GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πτώση του ευρώ θα ωφελήσει την Ευρωζώνη, πρωτίστως όμως τη Γερμανία...

Από το  sofokleous10.gr Ας μην περιμένουμε να μας το δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολ...

Από το sofokleous10.gr
Ας μην περιμένουμε να μας το δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας την Πέμπτη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πτώση του ευρώ θα ωφελήσει πολύ την Ευρωζώνη. Κι αν συνεχιστεί, θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη χαρά στις επιχειρήσεις όλων των κρατών μελών της.
Η ισοτιμία αποτελεί σημαντικό δείκτη εμπιστοσύνης για οικονομικά συστήματα, κυβερνήσεις, πολιτικούς και κεντρικούς τραπεζίτες. Η πτώση του ευρώ, που άρχισε να...
επιταχύνεται προς τα τέλη του 2011 και συνεχίστηκε το 2012, αποτελεί ψήφο δυσπιστίας των χρηματοπιστωτικών αγορών στις ικανότητες των ηγετών της Ευρωζώνης να διαχειριστούν την κλιμακούμενη κρίση χρέους.
Παρ’ όλα αυτά, κι ενώ αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα αφήσει αμετάβλητο την Πέμπτη το βασικό επιτόκιό της στο 1% και δεν θα λάβει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, η κάμψη του ευρώ μπορεί να καταστήσει πιο ήπια ό,τι θα μπορούσε διαφορετικά να αποδειχτεί μια παρατεταμένη και με βάθος ύφεση στην Ευρωζώνη. Ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο, όπου τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας συνθλίβουν την εγχώρια ζήτηση, η στήριξη των εξαγωγών μέσω της κάμψης του ενιαίου νομίσματος μοιάζει να ήρθε στην κατάλληλη στιγμή.
Η σημερινή πτώση του ευρώ δεν είναι μεγάλη αν την δούμε σε μια ιστορική προοπτική. Ακόμη και μετά την πρόσφατη κάμψη του που το έφερε σε χαμηλά 16 μηνών έναντι του δολαρίου, το ευρώ παραμένει σημαντικά υψηλότερα έναντι του αμερικανικού νομίσματος από τα επίπεδα που ήταν πριν το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στα μέσα του 2007. Η σημερινή αδυναμία του ευρώ δεν συγκρίνεται με τίποτα με τα πρώτα χρόνια μετά την εισαγωγή του, όπου πολύ σύντομα είχε βρεθεί να διαπραγματεύεται κάτω του 1 προς 1 με το δολάριο. Παρ’ όλα αυτά, η ώθηση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης από την παρούσα κάμψη του ευρώ θα μπορούσε να αποδειχτεί αξιοσημείωτη.
Από την κορύφωσή του το Μάιο, το ευρώ έχει χάσει έναντι του δολαρίου περίπου 14%. Αν το δούμε ωστόσο με βάση ένα καλάθι εμπορικά σταθμισμένων νομισμάτων, η πτώση του είναι αρκετά μικρότερη, περίπου στο 8%. Αλλά κι αυτό το πενιχρό 8% αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Ένας χονδροειδής κανόνας είναι ότι μια πτώση της εμπορικά σταθμισμένης αξίας του ευρώ κατά 10% μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά τι λιγότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα, με τα αποτελέσματα να αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά από 6 μήνες. Για κάποιες χώρες της Ευρωζώνης, αυτό μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις των περικοπών δημοσίων δαπανών και της αύξησης της φορολογίας.
Η βοήθεια όμως μάλλον δεν θα πάει εκεί που χρειάζεται περισσότερο. Τα δημοσιονομικά προβλήματα και το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλα που η εξασθένηση του ευρώ δεν μπορεί να τη βοηθήσει. Αντίθετα, ο βασικός επωφελούμενος θα είναι ξανά η Γερμανία που εξάγει περίπου το 50% του ΑΕΠ της.
Το αποτέλεσμα θα είναι η μεγέθυνση της δυσφορίας και της οργής σε άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Ενώ το Βερολίνο δέχεται με τα χίλια ζόρια να βοηθήσει τα αδύναμα κράτη της νομισματικής ένωσης, η γερμανική οικονομία επωφελείται για μια ακόμη φορά από αυτή την κρίση. Οι γερμανικές εταιρείες και οι Γερμανοί καταναλωτές επωφελούνται επίσης από τα άκρως χαμηλά επιτόκια.
Αλλά οι επιπτώσεις του πτωτικού ευρώ θα είναι σημαντικές και για την Ιταλία, όπου μια ενδεχόμενη επιτυχία της κυβέρνησης Μόντι να βγάλει τη χώρα από την κρίση θα μπορούσε να αποδειχτεί κρίσιμη για το μέλλον του ευρώ. Οι ιταλικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ από τις γερμανικές, κάτω του 30%, ωστόσο η εκτίμηση είναι πως οι ιταλικές εξαγωγές είναι πιο ευαίσθητες στην αλλαγή της ισοτιμίας, καθώς αντανακλούν τα μειονεκτήματα του ιταλικού κόστους και του τύπου των προϊόντων που η Ιταλία εξάγει.
Το μέγεθος της συνολικής τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας από την πτώση του ευρώ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της ΕΚΤ αλλά και από τις πεποιθήσεις των αγορών σχετικά με τη διάθεση της ΕΚΤ να λάβει έκτακτα μέτρα προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Η πτώση του ευρώ οφείλεται στις προσδοκίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ο Μάριο Ντράγκι θα μειώσει τα επιτόκια περισσότερο απ’ ό,τι ο προκάτοχός του Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος δεν επέτρεψε ποτέ το βασικό επιτόκιο του ευρώ να πέσει κάτω του 1%. Σήμερα ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ θα υποχρεωθεί να πάει πολύ χαμηλότερα – αλλά και να υιοθετήσει μια πολιτική στα πρότυπα της αμερικανικής ή βρετανικής ‘πιστωτικής χαλάρωσης’ για να αποτρέψει την βύθιση της Ευρωζώνης σε ένα πιθανό αποπληθωριστικό σπιράλ.
Αλλά η πτώση του ευρώ θα μπορούσε κάλλιστα να ανακοπεί και να αντιστραφεί, αν η οικονομική επιβράδυνση της Ευρωζώνης αποδειχτεί λιγότερο σοβαρή από ό,τι προβλέπεται σήμερα ή αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μη λάβει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, ιδίως σε σύγκριση με τη αμερικάνικη FED.
Επί του παρόντος πάντως, η ενίσχυση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρωζώνης από το αδύναμο ευρώ δεν θα μετασχηματίσει τις τύχες των κρατών της νομισματικής ένωσης. Αλλά και το λίγο βοηθά.

1 σχόλιο

  1. ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ.
    Ο τόπος μας είναι καταδικασμένος να χρησιμοποιείτε από τον καθένα που θέλει να τα αρπάξει. Δεν υπάρχουν άμυνες, δεν βρίσκονται οι κατάλληλοι να καταδείξουν που το πάνε τα αρπακτικά έτσι ώστε να σταματήσουν ότι πρόστυχο πάει να στηθεί. Λαός λεηλατημένος από κλέφτες και αντί να απαιτήσουμε να γυρίσουν τα κλεμμένα να προσδοκούν κάποιοι να τους πετάξουν κανά κόκαλο ή ακόμα χειρότερα να μην χαμπαριάζουν το τι τους γίνετε.
    Τελευταία γίνονται παζάρια για τις ιαματικές πηγές μεταξύ υπουργείου και τοπικών Δήμων. Άκουσα από το τοπικό κανάλι το ΣΤΑΡ Λαμίας ότι καλό θα είναι τα «ψωρονέρια» να δοθεί η εκμετάλλευση τους στον Δήμο. Αυτά τα ιαματικά λουτρά λειτουργούν έτσι που μια πόλη και όχι μόνον να εξυπηρετείτε και όποιος έχει πρόβλημα να βρίσκει ίαση στα νερά αυτά. Έχω οστεοαρθρίτιδα, δεν μου κάνουν τίποτα τα αντιφλεγμονώδη και κάνοντας 30 με 40 μπάνια κάθε χρόνο λυτρώθηκα, πιστεύω δεν είμαι ο μόνος. Είναι τρείς γούρνες με το νερό που αναβλύζει. Στην μεγάλη έχει βάλει σκέπαστρο ο τότε κοινοτάρχης της Δαμάστας όταν βρέχει να το αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όποιος θέλει διευκολύνεται χωρίς να πληρώσει μία. Ρε χαϊβάνια όσοι στηρίζετε την εκμετάλλευση τους θυμηθείτε τι πληρώνουν για να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα όσοι έχουν την ατυχία και πάνε στις Πλαζ.
    Ο δήμος Λαμιέων έκανε την αναβάθμιση των πεζοδρομίων στην πόλη μας, δόθηκαν ένα μπαούλο λεφτά και παρέλαβε ένα έργο για κλάματα. Οι πλάκες που μπήκαν με ψεύτικα υλικά είναι ξεκόλλητες και το καλοκαίρι από τα νερά που τρέχουν ποτίζοντας τις γλάστρες λιμνάζει το νερό κάτω από τις ξεκόλλητες πλάκες και πατώντας της εκτοξεύετε και σου λερώνει το παντελόνι ή όπου σε πιάσει. Ο Δήμος τα παίρνει από το κάθε μετρητή νερού 60 ή 70 ευρώ ανά δίμηνο και σχεδόν τα μισά από τον λογαριασμό της ΔΕΗ . Είμαστε καμιά 80.000 χιλιάδες δημότες κάντε την σούμα, λίγα παίρνει ; Άσε που η βόρεια πόλη έχει μόνο δύο κεντρικούς δρόμους και τον έναν τον πεζοδρόμησε και δόθηκε στις καφετέριες και γίνετε το μπάχαλο με πάρα πολλά αυτοκίνητα να μποτιλιάρονται. Και άλλα, πόσα ακόμα ;
    Μην κάνετε όπως το άλλο τοπικό κανάλι που δίνει τον λόγο σ΄έναν καραγκιόζη που έχει νομίζω δική του εφημεριδα και έλεγε ο βλάκας για το πανεπιστήμιο να μην φύγει από την πολη ……. με τίποτα. Ρε βλάκα να καταδικασθούν οι φοιτητές ηλίθιε παίρνοντας ένα υποβαθμισμένο πτυχίο μιας και δεν έχει ούτε τους απαιτούμενους καθηγητές η σχολή. Η διαμαρτία σου βλάκα να είναι στους τοπικούς φορείς ώστε να καταξιωθεί το πανεπιστήμιο βλάκα για να το δηλώνουν ηλίθιε και νέοι φοιτητές γιατί όπως πάει ……. και όχι ηλίθιε να μην μείνουν ξενοίκιαστα τα διαμερίσματα και τα φαγάδικα θα στερηθούν πελάτες.
    Σοβαρευτείτε ή αλλάξτε επάγγελμα. Δεν είναι δημοσιογραφία αυτή να λέτε το μαύρο άσπρο.
    Τα ψωρονέρια λειτουργούν , έχουν την ανάγκη από κάποια πρόσθετα έργα διότι χωρίς αυτά οι λουόμενοι δεν εξυπηρετούνται ; Ε ! όχι βέβαια. Ερωτώ εάν είσαι άνεργος και όχι μόνο θα μπορέσεις να πληρώσεις τα 10 ή 20 ευρώ που θα σου ζητηθούν κάποτε και πρέπει να κάνεις 20 με 40 μπάνια ; Δέστε τι γίνετε στην θάλασσα πόσα πληρώνουν χαϊβάνια. Λογικευτείτε δεν μας απέμεινε φράγκο και μπορεί να τα χρειασθείτε και εσείς χαϊβάνια κάποτε και γιατί όχι να βρεθείτε και εσείς άνεργοι , τι θα κάνετε τότε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση