GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κάλλιο αργά παρά ποτέ;‏...

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός Και μέσα σε όλο τον ορυμαγδό που ακολούθησε την προφυλάκιση του «Αγίου» Εφραίμ, το κύμα διαμαρτυριών από την ...

Γράφει ο Διογένης ο Κυνικός
Και μέσα σε όλο τον ορυμαγδό που ακολούθησε την προφυλάκιση του «Αγίου» Εφραίμ, το κύμα διαμαρτυριών από την πλευρά της Ρωσίας ή μοναχών του Αγίου Όρους ή άλλων ιερωμένων ήρθε με τεράστια καθυστέρηση και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Πατριαρχείου ήθελα να γράψω…! Και ποια είναι αυτή; Το Οικουμενικό Πατριαρχείο καταγγέλλει ως «επέμβαση» της Ρωσικής Εκκλησίας στις υποθέσεις του τις δηλώσεις και...
 τα διαβήματα που έγιναν υπέρ του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ… Και μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το Άγιο Όρος, είναι «κανονικόν έδαφος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Αποτελείται μεν από Ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα, επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από συζήτηση του «θέματος της προφυλακίσεως του Καθηγουμένου της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν Σύνοδος εκφράζουν «λύπην» για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση, αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που τονίζει ότι «το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατά πάγια τακτική σεβόμενο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης αποφεύγει πάντοτε πάσα εις δικαστικάς υποθέσεις, ανάμειξη, δοθέντος, άλλωστε, ότι αγνοεί το περιεχόμενον της σχετικής δικογραφίας».
Και το πιο ωραίο απ’ όλα τι είναι; Ότι Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε ζητήσει από τον ηγούμενο Εφραίμ να απομακρυνθεί από τη θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία του ελέγχου των υποθέσεων της Μονής από την ελληνική δικαιοσύνη. Η προτροπή αυτή ενώ εισακουστεί για ένα διάστημα, στη συνέχεια αγνοήθηκε και ο ηγούμενος Εφραίμ επέστρεψε στα καθήκοντά του, μετά από σχετική απόφαση συμβουλίου της Μονής!!!
Δηλαδή τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο νομίζει ότι έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο… Μα αν έχει σήμερα πρόβλημα το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την Ρωσική Εκκλησία, για άλλη μία φορά, αυτό οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στον Εφραίμ και στο ότι το Πατριαρχείο δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει εναντίον του ηγουμένου Εφραίμ από την πρώτη στιγμή. Κατ’ αρχήν είναι ντροπή να γράφεται ότι είχε «ζητήσει» το Πατριαρχείο από τον Εφραίμ να απομακρυνθεί από την θέση του ως ηγούμενος. Ή μήπως θα ξεχάσουμε όταν τον κάλεσε ο κ. Βαρθολομαίος στο Φανάρι που κατέφθασε εκεί με την τσαντούλα που προφανώς είχε μέσα και το κάτι τις, να μην πάει με άδεια χέρια για απολογία…. Δεύτερον για έναν ιερωμένο τι έχει περισσότερη σημασία, οι διοικητικές κυρώσεις ή οι πνευματικές; Τρίτον το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θεωρεί ότι η όλη δράση του Εφραίμ ταιριάζει με την ζωή ενός μοναχού; Ποιες δικογραφίες και πράσινες τρίχες δεν γνωρίζει; Τι να την κάνουν την δικογραφία; Τα ελικόπτερα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, οι επισκέψεις σε πολιτικούς, ο εν γένει βίος του Εφραίμ δεν ενόχλησε το Πατριαρχείο; Ηγούμενος ήταν ο Εφραίμ, μοναχός, όχι ο εκπρόσωπος του life style Λάκης Γαβαλάς!!! Ή οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Εφραίμ ήταν στα καθήκοντα του και τις πνευματικές του υποχρεώσεις ως ηγουμένου; Και γιατί δεν έχει ακουστεί για καμία άλλη μονή το παραμικρό για επιχειρηματικές ή άλλες περίεργες δραστηριότητες, παρά μόνο για την Μονή Βατοπεδίου; Και τι είναι αυτό το ότι εκφράζει «λύπην» το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωση του για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον ηγούμενο Εφραίμ, και την όλη υπόθεση… Η λύπη είναι για αυτά που έκανε ο Εφραίμ ή επειδή τον «πιάσανε»; Και εμάς τους πιστούς που έχουμε σκανδαλιστεί από την δράση του Εφραίμ δεν μας αρκεί η λύπη….
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε τι έγραψε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου Νεκτάριος πριν από λίγες ημέρες για τις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Εφραίμ: «Αυτός που ευεργέτησε, με πατρική αγάπη, τον Ιερομόναχο Εφραίμ, ήταν ο τότε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος και νυν Οικουμενικός Πατριάρχης. Του έδωσε το δαχτυλίδι της ηγουμενίας, του παρέδωσε, ως Πρόεδρος της Εξαρχίας, τα κλειδιά της Μονής Βατοπεδίου και ήμβλυνε τις αντιδράσεις πολλών Αγιορειτών. Γιατί η πράξη αυτή του Πατριάρχου Βαρθολομαίου, να παραδώσει το Βατοπέδι στην Συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ, πίκρανε πολλούς φίλους του εν Αγίω Όρει. Όμως ο Πατριάρχης πίστευε στην πνευματικότητα των επιγόνων του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού και στον δυναμισμό τους, για την αναγέννηση και την κοινοβιοποίηση της Ιεράς Μονής. Έχει αγάπη ο Πατριάρχης μας στο Βατοπέδι, γι’ αυτό πρόσφατα στη σύναξη όλων των αγιορειτών τους συμβούλεψε να παραμένουν πιστοί στο πνεύμα του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου.
Από τότε μέχρι σήμερα, το Φανάρι με πολλές Συνοδικές Αποφάσεις, Πράξεις, λόγους, ενέργειες στηρίζει τον Ηγούμενο, παρά τις πιέσεις που δέχεται. Θα μπορούσε, γιατί του έχουν δοθεί πολλές αφορμές, όχι μόνο τελευταία, να τον είχε ανακαλέσει στην τάξη, όμως δεν το έπραξε, από αγάπη στην πολυμελή Αδελφότητα της Μονής. Επισημαίνω ότι τώρα τελευταία μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Βατοπεδίου και τις συζητήσεις που γίνονται, θα μπορούσε να του είχε άρει, όχι την διοικητική εξουσία όπως έπραξε, αλλά κυρίως την πνευματική πατρότητα. Γιατί ποιο είναι πιο μεγάλο, η διοίκηση ή η πνευματική πατρότητα; Και όμως το Πατριαρχείο, παρά τους Ιερούς Κανόνες, τον άφησε να επιτελεί τα πνευματικά του καθήκοντα, που είναι το υπερέχον για κάθε κληρικό και μάλιστα Ηγούμενο.»
Και που καταλήγουμε; Στο ότι τα λάθη πληρώνονται και πολλές φορές πολύ ακριβά και στο ότι το Φανάρι αντέδρασε ΜΟΝΟΝ όταν θίχθηκε το ίδιο. Πάντως οι Άγιοι Πατέρες στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαιτέρως τυχεροί μια που ο Ηγούμενος Εφραίμ δεν αντάλλαξε ή καλύτερα δεν πρόλαβε να ανταλλάξει με τους Ρώσους είτε το Άγιο Όρος είτε και το Οικουμενικό Πατριαρχείο!! Βλέπετε εμείς στην Ελλάδα, οι πιστοί δεν είμαστε τόσο τυχεροί με την Βιστωνίδα και τα «ιερά» ακίνητα του Εφραίμ….

2 σχόλια

  1. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!

    Όταν λέει ο Ελληνικός Λαός ότι αυτοί που βρίσκονται στην Ελληνική Βουλή σε πολύ μεγάλο ποσοστό, δεν ξέρουνε τι τους γίνετε και εξ αυτού και τα χάλια μας ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ!
    Και δεν είναι μόνο που δεν ξέρουνε τι τους γίνετε αλλά ΠΟΛΛΟΙ είναι και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!
    Και εξηγούμαι.
    Σήμερα Τετάρτη 11/1/2012 συζητιόταν στην Βουλή το νομοσχέδιο για τα γεωργικά φάρμακα. Ένας βουλευτής από την Νέα Δημοκρατία είπε από το βήμα ότι σε ένα άρθρο υπάρχει η πρόβλεψη να αναγράφετε στις συσκευασίες των αγροτικών προϊόντων ποιο γεωργικό φάρμακο έχει χρησιμοποιηθεί από τον παραγωγό και σε ποια ποσότητα, αλλά σε περίπτωση που αυτό είναι ψευδές, δηλαδή αντί για πορτα/φόν χρησιμοποιήθηκε πορτα/λόν ( τα ονόματα είναι τυχαία και ούτε είναι φυτοφάρμακα) και σε ποσότητες επιβλαβείς για τον άνθρωπο και αποκαλυφθεί από κάποιον, να διώκονται οι διακινητές, δηλαδή ο μανάβης, ο χονδρέμπορος, αλλά όχι ο παραγωγός που το έγραψε, δηλαδή ο χονδρέμπορος με τον μανάβη για τα αγγούρια που θα διακινήσουν και για να μην βρεθούν μπλεγμένοι θα πρέπει να έχουν εργαστήρια από όπου θα περνούν τα αγγούρια και μετά θα τα βγάζουν στην αγορά!
    Είπε λοιπόν συνεχίζοντας ο Βουλευτής ( και από αυτό φάνηκε ότι έχει και μυαλό και συνείδηση ) ότι το σωστό είναι να χτυπηθεί το κακό στην ρίζα του και να διώκετε αυτός που έκανε την απατεωνιά, ούτως ώστε να μην ξαναγίνει, αυτός δηλαδή ο αγρότης που για να πουλήσει το προϊόν του το οποίο έχει ταϊστεί από αυτόν με επιβλαβή φυτοφάρμακα είτε σε ποσότητα είτε σε είδος για ευνόητους για αυτόν λόγους, παραβλέποντας την ζημιά που θα κάνει στην υγεία των συνανθρώπων του έγραψε ψευδώς στην συσκευασία άλλα αντί άλλων, που για εμένα είναι εγκληματίας εκ προμελέτης, δηλαδή ένας στυγνός εγκληματίας….
    Τι έκανε ο παριστάμενος Υφυπουργός της Κυβέρνησης; ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥ!
    Τι κάνανε οι υπόλοιποι ΠΑΡΙΣΤΑΜΕΝΟΙ Βουλευτές ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ σε υποστήριξη του Βουλευτή που το ανέφερε πριν και ζήτησε να διορθωθεί αυτό το πράγμα για το καλό της υγείας όλων των Ελλήνων και φυσικά και αυτών των παρισταμένων Βουλευτών;
    ΤΟΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ!
    ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε και λέμε:
    1)Εφραίμ = Δεν ήταν μόνος του στίς συναλλαγές,αυτός συνελήφθη οι ΑΛΛΟΙ??? που είναι???
    2) Βαρθολομαίος = Τούρκος γέννημα και θρέμα,υπηρέτησε τον Τουρκικό στρατό,ανθέλληνας και αιρετικός.Σύμφωνα με τους κανόνες της ΟΡΘΟΔΟΞΊΑΣ έπρεπε ήδη να έχει καθαιρεθεί,ξυριστεί και αποβληθεί απο την Ορθόδοξη εκκλησία για τις αιρετικές του ιδέες και συνλειτουργίες με εχθρούς της Ορθοδοξίας.
    ΑΝΑΞΙΟΣ και εύχομαι ΑΛΥΩΤΟΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση