GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

2012: Χρονιά καταστροφής ή ελπίδας;;..

Γράφει ο  Κων/νος Μανίκας Οικονομολόγος–Ψυχολόγος Η χρονιά που μόλις μας άφησε ήταν γεμάτη μεχαμένες κοινωνικές θυσίες, εμμονές σε αδιέξο...

Οικονομολόγος–Ψυχολόγος

Η χρονιά που μόλις μας άφησε ήταν γεμάτη μεχαμένες κοινωνικές θυσίες, εμμονές σε αδιέξοδες επιλογές κι αναποτελεσματικότητα, σε εγχώριο επίπεδο, ασάφειες, αναποφασιστικότητα κι ακόμα εντονότερες πολιτικές εμμονές σε διεθνές πεδίο. Η φετινή χρονιά θα είναι, έτσι κι αλλιώς έτος ορόσημο για τους πάντες. Για την Ελλάδα που οι καθυστερημένες πρωτοβουλίες και η περιορισμένη οπτική του δομικού παραγωγικού της προβλήματος, την οδηγούν όλο και πιο κοντά στη χρεοκοπία ή την επενδυτική Κινεζοποίηση. Για την Ευρώπη που περνά σε υφεσιακά εδάφη και αδυνατεί να κατανοήσει ότι η δημοσιονομική πειθαρχεία δεν αρκεί για την υπέρβαση θεμελιωδών ανισορροπιών, αλλά και...
για τον υπόλοιπο κόσμο (ΗΠΑ και αναδυόμενες αγορές) που ακόμα βιώνει τα απόνερα της κρίσης.
Είναι δεδομένο ότι στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον η διακρατική διασύνδεση των εξελίξεων είναι τεράστια. Όση τάξη κι αν βάλλει η χώρα μας στην κρατική διαχείριση, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση και συνεχείς κυβερνητικές αστοχίες. Όση ελπίδα,αποτελεσματικότητα και κοινωνική συνοχή αν επιτύχει η ενισχυμένη από τη λαϊκή εντολή νέα κυβέρνηση. Όσο «κούρεμα» χρέους κι αν αποφασίσει και επιβάλλει το Ευρωπαϊκό «ιερατείο». Δεν πρόκειται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην αγορά ομολόγων που κάποτε θεωρούταν άτρωτη, ούτε να διαμορφωθεί αποκλειστικά με αυτά τα μέσα ένα περιβάλλον σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.
Αν στην Ευρώπη συνεχίσουμε να θεωρούμε ότι μπορούμε να βιώνουμε τεράστιες διαφορές εμπορικών πλεονασμάτων (η Κίνα δείχνει έστω κι αμυδρά να αρχίζει να το αντιλαμβάνεται με την απόφαση για σχετική ενίσχυση των εισαγωγών της). Αν δεν απαντήσουμε με σαφήνεια για τηνπαραγωγική προοπτική που οραματιζόμαστε απέναντι στον ανταγωνισμό των νέων ισχυρών διεθνών «παικτών». Αν δεν αποκτήσουμε διοικητικές και οικονομικές δομές που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις ενός τόσο φιλόδοξου εγχειρήματος όσο το ευρώ. Το πιθανότερο είναι ακόμα κι αν δεν καταλήγουμε σε μια οριστική καταστροφή, η βραδυφλεγής βόμβα της διάλυσης να παραμένει ως παράγοντας ανασφάλειας και αναξιοπιστίας.
Το 2012 μπορεί τελικά να μην αποδειχτεί ούτε το χρονικό σημείο της ολικής αποσύνθεσης, ούτε η απαρχή της ολοκληρωτικής ανάτασης. Είναι όμως δυνατόν με έστω μερικά πιο θαρραλέα διεθνή βήματα και μια ικανή και με διαφοροποιημένες προτεραιότητες νέα Ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει ένα έναυσμα αναπτυξιακής πνοής και μια αρχική αναπτέρωση ηθικού. Σε συνδυασμό με τις εκλογικές υποχρεώσεις στις "ηγέτιδες" Ευρωπαϊκές κι άλλες δυνάμεις δεν αποκλείεται το 2012 να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος για το πέρασμα σε κομβικές εξελίξεις. Τουλάχιστον μπορούμε να το ελπίζουμε!
Καλή χρονιά!



2 σχόλια

  1. ((οι καθυστερημένες πρωτοβουλίες και η περιορισμένη οπτική του δομικού παραγωγικού της προβλήματος))

    Ωραίο αυτό
    θα το μαθω να το λεω κι εγώ

    Αμ πώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανοικτή επιστολή προς την ΓΣΕΕ.
    Είμαι συνταξιούχος με δύο παιδιά φοιτητές και τον τρίτο στην Γ! Λυκείου. ΜΟΥ έχουν πετσοκόψει την σύνταξη μου και απ΄ότι φαίνετε θα έχει και συνέχεια.
    Ερωτώ κάθε τίμιο μέλος της, βέβαια είναι και κάποιοι που τους τα δίνουν χοντρά. Ακούστηκε ο κ. Παναγόπουλος παίρνει από την τράπεζα που δούλευε κάποτε 110.000 ευρώ.
    Απευθύνομε στους τίμιους ανθρώπου της ΓΣΕΕ. Άκουσα ότι κατήγγελλε ο κ. Γαρουφάκης ότι ο Παπαδήμος κρατούσε την θέση του στο πανεπιστήμιο και τελευταία θεμελίωσε δικαίωμα συνταξιοδοτικό και πήρε και αυτά τα λεφτά, σίγουρα και από την ΕΚΤ συν το πρωθυπουργιλίκη. Και δεν είναι ο μόνος, πιστεύω θα είναι αρκετοί οι πρώην βουλευτές που παίρνουν 2 και 3 συντάξεις και μηλάμε για βολευτές, ναι για βολευτές που σίγουρα λόγω ιδιότητας θα τις παίρνουν όλες στο μέγιστο που δίνει η πρώην υπηρεσία τους. Επιτρέπετε με 4 χρόνια στη βουλή κάποιοι να παίρνουν σύνταξη και να βρίσκονται και αυτή στην διαικθίκηση των αναδρομικών. ΝΤΡΟΠΗ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΥΧΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ.
    Έλεος. Δεν γίνονται ούτε στις τριτοκοσμικές χώρες αυτά. Σ΄εμάς που κρατούσατε εισφορές μια ζωή, 30 και 35 χρόνια να μας κόβουν τα λευτά μας που παρακρατήθηκαν και να τα παίρνουν διπλά και τριπλά οι πούστηδες που λεηλάτησαν το έθνος . Πιστεύω ένας από τους τόσους θα είναι και ο παπούλιας που παίρνει 360.000 τον χρόνο και σίγουρα και την βολευτική.
    ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΧΡΩΟΚΟΠΗΣΑΤΕ ΕΝΑΝ ΛΑΟ, ΜΙΑ ΧΩΡΑ.
    Παράκληση σε κάθε τίμιο της ΓΣΕΕ να σταματήσει αυτό το πρόστυχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση