GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι «πολωνικές» περιπέτειες της Eurobank και η …έλλειψη αναδόχων...

Από το  badmoney.gr Δύο είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη Eurobank και φέρουν το όνομα Polbank και Τekfen, τα οποία της στερούν από τα τα...

Από το badmoney.gr
Δύο είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για τη Eurobank και φέρουν το όνομα Polbank και Τekfen, τα οποία της στερούν από τα ταμεία της περί τα 1,7 δισ. ευρώ.Σχετικά με τη Polbank, φαίνεται πως θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση της πώλησής της στην Raiffeisen, εξαιτίας των οδηγιών που έχουν εκδώσει οι εποπτικές αρχές του χρηματοοικονομικού κλάδου της Αυστρίας στις τράπεζες της χώρας να περιορίσουν τον...
μελλοντικό δανεισμό στις θυγατρικές τους στην ανατολική Ευρώπη.
Η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας έστειλε μήνυμα στις Erste Group, Raiffeisen Bank International και Bank Austria η οποία ανήκει στην ιταλική Unicredit να μην προχωρήσουν σε μεγάλα δάνεια σε χώρες της κεντρο-ανατολικής Ευρώπης, τουλάχιστον όχι μεγαλύτερα από ότι θα μπορούσαν να αντληθούν από τις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις.
Kαι σαν να μην έφταναν αυτά, δημοσιεύματα του αυστριακού τύπου υποστήριξαν πως ο όμιλος Raiffeisen Bank International (RBI) επιδιώκει τη μείωση του κόστους εξαγοράς της πολωνικής θυγατρικής της Eurobank που είχε συμφωνηθεί στα 490 εκατoμμύρια ευρώ.
Η Εurobank είχε συμφωνήσει στις αρχές του έτους να πουλήσει ποσοστό 70% της Polbank στην RBI. Με τη συναλλαγή θα μπουν στα ταμεία της EFG Eurobank 490 εκατ., ενώ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εκτιμάται πως το ποσό ανεβαίνει στα 700 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς φαίνεται πως θα χρειαστούν ακόμη κάποιοι μήνες για να ευοδωθεί η συμφωνία.
Την ίδια στιγμή απρόβλεπτα εμπόδια συναντά η διοίκηση της Eurobank και με την πώληση της Tekfen Bank στην Τουρκία. Η ελληνική τράπεζα είχε δηλώσει ήδη από τον Ιούλιο ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συζητήσεις για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στη θυγατρική, ωστόσο ακόμη δεν έχει βρεθεί σοβαρός ενδιαφερόμενος. Η Eurobank προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό της συμφωνίας για την Πολωνία, με τριπλό στόχο: την ενίσχυση των κεφαλαίων, την απελευθέρωση ρευστότητας για τον όμιλο και τη βελτίωση της δυνατότητας χρηματοδότησης της Tefken, στην οποία η Eurobank θα έχει συμμετοχή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ρευστότητα που θα απελευθερωθεί για τη Eurobank ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ ενώ η κεφαλαιακή ενίσχυση της μητρικής θα είναι 0,4% έως 0,7%. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες υποστηρίζουν πως η Eurobank βρίσκεται σε επαφή με τρεις πιθανούς αγοραστές, ωστόσο δεν έχει υποβληθεί κάποια δεσμευτική προσφορά. Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως όσο καθυστερεί η πώληση των δύο θυγατρικών, από τα ταμεία της Eurobank θα λείπουν περί τα 1,7 δισ. ευρώ, ποσό πολύ σημαντικό, εάν ληφθούν υπόψη οι απομειώσεις που θα υποστεί η τράπεζα από το PSI και την BlackRock.
Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί πως τα δυνητικά τους οφέλη από την πώληση της Polbank και της Tekfen, η διοίκηση της Eurobank τα είχε συμπεριλάβει στα τελευταία πανευρωπαϊκά stress tests στα οποία συμμετείχε. Χωρίς το όφελος από τις παραπάνω κινήσεις η Eurobank κοβόταν στα stress tests, καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφωνόταν στο 5%.
Δεν βρίσκουν αναδόχους 
Γενικότερα σε όλα τα τραπεζικά επιτελεία επικρατεί αναβρασμός, λόγω των απομειώσεων που θα προκύψουν από το PSI αλλά και από τους ελέγχους της BlackRock. Πλέον θεωρείται θέμα χρόνου η είσοδος των ιδρυμάτων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και άρα η κρατικοποίησή τους. Οι διοικήσεις έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα δρόμου προκειμένου η προσφυγή στο ΤΧΣ να γίνει για όσο το δυνατόν λιγότερα κεφάλαια. Φυσικά αυτό για να συμβεί θα πρέπει οι τράπεζες να καταφέρουν να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου. Ωστόσο η κατάρρευση των αποτιμήσεων, το δυσμενές χρηματιστηριακό κλίμα και το εύθραυστο διεθνές σκηνικό, περιορίζουν τις δυνατότητες που έχουν οι τράπεζες για κεφαλαιακή ενίσχυση. Το κυριότερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα είναι η εύρεση underwriter (ανάδοχος, εγγυητής) για τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς οι διεθνείς οίκοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο η Alpha αλλά και η Εθνική Τράπεζα έχουν βρει κλειστές τις πόρτες των επενδυτικών οίκων του εξωτερικού, προκειμένου οι τελευταίοι να γίνουν εγγυητές σε μία επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση