blogspot.com/ Πρόσφατες αναλύσεις του διαστημικού Γάμμα-ακτινοβολίας τηλεσκοπίου Fermi δεν βρίσκουν αποδείξεις γι...

Από το http://e-fysikh.blogspot.com/

Πρόσφατες αναλύσεις του διαστημικού Γάμμα-ακτινοβολίας τηλεσκοπίου Fermi δεν βρίσκουν αποδείξεις για την ύπαρξη σκοτεινής ύλης !
Τί είναι, όμως, η σκοτεινή ύλη;
Η σκοτεινή ύλη θεωρείται ένα καλά κρυμμένο συστατικό του Σύμπαντος, και πιστεύεται ότι αποτελεί μέχρι και το ¼ της συνολικής υλοενέργειας του Σύμπαντος . Οι επιστήμονες έχουν προτείνει αυτό το στοιχείο ως απάντηση στο πρόβλημα συμπαντικών κατασκευών αστρονομικών διαστάσεων, όπως οι γαλαξίες, μιας και η συνεισφορά της σκοτεινής ύλης στην...
βαρυτική έλξη θα εξηγούσε πολλά .
Σκοτεινή ύλη λέγεται βέβαια, γιατί αν και έχει μάζα, άρα αλληλεπιδρά βαρυτικά, δεν αλληλεπιδρά ισχυρά με το φως, και άρα δεν μπορεί άμεσα να παρατηρηθεί . Είναι αόρατη .
Τα πιο δημοφιλή σωματίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν τη σκοτεινή ύλη, είναι τα λεγόμενα "ασθενώς αλληλεπιδρώντα σωματίδια με μάζα" (weakly interacting massive particles : WIMPs ) .
Για να εντοπιστούν αυτά τα WIMPs , ερευνητές έχουν τοποθετήσει υπόγειους ανιχνευτές, όπου ο λεγόμενος θόρυβος από παρεμβολές άλλων σωματιδίων θα είναι χαμηλός . Τέτοιοι ανιχνευτές είναι οι DAMA και CRESST στην Ιταλία, και CoGeNT, στις ΗΠΑ . Τα σωματίδια καθώς εισέρχονται στον ανιχνευτή, αλληλεπιδρούν και παράγουν ακτινοβολία . Η ακτινοβολία έπειτα ανιχνεύεται και το σήμα ερμηνεύτεται και αναλύεται .
Για περίπου μια δεκαετία, η ομάδα στο πείραμα της DAMA υποστήριζε ότι βρίσκει μια ετήσια διαφοροποίηση στα δεδομένα της, που θα μπορούσε να σχετιστεί τόσο με την περιφορά της Γης, όσο και με περαστικούς ανέμους σωματιδίων WIMPs σκοτεινής ύλης .
Αν τέτοιο φως λόγω σωματιδίων WIMPs υπάρχει, θα πρέπει επίσης να μπορεί να παρατηρηθεί και από το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi που περιφέρεται σε τροχιά γύρω απ΄τη Γη . Το τηλεσκόπιο αυτό θα έπρεπε να έχει παρατηρήσει γάμμα-ακτίνες φωτός όταν σωματίδια WIMPs συγκρούονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους . Αλλά κανένα σήμα δεν μπόρεσε να αποδοθεί σε τέτοιου είδους σωματίδια .
Οι επιστήμονες δεν πτοούνται και πιστεύουν ότι οι έρευνες αυτές είναι συμπληρωματικές μεταξύ τους και ότι ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτα .
Είμαστε, όμως, μακριά απ΄το να καταλάβουμε αν υπάρχει και τί είναι στ΄αλήθεια η σκοτεινή ύλη; "Σίγουρα δεν είμαστε πιο κοντά!", προσθέτουν οι επιστήμονες .
Πηγή : http://physicsworld.com/
e-FYSIKH.blogspot.com
Αράπης ΠαναγιώτηςΦυσικός
website : e-FYSIKH.blogspot.com

2 σχόλια

  1. Φίλε μου, τι θες εσύ ένας Υδραίος, μέσα σ' αυτή την χαβούζα παπάδων και πολιτικών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μήπως δεν υπάρχει τελικά σκοτεινή ύλη;.." ! Τί ερώτηση ! Γιατί ΜΗΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΛΕΦΤΑ, ότα έλεγε ο Παπατζής: "Λεφτά υπάρχουν !" Τι ψάχνεται στα ΑΧΥΡΑ και ΑΧΥΡΕΝΙΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση