GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπέγραψε η Συρία τη συμφωνία για άφιξη παρατηρητών...

Υπέγραψε σήμερα η Συρία συμφωνία που επιτρέπει την είσοδο ξένων παρατηρητών στη χώρα. Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας στην έδρ...

Υπέγραψε σήμερα η Συρία συμφωνία που επιτρέπει την είσοδο ξένων παρατηρητών στη χώρα. Η συμφωνία υπεγράφη το μεσημέρι της Δευτέρας στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο κατόπιν «προτροπής της Ρωσίας», όπως δήλωσε ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ. Η Συρία καθυστερούσε εδώ και εβδομάδες να υπογράψει το πρωτόκολλο για τους παρατηρητές, αν και είχε συμφωνήσει σε άλλους τομείς του σχεδίου. Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει αναστείλει τη συμμετοχή της Δαμασκού στους κόλπους του και έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Πάντως, η...
σκληρή καταστολή στη χώρα συνεχίζοταν αμείωτη έως σήμερα.
«Μάς συνέστησαν να υπογράψουμε το πρωτόκολλο και ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους. Η υπογραφή του πρωτοκόλλου είναι η αρχή μιας συνεργασίας ανάμεσα σε εμάς και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Θα υποδεχθούμε με ικανοποίηση την αντιπροσωπεία των παρατηρητών που εκπροσωπούν τις αραβικές χώρες» υποστήριξε ο Σύρος ΥΠΕΞ. Κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας ανέφερε, επίσης, πως ο Αραβικός Σύνδεσμος αποδέχθηκε «τροποποιήσεις» που εισηγήθηκε η Δαμασκός, και οι οποίες δεν είναι σαφείς.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, μιλώντας σε συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε ότι αισιόδοξος πως η Δαμασκός θα υπογράψει το πρωτόκολλο σύντομα και «θα σώσει τον αραβικό κόσμο από μια ξένη επέμβαση». Ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει δώσει διορία στη Συρία να υπογράψει το πρωτόκολλο μέχρι την Τετάρτη, διαφορετικά είχε δηλώσει πως θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας την ανάληψη δράσης για να μπει τέλος στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.
Η αιματοχυσία, ωστόσο, στη Συρία συνεχίζεται. Τη Δευτέρα σκοτώθηκαν έξι πολίτες, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και λιποτακτών του στρατού. Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη χώρα την Κυριακή, ανάμεσά τους 15 πολίτες και έξι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.
Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνονται μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και αποστάτες του στρατού και πολλοί εκφράζουν φόβους ότι οι συγκρούσεις θα εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο.
Ελεύθερη η Συροαμερικανή μπλόγκερ Ράζαν Γαζάουι
Ελεύθερη αφέθηκε η Συροαμερικανή Ράζαν Γαζάουι, η οποία ήταν φυλακισμένη τις δύο τελευταίες εβδομάδες από το συριακό καθεστώς, όπως ανακοίνωσε το συριακό Κέντρο για την Ενημέρωση και την Ελευθερία της Έκφρασης, για το οποίο εργάζεται.
«Η Ράζαν Γαζάουι απελευθερώθηκε στις 22:30» (23:30 ώρα Ελλάδος) με εγγύηση 15.000 συριακών λιρών, αναφέρει το Κέντρο στην ιστοσελίδα του.
«Το συριακό Κέντρο για την Ενημέρωση και την Ελευθερία της έκφρασης χαιρετίζει την απελευθέρωση της συναδέλφου μας Ράζαν Γαζάουι και ζητεί εκ νέου την απόσυρση των σε βάρος της κατηγοριών και τη διακοπή της δίκης της» συμπληρώνει.
Η 31χρονη μπλόγκερ αναμένεται να δικαστεί γιατί «αποδυνάμωσε το εθνικό αίσθημα, δημιούργησε μια οργάνωση με στόχο να αλλάξει το κοινωνικό και οικονομικό καθεστώς του κράτους» και «αναζωπύρωσε τις θρησκευτικές έριδες».
Η Γαζάουι συνελήφθη στις 4 Δεκεμβρίου ενώ μετέβαινε στο Αμάν της Ιορδανίας για να παραστεί σε ένα φόρουμ για την προστασία του δικαιώματος της ενημέρωσης.
Αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση