GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ ΚΑΙ Η ΔΑΙΜΟΝΟ- ΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ...

Γράφει ο Aνδρέας Ανδριανόπουλος http://www.andrianopoulos.gr/ Στην τελευταία ταινία για την Μάργκαρετ Θάτσερ εμφανίζεται η πρώην Πρωθυπο...

Γράφει ο Aνδρέας Ανδριανόπουλος
http://www.andrianopoulos.gr/

Στην τελευταία ταινία για την Μάργκαρετ Θάτσερ εμφανίζεται η πρώην Πρωθυπουργός της Βρετανίας να συγκρούεται με το σύνολο σχεδόν του Υπουργικού της Συμβουλίου πάνω σε μια πολιτική της επιλογή που συγκέντρωνε την κατακραυγή της τότε κοινής γνώμης. Η Θάτσερ ακούγεται να καταγγέλλει τους Υπουργούς της πως στο μυαλό τους είχαν μόνο την επανεκλογή τους κι όχι τις μελλοντικές προοπτικές της χώρας. «Μας μισούν τώρα, αλλά οι μελλοντικές γενεές θα μας ευλογούν γιατί ανοίξαμε τον δρόμο για την πρόοδο και την ευημερία τους», φέρεται να λέει. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό ενός πολιτικού με πεποιθήσεις. Και πάνω σ’ αυτό διαφέρει από...
τον πολιτικάντη - κομματάρχη που σαν πρωταρχικό του μέλημα προβάλλει το συμφέρον του κόμματός του και η προσωπική του πολιτική επιβίωση.
Η Θάτσερ ανέλαβε τα ηνία μιάς χώρας που βρισκόταν σε απόλυτη παρακμή. Η βιομηχανική της παραγωγή είχε καταρρεύσει, τα συνδικάτα συνδιοικούσαν την χώρα, καθημερινά το ρεύμα του ηλεκτρικού είχε πολύωρες διακοπές ενώ συχνά νεκροί άνεργοι και άστεγοι βρίσκονταν σε πεζοδρόμια και σκοτεινούς παράδρομους. Ηταν αποφασισμένη να πάει κόντρα στο ρεύμα της τότε κοινής γνώμης αλλά και στην κυριαρχούσα νοοτροπία του κόμματός της και να αλλάξει την χώρα. Και το πέτυχε. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην αρχηγία του κόμματός της ξεκαθάρισε την πορεία που θα ακολουθούσε. Στις συμβουλές κορυφαίων στελεχών των Τόρυς για κινήσεις συναίνεσης και συνδιαλλαγής με τα συνδικάτα η Θάτσερ έβγαλε από την τσάντα της ένα βιβλίο το οποίο άφησε στο τραπέζι των συσκέψεων. «Αυτά κύριοι πιστεύουμε» τους είπε και βγήκε από την αίθουσα. Ηταν «Το Σύνταγμα της Ελευθερίας» του Αυστριακού οικονομολόγου και φιλόσοφου Φρήντριχ Χάυεκ. Το μήνυμα ήταν σαφές. Η πολιτική της κυβέρνησής της θα ακολουθούσε την γραμμή της λιγότερης κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, της δραστικής περικοπής των κρατικών δαπανών, της δραματικής μείωσης των φόρων, του αυστηρού ελέγχου της κυκλοφορίας του νομίσματος, της απελευθέρωσης της αγοράς από διοικητικούς κανονισμούς και γραφειοκρατικούς ελέγχους, των ιδιωτικοποιήσεων και της εναπόθεσης στους πολίτες της ευθύνης για τις επιλογές και το μέλλον τους. Εδωσε σε όλους να καταλάβουν πως κρατικές επιχορηγήσεις για την διάσωση η κάλυψη ελλειμμάτων αδιέξοδων δημοσίων επιχειρηματικών μονάδων δεν αποτελούν πολιτική απασχόλησης αλλά δαπάνες ατομικής κοινωνικής προστασίας. Κάτι που ενδεχόμενα είναι φτηνότερο αν δίδονται ατομικά κι όχι μέσω διαστρέβλωσης της αγοράς με την συντήρηση αδιέξοδων φορέων.
Αυτές οι πολιτικές απετέλεσαν τον σκληρό πυρήνα του λεγόμενου Θατσερισμού και στην ουσία συνιστούν τον νεοφιλελευθερισμό. Από την πρώτη στιγμή ο Θατσερισμός δαιμονοποιήθηκε από την Αριστερά, αλλά και από την παραδοσιακή και λαικίστικη Δεξιά (και στην Βρετανία !!). Βασική αιτία δεν ήταν κυρίως η προφανής διαφορά φιλοσοφίας, όσο η εμμονή της Θάτσερ να συντρίψει την ιδεολογική κυριαρχία των σοσιαλιστικών αντιλήψεων επιμένοντας πως είναι ανήθικες αλλά και καταστρεπτικές για τις κοινωνικές αξίες μιάς χώρας και για το ηθικό του λαούς της. Η Θάτσερ δεν δίστασε να περάσει 13 ολόκληρες ώρες συζητώντας με τον Μιχαήλ Γκορμπατσώφ για την ανωτερότητα του καπιταλισμού απέναντι στον κομμουνισμό! *
Η κορύφωση της πολιτικής της ήρθε με την σύγκρουσή της με τους ανθρακωρύχους που μέχρι τότε αποτελούσαν τον φόβο και τρόμο της όποιας πολιτικής ηγεσίας στην Βρετανία. Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω («Αυτή η κυρία δεν υποχωρεί!» βροντοφώναξε σε ομιλία σε Συνέδριο του κόμματός της) μετέτρεψε την αντιπαράθεση με τα συνδικάτα σε σύγκρουση για την ουσία της Δημοκρατίας. Μετά από μήνες συγκρούσεων, συχνά βίαιων, οι ανθρακωρύχοι είχαν συντριβεί. Τα ορυχεία έκλεισαν, ο βρετανικός προυπολογισμός ανέπνευσε, απαλλαγμένος από βαριές δαπάνες αλλά και από παρόμοιες διεκδικήσεις, και η οικονομία μπήκε σε δρόμο ταχύρυθμης ανάπτυξης.
Όταν ανέλαβε η Θάτσερ η Βρετανία ήταν πολύ κάτω από Γαλλία και Γερμανία σε κατά κεφαλή εισόδημα. Όταν αποχώρησε τις είχε κατά πολύ ξεπεράσει. Το ίδιο έγινε και σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η Βρετανία της προ Θάτσερ περιόδου ήταν μια χώρα σκυθρωπή, παρηκμασμένη – μια πρώην αυτοκρατορία σε κατάρρευση. Ντροπιασμένη είχε υποχρεωθεί να απευθυνθεί στο ΔΝΤ για να δανεισθεί. Η Βρετανία που έζησε στην κληρονομιά του Θατσερισμού υπήρξε μια οικονομία δυναμική, μπροστά σχεδόν απ’ όλους στις νέες τεχνολογίες και σε κάθε είδους καινοτομία κι απόλυτα έτοιμη να κατακτήσει το μέλλον. Και πρόβλεψε να κρατηθεί μακριά από το ευρώ. Κι έτσι βρίσκεται τώρα έξω από το κάδρο της ευρωπαικής οικονομικής κρίσης.
Γιατί λοιπόν υπάρχει τέτοιο μίσος κατά του νεοφιλελευθερισμού; Προφανώς γιατί καταργεί τις πολιτικές πρακτικές της οικονομικής και κοινωνικής εξάρτησης των πολιτών από τις διαθέσεις και «τις ενέργειες» των εκάστοτε πολιτικών αρχών. Με τι θα έχουν να ασχοληθούν οι όποιοι πολιτικοί παράγοντες όταν οι πολίτες θα σχεδιάζουν το δικό τους μέλλον και δεν θα τους έχουν ανάγκη για παροχές, διαμεσολαβήσεις και λογής παρεμβάσεις. Αν είχε ισχύσει ο νεοφιλελευθερισμός, δεν θα είχαν χρεοκοπήσει οι χώρες της νότιας Ευρώπης υποχρεωμένες τώρα πιά να εξαρτώνται από τις διαθέσεις των Βρυξελλών, τις ικανότητες των ηγεσιών της Γερμανίας και της Γαλλίας αλλά και από την οξυδέρκεια των επι κεφαλής του ΔΝΤ.
___________________________________
*Βλ. Claire Berlinski, “There Is No Alternative” Why Margaret Thatcher Matters”.(2008)

30 σχόλια

  1. MAS ΕΧΕΙΣ ΖΑΛΙΣΕΙ ΔΕ ΜΟΥ ΛΕΣ ΣΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αμπελοφιλόσοφε της συμφοράς,μας κούρασες.ΦΥΓΕ μόνος σου αλλιώς.....θα σε φύγει ο κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιας και έζησα για 5 ολόκληρα χρόνια στη Βρετανία να σου πω ότι μόνο μία υγιείς κοινωνία δεν είναι. Η φτώχια και η μιζέρια του μέσου Άγγλου είναι χειρότερη ακόμη κι από την Ελλάδα. Εκτός κι αν εσύ θεωρείς ότι είναι λογικό και σωστό να μένει ένα ζευγάρι με άλλους δύο άσχετους ή μπορεί και φίλους στο ίδιο σπίτι γιατί δε έχει την οικονομική δυνατότητα να νοικιάσει μόνο του σπίτι.

    Να σου πω επίσης ότι ο μέσος Άγγλος δε κάνει καμία σκέψη να αγοράσει σπίτι. Αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός στη μεταθατσερική Αγγλία. Αν και υπάρχουν δυο εκατομύρια ΑΔΕΙΑ σπίτια η πανέξυπνη και αποτελεσματική οικονομία της αγοράς προτιμά να τα κρατά άδεια παρά να στεγάσει τους αστέγους. Παρά να τα δώσει στα νέα ζευγάρια να κάνουν μια αρχή στη ζωή τους.

    Ο μέσος Άγγλος λόγο μαζικοποίησης της ελαστικής εργασίας μπορεί να δουλεύει σε τρεις δουλειές από 2 ώρες τη μέρα ξοδεύοντας άλλες 3 ώρες στο δρόμο για να πάει από τη μια στην άλλη. Κι αυτό μεγαόψυχο έργο του Νεοφιλελευθερισμού.

    Ελπίζω να μη χρειαστεί να πας σε νοσοκομείο στο Λονδίνο γιατί θα δεις κι εκεί άλλα ένα μεγάλο κατόρθωμα του νεοφιλελευθερισμού. Τύφλα να έχουν τα δικά μας ράντζα.

    Συγκάτοικος μου Αγγλίδα λόγω της σπουδαίας παιδείας που προσφέρει ο νεοφιλελευθερισμός δεν ξέρει ποιος έινια ο Ιούλιος Καίσαρας.

    Το κατά κεφαλί εισόδημα κι άλλες τέτοιες παπαριές δε μου λένε τίποτα. Σε μια χώρα που υπάρχει το City είναι πολύ φυσιολογικό να είναι υψηλό αν και είναι χαμηλότερο από της Γερμανίας και της Γαλλίας παλιοψεύτη. Το πως μοιράζετε το ΑΕΠ μιας χώρας έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Θα ήθελα πολύ να δω το median.

    ΄Γνωρίζεις πολύ καλά ΔΗΜΟΣΙΕ ΥΠΑΛΛΗΛΕ που βρίζεις το Δημόσιο ότι στη νεοφιλελεύθερη κυριαρχία το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διαρκώς μεγαλώνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιά προοδο κι ευημερία ρε Ανδρέα;

    Το Η. Β. είναι μια μεγαλη φουσκα που περιλαμβανει ενα φτιαχτό νομισμα, μια αγορά ακινητων απο μαυρο χρήμα ευκαιριακων καιροσκοπων, ενα τουρισμο που παραπαίει, και χιλιάδες πανεπιστήμια που ζουσαν με τις συνδρομές και τα ενοικια ελλήνων φοιτητών.

    1. Αν αντεχε η οικονομια τους θα άλλαζαν και το νομισμά τους σε ευρώ.

    2. Ο τουρισμός δεν προσφέρει σταθερό εισοδημα, μονο συμπληρωματικά βοηθάει.

    3. Οι ξένοι φοιτητές λογω κρίσης θα λιγοστέψουν, οπως και οι αγορές σπιτιών απο ελληνες κυπριους ρώσους και αραβες.

    Το Η. Β. μετα Θάτσερ, δεν παραγει τιποτα αλλο, εκτός απο βουτυρο τυρί, μαυρη μπύρα και μαθήματα αγγλικής.

    Καιρός να μαθουμε λιγα γερμανικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πόσο μακριά θα πάει η βαλίτσα με το δούλεμα τον ηρώων που ζώσουν την πατρίδα εδώ και 37 χρόνια ουδείς το γνωρίζει… Το PSI+ είναι σίγουρο 1000% ότι θα το γίνει, η συμμόρφωση στο κοινωνικό κράτος που επικαλείται ο κ. Κουτρουμάνης και ο κ. Λομβέδρος για της μαϊμού αναπηρικές συντάξεις είναι ένα ωραίο τρικ του ανύπαρκτου κράτους ώστε να κάνουν ένα εσωτερικό δανεισμό 1) γιατί η επανεξετάσεις από την ΚΕ ΠΑ θα κρατάνε για 4-5 μήνες ΚΑΙ σε όσους έχουν λήξει η θα λήξουν η συντάξεις τι θα γίνει θα μένουν χωρίς χρήματα; για τροφή , ρεύμα, νερό, τηλέφωνο άλλο το πιο βασικό από όλα από χρήματα να πάρουν και τα φάρμακα τους… Κύριοι υπουργοί , επειδή οι πιο πολλοί δημοσιογράφοι είναι φερέφωνα σας, η φοβούμενοι μην χάσουν την εργασία τους, και για να μην τους τσουβαλιάζω όλους κάποιοι τολμούν ακόμα .Σας λέω εγώ κ. υπουργοί ότι είστε ηλίθιοι η μας περνάτε ακόμα για ηλίθιους .. Καλέσατε έστω και ΕΝΑΝ απατεώνα που είσπραττε σύνταξη πεθαμένου να λογοδοτήσει; Δεύτερων τι νόημα έχει ο προέλεγχος , μετά ο έλεγχος μετά η απόφαση; Είναι φανερό για να αντλήσετε ένα εσωτερικό δάνειο από τους αναπήρους..

    Τι κάνει ένα σοβαρό κράτος ; Σε 60 ήμερες πριν λήξει η συντάξει του ΑΜΕΑ από την απογραφή που εσείς έχετε κάνει να τους καλείτε όλους να τους εξετάσετε με τα πιο αυστηρά μέτρα , όμως με πρόσχημα της μαϊμού αναπηρικές συντάξεις και μέσα σε αυτό το ορυμαγδό που στέλνετε χαράτσια σε όλους χωρίς να υπολογίζετε κανένα και λέγοντας μας ότι λαμβάνετε το πολίτικο βάρος αλήθεια το ΘΑΝΑΤΙΦΩΡΟ ΒΑΡΟΣ ποιος θα τον αναλάβει ρε ΑΠΑΝΡΩΠΟΙ ΑΛΗΤΕΣ; Δεν έχετε την λογική να πράξετε το αυτονόητο, και εσείς θα μας σώ-σε-τε ; ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.ΓΟΣ, ΔΥ.ΣΗ !!! μου φαίνεται ότι δουλευόμαστε μεταξύ μας , έχετε ρε απάνθρωποι 23% ΦΠΑ σε υποσεντονα, πάνες αρρώστων και μωρών, ΦΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ …

    Που είναι η ΝΔ που είναι ο ΛΑ.ΓΟΣ που είναι η ΔΥ.ΣΗ; κύριοι είστε ΟΛΟΙ σας ανεπαρκείς , κοιτάζετε να σώσετε της θέσεις σας , της καταθέσεις σας , της καρέκλες σας , για τα κεφάλια σας δεν φροντίζετε όμως νομίζοντας ότι δεν θα σας κοπούν !!!
    Και μας κοροϊδεύετε συνέχεια όλοι σας όταν κυκλοφορείτε ανάμεσα μας όλοι οι πολιτικοί με δυο συντάξεις από αυτές που πήρατε κοροϊδεύοντας τον ΛΑΟ 37 χρόνια τώρα σύνταξη που την βγάζατε σε μια τετραετία ως βουλευτές !!!!!! και μια από τα ταμείο σας , η από άλλη πηγή τον μισθό που θα έχετε ως δήμαρχοι, ως σύμβουλοι, ως διοικητές κ.τ.λ έχετε φροντίσει για τα πάντα μεταξύ σας , ξέρετε ΟΛΟΙΣ σας από αυτά, ΑΛΗΤΕΣ /// Ο-Λ-ΟΙ ΣΑΣ…

    Μπούτζουκας Θ . Τ Ηράκλειο Κρήτης ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α ΝΑ ΧΑΘΕΙΣ ΜΥΑΛΟΧΥΜΕΝΕ ΘΑΤΣΕΡΙΚΕ.
    ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ ΔΕΝ ΕΒΑΛΕΣ ΜΑΛΑΚΑΝΔΡΕΑ ΣΦΟΥΓΓΟΚΩΛΑΡΙΕ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΚΟΥΛΑΣ ΚΟΡΑΚΛΑΣ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ ΔΡΑΚΟΥΛΑ …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΚΑΣΕ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΕ... ΣΚΑΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ... ΑΣΕ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΙΑ ΜΑΣ ΗΛΙΘΙΕ!!!!! ΑΝΕΠΑΓΓΕΛΤΕ... ΓΛΥΦΤΗ ... ΠΑΡΑΣΙΤΟ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς σχολιαστες επικρινοντες την Μεγαλη Βρετανια:

    ΟΣΑ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ!!

    εγω, που μεταναστευσα στο Ηνωμενο Βασιλειο το 2006 - χωρις να εχω σπουδασει εδω, μιας και οι γονεις μου δεν μπορουσαν ουτε ηθελαν να φοροδιαφυγουν ωστε να μπορουν να πληρωσουν τα εξοδα, οποτε επρεπε να διαβασω και να περασω πανελληνιες για να σπουδασω- λεω καθε μερα δωξα τω Θεο και God Save the Queen που υπαρχει η Βρετανιοα, οπου με αξιοκρατικα κριτιρια καταφερα να χτισω καριερα χωρις βυσματα και γνωστους.

    Καθηστε να υπερασπιζετε την ψωροκωσταινα, τετοια κοροιδα ειστε!

    Αφου οι Ελληνες δεν εχουν το γνωθι σ'αυτον και ισχυριζονται πως ειναι καλυτεροθι οι διευθαρμενοι πολιτικοι μας απ την Θατσερ... ε καλα να παθουνε!

    Για δειτε κι αυτο: http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=438229



    Τα λεει ολα!

    Spartiatis sto Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε μου Σπαρτιάτη στο Λονδίνο τι ενοίκιο δίνεις? Πόσο είναι ο μέσος μισθός? Όχι ο δικός σου αλλά του υπαλλήλου στο σουπερ μαρκετ, του σερβιτόρου, του εργάτη του ανθρώπου γενικά που παράγει εμπορεύματα και πλούτο? Μπορεί αυτός ο άνθρωπος να κάνει όνειρα για τη ζωή του ή τα έχει εγκαταλείψει από τα 20 και συμβιβάστηκε στη μιζέρια του?

    Επειδή τα κονομάνε μερικές χιλιάδες μεγαλοστελέχη σημαίνει ότι όλοι ζουν καλά?

    Να μας πει ο Ανδριανόπουλος για το βιοτικό επίπεδο του Γερμανού, του Ολλανδού, του Σουηδού, Δανού κτλ να το καταλάβω. Ε όχι και παράδειγμα μας η Βρετανική κοινωνία. Είναι ίσως η πιο σκληρά ταξική κοινωνία της Ευρώπης. 9000 λίρες δίδακτρα έχει το πανεπιστήμιο το χρόνο. Έλεος!

    Ακόμα κι αν καταφέρεις να πάρεις δάνειο σπουδών από τα 21 η τράπεζα σε κρατάει από τα @@ κι όταν χρωστάς κάνεις πολλούς συμβιβασμούς. Εξού και καρτερικότητα των Βρεταννών στη φτώχεια και τ' αφεντικά τους.

    Δεν υπερασπιζόμαστε την Ελλάδα αλλά δε μπορούμε να έχουμε πρότυπο το Η.Β.

    Ακόμα κι αν εύ τα κατλαφερες δε σημαίνει τίποτα. Να σου πω εγώ μερικές χιλιάδες Αλβανούς, Πακιστανούς που τα κατλαφεραν στην Ελλάδα? Μήπως να κάνουμε και την Ελλάδα πρότυπο? Όλοι προβάλλουν τον ένα που έγινε golden boy αλλά τους άλλους χιλιάδες πο χάθηκαν στο δρόμο και φυτοζωούν τους ξεχνάνε. Βλέπετε δεν έχουν σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΜΟΡΦΑΝΤΡΑ ΜΟΥ ... ΘΑ ΣΟΥ ΒΑΛΩ ΚΑΙ ΒΑΖΕΛΙΝΗ ΝΑ ΓΛΥΣΤΡΑΕΙ ΤΟ "ΚΟΜΜΑ" ΤΩΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΤΟΡΟΦΑΥΛΟΚΡΑΤΙΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε μου, που δικαιως επισημαινεις τις τιμες των ενοικιων, προτιμω να πληρωνω νοικι πανακριβο και να πρεπει να περναω ωρες στα τραινα για να παω στην δουλεια ωστε να μπορω να πληρωσω το νοικι, ΑΛΛΑ να με προσλαμβανουν για την αξια μου και να με πληρωνουν γι αυτη, παρα να εξαρτωμαι απο την κομματικη νομενκλατουρα που ελεγχει τα παντα στην Ελλαδα.

    Και κατι ακομα... Τα ενοικια ειναι ακριβα για 2 κυριως λογους:
    1ον. Ειναι τοσοι πολλοι αυτοι που θελουν να μεινουν εδω, ωστε να μην υπαρχουν αρκετα σπιτια. Αυτο νομιζω ειναι η καλυτερη απαντηση στα οσα προσαπτονται στην Βρετανια απο την πλειοψηφια των σχολιαστων αυτου του αρθρου

    2ον Στην 'σκληρα φιλελευθερη' Βρετανια, υπαρχει μερος του πληθησμου, ολοκληρη ταξη, που δεν δουλευει και περνει επιδοματα μονο. Σε αυτους τουσ ανθρωπους, το κρατος πληρωνει το ενοικιο, ωστε να μενουν στο Kensington η το Bayswater, τις περιοχε; δηλαδη που δε μπορω να μεινω εγω που δουλευω για λογους κοστους. Αυτο εχει φυσικα ως συνεπεια να μενουν ψηλα οι τιμες των ενοικιων, ακομα και οταν (οπως τωρα) οι μισθοι μειωνονται. Οι ιδιοκτητες θα τα παρουν απ τα επιδοματα για τους ανεργους

    Για πια φιλελευθερη πολιτικη μου μιλας? Ας ειναι καλα ο Τονυ Μπλαιρ...

    Σπαρτιατης στο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρε μάγκες ο Αντρέας δεν ήταν υπουργός της Νου ΔΟΥ που τα κανε μπάχαλο;
    δεν ήταν αυτός που συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ που τακανε μπάχαλο;
    τι μας λέει τώρα ο ομορφάντρας;
    όταν είχε το μαχαίρι και το πεπόνι τι έκανε; έκανε καμμιά καινοτομία ή κοίταζε πως να ξαναεκλεγεί πάλι ΒΟΛΕΥΤΗΣ;
    άσε μας βρε Αντρέα; πάενε στο Η.Β. για να καλοπεράσεις και άσε του ΕΛΛΗΝΕΣ να ζήσουν το ΜΥΘΟ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ακομα και στο κωλοχανειο ντερη,
    οπου εμαθε οικονομικα ο κυραντρεας,
    ξερουν οτι μονον οι φραγκατοι ωφεληθηκαν απο την θατσερ..
    αντε και κανενα λιγουρι γιαπακι..
    πριν ακομα φαει την κλωτσια σταρχιδια..
    οι υπολοιποι συνεχιζουν να την μισουν
    γιατι τους μαυρισε τη ζωη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κι έτσι βρίσκεται τώρα έξω από το κάδρο της ευρωπαικής οικονομικής κρίσης

    κυραντρεα μου,αυτη και μονο η φραση δειχνει ποσο ασχετος εισαι..
    στο ΙΕΚ ξυνη μαθατε οικονομικα εσυ,η ντορα,και οι μπητροκολλιντζαιοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. «Μας μισούν τώρα, αλλά οι μελλοντικές γενεές θα μας ευλογούν γιατί ανοίξαμε τον δρόμο για την πρόοδο και την ευημερία τους»

    Καλά ρε ΟΥΦΟ γιατί δεν ήσουν στις Μαλβίνες να τις υπερασπίσεις, γιατί δεν ακολούθησες τη πορεία ανταλλαγής των νεκρών, από τους δρόμους του Λονδίνου με τους νεκρούς στο Ιράκ, από τους πεινασμένους Λονδίνου με τους πεινασμένους στην Αργεντινή?

    Είθε η υπεροψία σου, να σου επιμηκύνει τη χαρά του μαρτυρίου της ζωής!

    Μη τραβάς το καζανάκι πριν ανασύρεις το ωό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. συμφωνω με τον 6.50
    η συνεισφορα της θατσερ ηταν να κανει τους πλουσιους πολυ πιο πλουσιους,οπως λεει και η φετινη μελετη του ΟΟΣΑ,την οποια τα ασχετα ντορακια αγνοουν

    Income inequality has risen faster in Britain than in any other rich nation since the mid-1970s, according to a report by the OECD.

    http://www.guardian.co.uk/society/2011/dec/05/income-inequality-growing-faster-uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. η θατσερικη κληρονομια
    οπως την καταλαβαινει
    μια εργαζομενη μαμα..
    αν βγαζεις κατω απο τρια χιλιαρικα το μηνα και ψηφιζεις νδ/πασοκ,
    θελεις ψυχιατρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΒΑΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥΣ..
    ΜΑΣ ΤΑ ΖΑΛΙΣΑΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΣΑΣ..
    ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΦΕΡΑΤΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρε άντε και μαμήσου, μαμακανδρέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. να μη συγχεουμε τον φιλελευθερισμο με το νεοφιλελευθρεισμο

    Νεοφιλελευθερισμος δεν εχει εφαρμοστει στην ελλαδα και δεν μπορουμε να κρινουμε μετα βεβαιοτητος. Αν ειμαστε συνετοι δεν θα εφαρμοσουμε γιατι κ γω συμφωνω οτι δεν ειναι επιτυχης οπου εφαρμοστηκε

    αντιθετως εφαρμοστηκε σοσιαλισμος, παροτι ειχαμε εν γνωση μας παραδειγματα προς αποφυγη, και καταστραφηκε η χωρα

    Αντιθετα ο φιλελευθερισμος ειναι το μονο πολιτικο "δογμα" που ταιριαζει στην ελλαδα και οποτε εφαρμοστηκε η ελλαδα μεγαλουργησε (1821, 1912-1920)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΟΥΣΤ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ ΘΑΤΣΕΡΙΣΚΟ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ.
    αυτο που μαθαμε απο τη θατσερ ειναι
    οτι οσο οι πλουσιοι εχουνε λεφτα και εξουσια,οι φτωχοι κινδυνευουν να χασουν και τα λιγα που εχουν..
    καμμια ψηφος φτωχου στα κομματα του μνημονιου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χρεωκοπια
    δραχμη
    δημευσεις περιουσιων
    φορολογια των φραγκατων
    ποτε πια νδ-πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ντορακια βουλωστε το.
    η μαλακια σας θα φερει τον κομμουνισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ντορα,μανος,ανδριανοπουλος
    ειναι καμμενοι..
    βρειτε καποιον φρεσκο/φρεσκια
    να ψαρωσει ο χαζοελληνας
    να σας ψηφιζει
    οταν θα του κλεβετε τη ζωη..
    κατι σαν γιωργακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. βουλευτες επικρατειας του πασοκ
    ηταν ο ανδριανοπουλος και ο μανος.
    διορισμενοι απο το γιοργακι..
    για να μη σας λενε οι πασοκομαλακες
    οτι δεν ηξεραν τι ψηφιζαν το 2009..
    ηξεραν και παραηξεραν..
    τη μαλακια τους πληρωνουμε τωρα,
    γιατι πιστεψαν και εφαρμοσαν τις θατσερικες ανοησιες..
    με τετοιους σοσιαλιστες,δεν χρειαζομαστε δεξιους..
    μαλακες πασοκοι
    ουτε για φτυσιμο δεν εισαστε
    σας κανανε οι δεξιοι
    παιδια για τα θεληματα..
    τραβατε τωρα στον κουβελη
    αθλια βληματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ο 10.33 μαλλον εχει δικιο..
    οι κραυγες των θατσερικων
    φερνουν πιο κοντα τον κομμουνισμο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κύριε Ανδριανόπουλε,
    είστε έξυπνος και εύστροφος, αλλά ασυγχώρητα απόλυτος. Η κοινωνική ανισότητα στην Βρετανία είναι τεράστια και το ξέρεται.
    Σε πολλά έχετε δίκιο , κατά την γνώμη μου το σωστό είναι στην μέση. Συνδυασμός κοινωνικών και φιλελεύθερων αρχών είναι μαγκιά.
    Τέλος πάντα καταφέρνεις να ταράζεις τα νερά και αυτό είναι καλό για την δημοκρατία.
    Οσο για τους υβρίζοντες σχολιαστές σου , ... ντροπή τους , θρασύδειλοι κρυπτόμενοι πίσω από την ανωνυμία τους.
    Ο ιδεολογικός σας αντίπαλος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. καλως τον γιοργακη 9.18..
    αν εισαι εσυ αντιπαλος του θατσερισμου..
    ο κυραντρεας ειναι ο βελουχιωτης..
    η ανωνυμια προστατευει τους φτωχους,
    αν καταλαβαινεις τι σημαινει
    να εχεις αφεντικο
    μικρονοικο μαλακα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. φραγκομαλακα προφητη της ντροπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση