GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΧΑ: Μικρή αντίδραση χωρίς συνέχεια…

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΧΑΕΠΕΥ Η μικρή αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια την ...

Γράφει ο Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΧΑΕΠΕΥ

Η μικρή αντίδραση της προηγούμενης εβδομάδας δεν είχε συνέχεια την τρέχουσα εβδομάδα με το Γενικό Δείκτη να αδυνατεί να ξεπεράσει τις 700 μονάδες μέσα σε συνθήκες επιφυλακτικότητας και επιστροφής σε χαμηλούς τζίρους. Άλλωστε, η μικρή ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας οφειλόταν κυρίως σε...
προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στα ξένα χρηματιστήρια για την 9η Δεκεμβρίου (Σύνοδος Κορυφής) αφού από στην εγχώρια επικαιρότητα δεν υπήρξε κάτι θετικό μετά την έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης που είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί, όπως και η υπερψήφιση του προϋπολογισμού.
Οι προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής μετριάστηκαν μετά από τη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί τη Δευτέρα. Από τη συνάντηση φάνηκε να υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ των δυο με κύρια σημεία την αλλαγή της συνθήκης τουλάχιστον για τους 17 της Ευρωζώνης, την πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία με ‘φρένο χρέους’ και αυτόματες κυρώσεις, ενώ σαν αντάλλαγμα η γαλλική πλευρά φέρεται να πήρε την αποφυγή καταγραφής νέων ζημιών των τραπεζών από χρέη χωρών της Ευρωζώνης, πέραν της Ελλάδας. Θετική ήταν η υποδοχή των αγορών στα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μόντι με τη γείτονα χώρα να κερδίζει λίγο χρόνο και τα spreads των ομολόγων της να μειώνονται αισθητά. Το κλίμα χειροτέρεψε από την τοποθέτηση 15 χωρών της ευρωζώνης σε καθεστώς παρακολούθησης υπό την απειλή υποβάθμισης από την S&P (creditwatch negative) , που σημαίνει ότι έξι χώρες κινδυνεύουν να χάσουν το ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας. Από την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένουμε μια μείωση του επιτοκίου στο 1% και ίσως την προσφορά πιο μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες. Λίγες ελπίδες συγκεντρώνει όμως η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ που δεν μπορεί να γίνει αν δεν ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής.
Στα εγχώρια νέα η καθίζηση στα έσοδα το Νοέμβριο (-13,3%) δυσκολεύει το έργο της κυβέρνησης που έχει αυξημένες προσδοκίες όσον αφορά στα έσοδα του Δεκεμβρίου, αν και πιθανότατα το έλλειμμα του 2011 δύσκολα θα κλείσει κάτω από το 9,5%. Έτσι, όλα δείχνουν ότι ο προϋπολογισμός του 2012 που ψηφίστηκε πρόσφατα θα πρέπει να αναθεωρηθεί σε κάποιο βαθμό την Άνοιξη. Στην ελληνική αγορά οι χαμηλοί τζίροι μειώνουν την πιθανότητα κάποιας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης. Έτσι αναμένουμε συνέχεια της στάσης αναμονής των επενδυτών για το υπόλοιπο της εβδομάδας με το πρόσημο να καθορίζεται από την τάση στα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Στις τράπεζες παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα είναι πιθανή η εύρεση στηρίξεων και ενδεχομένως ένα μικρό ανοδικό ράλι μέχρι να έρθει η ώρα των αυξήσεων κεφαλαίου. Πέρα από τις ζημιές ρεκόρ που κατέγραψαν και στο Γ τρίμηνο, μερικά σημεία που αξίζει να σταθούμε είναι:
Α) Ότι έχουν γίνει λιγότερο συντηρητικές στην καταγραφή των προβλέψεων κάτι που επιβαλλόταν από την άνοδο των επισφαλών δανείων μέχρι και το 15% επί του συνόλου. Οι περισσότερο συντηρητικές ως τώρα εμφανίζουν μεγαλύτερη αύξηση στις προβλέψεις φέτος (π.χ. ΤΤ +300% ,Πειραιώς +66%). Οι προβλέψεις στο εννεάμηνο φτάνουν τα €5,7 δις από €4,26 δις πέρυσι (+33,5%).
Β) Οι μετά φόρων ζημιές από ΟΕΔ αγγίζουν €6,35 δις αυξημένες ελαφρώς από το εξάμηνο λόγω καταγραφής του PSI+ από την Τρ. Κύπρου και τη Γενική.
Γ) Μόνο 4 από τις 11 τράπεζες διαθέτουν Core Tier I πάνω από το 9% που έχει θέσει σαν όριο η EBA. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ανάγκες για σημαντικές αυξήσεις που ίσως να ανακοινωθούν μέχρι το Μάρτη όπου αναμένουμε να συμπέσει η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των τραπεζών, όπου θα περιλαμβάνονται οι απώλειες από το PSI+, με την ολοκλήρωση της ενίσχυσης του ΤΧΣ.

Δ) Τα καθαρά έσοδα από τόκους εμφανίζονται μειωμένα κατά 2,2%.
Ε) Η μείωση των εγχώριων καταθέσεων έχει πάρει δραματική τροπή, ενώ δεν παρατηρείται κάποια σημαντική μεταβολή στις μεταβολές των μεγεθών των θυγατρικών τους στο εξωτερικό με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Προς το παρόν ΑΜΚ που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2011 έχουν ανακοινώσει η ΑΤΕ και η Γενική, ενώ θα ακολουθήσει αυτή της Τράπεζας Κύπρου αλλά και αυτή του νέου σχήματος Alpha-Eurobank, αν και με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης υπάρχει κάποια καθυστέρηση.
Μετά και την ανακοίνωση αποτελεσμάτων από την Αλάπις οι συνολικές ζημιές εννεαμήνου έφτασαν τα 7,39 δις ευρώ. Παράλληλα, από τα αποτελέσματα είναι φανερό ότι ο αριθμός των εταιρειών της κατηγορίας υπό επιτήρηση (38 σήμερα) θα αυξηθεί αρκετά μέσα στο 2012, ενώ καμιά από τις προς διαγραφή εταιρείες δεν εμφάνισε σημαντική αύξηση του τζίρου της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση