GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ιταλική UniCredit άνοιξε το χορό των ανακεφαλαιοποιήσεων...

Από το  banksnews.gr Η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου προσφέροντας νέες μετοχές με έκπτωση 43%...

Από το banksnews.gr
Η ιταλική τράπεζα UniCredit ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου προσφέροντας νέες μετοχές με έκπτωση 43% προκειμένου να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 7.5 δις ευρώ και να πετύχει τους αυξημένους στόχους κεφαλαιακής επάρκειας. Η αγορά την τιμώρησε γι’ αυτό με πτώση της μετοχής της κατά 14%. Ίσως όμως αυτό να μην έχει και τόση σημασία για την πρώτη σε μέγεθος ιταλική τράπεζα. Ίσως το σημαντικότερο για τη Unicredit να είναι ότι διαθέτει εγγυήσεις και μπορεί να αντλήσει τα νέα κεφάλαια. Διότι άλλοι ανταγωνιστές της στην Ευρωζώνη, που θα πρέπει επίσης να ανταποκριθούν στις...
απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) για Tier 1 9% ως τα τέλη Ιουνίου, ενδέχεται να μην σταθούν τόσο τυχεροί.
Οι πιθανότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών να αντλήσουν από την αγορά τα 115 δις νέων κεφαλαίων που χρειάζονται σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Η άντληση νέων κεφαλαίων με έκδοση μετοχών θεωρείται μάλλον αδύνατη μέσα στην ισχυρή αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην Ευρωζώνη και δη σε μια συγκυρία όπου οι μετοχές των τραπεζών ήδη διαπραγματεύονται 0.4 φορές τη λογιστική τους αξία.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΒΑ, η UniCredit έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή τρύπα από όλες τις ιταλικές τράπεζες, της τάξης των 8 δις ευρώ, αλλά φαίνεται ότι θα καταφέρει να την κλείσει. Απ’ όλα τα κράτη της Ευρωζώνης τα περισσότερα κεφάλαια χρειάζονται οι ισπανικές τράπεζες, γύρω στα 26 δις ευρώ – μετά βεβαίως από τις ελληνικές που όμως αποτελούν ειδική περίπτωση γιατί είχαν την ατυχία να έχουν την έδρα τους σε κράτος που βαδίζει προς τη χρεοκοπία. Μόνο η Santander πρέπει να βρει πάνω από 15 δις ευρώ. Ο ισπανικός κολοσσός είναι η τράπεζα με τη μεγαλύτερη κεφαλαιακή τρύπα σε όλη την Ευρώπη κι από κοντά την ακολουθούν κι άλλες ισπανικές τράπεζες. Οι ισπανικές τράπεζες έχουν μηδαμινές πιθανότητες να τα καταφέρουν, γι’ αυτό κι η Μαδρίτη φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει τη χρηματοδοτική συνδρομή του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης και του ΔΝΤ.
Οι ίδιες οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν. Οι περισσότερες παλεύουν να ξεφορτωθούν επικίνδυνα ενεργητικά. Κάποιες έχουν ήδη πουλήσει μη βασικές επιχειρηματικές δραστηριότητες – και άλλες θα ακολουθήσουν. Με τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι τράπεζες δεν μπορούν να υπολογίζουν πια τη διακράτηση των κερδών και τη μη διανομή μερίσματος ως ουσιαστική πηγή κεφαλαίων. Οπότε σταδιακά θα υποχρεωθούν να ενισχύσουν την κερδοφορία τους μειώνοντας θέσεις εργασίας. Θα πρέπει επίσης να αγοράσουν τις ομολογίες τους με έκπτωση.
Αλλά η άντληση νέων κεφαλαίων είναι μόνο ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης και όχι το μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Οι τράπεζες εξακολουθούν να μη θέλουν να δανείσουν η μια στην άλλη και τη νύχτα της Τρίτης η χρήση του μηχανισμού καταθέσεων της μιας μέρας στην ΕΚΤ έφτασε τα 453 δις ευρώ, που είναι νέο ιστορικό υψηλό.
Με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να έχει έντονες κυκλικές επιπτώσεις, η μόνη ελπίδα των τραπεζών είναι να επιλύσουν επιτέλους οι πολιτικοί την ευρωπαϊκή κρίση χρέος. Γιατί η κρίση των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα πάρει τέλος μέχρι να πάρει τέλος η κρίση χρέους.

1 σχόλιο

  1. Tο σχέδιο μπήκε σε εφαρμογή , κόβοντας φάρμακα , εξετάσεις ,νοσήλια και μειώνοντας τις συντάξεις από τους Έλληνες συνταξιούχους και μη.

    Είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουν εξολοθρευτεί σύμφωνα πάντα με το σχέδιο 3.500.000 – 4.500.000 συνταξιούχοι.
    http://www.mindcup.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση